Stalo se to snad každému. V televizi běží výborný film a člověka při tom přepadne chuť na něco teplého. Kromě vypukané kukuřice v mikrovlnné troubě to může být například pizza. Horká, čerstvá, pořádně propečená, s tenkým těstem a v neposlední řadě voňavá. Když se v Brně řekne „pizza na objednávku“, většinu lidí napadne pizzerie U Kalvodů. Není divu. Funguje už celá léta a pro mnoho milovníků rychlého jídla na zavolání se stala notoricky známá.

Na pizzu i jiná jídla lze ovšem ke Kalvodům zajít i osobně. Například do jejich brněnské pobočky, která sídlí hned u lužáneckého parku, v Pionýrské ulici. Restaurace je to sice malinká, ale o to útulnější. A kuchař v kuchyni zřejmě používá nějaká kouzla a čáry. Jídlo má totiž připravené přímo kosmickou rychlostí. Přesvědčil se o tom i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým šéfkuchařem karlovarského Grandhotelu Pupp Janem Novotným.

Hned po příchodu do pizzerie si hosta všimne servírka, která má na sobě „kalvoďáckou“ uniformu. Tedy červené triko se jménem restaurace a černé kalhoty. Návštěvníka si vlastně nemůže nevšimnout. Většina hostů totiž sedí okolo baru, takže je má servírka takříkajíc pod nosem. „Je to velice praktické. Zvlášť, když je restaurace tak malá. Host si prostě sedne a obsluhu má hned po ruce,“ chválí bývalý kuchař lázeňského hotelu nápad majitele podniku.

Tak kterou?

Jídelní lístek je pestrý a kromě bohaté nabídky italských specialit, což je v první řadě pizza a hned za ní veškeré druhy těstovin, nechybí v jídelníčku ani česká klasika. Tedy pořádný kus drůbežího, vepřového, hovězího a rybího masa. „Jídelníček je přehledný. Má sice trochu malá písmenka, ale zase ne tak drobná, aby na názvy jídel hosté mžourali,“ shrnuje list.

A protože si restaurace U Kalvodů vystavěla jméno na pizze, rozhodne se testovací tým pokrm obyvatel z jižní části Evropy vyzkoušet. První pizza byla čabajková. Na stole je za rekordních osm minut. „Vypadá to, jakoby by měl kuchař od Kalvodů v kuchyni věštící kouli. Na zázraky ale nevěřím, takže spíše má rozpálenou troubu, do níž vloží rychle udělanou pizzu. Vlastně to není žádná věda. Pokud jsou v kuchyni všechny ingredience předem připravené, kuchař na tenké těsto akorát naskládá suroviny a upeče to,“ poodhaluje Novotný tajemství rychlé kuchyně.

Přestože čabajková pizza není pro italský slaný koláč zrovna typická, chutná skvěle. „Okraje nejsou připálené a tenká kolečka maďarské klobásky dávají pizze jakousi výraznější chuť. Dobré je také to, že kuchař kulaté jídlo rozkrájel na osm dílů. Několikrát se mi už stalo, že v některých restauracích krájí pizzu jen na čtyři kusy. Ty jsou pak moc velké a obtížněji se jí,“ hodnotí bývalý kuchař svoji porci.

Druhá otestovaná pizza byla o hodně italštější. Tedy Quattro Formaggi. „Pro ty, kdo neznají cizí názvy, jde o pizzu, která se skládá ze čtyř druhů sýra. Nejčastěji je to mozzarella, hermelín, parmazán a niva,“ poučuje Novotný. Na pizze od Kalvodů jsou všechny čtyři. Možná je na ní i něco navíc. „Receptury zkušení pizzaři úzkostlivě tají, ale jedno prozrazují. Dobrá pizza musí být pořádně rozválená a těsto pomalu vykynuté. Každý kuchař má také svou ingredienci, kterou neřekne ani doma,“ podotýká.

Zavolej mi… do pizzerie

Testování tentokrát nekončí jen v restauraci. Důvod? Pizzerie U Kalvodů je především známá tím, že jídlo rozváží v Brně a jeho širém okolí. Proto se testovací tým rozhodl, že si pizzu objedná. To aby zjistil, že garantovaná doba, kterou člověk na druhé straně telefonu slíbí, se skutečně vyplní. Objednávka zní na jeden kus velké salámové pizzy. Cena sto dvacet devět korun včetně dopravy.

Žena, která si objednávku po telefonu zaznamená, slibuje, že pizzu řidič podniku přiveze do hodiny, maximálně do osmdesáti minut. Okamžité poté, co testovací tým zavěsí telefon, spouští stopky a je plný očekávání. Řidič je i s pizzou na uvedené adrese za sedmačtyřicet minut. Jídlo přepravuje ve speciální termotašce, takže je ještě teplé. Jen pro zajímavost – teplota pizzy byla osmašedesát stupňů Celsia. Restaurace tak splnila i normu, kterou ukládají právní předpisy.

„Pizza je sice řádně teplá, ale tentokrát ji kuchař od Kalvodů asi nechal v peci o pár vteřin déle. Okraje se příliš vypekly a jsou černé,“ mračí se Novotný. Pečený obložený koláč, který se vozí až do domu, je rozdělený jen na čtvrtiny. „Jak jsem říkal, mám raději dělení pizzy na menší kousky,“ říká a odtrhává jeden díl z kolesa. Pizzu přehne a podobně jako ve filmech do ní kousne. „Není to bůhví co, ale hlad to zažene. Což je ve své podstatě účel jídel, které firmy po městě vozí. Zkoušel jsem už různé dodavatele a mohu říct, že pizza od Kalvodů je stejně nejlepší,“ podotýká.

Jistota je jistota

Pokud by měl testovací tým shrnout restauraci U Kalvodů a její služby do pár slov, určitě by to byla přídavná jména rychle, levně a možná i spolehlivě. Jestliže si člověk, kterého doma honí chutě pizzu, od Kalvodů objedná, neprohloupí. Za relativně dobrou cenu dostane jídlo, kterým zaplní prázdný a vyhladovělý žaludek. Příjemné chvíle stráví i v samotné restauraci nedaleko centra Brna. „Určitě bych ovšem lidem doporučil, aby si pro jistotu zamluvili stůl. Jedině tak nebudou u dveří čekat, až se nějaký uvolní. V podniku, který je tak malý, může takto situace nastat prakticky vždycky,“ uzavírá Novotný.