VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hroch umí v Brně tančit i vařit

BRNO - Vrestauraci U Tančícího hrocha dominuje masivní interiér a pořádně masitá strava. Spořádat třeba hroší kopec dá fušku

27.4.2007
SDÍLEJ:

Interiér restauraceFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Hroch dokáže podle zoologů sežrat za den až šedesát kilogramů potravy. Při jeho váze je to prý relativní množství. Vrestauraci U Tančícího hrocha, která sídlí na rohu ulic Hilleho a náměstí 28. října, naučili tučné zvíře eskamotérským kouskům.

Tamní hroch umí nejen tančit, ale i celkem obstojně vařit. Přesvědčil se o tom testovací tým Brněnského Deníku Rovnost spolu sbývalým kuchařem jednoho luxusního hotelu vBrně Karlem Ježkem.

Interiér restaurace je na první pohled masivní. Jak jinak. Hroši jsou totiž sami o sobě také masivní zvířata. Hlavně mají tlustou a pevnou kůži. Při vyschnutí dosahuje hroší kůže dokonce tak extrémní tvrdosti, že se dříve využívala k broušení diamantů. Velmi pevné je i zařízení lokálu. Host si tak může sednout na masivní židli, která se neprohne ani pod lidmi skorpulentnějšími tvary. Návštěvníci podniku ocení i příjemné měkké světlo, které vrestauraci nijak neoslepuje. Svítit se však U Tančícího hrocha musí celý den. Místnost je totiž pod úrovní chodníku.

Musí se čekat

Ale dost o tom, jak to v „hroší“ restauraci vypadá. Důležité přece je, jak se vní vaří.

Jídelní lístek sice není kdovíjak bohatý, ale to vůbec nevadí. „Méně znamená více. Deset jídel zvepřového, stejný počet z drůbežího a pár pokrmů zhovězího masa stačí až až,“ shrnuje nabídku kuchař na penzi Karel Ježek. Výběr jídla nechává testovací tým na něm, a tak servírce poroučí česnečku a hroší kopec. Obsluha tým upozorňuje, že na jídlo na objednávku bude muset minimálně půlhodinu počkat. „Může to trvat i déle, je totiž doba meníček,“ říká servírka včerných šatech.

Testovací tým koukne na hodinky a pokusí se změřit, kolik času od objednávky po naservírování pokrmu uteče. Polévka je však na stole hned. „Voní i zdálky,“ poznamená Ježek ke kouřícímu talíři, na jehož hladině plave najemno nakrájená petrželka a opražený chléb. Spokojen je i poté, co do úst vloží lžíci sčesnečkou. „Je hodně silná a kuchař se stroužky česneku rozhodně nešetřil. Opečený chléb se ještě nestačil namočit, a tak krásně křupe. Navíc je vpolévce slanina, kousky klobásy a trochu sýra,“ rozplývá se „vysloužilý“ kuchař nad vonící a šmakující česnečkou.

Kopec plný jídla

Bez pár vteřin rovných čtyřicet minut trvalo „hrošímu“ kuchaři, než dal na talíř hroší kopec. Zlézt ho je i pro pořádného jedlíka pořádná fuška. „Vypadá to krásně, ale je toho moc,“ leká se Ježek ve chvíli, kdy se před ním ocitá hora opékaných brambor, masa a jater. „Pokrm se skládá zvepřové kotlety bez kosti, kuřecích prsou a drůbežích jatýrek. Vše je připraveno přírodně a je velmi šťavnaté,“ pochvaluje si expert na vaření bohatou dvousetgramovou lahůdku. Po čtvrthodině skládá příbor. „Už nemůžu. Je toho vážně kopec,“ usmívá se Ježek.

Podtrženo sečteno. Restauraci U Tančícího hrocha stojí za to navštívit. Nebudou litovat ani jedlíci ani milovníci tlustokožce. Při kousání či popíjení se totiž mohou kochat plyšovými zvířátky různých velikostí, která zpodobňují hrochy.

Autor: Pavel Mokrý

27.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Matěj Hollan.
6 31

Náměstek pro dopravu Hollan: Selžu, jen pokud rezidentní zóny nebudou

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

OBRAZEM: Ochutnávali 250 druhů vína. Ale jen ze zemí, kde bojoval Napoleon

Brno /VIDEO/ – Nádvoří Ditrichsteinského paláce na Zelném trhu v Brně v sobotu zaplnili milovníci vína. Ochutnávali dvě stě padesát druhů z několika zemí. Pravou moravskou atmosféru utvořila i cimbálová muzika a tanečníči Věčně mladý Danaj ze Strážnice.

Bez největší hvězdy. Legendárního Gotta nahradil za Lužánkami David Koller

Brno /VIDEO/ – Rozložené deky, kelímky s pivem nebo limonádou a hudba. Brněnský stadion za Lužánkami v sobotu odpoledne rozezněli Iné Kafé, Michal Hrůza nebo David Koller. Poslechnout si je přišlo několik stovek lidí, neodradilo je zatažené nebe ani to, že největší hvězda festivalu Létofest, nemocný Karel Gott, nakonec nevystoupil.

Ze srážky aut vyvázli cestující s pohmožděninami, do trolejbusu naboural vozík

Brno – S lehkými poraněními vyvázli řidiči hned dvou sobotních nehod v Brně a na Brněnsku. Do trolejbusu brněnské městské hromadné dopravy zase nacouval přípojný vozík. Linka kvůli tomu nabrala hodinové zpoždění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení