VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co dělníkovi nevadí, gurmána odradí

BRNO - Ten nový neumí vůbec míchat maltu, říká umolousaný muž v monterkách zašpiněných od malty a s botami se zaschlou hlínou kolegovi. Při obědě rozebírají všechno, včetně nejnovějších stavebních technik. Nesedí v zednické kantýně, ale v restauraci Onyx v Koperníkově ulici v brněnských Židenicích.

24.11.2007 1
SDÍLEJ:

Restaurace Onyx v brněnských Židenicích nabízí devět „meníček“ za lidovou cenu. Podnik ale nepatří mezi restaurační špičkuFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Podnik nedaleko přestupního uzlu Stará osada má docela velký výběr z denních menu. Jídlo stojí pouze dvaašedesát korun. Kultura stravování ale připomíná lokál nižší cenové skupiny. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Sehnat v době obědů volný stůl vyžaduje maximální úsilí. Podnik je totiž narvaný k prasknutí. Hosté, kteří restauraci vyhledávají pro velký výběr „meníček“, mají hlad. Netouží po ničem jiném než se rychle najíst, zaplatit a vrátit se zpátky do práce.

Testovací tým usedá ke stolu pro šest lidí. Ani si nesvleče bundu a servírka už na stůl pokládá mísu polévky. „Díky, ale raději nám doneste jídelní list,“ prosí Ježek usměvavou obsluhu. Přestože si v duchu myslí, že ho bude číšnice varovat před čekáním, je příjemně překvapen. I v narvané restauraci se vaří jídla na objednávku. „Zajímavé. Myslel jsem si, že přednost mají meníčkáři. Zvlášť, když si denní nabídku dává každý,“ usměje se kuchař.

Jídelníček nabízí jídel jako máku. Vypadá ale nevzhledně. Je potrhaný a má „oslí uši“. Pokrmy jsou na jedno brdo, ale maskují to originálními názvy. Tým se nakonec přeci jen rozhodne pro denní menu.
Už při podávání polévky se odborník na jídlo ušklíbne. „Polévka je v terince, která má ulámané uši, navíc pokapaná a špinavá,“ koulí Ježek očima.

Polévka ve velké míse má své výhody i nevýhody. Kdo ji dostane první, může si z polévky vybrat to husté. Ostatní mají smůlu. Zbude na ně jen řídká tekutina. Frankfurtská polévka, kterou kuchař z Onyxu navařil v den testování, voněla a chuťově nebyla špatná. „Je ale hodně tmavá a příliš hustá. Nemyslím tím, že je v ní mnoho nakrájené uzeniny, ale že je hodně zahuštěná,“ shrnuje bývalý kuchař první chod.

Chleba je základ
Hlavním jídlem, pro které se testovací tým rozhodl, je kuřecí steak. Menu upozorňuje, že ho personál podává s chlebem, hořčicí, kečupem, křenem a okurkou. Dát si místo chleba například vařené brambory je problém. „Bohužel, je k tomu chleba. Pokud si objednáte přílohu, musíte ji zaplatit zvlášť,“ utrousí servírka. Trochu se diví, že si Ježek objednává ke steaku vařenou rýži, ale drží se pořekadla „náš host, náš pán“.

Sypká asijská příloha je tedy na stole i s chlebem. Snad kdyby se chtěl vyhladovělý host dojíst. Kuřecí steak je vysušený. „Není v něm skoro žádná šťáva. Hořčice a kečup, které se k masu podávají, se k pokrmu vůbec nehodí. Ale za dvaašedesát korun co, by vlastně host chtěl,“ hodnotí hlavní chod kuchař.

Mnohem horší známku v hodnocení si vyslouží americké brambory, které jsou přílohou k vepřovému pfepfersteaku. „Jsou přímo napité tukem. Buď je zdejší kuchař dělal pomalu, nebo do foroty. Jakmile americké brambory leží ladem, nasají do sebe všechen tuk,“ mračí se kuchař testovacího týmu. Udělat americké brambory je prý otázkou minut. „Musí se expedovat z kuchyně hned. Jinak je to tuková zbraň,“ upozorňuje Ježek.

Autor: Pavel Mokrý

24.11.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Fanoušci brněnské Komety slaví gól. Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Semifinále v Hradci Králové: pro fanoušky Komety jsou místa pouze na stání

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, zábavu doplní hudební festival

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Bývalý šéf finančního úřadu v Brně bral úplatky, tvrdí centrála proti zločinu

Brno - Dvanáct let za mřížemi. Takový trest hrozí bývalému šéfovi finančního úřadu Brno III Miroslavovi Kubovi. Podle vyšetřovatelů z Národní centrály proti organizovanému zločinu bral úplatky od organizované skupiny, která na podvodech kolem daní z přidané hodnoty okradla stát o 26 milionů korun. Kubu i pětičlennou skupinu již policisté obvinili.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies