VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Starej Bill holt steaky umí. Asi má praxi

BRNO - V restauraci U starýho Billa vaří kuchař s fantazií a zřejmě sleduje i poslední kulinářské trendy. A to nejen z Texasu.

21.4.2007
SDÍLEJ:

Interiér restaurace U starýho billa.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Texas je od města pod Špilberkem pořádně daleko. Dokonce takový kus, že i letadlem je to pořádná dálka. Texasané prý umí dělat nejlepší steaky na světě. Jedny z nejlepších v Brně údajně připravují i kuchaři v restauraci U starýho Billa v brněnské Kudelově ulici. Jestli je to pravda – a majitelé podniku na internetových stránkách ani v tištěné reklamě nelžou – se přesvědčil i testovací tým Deníku Rovnost spolu s odbornicí ze Střední školy potravinářské a služeb v Brno Jaroslavou Bradáčovou. Tedy „fajnšmekři“ na slovo vzatí.

Prostředí restaurace nepřipomíná z filmů známou klasickou americkou „dupárnu“, která obvykle bývá plná kovbojů, ale spíše lépe upravený sklep. Atmosféru prérie či žírných pastvin mohou připomínat obrovské umělé dýně, jež jsou rozesety po celém lokále. Country styl se hostům dostává pod kůži až skrze hudbu. V podniku totiž nevyřvává žádné komerční rádio, ale z reproduktorů se line pohodová muzika, která polechtá ucho nejenom trampům a čundrákům. Obsluha nenosí boty s ostrou špičkou a na patách obuvi jí nezvoní ostruhy. Oblečená je jako každý jiný číšník či servírka. Okamžitě po vstupu hosta do lokálu zaregistruje, počká až se usadí, a přinese mu jídelní lístek v dřevěných deskách. Jídelní lístek je však poněkud zdlouhavý.

„To je čtení jako na večer,“ žertuje Bradáčová při pročítání sáhodlouhých informací. Jídelní lístek je dvojjazyčný, kromě českého úředního jazyka obsahuje i angličtinu. Není to sice špatné pro cizince, který při výběru jídel netápe, ale hutné informace dělají jídelníček trošku nepřehledným. „Výběr je ovšem velmi bohatý. Zdá se mi, že až moc. Ale to je věc majitele provozovny. Důležité je, aby bylo všechno čerstvé a pokrm zákazníkovi chutnal,“ shrnuje Bradáčová jídelníček. Z něj nakonec testovací tým vybírá kuřecí prsa se špenátem a smetanou a pokrm zvaný Basil. To je dvousetgramový steak z kuřecích prsou naložený v marinádě z čerstvých bylinek a drcených sušených rajčat.

Příjemným překvapením pro testovací tým je něco jako předkrm, který číšník přináší na stůl okamžitě po objednávce. „Není to klasický předkrm. Je to něco k jídlu, co má vyplnit čas. Chuťově je však výborný,“ hodnotí Bradáčová pomazánku, v níž dominuje česnek a bylinky. A možná i trocha Podravky, která chuťovce dává i trošku barvy. Testovací tým si ani nestačí namazat další krajíc tmavého chleba, a už nese číšník hlavní jídlo. Oba pokrmy mohou mít klidně velké P. „Pohled na talíř lahodí oku. Kuchař sází na to, co je právě moderní. A to je takzvaná zážitková kuchyně. Tedy velký talíř, a jednoduše, a přitom nápaditě upravené jídlo,“ podtrhuje Bradáčová to, co se právě na stole ocitlo. Zážitková kuchyně chce podle ní hlavně špetku fantazie.

„Dominantní musí být především pokrm, vše okolo má jen zvýraznit celkový dojem. Kuchaře zřejmě samotná práce a konečná úprava baví. Což je na první pohled vidět. Na talíři nejsou rušivé elementy jako kopeček hrášku, bílé a červené zelí. Šéf kuchyně má fantazii, určitě sleduje a vnímá poslední novinky a kulinářské trendy,“ rozplývá se odbornice nad lahůdkou. Nepřestává ani po prvním soustu. „Kuřecí prsíčka se špenátovými listy a smetanou jsou lehce pikantní pokrm. Šťavnaté kousky masa, spojené smetanovou omáčkou, špenátem, cibulí, česnekem, sýrem. Žádná ingredience nepřehlušuje chuť té druhé. Některá jídla jsou taková, že si host zapamatuje a vnímá například jen česnek, nic víc. V tomto je vše vyvážené, tak akorát,“ dodává Bradáčová.

Autor: Pavel Mokrý

21.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Hokejista Richard Jarůšek.

Kometa má samá skvělá jména, říká před semifinále proti mateřskému klubu Jarůšek

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Kometě budou lidé fandit hlavně v hospodách. Veřejná projekce se zatím nechystá

Brno – Ve středu odstartuje v královéhradecké hokejové aréně semifinálová série Tipsport extraligy. Domácí Mountfield HK poprvé hostí Kometu a v Brně po delší pauze znovu začíná hokejová horečka. Brněnský deník Rovnost zjišťoval, jestli budou fanoušci moct podpořit brněnský tým před velkoplošnými obrazovkami, které byly v minulých sezonách na náměstí Svobody či na Moravském náměstí.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravní podnik koupí 60 autobusů na plyn. Cestující potěší klimatizace

Brno – Šedesát nových autobusů na stlačený zemní plyn nakoupí do konce příštího roku brněnský dopravní podnik. Příjemnou novinkou bude jejich klimatizace. „Chceme, aby každý nově pořízený trolejbus nebo autobus měl klimatizaci takzvaného salónu, čili prostoru pro cestující. Kromě toho, že jsme vyslyšeli jejich prosby, také usilujeme o moderní hromadnou dopravu, kterou bude lidé rádi jezdit," okomentovala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies