VYBERTE SI REGION

Koho by nechal císař potrestat za přílohu?

BRNO - V panské kuchyni pracovali odjakživa jen ti nejlepší kuchaři. Nejinak to bylo i na dvoře Leopolda II., druhého císaře římského, krále českého a krále uherského z dynastie habsbursko-lotrinské. V restaurantu císaře Leopolda v brněnské Orlí ulici je však šéf kuchyně poněkud horší.

30.9.2007 1
SDÍLEJ:

Restaurant císaře Leopolda se může pyšnit výbornou a taktní obsluhou, ale tamní kuchař by v panské kuchyni dlouho nevydrže.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Bůhví, co by s kuchařem vládce udělal, kdyby mu na stůl lokajové servírovali to, co v restauraci klohní. Možná by ho nechal napoprvé spráskat bičem a dost možná by ho třeba máchal ve studené vodě. Tedy v tom lepším případě. Muž v bílé čepici by také mohl dopadnout hůř. Kdyby si ho vzal do parády kat, kuchařskou čepici by si mohl nasadit rovnou na krk. Byť se totiž podnik v budově Galerie Orlí navenek tváří jako nóbl, jídlo by mohlo být o pár tříd lepší. Přesvědčil se o tom testovací tým Brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Italská minulost

Restaurace se nachází v nově zrekonstruovaném sklepení, jehož výklenky zdobí malby. Na nich jsou vyobrazena italská města z různých pohledů. Není divu. Leopold II. totiž zdědil velkovévodství toskánské a usídlil se ve Florencii, kde později zplodil šestnáct zdravých dětí. Názvy jídel jsou v italštině, takže host musí číst vysvětlivky pod jmény pokrmů, které mu pak napomohou s výběrem. Kdyby si nevěděl rady ani tak, může se host obrátit na vzornou obsluhu. „Číšník je vzorně oblečený. Bílá košile, pod krkem černý motýlek, tmavé kalhoty a černé vyleštěné polobotky. Tak to má být,“ hodnotí Ježek dokonalost personálu.
Po delším zkoumání jídelního listu objednává testovací tým Saltimbocca alla Romana. To jsou medajlonky se šunkou a šalvějí. Druhým objednaným pokrmem jsou Medaile císaře Leopolda, což má být kuřecí, vepřové a hovězí maso s opékanými bramborami zapečené mozzarellou. Ježek spouští čas na stopkách, ale je příjemně překvapený. Příprava obou jídel trvala kuchaři jen třiadvacet minut.

Brněnská realita

První dojem z poměrně hezky naaranžovaného pokrmu je dobrý, ale jakmile se testovací tým pustí do jídla, úsměv na tváři mizí. „Těšil jsem se na krásné jídlo, ale jsem trochu šokovaný. Brambory jsou otřesné a vhodné tak akorát na krmení. Ale rozhodně ne lidí,“ kritizuje vysloužilý kuchař Grandhotelu přílohu, která nejen chutná, ale i vypadá nevábně. Byť je na ní máslo a najemno posekaná petrželka.
Medailonky se kuchaři také nezdají. „Dvousetgramová porce stojí sto patnáct korun. Tedy stejně jako grilovaná panenka. Většinou se medailonky dělají právě z vepřové panenky, která je jemnější, šťavnatější a na minutku vhodnější. Zdejší kuchař medailonky udělal z kýty, která je tuhá a suchá,“ mračí se Ježek. V jídelním lístku ale není uvedený přesný druh masa, takže finální produkt stejně nelze reklamovat. Číšník ale výtky testovacího týmu přijímá a prý je v kuchyni vyřídí.
Druhé jídlo přináší obsluha v keramické misce. V ní je zapečené všechno dohromady. Vepřová panenka, hovězí roštěná a kuřecí prsa. Brambory také nejsou nejlahodnější, přestože jsou opékané. Na tom všem je zapečená mozzarela. „Maso je o poznání jemnější a šťavnatější. Italský sýr dává pokrmu slanější chuť a šťáva, která se usadila vespod misky, je opravdu silná. Krmné brambory by ale nezachránil ani zázrak,“ říká kuchař testovacího týmu.

Sladká tečka

Na závěr pokaženého kulinářského zážitku objednává tým sladkou tečku v podobě tiramisu. „To je piškotový dezert z mascarpone, což je italský čerstvý velejemný smetanový sýr,“ přibližuje Ježek sladkost, která je chloubou italské kuchyně. Mimořádná lahůdka je také kalorickou bombou, protože obsahuje téměř osmdesát procent tuku. Byť si testovací tým nezakládá na štíhlé linii, nechává si zákusek rozdělit na dva talíře. A dělá dobře, protože ke kávě by velkou kostku jen stěží zdolával celou.

Pokud by měl testovací tým shrnout návštěvu restaurantu císaře Leopolda v několika slovech, pak by určitě vyzdvihl perfektní obsluhu, precizní čistotu a útulné prostředí. Celkový dojem ale kazí jídlo a hlavně špatný nákup brambor. Přesto stojí za to zmíněný podnik v centru města navštívit. Už kvůli jedinečnému klidu a pohodlí.

Autor: Pavel Mokrý

30.9.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Kometa ztratila derby s Olomoucí ve druhé třetině, prohrála venku popáté v řadě

Olomouc, Brno – Mizerná venkovní série sráží hokejisty Komety níž extraligovou tabulkou. Brněnský celek na hřišti soupeře podlehl už popáté za sebou, když v pátek večer padl s Olomoucí 2:5.

Na evidenci tržeb se připravují už i stánkaři. Brňané účty vypisují ručně

Jižní Morava – Kontroverzní elektronická evidence tržeb ve čtvrtek spustila ostrý provoz. Tržby do ní zaznamenávat musí restaurace, bary i třeba cukrárny . Zákon tuto povinnost ukládá všem, kteří mají kamenné provozovny, ve kterých si mohou zákazníci zakoupené zboží sníst či vypít a mají také další zázemí. „Stánků a takzvaných hladových oken, kdy si zákazník koupí zboží do ruky, tedy třeba stánků na náměstí Svobody, se zatím nařízení netýká," vysvětlil Aleš Hájek z finanční správy.

OBRAZEM: Letohrádek Mitrovských vystaví betlémy z Peru i Mexika

Brno – Více než sedmdesát betlémů z exotického Peru, Mexika, či Keně, ale i ty z evropské a české produkce, si můžou zájemci prohlédnout od soboty v Letohrádku Mitrovských u brněnského výstaviště.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies