VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podnik, kde se gurmánům sbíhají v puse sliny

BRNO – Restaurace U Hajánka u brněnského náměstí 28. října funguje teprve pár týdnů. Milovníci masa si ji už našli.

11.11.2007
SDÍLEJ:

Restaurace U HajánkaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Slečny, dívky a paní, které si hlídají váhu nebo trpí moderními chorobami, jako je bulimie nebo anorexie, nejsou při pohledu na grilované maso příliš odvázané. Mastné, šťavnaté a možná i trochu připálené maso je většinou oblíbenou krmí pánského pokolení. Ústa, po kterých stéká omastek, jim nedělají problém. Hlavně že se břicho nasytí.

Majitel restaurace U Hajánka, která sídlí hned u parku na brněnském náměstí 28. října, zve do svého podniku hosty, kteří mají jeho „krevní skupinu“. Tedy jedlíky, kteří se chtějí pořádně nadlábnout. Do skupiny gurmánů a milovníků grilovaných mas, jitrniček a klobás se zařadil i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jakmile sestoupí host po příkrých schodech do lokálu, určitě si všimne ledničky s otáčivými poličkami. V cukrárnách se v takové chladničce otáčejí rumové koule nebo kremrole. U Hajánka se v ní točí tlusté i tenké klobásky, nakládaný hermelín, utopenci či rybí očka. Oko návštěvníka je tedy hned u vchodu příjemně naladěno na nadcházející hodokvas. Zákazník si může sednout buď v první části lokálu, kde jsou ledabyle uspořádané menší soudky na sedění a větší sudy místo stolů, nebo v jakémsi salonku. Ten sestává z boxů oddělených cihlovou zídkou.

K jídelníčku lupu

Obsluha trochu vázne, takže než se stačí testovací tým svléknout z bund a kabátů, může se ještě chvíli kochat interiérem. Ten je úplně nový a voní dřevem i novotou. Asi za pět minut přiběhne ke stolu upravená a převelice ochotná servírka. Přinese jídelníček a nechá hosty studovat. „Spíš musí zákazník luštit. Písmenka v jídelním lístku jsou jako blechy. Možná i menší,“ kaboní se kuchař testovacího týmu. Nabídka je složená především z kalorických bomb. Nechybí ani chuťovky k pivu. „Spousta majitelů lokálů zapomněla, že někteří hosté mají chuť jen na něco menšího. U Hajánka asi mysleli na všechno,“ poznamená odborník.

Z mnoha jídel, nad kterými se sbíhají sliny, nakonec testovací tým vybírá dvě speciality. Obě jsou z kuřecího masa. Jídlo je na stole za čtyřiadvacet minut. Prvním je jeden ze skvostů tamní kuchyně – kuřecí prsa na šalvějovém listě. „Prso je vysoké a kuchař ho vykrojil tak, že mu na stole zůstal jen skelet. Maso je perfektně okořeněné, a přestože je steak hodně vysoký, je v něm dostatek šťávy,“ libuje si Ježek při krájení kusu flákoty. Když do masa zapíchne vidličku a pomalu jej ukrajuje nožem, vytéká z něj tekutina čerstvě ugrilovaného prsíčka.

Pošťuchovaná

Kuchař také vyzdvihuje šťouchané brambory. „Je v nich česnek, kousky anglické slaniny, opražená cibule a kmín. Nádherně voní a chuťově jsou naprosto báječné,“ chválí přílohu, kterou v kuchyni naservírovali v podobě malých žlutých kopečků ozdobených snítkem petrželky.

Nad druhou specialitou poskočí srdce nejednoho milovníka dobrého papání. „Zapékané kuřecí řízečky ve směsi voňavého koření vypadají lákavě. Zdejší kuchař přelil maso hořčičnou omáčkou, která dodala krmi ty pravé grády. Jídlo ale není ostré, je tak akorát,“ hodnotí kuchař testovacího týmu pokrm číslo dvě. Připomínky má jen k některým kouskům masa. „Jsou trochu uškvařené. Je to škoda, protože se z nich úplně vytratila veškerá šťáva a měkkost,“ říká trpce.

I přes drobnou pihu na jinak krásném gurmánském zážitku lze restauraci U Hajánka doporučit. Nikdo učený přece z nebe nespadl. Podnik je otevřený jen pár týdnů, takže brzy vše vypiluje k dokonalosti.

Autor: Pavel Mokrý

11.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Neznámý pachatel v noci postříkal stříbrnou barvou auto stojící před rodinným domem ve vesnici na Ivančicku.

Vandalové se vyřádili na autech: posprejované, rozbité okno, vypuštěná kola

Pásovci jsou zajímaví schopností úplně se stočit do kuličky, čímž se chrání před predátory.
6

Vypadají jako spojení želvy a králíka. Dva noví pásovci se v zoo ještě nepotkali

AKTUALIZOVÁNO

Dopravci dostanou od kraje sto milionů k odvrácení stávky. Odborářům to nestačí

Brno – Sto milionů korun dostanou od kraje autobusoví dopravci, kteří před několika týdny vstoupili do stávkové pohotovosti. Ve čtvrtek to odhlasovali krajští zastupitelé. Pokusí se tak odvrátit hrozbu stávky, o které odboráři debatovali ve středu. 

Brněnská polární stanice funguje 10 let. Vědci našli i kosti vyhynulého ještěra

Brno /INFOGRAFIKA/ – Neustálé denní světlo i teploty hluboko pod bodem mrazu překonávají vědci při expedicích na polární stanici Masarykovy univerzity v Antarktidě. Jejich bádání přineslo už několik významných objevů. Ve středu od počátku fungování stanice uplynulo přesně deset let.

Poprvé se setkají na jevišti. Bolek Polívka převychová svého syna v šaška

Brno – Jako starý panovačný šašek obklopený svým dvorem, který chce převychovat šlechtického sirotka, se v nové autorské tragikomedii představí Boleslav Polívka. Mladého šlechtice, který se ovšem šaškem stát nechce, ztvární Polívkův syn Vladimír. Bude to vůbec poprvé, kdy se oba setkají na jevišti: v brněnské premiéře, v sobotu od sedmi hodin večer v Divadle Bolka Polívky.

Od sporáku chystá hokejový turnaj. Jednou ho chce pořádat i na náměstí Svobody

Brno - Na jeden den odložit vařečku, nazout brusle, vzít do rukou hokejku a poměřit se s přáteli z branže v hokejových dovednostech. To byl sen šestatřicetiletého šéfkuchaře Davida Viktorina z brněnské restaurace Rynk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies