VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co dělníkovi nevadí, gurmána odradí

BRNO - Ten nový neumí vůbec míchat maltu, říká umolousaný muž v monterkách zašpiněných od malty a s botami se zaschlou hlínou kolegovi. Při obědě rozebírají všechno, včetně nejnovějších stavebních technik. Nesedí v zednické kantýně, ale v restauraci Onyx v Koperníkově ulici v brněnských Židenicích.

24.11.2007 1
SDÍLEJ:

Restaurace Onyx v brněnských Židenicích nabízí devět „meníček“ za lidovou cenu. Podnik ale nepatří mezi restaurační špičkuFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Podnik nedaleko přestupního uzlu Stará osada má docela velký výběr z denních menu. Jídlo stojí pouze dvaašedesát korun. Kultura stravování ale připomíná lokál nižší cenové skupiny. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Sehnat v době obědů volný stůl vyžaduje maximální úsilí. Podnik je totiž narvaný k prasknutí. Hosté, kteří restauraci vyhledávají pro velký výběr „meníček“, mají hlad. Netouží po ničem jiném než se rychle najíst, zaplatit a vrátit se zpátky do práce.

Testovací tým usedá ke stolu pro šest lidí. Ani si nesvleče bundu a servírka už na stůl pokládá mísu polévky. „Díky, ale raději nám doneste jídelní list,“ prosí Ježek usměvavou obsluhu. Přestože si v duchu myslí, že ho bude číšnice varovat před čekáním, je příjemně překvapen. I v narvané restauraci se vaří jídla na objednávku. „Zajímavé. Myslel jsem si, že přednost mají meníčkáři. Zvlášť, když si denní nabídku dává každý,“ usměje se kuchař.

Jídelníček nabízí jídel jako máku. Vypadá ale nevzhledně. Je potrhaný a má „oslí uši“. Pokrmy jsou na jedno brdo, ale maskují to originálními názvy. Tým se nakonec přeci jen rozhodne pro denní menu.
Už při podávání polévky se odborník na jídlo ušklíbne. „Polévka je v terince, která má ulámané uši, navíc pokapaná a špinavá,“ koulí Ježek očima.

Polévka ve velké míse má své výhody i nevýhody. Kdo ji dostane první, může si z polévky vybrat to husté. Ostatní mají smůlu. Zbude na ně jen řídká tekutina. Frankfurtská polévka, kterou kuchař z Onyxu navařil v den testování, voněla a chuťově nebyla špatná. „Je ale hodně tmavá a příliš hustá. Nemyslím tím, že je v ní mnoho nakrájené uzeniny, ale že je hodně zahuštěná,“ shrnuje bývalý kuchař první chod.

Chleba je základ
Hlavním jídlem, pro které se testovací tým rozhodl, je kuřecí steak. Menu upozorňuje, že ho personál podává s chlebem, hořčicí, kečupem, křenem a okurkou. Dát si místo chleba například vařené brambory je problém. „Bohužel, je k tomu chleba. Pokud si objednáte přílohu, musíte ji zaplatit zvlášť,“ utrousí servírka. Trochu se diví, že si Ježek objednává ke steaku vařenou rýži, ale drží se pořekadla „náš host, náš pán“.

Sypká asijská příloha je tedy na stole i s chlebem. Snad kdyby se chtěl vyhladovělý host dojíst. Kuřecí steak je vysušený. „Není v něm skoro žádná šťáva. Hořčice a kečup, které se k masu podávají, se k pokrmu vůbec nehodí. Ale za dvaašedesát korun co, by vlastně host chtěl,“ hodnotí hlavní chod kuchař.

Mnohem horší známku v hodnocení si vyslouží americké brambory, které jsou přílohou k vepřovému pfepfersteaku. „Jsou přímo napité tukem. Buď je zdejší kuchař dělal pomalu, nebo do foroty. Jakmile americké brambory leží ladem, nasají do sebe všechen tuk,“ mračí se kuchař testovacího týmu. Udělat americké brambory je prý otázkou minut. „Musí se expedovat z kuchyně hned. Jinak je to tuková zbraň,“ upozorňuje Ježek.

Autor: Pavel Mokrý

24.11.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
16

VIDEO: Na Moravě se hnuly ledy. Přehnaly se přes jez a zamířily k Dunaji

Michal Škoda patří mezi největší opory brněnské Zbrojovky.
EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZOVÁNO
1

Odejde, nebo zůstane? Brněnského útočníka Škodu nově lanaří čínský klub

Zloděj spícímu podnapilému muži prohledával kapsy i batoh. Zachytily ho kamery

Brno /VIDEO/ – Na kamerový systém na brněnském hlavním nádraží doplatil dvaadvacetiletý mladík, který se v noci na středu rozhodl okrást podnapilého muže, který spal na lavičce. „Prohledával mu kapsy u bundy, u kalhot, a posléze i jeho batoh. Strážníci se od začátku na jeho chování zaměřili a vše nahráli," uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Břeclavsko – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou na Břeclavsku. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

Doprava za 30 let? Čtvrtina lidí jde pěšky či jede na kole, tvrdí plán mobility

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Sprchy na pracovištích, bezbariérové stezky nebo hlídané stojany na kola. To jsou jen některé z nápadů, které mají nalákat brněnské cestující ke kolům nebo pěší chůzi. Plán mobility hledá podle náměstka brněnského primátora Matěje Hollana cestu k vyváženému složení dopravy, posílit mají ale zejména tyto prostředky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies