VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U hodného psa pes nevaří, ale vítá hosty

Brno - V restauraci v Králově Poli se hosté cítí jako v bavlnce. Velké gurmány jídlo nepotěší, k běžnému obědu je příjemná atmosféra ideální.

9.8.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace U hodného psa.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Zelená kočka, potrefená husa, veselá vačice nebo mlsný slon. Po zvířatech nazvaných restaurací je v Brně spousta. Jen v jedné ho však potkáte. U hodného psa v Králově poli totiž hosty vítá hodný živý anglický buldog Charlie, který jakoby z oka vypadl logu restaurace na ceduli u vchodu.

„Je to bezvadná věc, že tady hodný pes opravdu chodí mezi lidmi. Většina restaurací si jen dá zajímavé jméno, ale uvnitř není poznat, kde se vlastně vzalo,“ ocení hned nápad šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Loni v Brně vařil pro šestnáct evropských prezidentů. Ten pro brněnský Deník Rovnost restauraci testoval.

Atmosféru menší útulné restaurace dotváří staré obrazy, fotografie a rádia na zdech. Oblíbenost místa dokládají plně obsazené stoly. Po pár minutách čekání, které zpříjemňuje všudypřítomný Charlie, se přece jen jeden stůl uvolní. Obsluha, jejíž péče je největším zážitkem oběda, okamžitě přináší jídelní lístky, kterými provází kdo jiný než hodný pes Charlie. „Pro zákazníky to musí být příjemné, když je obsluhuje majitel. Je velice uctivý,“ pochvaluje si obsluhu Vařílek. Majitel restaurace a číšník vítají hosty přímo u dveří. Dokáží také poradit s výběrem jídla nebo doporučí místní speciality .

Už po patnácti minutách je na stole jídlo. A s ním i první zklamání. „Obloha a zdobení není zrovna důmyslné,“ podotkne Vařílek při pohledu na dva kousky rajčete, okurky a salátu. Dojem nespraví ani steak z panenky. „Maso je neočištěné. A je poznat, že opékané brambory dělají ve friťáku. Jsou pak mastnější,“ poznamená Vařílek. Spokojený není ani s ovocnou omáčkou. „Je moc kyselá. Kuchař do ní nedal cukr a to se u rozmraženého ovoce musí,“ říká. Dodává však, že i přes připomínky je jídlo vcelku dobré.

Kuřecí prsíčka, druhé z jídel, ugriloval kuchař do zlatova. Sýrová omáčka jim dodala jemnost. Příjemně překvapí také selské brambory, které i přes množství slaniny nejsou vůbec mastné. Kuchař si jen nerozuměl se slánkou. Přebytek soli z masa by totiž neuškodil bramborám.

Rozpačité dojmy z hlavního chodu napraví dezerty. Úprava palačinek a bablavky, což je piškotový dor s ovocem, má sice daleko k sladkým uměleckým dílům velkých restaurací, chuť ale vše vynahradí. „Je vidět, že jsou dezerty domácí. Poctivé a chutnají výborně,“ pochvaluje si šéfkuchař. Poslední sladkou tečkou je také pravá našlehaná šlehačka. „Jídlo sice nebylo bez chyb,na oběd se sem ale určitě zajít dá. Už jen kvůli příjemné atmosféře a výborné obsluze,“ dodává Vařílek.

Autor: Vendula Jičínská

9.8.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Ilustrační foto.
11

Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

AKTUALIZOVÁNO

Změny v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Stálá expozice se zavře skoro na dva roky

Brno – Užité umění brzy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně vystřídá design. Kvůli radikální přeměně interiérů i koncepce sbírek se budova pro návštěvníky letos v létě částečně uzavře. Po otevření se bude jmenovat Muzeum designu.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Požár hal s matracemi v Černovicích: výše škody narostla na 127 milionů

Brno – Vyšetřovatelé podstatně zvýšili odhad škody po zářijovém požáru hal na výrobu matrací v Brně-Černovicích, a to na více než 127 milionů korun. Podle prvotních odhadů šlo o třicet milionů, následně o několik desítek milionů. "Příčina je stále v šetření," uvedl v pondělí mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. Firma stále nevyrábí.

Řezal se v obličeji a hrozil, že skočí z okna. Sebevraha zachránil vyjednavač

Brno – Stál na parapetu, řezal se v obličeji a vyhrožoval, že vyskočí z okna azylového domu. Sebevrah v noci na pondělí zaměstnal policisty a hasiče v centru Brna. Osmatřicetiletý muž byl podle policistů opilý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies