VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na lukulské hody? Stačí vyjet pár kilometrů za město

BRNO – V restauraci U Raka v Říčanech u Brna vaří už přes tři desetiletí. Jídelníček je plný řeckých specialit a tradiční české kuchyně.

1.12.2007
SDÍLEJ:

Restaurace U Raka v Říčanech u BrnaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Jestli si někdo myslí, že za Brnem umí v restauraci udělat tak leda utopence nebo pořádně pálivou klobásku, je na omylu. Jen co by kamenem dohodil, asi dvacet kilometrů západně za městem, leží obec Říčany u Brna. Uprostřed městečka stojí dům, a v něm sídlí restaurace U Raka. Už čtyřiatřicet let.

Přestože má podnik typicky české jméno, uvnitř se host ocitne v Řecku. Možná jen pár kilometrů od Atén. Tvrdí to i majitel restaurantu, který vsadil hlavně na řecká jídla a speciality tamní kuchyně. Ať si dá zákazník cokoliv, neprohloupí. Přesvědčil se o tom i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jídelníček je list plný zázraků
Jen co se redaktor spolu s kuchařem usadí ke stolu, přinese obsluha jídelní list. Ježek ho otevře a nestačí se divit. „To je neuvěřitelný výběr jídel. Dary moře jsou tu za poloviční ceny v porovnání s jinou brněnskou restaurací. Stopadesátigramový steak ze žraloka za sto čtyřicet pět korun? To je sen,“ blaženě čte z jídelníčku.

Nabídka ryb klidně může strčit do kapsy konkurenci. V restauraci U Raka si totiž host může dát nejen žraloka či kraba, ale i chobotnici, pražmu královskou, lososa, candáta nebo filátko ze sumečka. „V jídelním listu nechybí ani exotické speciality. Například klokaní steak, pštros na víně či smažená žabí stehýnka. Porce nestojí víc než sto sedmdesát korun,“ podivuje se kuchař nad cenami, které zřejmě nepodlehly blížící se „reformě veřejných financí“.

Dršťková polévka a la Greece
Polévka je grunt, a proto začíná testovací tým hovězím vývarem s játrovými knedlíčky a hustou dršťkovou polévkou, jež je připravena podle dávného řeckého receptu. V jižní krajině se jí říká patsás. „Konzistence, barva i chuť je vynikající. Dršťky jsou sice krapánek tužší, ale v Řecku je prý nedělají jako v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Tedy měkké jako blatíčko,“ konstatuje expert na jídlo.

Dalším chodem, do něhož se testovací tým pustil, byl tradiční řecký gyros. To je asi nejznámější řecké jídlo. Slovo gyros sice označuje původně koření, které se dává na maso, ale dnes se pod pojmem gyros myslí i jídlo. Tedy kořeněné maso opékané na rožni. „Podstatnou částí pokrmu je omáčka tzatziki, což je jogurt se strouhanou okurkou, česnekem a s kořením. Přesně tak, jak ji U Raka vyrábějí,“ shrnuje Ježek bílou omáčku, která je mnohem zdravější a pro někoho i chutnější než tradiční tatarka.

Jehněčí, které se rozpadá
Lukulské hody nekončí. Dalším jídlem, které testovací tým ochutnal, je Psito Arni. Tedy hezky česky pečené jehněčí maso s vařenými bramborami. „Porce je poctivá a velká. Je až neuvěřitelné, že dvě stě gramů jehněčího masa stojí v restauraci sto dvacet pět korun,“ kroutí bývalý kuchař brněnského Grandhotelu nad jídelníčkem „z laciného kraje“. Jehněčí maso je rovněž šťavnaté a v ústech se přímo rozpadá. „Osobně bych jehně ještě prošpikoval slaninou, ale to záleží na šéfovi kuchyně. Jedním slovem je i jehněčí vynikající,“ shrnuje Ježek.

Jedním z řady jídel, které při návštěvě U Raka testovací tým ochutnal byla, francouzská kuřecí směs. Nadrobno nakrájené drůbeží maso místní servírují s lahodnou smetanovou omáčkou, která nádherně voní. Ani za přílohu v podobě voňavých malých bramboráčků se majitel podniku nemusí stydět.

Pochoutka pro myslivce? Zvěřina
V předvánočním období nemůže žádný host přehlédnout několik cedulí, které upozorňují na speciality ze zvěřiny. Ani testovací tým neodolá a jen tak ze zvědavosti ochutná dančí guláš. Pro ty, kteří nevědí, o jaký druh lesního zvířete se jedná, pak jde o zvíře, které se svým způsobem života a postavou v mnohém podobá králi lesa, jelenovi. Oproti němu má daněk na těle skvrny a je mnohem méně opatrnější. Snad proto mnozí končí dříve, nebo později na talíři.

Dančí guláš, tak jak ho servírují v restauraci U Raka, je přímo uměleckým dílem. Nejen pro milovníky lesních kamizol. „Knedlík je jako peřinka. Nadýchaný a jemný. Chuť guláše je fantastická a těžko se dá slovy popsat. Je hlavně odleželý, takže má sílu a šmak,“ usmívá se odborník na jídlo.

Podtrženo sečteno. Restaurace U Raka je mnoha ohledech vynikající a některé konkurenční podniky v centru Brna ji nemohou sahat ani po kotníky. Možná je to tím, že se jedná o typicky rodinný podnik. A co je doma, to se počítá.

Autor: Pavel Mokrý

1.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
12

Boj o cyklisty v Brně. Další firma nabídne sdílená kola

Ondřej Němec.

Mistrovskou kocovinu tým ani majitel nedovolí, říká Ondřej Němec

Krvavý konec hádky: muž dostal pár facek, pomstil se kudlou do zad

Brno – Ke dvěma rozkmotřeným mužům museli vyjíždět policisté do Horní ulice v brněnských Štýřicích. Původní slovní přestřelka totiž vygradovala v pobodání jednoho z účastníků sporu. „Podle svědků šlo o hádku. Mladší muž staršímu nafackoval a zřejmě považoval spor za ukončený. Jenže když se otočil, starší z dvojice ho bodl do zad,“ popsala případ policejní mluvčí Andrea Cejnková. 

V Bosonohách povalí sudy do kopce. V Tišnově otevřou stezku hrdelního práva

Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ - Pětapadesát metrů do kopce za necelých třináct vteřin. Takový je rekord trati u myslivecké chaty v Bosonohách ve valení pivního sudu. Překonat ho opět zkusí závodníci již v sobotu. Diváci mohou podpořit své favority, po závodě je pro ně připravený doprovodný program. Soutěž Sudoval navíc letos slaví pětadvacet let od založení.

DOTYK.CZ

Před 41 lety se Zlaté piesky zalily krví. Došlo k nejhorší letecké havárii u nás

/VIDEO/ Pavol Hammel měl krušnou noc, slavilo se, pilo. Teď je kolem osmé ráno a on vláčně klimbá v odbavovací hale pražské Ruzyně. Pár kolemjdoucích ho poznává, je to frontman bigbítové kapely Prúdy, v roce 1976 dost populární. V 8:27 se zvedá dopravní letoun Iljušin Il 18-B z ruzyňské rampy, bez rockera na palubě. Alkoholové koma mu právě zachránilo život.

Vypnuli řečkovickou kašnu. Závadu se pokusí rozluštit technici

Brno – V létě se bez fungující kašny na Palackého náměstí musí obejít obyvatelé brněnských Řečkovic. Provozovatelé vodní zařízení vypnuli poté, co kvůli závadám na kašně nateklo na začátku léta velké množství vody do podzemí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení