VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ristorante Rialto: Za kvalitu se platí

BRNO – Restaurace v brněnské Veveří ulici je plná chutí a vůní. Pokrmy z čerstvých ingrediencí ale něco stojí. A ne zrovna málo.

8.12.2007
SDÍLEJ:

Ristorante RialtoFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Objevte. Ochutnejte. Užijte si. Odpočiňte si. Na čtyři zážitky, které odjakživa ovládají člověka vsadil podnik s názvem Ristorante Rialto sídlící v brněnské ulici Veveří. Od konce listopadu se může pyšnit jedním prvenstvím. V žebříčku sta nejlepších restaurací v Česku se umístnila na čtrnácté příčce. Na jihu Moravy je tak první.

Mistrem kuchyně v Ristorante Rialto je Martin Němec. Podle dostupných informací je prý znám svou osobní vášní pro Itálii. Vidět je to i na pokrmech, které oplývají italskou hravostí, šarmem a kreací. Za kvalitu se ovšem platí. A ne málo. Přesvědčil se o tom i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Ulice Veveří v brněnských Žabovřeskách je dlouhá a v posledních letech se proměnila do krásy. Po rekonstrukci je čerstvě i dům, v němž podnik Rialto sídlí. Dvoupodlažní budova je ale tak nenápadná, že si jen málokdo všimne toho, zda uvnitř sídlí nejlepší restaurace Jihomoravského kraje. Na štítu domu je sice jakási modrá plachta, ale výrazný nápis na ní chybí. A přestože gurmánský ráj stojí hned u zastávky tramvají, testovací tým několik minut brousil okolo, až si vstupu do restaurantu všiml.

Rohlíček na uvítanou
Ristorante Rialto je nová a novotou to v ní voní ve všech koutech. Hned u dveří čeká na hosta malé překvapení. Mísa plná vánočního cukroví. Kuchař testovacího týmu okusí nejtradičnější vánoční laskominu – vanilkový rohlíček. „Ten je ale velejemný. V puse se skoro rozplývá,“ libuje si Ježek a spolu s ostatními členy týmu stoupá po schodech do restaurace. Tam už jsou za barem čtyři muži, kteří vyhlížejí hosty. A ti jsou – ostatně jako v každém nóbl podniku – veleváženými pány a dámami.

Jakmile pomůže obsluha hostům ze zimních svršků, posadí je ke stolu. Druhý ze čtveřice číšníků zase přináší jídelní a nápojový list. Obsluha je vlídná a rozhodně není vtíravá. „Restaurace sice není ve středu města, ale ceny ho připomínají. Tak například klasické presso stojí osmdesát korun. To je trochu přemrštěné. Na druhou stranu i drahý podnik si najde svou klientelu,“ shrnuje bývalý kuchař ceny jídel a nápojů. Také mu vadí, že v jídelníčku není u pokrmů uvedena gramáž. „Číšník to pochopitelně ví, ale host by měl být o váze jídla informovaný,“ poznamená.

Než přinese číšník hlavní chod, naservíruje na stůl malou pozornost. Velmi tenké těstovinové nudle s plátkem naložené ryby. „K jedné porci dal místní kuchař poněkud více chilli. Pálí to jako čert. Křehké ženě by asi vyhrkly slzy do očí,“ usmívá se Ježek. Předkrm mu chutná. Stejně jako křupavé pečivo z velké ošatky.

Rychle a perfektně
Příprava hlavního jídla nezabere kuchaři z Rialta ani dvacet minut. Není divu. Podnik v době testování zeje prázdnotou. Králičí soté s houbami a bramborovou kaší s tymiánem předčilo všechna očekávání. Jestliže se šéf kuchyně chlubí italskou kreativitou, určitě nelže. „Pokrm vypadá na talíři moc hezky. Kopečky z bramborové kaše vypadají jako točená zmrzlina, což je vtipné,“ usmívá se hlavní člen testovacího týmu. Maso z ušatého zvířete je podle něj měkké a plné šťávy. „Jídlo je v Rialtě opravdu na vysoké úrovni. To se musí nechat,“ shrnuje Ježek porci, která stojí dvě stě dvacet korun. Se vším všudy.

Dalším hlavním jídlem, které testovací tým ochutnal, byl kuřecí filet na dezertním víně marsala s chřestovým rizotem. Také druhý pokrm zaslouží vysoké ohodnocení. „Jídlo je připravené z nejkvalitnějších ingrediencí a je servírováno jako kdyby se chtěl malíř pochlubit tím nejlepším obrazem. Pohled na talíř je téměř kochání se uměleckým dílem,“ pokyvuje kuchař Grandhotelu Brno hlavou. Za pozornost podle něj stojí chřestové rizoto, jež je přílohou k drůbežímu masu na omáčce zvláštního aroma i chuti. „Rýže je těstovinová, ale společně s kombinací chřestu a sýra má takový zvláštní punc. Slovy se to moc nedá popsat, ale rozhodně to není špatné,“ zamyslí se.

Ristorante Rialto stojí určitě za návštěvu. Zákazník by však měl mít u sebe peníze. Dvě stokoruny na oběd mu sice stačit nebudou, ale rozhodně si po návštěvě může říct, že byl na pár okamžiků v žitě. Tedy v podniku pro horních deset tisíc.

Autor: Pavel Mokrý

8.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vizualizace olympijského parku v Brně.
2

Potvrzeno. V Brně vyroste park pro společné fandění v době olympiády

Jižanský styl života do Brna vnese 14. ročník festivalu Ibérica, který potrvá od 28. června do 4. července.
5

Festival Ibérica: divoké flamenco, originální paella a jižanská atmosféra v Brně

Jedenasedmdesátiletá řidička nabourala do domu. Je lehce zraněná

Brno – Tvrdým nárazem skončila v sobotu ráno cesta jedenasedmdesátileté ženy. Autem nabourala do domu v Nováčkově ulici v Brně.

Nečase z Komety si na draftu NHL vybrali Hurikáni. Jako dvanáctého v pořadí

Chicago, Brno – Měl dokonce atakovat první pětku, nakonec se na něj dostalo jako na dvanáctého v pořadí. Hokejového útočníka Martina Nečase z brněnské Komety si na draftu NHL vybrala Carolina Hurricanes.

Kostnice pod kostelem sv. Jakuba loni přilákala 34 tisíc lidí

Brno - Druhá největší kostnice v Evropě oslavila v úterý pět let od svého otevření. Podzemní prostory pod brněnským kostelem sv. Jakuba loni navštívilo čtyřiatřicet tisíc lidí.

Lázně u Pasohlávek? Hrozí úplný krach projektu

Pasohlávky - Plány na výstavbu lázní za dvě miliardy korun u Pasohlávek na Brněnsku dostávají vážné trhliny. „Vyjednávání s čínským investorem o stavbě se nevyvíjí tak, jak jsme původně předpokládali. Jednání se zadrhla už na začátku roku. Další nás čeká na začátku příštího týdne," shrnul situaci kolem stavby předseda představenstva Thermalu Pasohlávky Jiří Škrla. Právě tato firma, ve které vlastní část Jihomoravský kraj a část obec Pasohlávky, připravuje pozemky pro výstavbu lázní a doléčovacího centra.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies