VYBERTE SI REGION

Překvapení, jež se skrylo v malé židenické uličce

BRNO – Restaurace Pastouška zaměstnává kuchaře, který má skvělé nápady. Zeleninou na oblohu by ale mohl šetřit.

26.1.2008 2
SDÍLEJ:

Restaurace Pastouška.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pastouška. Při vyslovení tohoto slova se některým lidem vybaví dům, kde ještě před sto lety nacházelo útočiště to nejchudší a nejubožejší obyvatelstvo. V brněnské Jílkově ulici stojí stejnojmenná restaurace, kde si host jako nuzný člověk rozhodně nepřipadá. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježekem.

Restaurace Pastouška sídlí v jedné zastrčené uličce v městské části Brno-Židenice. Ke zmíněné pastoušce má blízko jen svou prostorností. Podnik je totiž velmi malý. Na druhou stranu ale může sblížit hosty. Ostatně po pár drincích a pivech se skamarádí i vynikající chirurg s mužem, který chodí do práce do spalovny.

Interiér lokálu je trošičku jarmareční. Strop a stěny zdobí všelijaké předměty. Všechny patří do kategorie veteše. Jsou to staré žehličky, struhadla, hrnečky, poklice na nádobí a mnoho jiných věcí. Prach na nich je ze současnosti. Servírka naštěstí na sobě nemá dobový kostýmek. Je oblečená decentně, i když má na nohou pantofle. S úsměvem přijde k hostům ke stolu a bere objednávku. Jídelní lístky nosit nemusí. Jsou na každém stole a mají podobu stolního kalendáře.

Trochu nivy…
Prvním jídlem, které se rozhodl testovací tým probrat až do posledního detailu, byla Nivová flákota. To je název krmě z vepřových medajlonků z panenky se šunkou, v níž, jak už název napovídá, nebude chybět plísňový sýr Niva. „Jídelníček avizuje, že porce bude mít sto padesát gramů masa. Už na první pohled je zřejmé, že flákoty uříznul zdejší kuchař o chlup víc. Gramáž je tak o něco vyšší, což host jistě ocení,“ pochvaluje si Ježek první pohled na plný talíř.

Při koukání ho trochu odrazuje kopec zeleniny, který porci lemuje. „Nejsem přívržencem tak velké oblohy. Vždycky mám strach, že šťáva z červeného zelí steče a zamíchá se do omáčky z masa,“ ušklíbne se kuchař testovacího týmu. Zdání klame, což kuchař zjistí hned poté, co nezdvihne kousky uvařených brambor. „Zelí je nakrouhané a čerstvé. Nemá tudíž přebytečnou vodu, která jídlo kazí ve chvíli, kdy v kuchyni na talíř vyklopí zelí ze zavařovací sklenice,“ chválí bývalý kuchař Grandhotelu Brno čerstvost křupavé zeleniny.

Pochvalou nešetří ani při hodnocení masa, které je jemné a kvalitně propečené. „Niva na mase je v posledních několika letech hitem mnoha restauračních kuchyní. Hosté si kombinaci sýra a pečeně oblíbili. Rozteklý sýr dává pokrmu výraznější chuť. Ať už se jedná o sýr uzený, klasický eidam, hermelín nebo v tomto případě nivu, která svou typickou slanou chutí obzvláštní jinak fádní kus masa,“ rozšafně hovoří kuchař testovacího týmu o připravené porci, v níž je jako bonus mezi masem a rozteklým sýrem tenký plátek vepřové šunky od kolene.

… a trošku lososa
Druhým testovaným jídlem z poměrně bohaté nabídky malušenké hospůdky je Rybářské prsíčko. Bezmála dvousetgramové naklepané prsní řízky leží v omáčce, jež patří do kategorie experimentů. „Narůžovělá omáčka má lososový základ. Kuchař asi k přípravě použil lososovou pastu, v níž při vaření rozmíchal smetanu. Omáčku tím zjemnil, ale chuť mořské ryby stále zůstává,“ hodnotí Ježek zvláštní nápad kuchaře z Pastoušky.

Také u druhého jídla nechybí velikánská zeleninová obloha, obsahující kromě červeného zelí také kukuřici, salátovou okurku, rajče, červenou a žlutou papriku, bílé zelí, plátek pomeranče, zelený konzervovaný hrášek a pár rozpůlených ředkviček.

Mnohý host může s podivem plesat nad štědrostí židenického kuchaře, ale odborník skřípe zuby. „Důvod je čistě prozaický. I ten nejmenší hrášek je započítaný v ceně. Zákazník si zkrátka zaplatí dalších minimálně dvacet korun navíc. A ani to nesní. Jestliže touží host po zelenině, klidně si ji může dát zvlášť. Zaplatí pak jen to, co si objednal,“ zvažuje gurmán a odborník na jídlo v jedné persóně.

Na závěr hodování okusil testovací tým zmrzlinový pohár. Ten nejdražší, který je v restauraci Pastouška k mání. Kopečky čokoládové a vanilkové zmrzliny zdobí hora šlehačky ze spreje, která je přelitá vaječným koňakem. V kalorické bombě jsou i kousky ovoce. Mandarinka, broskev a trochu lesních malin. Po sladké tečce se však už jen málokterý host má k odchodu. Nejinak na tom byl i testovací tým. Horko těžko se zvedal s plnými břichy ze židle.

Podtrženo, sečteno – chutně a dobře se dá najíst i v restuarci, která je schovaná v boční ulici. Podstatné jsou nápady kuchaře, který svým kouzlením může příjemně překvapit i kritického gurmána. Pokud tedy lidé budou bloudit židenickými uličkami a dojdou až na Jílkovu ulici, určitě neprohloupí, když zajdou na jídlo a doušek piva do Pastoušky.

Autor: Pavel Mokrý

26.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Letohrádek Mitrovských vystaví betlémy z Peru i Mexika

Brno – Více než sedmdesát betlémů z exotického Peru, Mexika, či Keně, ale i ty z evropské a české produkce, si můžou zájemci prohlédnout od soboty v Letohrádku Mitrovských u brněnského výstaviště.

Převadeč vecpal do auta 6 migrantů. Na hranici u Mikulova je chytili policisté

Mikulov – Šest mladíků íránského a iráckého původu a jednoho převadeče zadrželi cizinečtí policisté na bývalém hraničním přechodu v Mikulově na Břeclavsku. Zkontrolovali osobní auto značky Hyundai pětadvacetiletého Rumuna a jeho pět spolujezdců. „V zavazadlovém prostoru policisté našli další ukrytou osobu. Muži ve věku sedmnáct až jednadvacet let neměli u sebe platné doklady," informovala v pátek o kontrole z úterý policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Záhadu oslabené imunity odhalili brněnští odborníci

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. „Zhruba dva z tisíce Evropanů mají poruchu imunity s názvem selektivní deficit IgA. Kvůli němu častěji onemocní autoimunitními chorobami. Doposud nikdo netušil, jak nemoc vzniká," popsala Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies