VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Osmdesát specialit? Maso na jedno brdo

BRNO - Vrestauraci Formanka se vklidu mohou zašít milenci a také se tam dobře nají. Jídelníček je však poněkud přeplácaný.

9.9.2007 3
SDÍLEJ:

restaurace FormankaFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Stylová restaurace, která nabízí takřka osmdesát kulinářských specialit. Letáček lákající hosty do restaurace Formanka v brněnské Mášově ulici zní vskutku lákavě. Právě proto se rozhodl testovací tým Brněnského Deníku Rovnost zmíněný podnik podrobit přísnému testu. Výsledek? Na papír se dá napsat cokoliv. Skutečnost je však poněkud jiná.

Restaurace Formanka leží nedaleko středu Brna a co se týče konkurenčního prostředí má trošičku ztíženou pozici. Člověk, který prochází po obvodu Moravského náměstí podnik vyčmuchá jen pomocí cedule, která ční u průchodu do Mášovy ulice. Když podloubím do zmíněné lokality projde, nemusí vážit mnoho kroků. Lokál je sotva padesát metrů od reklamního poutače. Horší je to pro hosty přijevší autem. Podle mapy sice restauraci najdou, ale zaparkovat v ulici, jejíž parkovací místa jsou imrvére obsazená, chce jisté štěstí.

Nevelkými prosklenými dveřmi vchází testovací tým do útrob intimního lokálu, který se v žádném případě nevyznačuje prostorností. Nudlózní interiér je natolik skromný, že kdyby nedával host pozor, klidně dojde do kuchyně. Otevřené dveře místnosti, kde se vaří, peče, smaží, krájí, dochucuje, frituje, míchá, obrací a bůhvíco ještě k tomu vyloženě svádí. Návštěvník tak má možnost podívat se „pod pokličku“, aniž by vůbec chtěl lopotící se personál zahlédnout.

Příprava potrvá
Jakmile se testovací tým posadí, přitočí se ke stolu ochotná a velmi milá servírka. V ruce nese dvě polévky. Není divu. Je čas obědů a většina hostů chce menu. Tedy rychle se najíst a pryč za svými pracovními povinnostmi. Když se žena dozví, že s meníčkem neuspěje, utrousí varování. „Jestliže si budete vybírat s jídelníčku, musím vás upozornit, že budete čekat. Minimálně čtyřicet minut, možná i hodinu,“ povídá servírka. Testovací tým se ale odradit nenechá a má možnost se začíst do jídelníčku, jež nabízí neskutečné množství jídel.

Jestliže by host-šťoura skutečně počítal nabídku pokrmů, která v jídelním lístku stojí, opravdu by po několika minutách sečítání přišel na závratný výsledek. Tolik jídel na tak malou restauraci je skutečně úctyhodný výkon. „Jestliže by zákazník zkoumal složení pokrmů, zjistil by, že je to vlastně drůbeží, vepřové, hovězí a rybí maso na jedno brdo. Přesněji řečeno, základ stejný, ale nástavba rozličná,“ říká při pohledu na jídelníček bývalý kuchař Grand hotelu Brno Karel Ježek.

Maso pod sýrem

Testovací tým nakonec vybírá masíčko pod peřinou. Podle jídelního listu je to kuřecí medailonek zapečený mozarellou, eidamem a uzeným sýrem. Byť se obsluha omlouvala za případné zdržení, byl pokrm hotový za jedenadvacet minut. Zřejmě měl kuchař „okýnko“, a tak měl čas pracovat na objednané pochoutce.

Kuřecí prsíčka jsou poněkud sušší, ale chuťově dobré. „Kombinace mozarelly a eidamu je dobrá, ale určitě bych na maso nedával uzený sýr. Ten mi tam moc nejde,“ říká bývalý kuchař Grandhotelu Brno. Podstatně nespokojenější je s přílohou. Tou jsou vařené brambory. Jak dlouho však ležely v hrnci zůstane pro testovací tým otázkou. „Vzhledově i kvalitou vypadají velmi nevábně. Jsou okoralé a moc bych za to nedal, že jsou z předešlého dne,“ hodnotí Ježek, který si k jídlu nedával zeleninovou oblohu. Ani s tím si kuchař nedělal hlavu. Zeleninu z jednoho talíře dal na druhý a udělal „maxioblohu“.
Tečka za jídlem byla převelice dobrá káva. Silné a černé presso. „Zdá se mi, že všechno špatné je pro něco dobré. Kdybych to měl shrnout, káva mi přišla k duhu a smazala určité nedostatky jídla,“ uzavírá kuchař testování restaurace Formanka.

Autor: Pavel Mokrý

9.9.2007 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
"Pokud Vás už nebaví fronty na selfie pod Joštem na Moraváku, stavte si udělat fotku k nám. V Redutě to vidíme růžově!" vyzývá facebooková stránka divadla Reduta. A přidává foto (viz snímek).

Národní divadlo Brno láká do Reduty na jednorožce se ztopořeným penisem

Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.
1 7

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Pomohou s jazykem, děláním úkolů, výběrem školy. Brno dá na doučování 50 milionů

Brno – Cizinci, kteří neovládají dobře český jazyk, školáci ze sociálně slabších rodin i děti, kterým nejde třeba matematika. Škála žáků, kteří potřebují doučování, je široká. Vedení města Brna je od srpna plánuje podpořit. Na doučování a kariérové poradenství získalo v pondělí od ministerstva školství dotaci padesát milionů korun.

Jako na Kanárech. Aqualand rozšíří za stovky milionů o divokou řeku i vodní svět

Pasohlávky – Největší akvapark v České republice, Aqualand Moravia u Pasohlávek, se v následujících dvou letech ještě rozroste. Práce za stovky milionů korun začnou už letos.

Přídavky uživí celou rodinu. Papírování bylo psychicky náročné, říká matka

Jižní Morava /ANKETA/ - Skoro tři měsíce šetřila na nosítko pro dítě, v současné době spoří na lepší bydlení. S pomocí státních přídavků živí celou rodinu Brňanka Barbora Fölklová. „Připadá mi ale, jako by se poslední dobou stále snižovaly," podotýká osmadvacetiletá žena.

AKTUALIZOVÁNO

Úder pěstí do obličeje a krvavé zranění. Kvůli balíčku gumových medvídků

Brno – Rázní a smělí a s hrdými čely nejsou jen gumídci ze známého animovaného seriálu, ale i mladík, který se pustil do boje kvůli balíčku gumových medvídků. Bohužel však nepatřili jemu a osmnáctiletý muž kvůli nim skončil v rukou policie. Kauza "velké gumídkové loupeže" se stala ve středu odpoledne v centru Brna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies