VYBERTE SI REGION

U hodného psa pes nevaří, ale vítá hosty

Brno - V restauraci v Králově Poli se hosté cítí jako v bavlnce. Velké gurmány jídlo nepotěší, k běžnému obědu je příjemná atmosféra ideální.

9.8.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace U hodného psa.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Zelená kočka, potrefená husa, veselá vačice nebo mlsný slon. Po zvířatech nazvaných restaurací je v Brně spousta. Jen v jedné ho však potkáte. U hodného psa v Králově poli totiž hosty vítá hodný živý anglický buldog Charlie, který jakoby z oka vypadl logu restaurace na ceduli u vchodu.

„Je to bezvadná věc, že tady hodný pes opravdu chodí mezi lidmi. Většina restaurací si jen dá zajímavé jméno, ale uvnitř není poznat, kde se vlastně vzalo,“ ocení hned nápad šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Loni v Brně vařil pro šestnáct evropských prezidentů. Ten pro brněnský Deník Rovnost restauraci testoval.

Atmosféru menší útulné restaurace dotváří staré obrazy, fotografie a rádia na zdech. Oblíbenost místa dokládají plně obsazené stoly. Po pár minutách čekání, které zpříjemňuje všudypřítomný Charlie, se přece jen jeden stůl uvolní. Obsluha, jejíž péče je největším zážitkem oběda, okamžitě přináší jídelní lístky, kterými provází kdo jiný než hodný pes Charlie. „Pro zákazníky to musí být příjemné, když je obsluhuje majitel. Je velice uctivý,“ pochvaluje si obsluhu Vařílek. Majitel restaurace a číšník vítají hosty přímo u dveří. Dokáží také poradit s výběrem jídla nebo doporučí místní speciality .

Už po patnácti minutách je na stole jídlo. A s ním i první zklamání. „Obloha a zdobení není zrovna důmyslné,“ podotkne Vařílek při pohledu na dva kousky rajčete, okurky a salátu. Dojem nespraví ani steak z panenky. „Maso je neočištěné. A je poznat, že opékané brambory dělají ve friťáku. Jsou pak mastnější,“ poznamená Vařílek. Spokojený není ani s ovocnou omáčkou. „Je moc kyselá. Kuchař do ní nedal cukr a to se u rozmraženého ovoce musí,“ říká. Dodává však, že i přes připomínky je jídlo vcelku dobré.

Kuřecí prsíčka, druhé z jídel, ugriloval kuchař do zlatova. Sýrová omáčka jim dodala jemnost. Příjemně překvapí také selské brambory, které i přes množství slaniny nejsou vůbec mastné. Kuchař si jen nerozuměl se slánkou. Přebytek soli z masa by totiž neuškodil bramborám.

Rozpačité dojmy z hlavního chodu napraví dezerty. Úprava palačinek a bablavky, což je piškotový dor s ovocem, má sice daleko k sladkým uměleckým dílům velkých restaurací, chuť ale vše vynahradí. „Je vidět, že jsou dezerty domácí. Poctivé a chutnají výborně,“ pochvaluje si šéfkuchař. Poslední sladkou tečkou je také pravá našlehaná šlehačka. „Jídlo sice nebylo bez chyb,na oběd se sem ale určitě zajít dá. Už jen kvůli příjemné atmosféře a výborné obsluze,“ dodává Vařílek.

Autor: Vendula Jičínská

9.8.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Převadeč vecpal do auta 6 migrantů. Na hranici u Mikulova je chytili policisté

Mikulov – Šest mladíků íránského a iráckého původu a jednoho převadeče zadrželi cizinečtí policisté na bývalém hraničním přechodu v Mikulově na Břeclavsku. Zkontrolovali osobní auto značky Hyundai pětadvacetiletého Rumuna a jeho pět spolujezdců. „V zavazadlovém prostoru policisté našli další ukrytou osobu. Muži ve věku sedmnáct až jednadvacet let neměli u sebe platné doklady," informovala v pátek o kontrole z úterý policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Záhadu oslabené imunity odhalili brněnští odborníci

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. „Zhruba dva z tisíce Evropanů mají poruchu imunity s názvem selektivní deficit IgA. Kvůli němu častěji onemocní autoimunitními chorobami. Doposud nikdo netušil, jak nemoc vzniká," popsala Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity.

Před 70 lety začal proces s prominenty Slovenského štátu

Pro umírněného ľuďáka, kněze a prezidenta Jozefa Tisa provaz, ale pro radikálního ministra vnitra Alexandera Macha pouhé vězení. Verdikt soudu s předáky Slovenského štátu, který byl zahájen 2. prosince 1946, byl ovlivněn mocenskými zájmy nastupujících komunistů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies