VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U hodného psa pes nevaří, ale vítá hosty

Brno - V restauraci v Králově Poli se hosté cítí jako v bavlnce. Velké gurmány jídlo nepotěší, k běžnému obědu je příjemná atmosféra ideální.

9.8.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace U hodného psa.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Zelená kočka, potrefená husa, veselá vačice nebo mlsný slon. Po zvířatech nazvaných restaurací je v Brně spousta. Jen v jedné ho však potkáte. U hodného psa v Králově poli totiž hosty vítá hodný živý anglický buldog Charlie, který jakoby z oka vypadl logu restaurace na ceduli u vchodu.

„Je to bezvadná věc, že tady hodný pes opravdu chodí mezi lidmi. Většina restaurací si jen dá zajímavé jméno, ale uvnitř není poznat, kde se vlastně vzalo,“ ocení hned nápad šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Loni v Brně vařil pro šestnáct evropských prezidentů. Ten pro brněnský Deník Rovnost restauraci testoval.

Atmosféru menší útulné restaurace dotváří staré obrazy, fotografie a rádia na zdech. Oblíbenost místa dokládají plně obsazené stoly. Po pár minutách čekání, které zpříjemňuje všudypřítomný Charlie, se přece jen jeden stůl uvolní. Obsluha, jejíž péče je největším zážitkem oběda, okamžitě přináší jídelní lístky, kterými provází kdo jiný než hodný pes Charlie. „Pro zákazníky to musí být příjemné, když je obsluhuje majitel. Je velice uctivý,“ pochvaluje si obsluhu Vařílek. Majitel restaurace a číšník vítají hosty přímo u dveří. Dokáží také poradit s výběrem jídla nebo doporučí místní speciality .

Už po patnácti minutách je na stole jídlo. A s ním i první zklamání. „Obloha a zdobení není zrovna důmyslné,“ podotkne Vařílek při pohledu na dva kousky rajčete, okurky a salátu. Dojem nespraví ani steak z panenky. „Maso je neočištěné. A je poznat, že opékané brambory dělají ve friťáku. Jsou pak mastnější,“ poznamená Vařílek. Spokojený není ani s ovocnou omáčkou. „Je moc kyselá. Kuchař do ní nedal cukr a to se u rozmraženého ovoce musí,“ říká. Dodává však, že i přes připomínky je jídlo vcelku dobré.

Kuřecí prsíčka, druhé z jídel, ugriloval kuchař do zlatova. Sýrová omáčka jim dodala jemnost. Příjemně překvapí také selské brambory, které i přes množství slaniny nejsou vůbec mastné. Kuchař si jen nerozuměl se slánkou. Přebytek soli z masa by totiž neuškodil bramborám.

Rozpačité dojmy z hlavního chodu napraví dezerty. Úprava palačinek a bablavky, což je piškotový dor s ovocem, má sice daleko k sladkým uměleckým dílům velkých restaurací, chuť ale vše vynahradí. „Je vidět, že jsou dezerty domácí. Poctivé a chutnají výborně,“ pochvaluje si šéfkuchař. Poslední sladkou tečkou je také pravá našlehaná šlehačka. „Jídlo sice nebylo bez chyb,na oběd se sem ale určitě zajít dá. Už jen kvůli příjemné atmosféře a výborné obsluze,“ dodává Vařílek.

Autor: Vendula Jičínská

9.8.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Dopravní nehoda, ilustrační foto.

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Odchod Habance: Změny v tréninku? Spíš v intenzitě, vysvětluje trenér Dostálek

Brno – Na úterním dopoledním tréninku fotbalové Zbrojovky čekala Richarda Dostálka blesková změna, protože jej po pondělním odvolání Svatopluka Habance najednou vedl společně s Lukášem Přerostem jako jeden z dvojice hlavních koučů. „Pracujeme na tom, abychom změnili psychiku hráčů, tomu jsou tréninky uzpůsobené,“ popisuje třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant.

Němec se těší do Norska a vtipkuje: Budu jen jako člen stáda

Brno – Výjezdů k zápasům do zahraničí si v kariéře zatím příliš neužil. Nyní se útočník brněnské Komety Vojtěch Němec vydal s týmem do Skandinávie. Brňany čekají první duely v letošním ročníku Ligy mistrů, ve čtvrtek s norským Stavangerem a v sobotu s Kuopiem. „Určitě to bude kvalitní příprava do extraligové sezony a užiju si to,“ prohlásil jedenatřicetiletý forvard.

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Moravský Žižkov – Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Na dálnici D2 narazil kamion do svodidel. Vyteklo z něj 400 litrů nafty

Brno – Zasypávat uniklou a přečerpávat zbývající naftu museli hasiči u nehody, která se stala krátce po polední na prvním kilometru dálnice D2 ve směru na Břeclav. „Při našem příjezdu bylo na dálnici rozlitých asi sto litrů nafty. Proraženou nádrž jsme se snažili ucpat, ale celkem z ní uniklo 400 litrů,˝ popsal zásah mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení