VYBERTE SI REGION

Paradiso: Itálie v mateřské škole

BRNO - V italské restauraci vaří kuchař svižně a obsluha je brilantně hbitá. Výzdoba podniku však připomíná zařízení pro děti

20.5.2007
SDÍLEJ:

Interiér restaurace ParadisoFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Paradiso je v italštině ráj. Ze tří písmen se dříve skládala i zkratka Restaurací a jídelen. Restaurace Paradiso je něco mezi pozemským rájem a podnikem z dob, kdy někteří lidé oslovovali personál soudruhu číšníku.

Jako v ráji se tam může host cítit jen díky šikovné a hbité obsluze a kuchaři, který se mezi hrnci, pánvicemi a troubou na pizzu umí otáčet. Vzpomínky na lokál z dob dávno minulých zase přepadnou některé hosty například na toaletách nebo při listování umaštěným jídelníčkem. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Restaurace Paradiso sídlí v hotelu Avion v brněnské České ulici. Název v italském jazyce napovídá, jaký druh jídel se v podniku asi připravuje. Ano, je to typicky italský restaurant. S tenkou a křupavou pizzou a těstovinami na sto způsobů.

Louka na zdi

Oku hosta v žádném případě neuniknou zdi. Od podlahy až ke stropu jsou na nich namalované obrovské květiny, stébla trávy a tu a tam nějaká zvířena.

„My jsme přišli do školky?“ ptá se pobaveně Karel Ježek, který s testovacím týmem úzce spolupracuje. Ne že by mu to vadilo, ale je z toho pobavený. Možná proto, že restaurace není dětský kout. První zamračení se záhy dostaví ve chvíli, když Ježek usedá k prostřenému stolu. „Nachystané to tu mají pěkně, ale jídelní lístek je nějaký umaštěný. Chápu, že nic nevydrží věčně, ale tento jídelníček už má nějaký ten pátek za sebou,“ hodnotí list s nabídkou pokrmů.

Nelíbí se mu ani italské názvy jídel, přestože hned pod nimi jsou pokrmy přiblíženy v mateřské češtině. „Je to hlavolam. V Brně tolik Italů není a tuzemský člověk musí hodně číst než si vybere,“ shrnuje bývalý kuchař jídelní list.

Mdlé, ale syté

Po čtvrthodince přemítání nad jídelníčkem objednává testovací tým špagety. Ježek má sice zájem o jiný druh těstovin, ale ochotný číšník mu doporučuje špagety ála Palermita. Kuchař z Grandhotelu dá na jeho radu a kývne. Talíř plný zakroucených dlouhých nudlí je na stole obdivuhodně brzy.

Barevně je sice jídlo poněkud mdlé, ale špagety s omáčkou a sýrem nejsou zrovna lahůdka, která by v kuchaři bičovala fantazijní mozkové závity. Obě porce jsou dostatečně teplé. Jídla je velký kopec a ze sytých těstovin by se najedl i ten největší jedlík s pořádným panděrem. „Kuřecí kousky masa jsou však poněkud sušší. Zřejmě je nechal zdejší kuchař o něco déle restovat, takže z nich zmizela šťavnatost,“ hodnotí Ježek typické italské jídlo.

Těstoviny však známkuje na jedničku. „Nejsou ani tvrdé, ani rozvařené. Italové prý říkají, že správně uvařená špageta se pozná podle jediného triku. A sice tak, že když ji člověk překousne nebo roztrhne, je uprostřed syrová tečka. A tyhle jsou přesně takové,“ usmívá se zasloužilý kuchař.

Klobouk dolů a poplácání po ramenou si však jednoznačně zaslouží ochotný personál restaurace Paradiso. Vysoký číšník se nejen přišel několikrát zeptat, zda doporučené jídlo chutná, ale staral se i o další přání testovacího týmu. A nejen jeho. Obsluha se tak chovala ke každému z několika hostů, kteří v době testování restaurace seděli u stolů a ládovali se italskými specialitami.

Pokud by měl testovací tým návštěvu shrnout do pomyslné žákovské knížky, zaslouží si obsluha jedničku a jídlo trojku. Je to však známkování subjektivní, protože špagety na dva způsoby nebyly zřejmě tou nejsprávnější volbou.

Autor: Pavel Mokrý

20.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZUJEME

Ve vlaku na brněnském nádraží se střílelo. U Malé Ameriky cvičily aktivní zálohy

Brno – Posily! Ozbrojený útočník! Výkřiky a výstřely se nesly v sobotu okolím brněnské Malé Ameriky. Ozbrojené zálohy na tamních kolejích trénovaly, jak se chovat při nečekaných situacích, které jejich členy mohou potkat při rutinních konrolách cestujících.

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Betlémské světlo dorazilo do Brna. V neděli si pro něj lidé přijdou na Petrov

Brno – Jihomoravští skauti dovezli v sobotu večer do Brna Betlémské světlo. Do Evropy jej od osmdesátých let vozí letadlem z izraelského města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies