VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U hodného psa pes nevaří, ale vítá hosty

Brno - V restauraci v Králově Poli se hosté cítí jako v bavlnce. Velké gurmány jídlo nepotěší, k běžnému obědu je příjemná atmosféra ideální.

9.8.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace U hodného psa.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Zelená kočka, potrefená husa, veselá vačice nebo mlsný slon. Po zvířatech nazvaných restaurací je v Brně spousta. Jen v jedné ho však potkáte. U hodného psa v Králově poli totiž hosty vítá hodný živý anglický buldog Charlie, který jakoby z oka vypadl logu restaurace na ceduli u vchodu.

„Je to bezvadná věc, že tady hodný pes opravdu chodí mezi lidmi. Většina restaurací si jen dá zajímavé jméno, ale uvnitř není poznat, kde se vlastně vzalo,“ ocení hned nápad šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Loni v Brně vařil pro šestnáct evropských prezidentů. Ten pro brněnský Deník Rovnost restauraci testoval.

Atmosféru menší útulné restaurace dotváří staré obrazy, fotografie a rádia na zdech. Oblíbenost místa dokládají plně obsazené stoly. Po pár minutách čekání, které zpříjemňuje všudypřítomný Charlie, se přece jen jeden stůl uvolní. Obsluha, jejíž péče je největším zážitkem oběda, okamžitě přináší jídelní lístky, kterými provází kdo jiný než hodný pes Charlie. „Pro zákazníky to musí být příjemné, když je obsluhuje majitel. Je velice uctivý,“ pochvaluje si obsluhu Vařílek. Majitel restaurace a číšník vítají hosty přímo u dveří. Dokáží také poradit s výběrem jídla nebo doporučí místní speciality .

Už po patnácti minutách je na stole jídlo. A s ním i první zklamání. „Obloha a zdobení není zrovna důmyslné,“ podotkne Vařílek při pohledu na dva kousky rajčete, okurky a salátu. Dojem nespraví ani steak z panenky. „Maso je neočištěné. A je poznat, že opékané brambory dělají ve friťáku. Jsou pak mastnější,“ poznamená Vařílek. Spokojený není ani s ovocnou omáčkou. „Je moc kyselá. Kuchař do ní nedal cukr a to se u rozmraženého ovoce musí,“ říká. Dodává však, že i přes připomínky je jídlo vcelku dobré.

Kuřecí prsíčka, druhé z jídel, ugriloval kuchař do zlatova. Sýrová omáčka jim dodala jemnost. Příjemně překvapí také selské brambory, které i přes množství slaniny nejsou vůbec mastné. Kuchař si jen nerozuměl se slánkou. Přebytek soli z masa by totiž neuškodil bramborám.

Rozpačité dojmy z hlavního chodu napraví dezerty. Úprava palačinek a bablavky, což je piškotový dor s ovocem, má sice daleko k sladkým uměleckým dílům velkých restaurací, chuť ale vše vynahradí. „Je vidět, že jsou dezerty domácí. Poctivé a chutnají výborně,“ pochvaluje si šéfkuchař. Poslední sladkou tečkou je také pravá našlehaná šlehačka. „Jídlo sice nebylo bez chyb,na oběd se sem ale určitě zajít dá. Už jen kvůli příjemné atmosféře a výborné obsluze,“ dodává Vařílek.

Autor: Vendula Jičínská

9.8.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejista Martin Nečas.

Osmnáctiletý Nečas: Jsem mladý, ale to neznamená, že budu jen odhazovat puky

Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Kvůli kotlíkové dotaci si vzal dovolenou. Žádost odeslal hned první den

Divoké ráno na dálnici D1: nehoda zahraničního auta s kamionem i hořící motor

Luleč - Nehoda osobního auta a kamionu zkomplikovala cestu do práce řidičům jedoucím ve čtvrtek ráno po dálnici D1 ve směru z Vyškova na Brno. Kvůli střetu dvou aut byla dálnice u obce Luleč na Vyškovsku na čas uzavřená a tvořily se kolony.

AKTUALIZOVÁNO

Zbytek zápasu jsem strávil u onlajnu, říká Němec. Z faulu vyvázl bez trestu

Hradec Králové /ROZHOVOR/ – Obvykle válčí na ledě do poslední minuty. Dvě třetiny středečního semifinálového zápasu však seděl útočník brněnské Komety Vojtěch Němec v kabině a v civilu, očima přilepený ne online reportážích o utkání. „Televizi v šatně neměli," vyprávěl jedenatřicetiletý útočník o netradičním prožívání zápasu.

Krajské zásady územního rozvoje chtějí aktualizovat do konce volebního období

Jižní Morava – S odřenýma ušima stihne současné vedení Jihomoravského kraje termín do roku 2020 a aktualizuje zásady územního rozvoje. Informoval o tom ve středu náměstek hejtmana pro oblast územního plánování Martin Maleček. „Bude ale záležet na tom, kolik budou mít lidé připomínek," prohlásil Maleček.

AKTUALIZOVÁNO

Kometa je o krok před Hradcem. První bod série vystřelila Nečasova brusle

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ - Dlouhou dobu připomínal výsledek spíš fotbalové utkání. Hokejisté brněnské Komety v prvním duelu semifinálové série play-off extraligy na ledě Hradce Králové hráli s domácími až do 43. minuty bez branek. Poté se jako zdatný fotbalista projevil Martin Nečas. Odraz puku od jeho brusle pomohl k prvnímu bodu v sérii. Výhru 2:0 pečetil do prázdné branky Marek Kvapil. „Asi šlo o doposud nejdůležitější gól kariéry. Byl vítězný," těšilo osmnáctiletého útočníka Nečase.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies