VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na lukulské hody? Stačí vyjet pár kilometrů za město

BRNO – V restauraci U Raka v Říčanech u Brna vaří už přes tři desetiletí. Jídelníček je plný řeckých specialit a tradiční české kuchyně.

1.12.2007
SDÍLEJ:

Restaurace U Raka v Říčanech u BrnaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Jestli si někdo myslí, že za Brnem umí v restauraci udělat tak leda utopence nebo pořádně pálivou klobásku, je na omylu. Jen co by kamenem dohodil, asi dvacet kilometrů západně za městem, leží obec Říčany u Brna. Uprostřed městečka stojí dům, a v něm sídlí restaurace U Raka. Už čtyřiatřicet let.

Přestože má podnik typicky české jméno, uvnitř se host ocitne v Řecku. Možná jen pár kilometrů od Atén. Tvrdí to i majitel restaurantu, který vsadil hlavně na řecká jídla a speciality tamní kuchyně. Ať si dá zákazník cokoliv, neprohloupí. Přesvědčil se o tom i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jídelníček je list plný zázraků
Jen co se redaktor spolu s kuchařem usadí ke stolu, přinese obsluha jídelní list. Ježek ho otevře a nestačí se divit. „To je neuvěřitelný výběr jídel. Dary moře jsou tu za poloviční ceny v porovnání s jinou brněnskou restaurací. Stopadesátigramový steak ze žraloka za sto čtyřicet pět korun? To je sen,“ blaženě čte z jídelníčku.

Nabídka ryb klidně může strčit do kapsy konkurenci. V restauraci U Raka si totiž host může dát nejen žraloka či kraba, ale i chobotnici, pražmu královskou, lososa, candáta nebo filátko ze sumečka. „V jídelním listu nechybí ani exotické speciality. Například klokaní steak, pštros na víně či smažená žabí stehýnka. Porce nestojí víc než sto sedmdesát korun,“ podivuje se kuchař nad cenami, které zřejmě nepodlehly blížící se „reformě veřejných financí“.

Dršťková polévka a la Greece
Polévka je grunt, a proto začíná testovací tým hovězím vývarem s játrovými knedlíčky a hustou dršťkovou polévkou, jež je připravena podle dávného řeckého receptu. V jižní krajině se jí říká patsás. „Konzistence, barva i chuť je vynikající. Dršťky jsou sice krapánek tužší, ale v Řecku je prý nedělají jako v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Tedy měkké jako blatíčko,“ konstatuje expert na jídlo.

Dalším chodem, do něhož se testovací tým pustil, byl tradiční řecký gyros. To je asi nejznámější řecké jídlo. Slovo gyros sice označuje původně koření, které se dává na maso, ale dnes se pod pojmem gyros myslí i jídlo. Tedy kořeněné maso opékané na rožni. „Podstatnou částí pokrmu je omáčka tzatziki, což je jogurt se strouhanou okurkou, česnekem a s kořením. Přesně tak, jak ji U Raka vyrábějí,“ shrnuje Ježek bílou omáčku, která je mnohem zdravější a pro někoho i chutnější než tradiční tatarka.

Jehněčí, které se rozpadá
Lukulské hody nekončí. Dalším jídlem, které testovací tým ochutnal, je Psito Arni. Tedy hezky česky pečené jehněčí maso s vařenými bramborami. „Porce je poctivá a velká. Je až neuvěřitelné, že dvě stě gramů jehněčího masa stojí v restauraci sto dvacet pět korun,“ kroutí bývalý kuchař brněnského Grandhotelu nad jídelníčkem „z laciného kraje“. Jehněčí maso je rovněž šťavnaté a v ústech se přímo rozpadá. „Osobně bych jehně ještě prošpikoval slaninou, ale to záleží na šéfovi kuchyně. Jedním slovem je i jehněčí vynikající,“ shrnuje Ježek.

Jedním z řady jídel, které při návštěvě U Raka testovací tým ochutnal byla, francouzská kuřecí směs. Nadrobno nakrájené drůbeží maso místní servírují s lahodnou smetanovou omáčkou, která nádherně voní. Ani za přílohu v podobě voňavých malých bramboráčků se majitel podniku nemusí stydět.

Pochoutka pro myslivce? Zvěřina
V předvánočním období nemůže žádný host přehlédnout několik cedulí, které upozorňují na speciality ze zvěřiny. Ani testovací tým neodolá a jen tak ze zvědavosti ochutná dančí guláš. Pro ty, kteří nevědí, o jaký druh lesního zvířete se jedná, pak jde o zvíře, které se svým způsobem života a postavou v mnohém podobá králi lesa, jelenovi. Oproti němu má daněk na těle skvrny a je mnohem méně opatrnější. Snad proto mnozí končí dříve, nebo později na talíři.

Dančí guláš, tak jak ho servírují v restauraci U Raka, je přímo uměleckým dílem. Nejen pro milovníky lesních kamizol. „Knedlík je jako peřinka. Nadýchaný a jemný. Chuť guláše je fantastická a těžko se dá slovy popsat. Je hlavně odleželý, takže má sílu a šmak,“ usmívá se odborník na jídlo.

Podtrženo sečteno. Restaurace U Raka je mnoha ohledech vynikající a některé konkurenční podniky v centru Brna ji nemohou sahat ani po kotníky. Možná je to tím, že se jedná o typicky rodinný podnik. A co je doma, to se počítá.

Autor: Pavel Mokrý

1.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Jižní Moravou prochází významné migrační trasy zvěře. Přes dálnici se ale po takzvaných zelených mostech nedostanou. Žádné tam nejsou. Jeden přechod možná vznikne u Podolí na Brněnsku.
5

Zelené mosty na jižní Moravě chybí. Migrační trasy zvířatům blokují cesty

Takzvané kameny zmizelých v neděli odpoledne zástupci Sokola I. a brněnské Židovské obce položili na památku devíti lidí v několika brněnských ulicích.
16

Oběti holocaustu a odbojáře připomínají v ulicích Brna další kameny zmizelých

AKTUALIZOVÁNO

Opilý řidič naboural do rodinného domu. Vjel přímo do ložnice

Malešovice /FOTOGALERIE/ – Do ložnice rodinného domu se strefil mladý řidič, který v noci na neděli boural v Malešovicích na Pohořelicku. Byl opilý.

V brněnské úrazovce vznikne nové oddělení urologie

Brno – Lidem s urologickými problémy pomohou možná už letos lékaři v Úrazové nemocnici Brno. Při rekonstrukci druhého patra totiž představitelé města plánují zřídit urologický zákrokový sál i místnost pro ultrazvukové vyšetření a další oddělenou vyšetřovnu. „Stavět chceme od září do prosince letošního roku. Do té doby budeme připravovat projekt," sdělil náměstek primátora pro zdravotnictví Petr Hladík.

Svezl se stovkami aut. Ke stopování stačí úsměv, říká cestovatel

Brno /ROZHOVOR/ – Mezi kontinenty se přepravuje letecky, jinak výhradně stopem. Nikdy neplatí za nocleh a vodu s sebou zásadně nenosí. Cestovatel Slávek Král už dostopoval k terakotové armádě v Číně i na karneval v Riu. „Vždycky mám jen prázdnou lahev. Jsem totiž stydlivý a tohle mě alespoň motivuje začít se bavit s lidmi," říká.

Poštu v Komárově přepadl ozbrojený muž. Odnesl si desítky tisíc korun

Brno – Se zbraní v ruce vešel v pátek navečer do pošty v brněnském Komárově zatím neznámý pachatel. Z přepadení si domů odnesl desítky tisíc korun. Muže policisté stále hledají.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies