VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Paradiso: Itálie v mateřské škole

BRNO - V italské restauraci vaří kuchař svižně a obsluha je brilantně hbitá. Výzdoba podniku však připomíná zařízení pro děti

20.5.2007
SDÍLEJ:

Interiér restaurace ParadisoFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Paradiso je v italštině ráj. Ze tří písmen se dříve skládala i zkratka Restaurací a jídelen. Restaurace Paradiso je něco mezi pozemským rájem a podnikem z dob, kdy někteří lidé oslovovali personál soudruhu číšníku.

Jako v ráji se tam může host cítit jen díky šikovné a hbité obsluze a kuchaři, který se mezi hrnci, pánvicemi a troubou na pizzu umí otáčet. Vzpomínky na lokál z dob dávno minulých zase přepadnou některé hosty například na toaletách nebo při listování umaštěným jídelníčkem. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Restaurace Paradiso sídlí v hotelu Avion v brněnské České ulici. Název v italském jazyce napovídá, jaký druh jídel se v podniku asi připravuje. Ano, je to typicky italský restaurant. S tenkou a křupavou pizzou a těstovinami na sto způsobů.

Louka na zdi

Oku hosta v žádném případě neuniknou zdi. Od podlahy až ke stropu jsou na nich namalované obrovské květiny, stébla trávy a tu a tam nějaká zvířena.

„My jsme přišli do školky?“ ptá se pobaveně Karel Ježek, který s testovacím týmem úzce spolupracuje. Ne že by mu to vadilo, ale je z toho pobavený. Možná proto, že restaurace není dětský kout. První zamračení se záhy dostaví ve chvíli, když Ježek usedá k prostřenému stolu. „Nachystané to tu mají pěkně, ale jídelní lístek je nějaký umaštěný. Chápu, že nic nevydrží věčně, ale tento jídelníček už má nějaký ten pátek za sebou,“ hodnotí list s nabídkou pokrmů.

Nelíbí se mu ani italské názvy jídel, přestože hned pod nimi jsou pokrmy přiblíženy v mateřské češtině. „Je to hlavolam. V Brně tolik Italů není a tuzemský člověk musí hodně číst než si vybere,“ shrnuje bývalý kuchař jídelní list.

Mdlé, ale syté

Po čtvrthodince přemítání nad jídelníčkem objednává testovací tým špagety. Ježek má sice zájem o jiný druh těstovin, ale ochotný číšník mu doporučuje špagety ála Palermita. Kuchař z Grandhotelu dá na jeho radu a kývne. Talíř plný zakroucených dlouhých nudlí je na stole obdivuhodně brzy.

Barevně je sice jídlo poněkud mdlé, ale špagety s omáčkou a sýrem nejsou zrovna lahůdka, která by v kuchaři bičovala fantazijní mozkové závity. Obě porce jsou dostatečně teplé. Jídla je velký kopec a ze sytých těstovin by se najedl i ten největší jedlík s pořádným panděrem. „Kuřecí kousky masa jsou však poněkud sušší. Zřejmě je nechal zdejší kuchař o něco déle restovat, takže z nich zmizela šťavnatost,“ hodnotí Ježek typické italské jídlo.

Těstoviny však známkuje na jedničku. „Nejsou ani tvrdé, ani rozvařené. Italové prý říkají, že správně uvařená špageta se pozná podle jediného triku. A sice tak, že když ji člověk překousne nebo roztrhne, je uprostřed syrová tečka. A tyhle jsou přesně takové,“ usmívá se zasloužilý kuchař.

Klobouk dolů a poplácání po ramenou si však jednoznačně zaslouží ochotný personál restaurace Paradiso. Vysoký číšník se nejen přišel několikrát zeptat, zda doporučené jídlo chutná, ale staral se i o další přání testovacího týmu. A nejen jeho. Obsluha se tak chovala ke každému z několika hostů, kteří v době testování restaurace seděli u stolů a ládovali se italskými specialitami.

Pokud by měl testovací tým návštěvu shrnout do pomyslné žákovské knížky, zaslouží si obsluha jedničku a jídlo trojku. Je to však známkování subjektivní, protože špagety na dva způsoby nebyly zřejmě tou nejsprávnější volbou.

Autor: Pavel Mokrý

20.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Mít v ruce lidskou lebku nebo stehenní kost je pro studenty lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity běžné. Chodí si pro ně do školní půjčovny.

Kosti? Budoucí lékaři si pro ně chodí do školní půjčovny

Svatopluk Bartík.
AKTUALIZOVÁNO
4

Kontrolní výbor projednává levné volání. Je to pokus o veřejné lynčování, tvrdí Bartík

Platy řidičů autobusů: 11 dopravců kývlo na nabídku kraje, čtyři se nevyjádřili

Brno – Krajští radní na svém středečním zasedání schvalovali dodatky smluv s autobusovými dopravci. Ti si už dříve stěžovali, že nemají dostatek peněz na navýšení platů svých řidičů, které jim přikazuje loňské nařízení vlády. „Nabídli jsme dopravcům navýšení plateb o 2,85 korun na kilometr. Jedenáct firem z patnácti na nabídku přistoupilo, čtyři se ještě nevyjádřily," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Syna zpopelnili bez jejího vědomí. Matka mluví o vraždě a žaluje pohřební službu

Brno – Mrtvolu syna mi pohřební služba spálila dřív, než jsem s tím souhlasila, rozhořčila se Brňanka Simona Janů a podala žalobu na Pohřební službu města Brna. Soudní jednání ve věci, která se stala v květnu 2013, začalo ve středu u brněnského městského soudu.

Zvolte s Deníkem Rovnost největšího sportovního sympaťáka jižní Moravy roku 2016

Brno /ANKETA/ – Oceňovaní jsou nejen za svoje výkony, ale také přístup ke sportu, odezvu vůči divákům i médiím a smysl pro fair play. Setkání s nimi baví fanoušky na hřišti i mimo něj. Také kvůli nim lidé do hlediště chodí. Pokud máte mezi takovými sportovci favorita, hlasujte pro něj.

Pobodaný chtěl přivolat pomoc, žena mu proto bodla do hrudníku další nůž

Brno – Ošklivou jizvou na srdci mohla skončit hádka páru v Brně. Doslova. Když se čtyřiačtyřicetiletá žena vracela s dlouhodobým druhem z oslavy, začala se s ním hádat. Podle mužova tvrzení ho kvůli žárlivosti nejprve zfackovala a pak do něj strčila. Její partner ztratil rovnováhu, narazil do dveří a rozbil skleněnou výplň. Žena poté vzala kuchyňský nůž a bodla ho do hrudníku. „Poraněný si chtěl přivolat pomoc a telefonoval na záchranku. To ovšem ženu rozčílilo natolik, že vzala další nůž a muže bodla ještě jednou," popsala scénu ve středu policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies