VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co dělníkovi nevadí, gurmána odradí

BRNO - Ten nový neumí vůbec míchat maltu, říká umolousaný muž v monterkách zašpiněných od malty a s botami se zaschlou hlínou kolegovi. Při obědě rozebírají všechno, včetně nejnovějších stavebních technik. Nesedí v zednické kantýně, ale v restauraci Onyx v Koperníkově ulici v brněnských Židenicích.

24.11.2007 1
SDÍLEJ:

Restaurace Onyx v brněnských Židenicích nabízí devět „meníček“ za lidovou cenu. Podnik ale nepatří mezi restaurační špičkuFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Podnik nedaleko přestupního uzlu Stará osada má docela velký výběr z denních menu. Jídlo stojí pouze dvaašedesát korun. Kultura stravování ale připomíná lokál nižší cenové skupiny. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Sehnat v době obědů volný stůl vyžaduje maximální úsilí. Podnik je totiž narvaný k prasknutí. Hosté, kteří restauraci vyhledávají pro velký výběr „meníček“, mají hlad. Netouží po ničem jiném než se rychle najíst, zaplatit a vrátit se zpátky do práce.

Testovací tým usedá ke stolu pro šest lidí. Ani si nesvleče bundu a servírka už na stůl pokládá mísu polévky. „Díky, ale raději nám doneste jídelní list,“ prosí Ježek usměvavou obsluhu. Přestože si v duchu myslí, že ho bude číšnice varovat před čekáním, je příjemně překvapen. I v narvané restauraci se vaří jídla na objednávku. „Zajímavé. Myslel jsem si, že přednost mají meníčkáři. Zvlášť, když si denní nabídku dává každý,“ usměje se kuchař.

Jídelníček nabízí jídel jako máku. Vypadá ale nevzhledně. Je potrhaný a má „oslí uši“. Pokrmy jsou na jedno brdo, ale maskují to originálními názvy. Tým se nakonec přeci jen rozhodne pro denní menu.
Už při podávání polévky se odborník na jídlo ušklíbne. „Polévka je v terince, která má ulámané uši, navíc pokapaná a špinavá,“ koulí Ježek očima.

Polévka ve velké míse má své výhody i nevýhody. Kdo ji dostane první, může si z polévky vybrat to husté. Ostatní mají smůlu. Zbude na ně jen řídká tekutina. Frankfurtská polévka, kterou kuchař z Onyxu navařil v den testování, voněla a chuťově nebyla špatná. „Je ale hodně tmavá a příliš hustá. Nemyslím tím, že je v ní mnoho nakrájené uzeniny, ale že je hodně zahuštěná,“ shrnuje bývalý kuchař první chod.

Chleba je základ
Hlavním jídlem, pro které se testovací tým rozhodl, je kuřecí steak. Menu upozorňuje, že ho personál podává s chlebem, hořčicí, kečupem, křenem a okurkou. Dát si místo chleba například vařené brambory je problém. „Bohužel, je k tomu chleba. Pokud si objednáte přílohu, musíte ji zaplatit zvlášť,“ utrousí servírka. Trochu se diví, že si Ježek objednává ke steaku vařenou rýži, ale drží se pořekadla „náš host, náš pán“.

Sypká asijská příloha je tedy na stole i s chlebem. Snad kdyby se chtěl vyhladovělý host dojíst. Kuřecí steak je vysušený. „Není v něm skoro žádná šťáva. Hořčice a kečup, které se k masu podávají, se k pokrmu vůbec nehodí. Ale za dvaašedesát korun co, by vlastně host chtěl,“ hodnotí hlavní chod kuchař.

Mnohem horší známku v hodnocení si vyslouží americké brambory, které jsou přílohou k vepřovému pfepfersteaku. „Jsou přímo napité tukem. Buď je zdejší kuchař dělal pomalu, nebo do foroty. Jakmile americké brambory leží ladem, nasají do sebe všechen tuk,“ mračí se kuchař testovacího týmu. Udělat americké brambory je prý otázkou minut. „Musí se expedovat z kuchyně hned. Jinak je to tuková zbraň,“ upozorňuje Ježek.

Autor: Pavel Mokrý

24.11.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Matěj Hollan.
7 31

Náměstek pro dopravu Hollan: Selžu, jen pokud rezidentní zóny nebudou

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

OBRAZEM: Ochutnávali 250 druhů vína. Ale jen ze zemí, kde bojoval Napoleon

Brno /VIDEO/ – Nádvoří Ditrichsteinského paláce na Zelném trhu v Brně v sobotu zaplnili milovníci vína. Ochutnávali dvě stě padesát druhů z několika zemí. Pravou moravskou atmosféru utvořila i cimbálová muzika a tanečníči Věčně mladý Danaj ze Strážnice.

Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vyškov - Jednu košili nosí, i když ne dennodenně, už patnáct let. Přesně tak dlouho je Helena Dvořáková z Vyškova skautkou. Ke kroji, který si tehdy pořídila, se váže spousta jejích vzpomínek. „Abych se stala členkou Junáku, maminka na mě ušila boudu. Teď si život bez skautingu neumím představit,“ říká pětadvacetiletá vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea, která se stará o sedmnáct jeho členek. Podesáté s nimi letos jako hlavní vedoucí vyrazila na tábor do Otaslavic.

Bez největší hvězdy. Legendárního Gotta nahradil za Lužánkami David Koller

Brno /VIDEO/ – Rozložené deky, kelímky s pivem nebo limonádou a hudba. Brněnský stadion za Lužánkami v sobotu odpoledne rozezněli Iné Kafé, Michal Hrůza nebo David Koller. Poslechnout si je přišlo několik stovek lidí, neodradilo je zatažené nebe ani to, že největší hvězda festivalu Létofest, nemocný Karel Gott, nakonec nevystoupil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení