VYBERTE SI REGION

Starej Bill holt steaky umí. Asi má praxi

BRNO - V restauraci U starýho Billa vaří kuchař s fantazií a zřejmě sleduje i poslední kulinářské trendy. A to nejen z Texasu.

21.4.2007
SDÍLEJ:

Interiér restaurace U starýho billa.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Texas je od města pod Špilberkem pořádně daleko. Dokonce takový kus, že i letadlem je to pořádná dálka. Texasané prý umí dělat nejlepší steaky na světě. Jedny z nejlepších v Brně údajně připravují i kuchaři v restauraci U starýho Billa v brněnské Kudelově ulici. Jestli je to pravda – a majitelé podniku na internetových stránkách ani v tištěné reklamě nelžou – se přesvědčil i testovací tým Deníku Rovnost spolu s odbornicí ze Střední školy potravinářské a služeb v Brno Jaroslavou Bradáčovou. Tedy „fajnšmekři“ na slovo vzatí.

Prostředí restaurace nepřipomíná z filmů známou klasickou americkou „dupárnu“, která obvykle bývá plná kovbojů, ale spíše lépe upravený sklep. Atmosféru prérie či žírných pastvin mohou připomínat obrovské umělé dýně, jež jsou rozesety po celém lokále. Country styl se hostům dostává pod kůži až skrze hudbu. V podniku totiž nevyřvává žádné komerční rádio, ale z reproduktorů se line pohodová muzika, která polechtá ucho nejenom trampům a čundrákům. Obsluha nenosí boty s ostrou špičkou a na patách obuvi jí nezvoní ostruhy. Oblečená je jako každý jiný číšník či servírka. Okamžitě po vstupu hosta do lokálu zaregistruje, počká až se usadí, a přinese mu jídelní lístek v dřevěných deskách. Jídelní lístek je však poněkud zdlouhavý.

„To je čtení jako na večer,“ žertuje Bradáčová při pročítání sáhodlouhých informací. Jídelní lístek je dvojjazyčný, kromě českého úředního jazyka obsahuje i angličtinu. Není to sice špatné pro cizince, který při výběru jídel netápe, ale hutné informace dělají jídelníček trošku nepřehledným. „Výběr je ovšem velmi bohatý. Zdá se mi, že až moc. Ale to je věc majitele provozovny. Důležité je, aby bylo všechno čerstvé a pokrm zákazníkovi chutnal,“ shrnuje Bradáčová jídelníček. Z něj nakonec testovací tým vybírá kuřecí prsa se špenátem a smetanou a pokrm zvaný Basil. To je dvousetgramový steak z kuřecích prsou naložený v marinádě z čerstvých bylinek a drcených sušených rajčat.

Příjemným překvapením pro testovací tým je něco jako předkrm, který číšník přináší na stůl okamžitě po objednávce. „Není to klasický předkrm. Je to něco k jídlu, co má vyplnit čas. Chuťově je však výborný,“ hodnotí Bradáčová pomazánku, v níž dominuje česnek a bylinky. A možná i trocha Podravky, která chuťovce dává i trošku barvy. Testovací tým si ani nestačí namazat další krajíc tmavého chleba, a už nese číšník hlavní jídlo. Oba pokrmy mohou mít klidně velké P. „Pohled na talíř lahodí oku. Kuchař sází na to, co je právě moderní. A to je takzvaná zážitková kuchyně. Tedy velký talíř, a jednoduše, a přitom nápaditě upravené jídlo,“ podtrhuje Bradáčová to, co se právě na stole ocitlo. Zážitková kuchyně chce podle ní hlavně špetku fantazie.

„Dominantní musí být především pokrm, vše okolo má jen zvýraznit celkový dojem. Kuchaře zřejmě samotná práce a konečná úprava baví. Což je na první pohled vidět. Na talíři nejsou rušivé elementy jako kopeček hrášku, bílé a červené zelí. Šéf kuchyně má fantazii, určitě sleduje a vnímá poslední novinky a kulinářské trendy,“ rozplývá se odbornice nad lahůdkou. Nepřestává ani po prvním soustu. „Kuřecí prsíčka se špenátovými listy a smetanou jsou lehce pikantní pokrm. Šťavnaté kousky masa, spojené smetanovou omáčkou, špenátem, cibulí, česnekem, sýrem. Žádná ingredience nepřehlušuje chuť té druhé. Některá jídla jsou taková, že si host zapamatuje a vnímá například jen česnek, nic víc. V tomto je vše vyvážené, tak akorát,“ dodává Bradáčová.

Autor: Pavel Mokrý

21.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nové kanceláře pro tisíc lidí otevřeli ve Slatině. Investor už plánuje další

Brno – Další kancelářský komplex se otevřel ve čtvrtek firmám i živnostníkům v Brně. Zájemci jej najdou v městské části Slatina kousek od brněnského letiště. Nové kanceláře ve městě rostou díky nízkým nájmům.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka po podzimu pouští Lacka či Vávru, přichází rychlonohý Nigerijec

Brno – Nechtějí navázat na bídný podzim. Nejvyšší představitelé brněnské Zbrojovky po skončení podzimní části první fotbalové ligy intenzivně pracují na obměně kádru. V pátek se čtveřice stávajících hráčů dozvěděla, že s nimi klub už dál nepočítá.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: Držte se! vzkázali spolužáci. Dívka je stále ve vážném stavu

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies