VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podnik, kde se gurmánům sbíhají v puse sliny

BRNO – Restaurace U Hajánka u brněnského náměstí 28. října funguje teprve pár týdnů. Milovníci masa si ji už našli.

11.11.2007
SDÍLEJ:

Restaurace U HajánkaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Slečny, dívky a paní, které si hlídají váhu nebo trpí moderními chorobami, jako je bulimie nebo anorexie, nejsou při pohledu na grilované maso příliš odvázané. Mastné, šťavnaté a možná i trochu připálené maso je většinou oblíbenou krmí pánského pokolení. Ústa, po kterých stéká omastek, jim nedělají problém. Hlavně že se břicho nasytí.

Majitel restaurace U Hajánka, která sídlí hned u parku na brněnském náměstí 28. října, zve do svého podniku hosty, kteří mají jeho „krevní skupinu“. Tedy jedlíky, kteří se chtějí pořádně nadlábnout. Do skupiny gurmánů a milovníků grilovaných mas, jitrniček a klobás se zařadil i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jakmile sestoupí host po příkrých schodech do lokálu, určitě si všimne ledničky s otáčivými poličkami. V cukrárnách se v takové chladničce otáčejí rumové koule nebo kremrole. U Hajánka se v ní točí tlusté i tenké klobásky, nakládaný hermelín, utopenci či rybí očka. Oko návštěvníka je tedy hned u vchodu příjemně naladěno na nadcházející hodokvas. Zákazník si může sednout buď v první části lokálu, kde jsou ledabyle uspořádané menší soudky na sedění a větší sudy místo stolů, nebo v jakémsi salonku. Ten sestává z boxů oddělených cihlovou zídkou.

K jídelníčku lupu

Obsluha trochu vázne, takže než se stačí testovací tým svléknout z bund a kabátů, může se ještě chvíli kochat interiérem. Ten je úplně nový a voní dřevem i novotou. Asi za pět minut přiběhne ke stolu upravená a převelice ochotná servírka. Přinese jídelníček a nechá hosty studovat. „Spíš musí zákazník luštit. Písmenka v jídelním lístku jsou jako blechy. Možná i menší,“ kaboní se kuchař testovacího týmu. Nabídka je složená především z kalorických bomb. Nechybí ani chuťovky k pivu. „Spousta majitelů lokálů zapomněla, že někteří hosté mají chuť jen na něco menšího. U Hajánka asi mysleli na všechno,“ poznamená odborník.

Z mnoha jídel, nad kterými se sbíhají sliny, nakonec testovací tým vybírá dvě speciality. Obě jsou z kuřecího masa. Jídlo je na stole za čtyřiadvacet minut. Prvním je jeden ze skvostů tamní kuchyně – kuřecí prsa na šalvějovém listě. „Prso je vysoké a kuchař ho vykrojil tak, že mu na stole zůstal jen skelet. Maso je perfektně okořeněné, a přestože je steak hodně vysoký, je v něm dostatek šťávy,“ libuje si Ježek při krájení kusu flákoty. Když do masa zapíchne vidličku a pomalu jej ukrajuje nožem, vytéká z něj tekutina čerstvě ugrilovaného prsíčka.

Pošťuchovaná

Kuchař také vyzdvihuje šťouchané brambory. „Je v nich česnek, kousky anglické slaniny, opražená cibule a kmín. Nádherně voní a chuťově jsou naprosto báječné,“ chválí přílohu, kterou v kuchyni naservírovali v podobě malých žlutých kopečků ozdobených snítkem petrželky.

Nad druhou specialitou poskočí srdce nejednoho milovníka dobrého papání. „Zapékané kuřecí řízečky ve směsi voňavého koření vypadají lákavě. Zdejší kuchař přelil maso hořčičnou omáčkou, která dodala krmi ty pravé grády. Jídlo ale není ostré, je tak akorát,“ hodnotí kuchař testovacího týmu pokrm číslo dvě. Připomínky má jen k některým kouskům masa. „Jsou trochu uškvařené. Je to škoda, protože se z nich úplně vytratila veškerá šťáva a měkkost,“ říká trpce.

I přes drobnou pihu na jinak krásném gurmánském zážitku lze restauraci U Hajánka doporučit. Nikdo učený přece z nebe nespadl. Podnik je otevřený jen pár týdnů, takže brzy vše vypiluje k dokonalosti.

Autor: Pavel Mokrý

11.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Mluvčí: Lidé záchranářům i nadávají

Chátrající budova Letné v brněnské Bystrci se přiblížila k opravě.
1 19

Proměna Letné v Bystrci je o krok blíž. Město chce prodat pozemky

Kometě se na cestě do finále postaví Hradec. Chomutov vyzve Liberec

Praha - V semifinále play off hokejové extraligy se utká mistrovský Liberec s Chomutovem a Hradec Králové s Kometou Brno. Rozhodlo se o tom po pátečním postupu Liberce a Chomutova, které doplnily Mountfield a Kometu. Semifinále začne ve středu 29. března v Hradci Králové, první duel v Liberci je na programu v pátek.

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Brno – Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici. „Rozbory potvrdily, že je benzin výrazně mimo normy. Buď s ním někdo manipuloval, nebo mohlo dojít i k záměně. Protože šlo o vážný případ, rozhodli jsme o zapečetění tankovacích pistolí," okomentoval mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Ten Jirka měl divnej kukuč. Jak vypadá brněnský casting na upovídanou maskérku

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Vstupuji na červený koberec. Dav jásá, blesky mnoha fotografů cvakají. Ochotně pózuji společně s hereckými kolegy. Pozlátko filmového světa láká mnohé lidi, i mne. Dříve, než ale na filmové premiéře herci sklidí ovace, než se vůbec natočí první záběr, musí všichni zúčastnění projít nekompromisním sítem castingů. Jeden se koná v Brně. Brněnská filmová kancelář rozjíždí svůj první projekt a hledá komparzisty a herce epizodních rolí do připravovaného muzikálu Raportér. Může jimi být kdokoliv, štěstí zkouším i já.

Vyprodané Sono centrum rozezní R&B a soul v podání Macy Gray

Brno – Když pořadatelé loni v říjnu oznámili koncert zpěvačky Macy Gray v brněnském Sono centru, věděli, že bude brzy vyprodaný. Přesto větší prostor nehledali – nechtěli totiž slevit z kvality zvuku, kterou Sono nabízí. Nakolik se technická dokonalost klubu propojí s vyhlášeným hlasovým uměním Macy Gray, se mohou fanoušci přesvědčit v sobotu, kdy tato americká R&B a soulová interpretka v Brně premiérově zazpívá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies