VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na lukulské hody? Stačí vyjet pár kilometrů za město

BRNO – V restauraci U Raka v Říčanech u Brna vaří už přes tři desetiletí. Jídelníček je plný řeckých specialit a tradiční české kuchyně.

1.12.2007
SDÍLEJ:

Restaurace U Raka v Říčanech u BrnaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Jestli si někdo myslí, že za Brnem umí v restauraci udělat tak leda utopence nebo pořádně pálivou klobásku, je na omylu. Jen co by kamenem dohodil, asi dvacet kilometrů západně za městem, leží obec Říčany u Brna. Uprostřed městečka stojí dům, a v něm sídlí restaurace U Raka. Už čtyřiatřicet let.

Přestože má podnik typicky české jméno, uvnitř se host ocitne v Řecku. Možná jen pár kilometrů od Atén. Tvrdí to i majitel restaurantu, který vsadil hlavně na řecká jídla a speciality tamní kuchyně. Ať si dá zákazník cokoliv, neprohloupí. Přesvědčil se o tom i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jídelníček je list plný zázraků
Jen co se redaktor spolu s kuchařem usadí ke stolu, přinese obsluha jídelní list. Ježek ho otevře a nestačí se divit. „To je neuvěřitelný výběr jídel. Dary moře jsou tu za poloviční ceny v porovnání s jinou brněnskou restaurací. Stopadesátigramový steak ze žraloka za sto čtyřicet pět korun? To je sen,“ blaženě čte z jídelníčku.

Nabídka ryb klidně může strčit do kapsy konkurenci. V restauraci U Raka si totiž host může dát nejen žraloka či kraba, ale i chobotnici, pražmu královskou, lososa, candáta nebo filátko ze sumečka. „V jídelním listu nechybí ani exotické speciality. Například klokaní steak, pštros na víně či smažená žabí stehýnka. Porce nestojí víc než sto sedmdesát korun,“ podivuje se kuchař nad cenami, které zřejmě nepodlehly blížící se „reformě veřejných financí“.

Dršťková polévka a la Greece
Polévka je grunt, a proto začíná testovací tým hovězím vývarem s játrovými knedlíčky a hustou dršťkovou polévkou, jež je připravena podle dávného řeckého receptu. V jižní krajině se jí říká patsás. „Konzistence, barva i chuť je vynikající. Dršťky jsou sice krapánek tužší, ale v Řecku je prý nedělají jako v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Tedy měkké jako blatíčko,“ konstatuje expert na jídlo.

Dalším chodem, do něhož se testovací tým pustil, byl tradiční řecký gyros. To je asi nejznámější řecké jídlo. Slovo gyros sice označuje původně koření, které se dává na maso, ale dnes se pod pojmem gyros myslí i jídlo. Tedy kořeněné maso opékané na rožni. „Podstatnou částí pokrmu je omáčka tzatziki, což je jogurt se strouhanou okurkou, česnekem a s kořením. Přesně tak, jak ji U Raka vyrábějí,“ shrnuje Ježek bílou omáčku, která je mnohem zdravější a pro někoho i chutnější než tradiční tatarka.

Jehněčí, které se rozpadá
Lukulské hody nekončí. Dalším jídlem, které testovací tým ochutnal, je Psito Arni. Tedy hezky česky pečené jehněčí maso s vařenými bramborami. „Porce je poctivá a velká. Je až neuvěřitelné, že dvě stě gramů jehněčího masa stojí v restauraci sto dvacet pět korun,“ kroutí bývalý kuchař brněnského Grandhotelu nad jídelníčkem „z laciného kraje“. Jehněčí maso je rovněž šťavnaté a v ústech se přímo rozpadá. „Osobně bych jehně ještě prošpikoval slaninou, ale to záleží na šéfovi kuchyně. Jedním slovem je i jehněčí vynikající,“ shrnuje Ježek.

Jedním z řady jídel, které při návštěvě U Raka testovací tým ochutnal byla, francouzská kuřecí směs. Nadrobno nakrájené drůbeží maso místní servírují s lahodnou smetanovou omáčkou, která nádherně voní. Ani za přílohu v podobě voňavých malých bramboráčků se majitel podniku nemusí stydět.

Pochoutka pro myslivce? Zvěřina
V předvánočním období nemůže žádný host přehlédnout několik cedulí, které upozorňují na speciality ze zvěřiny. Ani testovací tým neodolá a jen tak ze zvědavosti ochutná dančí guláš. Pro ty, kteří nevědí, o jaký druh lesního zvířete se jedná, pak jde o zvíře, které se svým způsobem života a postavou v mnohém podobá králi lesa, jelenovi. Oproti němu má daněk na těle skvrny a je mnohem méně opatrnější. Snad proto mnozí končí dříve, nebo později na talíři.

Dančí guláš, tak jak ho servírují v restauraci U Raka, je přímo uměleckým dílem. Nejen pro milovníky lesních kamizol. „Knedlík je jako peřinka. Nadýchaný a jemný. Chuť guláše je fantastická a těžko se dá slovy popsat. Je hlavně odleželý, takže má sílu a šmak,“ usmívá se odborník na jídlo.

Podtrženo sečteno. Restaurace U Raka je mnoha ohledech vynikající a některé konkurenční podniky v centru Brna ji nemohou sahat ani po kotníky. Možná je to tím, že se jedná o typicky rodinný podnik. A co je doma, to se počítá.

Autor: Pavel Mokrý

1.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Že hasiči napouštějí nový bazén, si mohli myslet lidé, kteří procházeli v úterý kolem sedmé večer okolo Tesca v Cimburkově ulici. Dvě jednotky tam stříkaly vodu do retenční nádrže, která právě k zadržování dešťové vody slouží. Hořelo tam rákosí.

OBRAZEM: Hasiči bojovali s plameny v mokřadu. Hořelo rákosí

Libor Zábranský.

Zábranský pokračuje jako kouč Komety a slibuje: Udělám vše, aby Erat zůstal

AKTUALIZOVÁNO

Hromadná nehoda na D1: zemřel řidič dodávky, za tragédii může stojící kolona

Brno /FOTOGALERIE/ – Zraněním podlehl padesátiletý muž, kterého vyprostili hasiči z havarované dodávky v hromadné havárii na dálnici D1. V úterý kolem půl dvanácté se na 202. dálničním kilometru srazily čtyři nákladní auta a dodávka. Kvůli nehodě u Brna museli z dálnice sjet řidiči mířící na Vyškov a Ostravu. Dopravu se podařilo uvolnit až krátce před půl sedmou večer. „Kolony se začínají pomalu rozjíždět," informovala mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová.

Brno získá pozemky pro stavbu stadionu za Lužánkami

Brno – Úspěch brněnských hokejistů opět upozornil na potřebu nového stadionu, který město slibovalo postavit za Lužánkami. Po skoro ročním jednání nyní Brno uzavřelo dohodu s vlastníkem potřebných pozemků firmou Eiskon Devepol.

AKTUALIZOVÁNO

Příspěvek na roční šalinkartu se musí zdanit. Magistrát o povinnosti netušil

Brno /ROZHOVORY UVNITŘ/ – Dotace na dopravu? Ano. Ale zaplať, Brňane, daň! Příspěvky na nákup roční elektronické šalinkarty, které letos začal vyplácet magistrát, podléhají podle zjištění Brněnského deníku Rovnost zdanění. Redakci to potvrdil finanční úřad.

Zahrádky v historickém centru? Rozhodnutí Brna-středu uleví restauratérům

Brno – Méně práce pro podnikatele, kteří chtějí chtějí v létě otevřít restaurační zahrádku v centru, znamená rozhodnutí radních Brna-středu. Tamní rada zrušila současnou metodiku pro zařizování zahrádek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies