VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podnik, kde se gurmánům sbíhají v puse sliny

BRNO – Restaurace U Hajánka u brněnského náměstí 28. října funguje teprve pár týdnů. Milovníci masa si ji už našli.

11.11.2007
SDÍLEJ:

Restaurace U HajánkaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Slečny, dívky a paní, které si hlídají váhu nebo trpí moderními chorobami, jako je bulimie nebo anorexie, nejsou při pohledu na grilované maso příliš odvázané. Mastné, šťavnaté a možná i trochu připálené maso je většinou oblíbenou krmí pánského pokolení. Ústa, po kterých stéká omastek, jim nedělají problém. Hlavně že se břicho nasytí.

Majitel restaurace U Hajánka, která sídlí hned u parku na brněnském náměstí 28. října, zve do svého podniku hosty, kteří mají jeho „krevní skupinu“. Tedy jedlíky, kteří se chtějí pořádně nadlábnout. Do skupiny gurmánů a milovníků grilovaných mas, jitrniček a klobás se zařadil i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jakmile sestoupí host po příkrých schodech do lokálu, určitě si všimne ledničky s otáčivými poličkami. V cukrárnách se v takové chladničce otáčejí rumové koule nebo kremrole. U Hajánka se v ní točí tlusté i tenké klobásky, nakládaný hermelín, utopenci či rybí očka. Oko návštěvníka je tedy hned u vchodu příjemně naladěno na nadcházející hodokvas. Zákazník si může sednout buď v první části lokálu, kde jsou ledabyle uspořádané menší soudky na sedění a větší sudy místo stolů, nebo v jakémsi salonku. Ten sestává z boxů oddělených cihlovou zídkou.

K jídelníčku lupu

Obsluha trochu vázne, takže než se stačí testovací tým svléknout z bund a kabátů, může se ještě chvíli kochat interiérem. Ten je úplně nový a voní dřevem i novotou. Asi za pět minut přiběhne ke stolu upravená a převelice ochotná servírka. Přinese jídelníček a nechá hosty studovat. „Spíš musí zákazník luštit. Písmenka v jídelním lístku jsou jako blechy. Možná i menší,“ kaboní se kuchař testovacího týmu. Nabídka je složená především z kalorických bomb. Nechybí ani chuťovky k pivu. „Spousta majitelů lokálů zapomněla, že někteří hosté mají chuť jen na něco menšího. U Hajánka asi mysleli na všechno,“ poznamená odborník.

Z mnoha jídel, nad kterými se sbíhají sliny, nakonec testovací tým vybírá dvě speciality. Obě jsou z kuřecího masa. Jídlo je na stole za čtyřiadvacet minut. Prvním je jeden ze skvostů tamní kuchyně – kuřecí prsa na šalvějovém listě. „Prso je vysoké a kuchař ho vykrojil tak, že mu na stole zůstal jen skelet. Maso je perfektně okořeněné, a přestože je steak hodně vysoký, je v něm dostatek šťávy,“ libuje si Ježek při krájení kusu flákoty. Když do masa zapíchne vidličku a pomalu jej ukrajuje nožem, vytéká z něj tekutina čerstvě ugrilovaného prsíčka.

Pošťuchovaná

Kuchař také vyzdvihuje šťouchané brambory. „Je v nich česnek, kousky anglické slaniny, opražená cibule a kmín. Nádherně voní a chuťově jsou naprosto báječné,“ chválí přílohu, kterou v kuchyni naservírovali v podobě malých žlutých kopečků ozdobených snítkem petrželky.

Nad druhou specialitou poskočí srdce nejednoho milovníka dobrého papání. „Zapékané kuřecí řízečky ve směsi voňavého koření vypadají lákavě. Zdejší kuchař přelil maso hořčičnou omáčkou, která dodala krmi ty pravé grády. Jídlo ale není ostré, je tak akorát,“ hodnotí kuchař testovacího týmu pokrm číslo dvě. Připomínky má jen k některým kouskům masa. „Jsou trochu uškvařené. Je to škoda, protože se z nich úplně vytratila veškerá šťáva a měkkost,“ říká trpce.

I přes drobnou pihu na jinak krásném gurmánském zážitku lze restauraci U Hajánka doporučit. Nikdo učený přece z nebe nespadl. Podnik je otevřený jen pár týdnů, takže brzy vše vypiluje k dokonalosti.

Autor: Pavel Mokrý

11.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Zbrojovka prohrála na domácím trávníku s Libercem 1:2.

Hladký poprvé chytal proti Brnu. Liberecký kouč vsadil na jeho zvýšenou motivaci

Evropský týden mobility na Moravském náměstí pod sochou Jošta představil i červené sportovní auto.
3 8

Týden mobilty představí elektromobily i nový autobus pro handicapované

Státní zástupce uznal chybu. Obviněný z krádeže bitcoinů přesto zůstane ve vazbě

Brno – Nové důkazy předložili v úterý znalec i státní zástupce. U Krajského soudu v Brně pokračovalo řízení s Tomášem Jiříkovským. Původně podle obžaloby získal provize přes pět milionů korun v bitcoinech za obchod s drogami. V této virtuální měně měl dalších šestnáct milionů ukrást. Obžaloba ho viní také z nelegálního držení zbraní.

O titul Park roku 2017 soutěží i brněnský park. Rozkládá se nedaleko Ronda

Brno /ANKETA/ – Park ve vnitrobloku mezi Křídlovickou a Zahradnickou ulicí soutěží o titul Park roku 2017. „Park je zcela nový a jeho stavba jsme konzultovali s místními obyvateli, což je jistě součástí jeho úspěchu,“ řekla za radnici Brna-střed Kateřina Dobešová.

Co vadí Jihomoravanům? Silnice i cena vody

Jižní Morava - Exkluzivní průzkum deníku Rovnost zjistil, co v kraji nejvíce trápí Jihomoravany. Nejčastěji zmiňovali špatný stav silnic, sucho a ceny vodného a stočného. Naopak ocenili veřejnou dopravu.

AKTUALIZOVÁNO

Ve vyškovských kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Vyškov – Jeden mrtvý voják a další zraněný. Na místě vrtulník. Panika. Evakuace. Tak to v úterý krátce před devátou hodinou ráno vypadalo podle očitých svědků poblíž hlavní budovy v areálu Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. V místě údajně vybuchly granáty. „Všechny nás evakuovali. Jeden voják neměl šanci přežít,“ informovala Vyškovský deník Rovnost jedna z příslušnic dědické vojenské posádky

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení