VYBERTE SI REGION

U hodného psa pes nevaří, ale vítá hosty

Brno - V restauraci v Králově Poli se hosté cítí jako v bavlnce. Velké gurmány jídlo nepotěší, k běžnému obědu je příjemná atmosféra ideální.

9.8.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace U hodného psa.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Zelená kočka, potrefená husa, veselá vačice nebo mlsný slon. Po zvířatech nazvaných restaurací je v Brně spousta. Jen v jedné ho však potkáte. U hodného psa v Králově poli totiž hosty vítá hodný živý anglický buldog Charlie, který jakoby z oka vypadl logu restaurace na ceduli u vchodu.

„Je to bezvadná věc, že tady hodný pes opravdu chodí mezi lidmi. Většina restaurací si jen dá zajímavé jméno, ale uvnitř není poznat, kde se vlastně vzalo,“ ocení hned nápad šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Loni v Brně vařil pro šestnáct evropských prezidentů. Ten pro brněnský Deník Rovnost restauraci testoval.

Atmosféru menší útulné restaurace dotváří staré obrazy, fotografie a rádia na zdech. Oblíbenost místa dokládají plně obsazené stoly. Po pár minutách čekání, které zpříjemňuje všudypřítomný Charlie, se přece jen jeden stůl uvolní. Obsluha, jejíž péče je největším zážitkem oběda, okamžitě přináší jídelní lístky, kterými provází kdo jiný než hodný pes Charlie. „Pro zákazníky to musí být příjemné, když je obsluhuje majitel. Je velice uctivý,“ pochvaluje si obsluhu Vařílek. Majitel restaurace a číšník vítají hosty přímo u dveří. Dokáží také poradit s výběrem jídla nebo doporučí místní speciality .

Už po patnácti minutách je na stole jídlo. A s ním i první zklamání. „Obloha a zdobení není zrovna důmyslné,“ podotkne Vařílek při pohledu na dva kousky rajčete, okurky a salátu. Dojem nespraví ani steak z panenky. „Maso je neočištěné. A je poznat, že opékané brambory dělají ve friťáku. Jsou pak mastnější,“ poznamená Vařílek. Spokojený není ani s ovocnou omáčkou. „Je moc kyselá. Kuchař do ní nedal cukr a to se u rozmraženého ovoce musí,“ říká. Dodává však, že i přes připomínky je jídlo vcelku dobré.

Kuřecí prsíčka, druhé z jídel, ugriloval kuchař do zlatova. Sýrová omáčka jim dodala jemnost. Příjemně překvapí také selské brambory, které i přes množství slaniny nejsou vůbec mastné. Kuchař si jen nerozuměl se slánkou. Přebytek soli z masa by totiž neuškodil bramborám.

Rozpačité dojmy z hlavního chodu napraví dezerty. Úprava palačinek a bablavky, což je piškotový dor s ovocem, má sice daleko k sladkým uměleckým dílům velkých restaurací, chuť ale vše vynahradí. „Je vidět, že jsou dezerty domácí. Poctivé a chutnají výborně,“ pochvaluje si šéfkuchař. Poslední sladkou tečkou je také pravá našlehaná šlehačka. „Jídlo sice nebylo bez chyb,na oběd se sem ale určitě zajít dá. Už jen kvůli příjemné atmosféře a výborné obsluze,“ dodává Vařílek.

Autor: Vendula Jičínská

9.8.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrom do krupice. Domácí nesmüsli. Naložený kapr vedle sledě. Bar 4pokoje je prvním brněnským non-stop podnikem nabízejícím snídaně, obědy i večeře. Mění se jídelníčky, osvětlení, hudba i ceny – vždy podle hodiny, v níž lidé přijdou.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.
10

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Lucie prodělala přeměnu pohlaví, nyní o tom hraje divadlo

Brno – Už v mateřské škole si uvědomovala, že je ženou v mužském těle. Dala se na herectví, ale slýchávala: Musíš být víc hercem! Nakonec se Lucie Brychtová rozhodla k přeměně pohlaví, čímž však ztratila dosavadní herecké postavení. Na jeviště už s transsexuální diagnózou vstoupit nemohla. Rozhodla se tedy vtisknout svému příběhu divadelní tvar a vznikla v evropském kontextu ojedinělá inscenace Jsem žena. Její česká premiéra je ve středu od sedmi hodin večer v Buranteatru.

Stavební společnost OHL ŽS propouští zaměstnance. Řádově desítky lidí

Brno - Brněnská stavební společnost OHL ŽS, který byla v roce 2015 v půlmiliardové ztrátě, propouští zaměstnance. Řádově jde o desítky lidí. Firma zeštíhluje i svoje vedení, od ledna má novou organizační strukturu. Společnost také mění svoji strategii a chce se více zaměřit na tuzemsko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies