VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do V. I. P. mohou i lidé méně důležití. Neprohloupí

BRNO – Restaurant na okraji brněnské Grohovy ulice láká návštěvníky na ideální pohodu. Té si užijí i lidé, kteří nepatří do světa „víajpí“.

15.12.2007
SDÍLEJ:

V. I. P. restaurant na okraji brněnské Grohovy uliceFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Zkratka V. I. P. znamená v doslovném překladu z jazyka anglického do češtiny výraz pro „velmi důležitou osobu“. Originální překlad zvolili majitelé stejnojmenného restaurantu v brněnské Grohově ulici. Zkratka je podle nich „Vaše Ideální Pohoda“.

S pohodou restaurace se host setká hned poté, co sestoupí po točitých schodech do sklepení. Musí si ale dávat pozor na to, aby nezakopl. V úzké vchodové chodbičce je totiž šero až tma. Prostor nerozzáří ani čajové svíčky, které personál na schody naskládal a zapálil. Jakmile však návštěvník restaurace podstoupí dramatický sestup, konečně se ocitne v příjemném prostředí pohodového podniku. Přesvědčil se o tom i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Menu za necelé „kilo“
Tahákem restaurace bude zřejmě lákavé polední menu. Je sice o něco dražší než u konkurence, ale za devadesát korun si na jídle o třech chodech pochutná i nejvybíravější jedlík. „Tak nápadité meníčko jsem už dlouho neviděl. Host si může vybrat ze dvou hlavních jídel a navíc dostane dezert,“ říká kuchař testovacího týmu při pohledu na nabídku.

V porovnání s jinými lokály, které střídají tři druhy polévek, má V. I. P. restaurant polévky o třídu jinde. „Žampionový krém, milánský krém se sýrem, bramborová taštička s brokolicí a sýrem nebo baklažánová polévka s červenou fazolí zní lákavě. Ostatně za necelou stokorunu přece nedostane host vývar s nudlemi,“ glosuje gurmán. Také hlavní obědové jídlo stojí za to okusit. Odolat pečené tresce s bylinkovou omáčkou a těstovinami přece nelze.

Smetana v zelňačce dělá divy

Testovací tým přes lákavé menu vybírá pokrm z jídelního lístku. Na žampionový krém si nechá zajít chuť a okusí pikantní zelnou polévku za čtyřiačtyřicet korun. „Polévka je hustá a má dobrou chuť. Jsou v ní i malé kopečky zakysané smetany, které po rozmíchání dají polévce opravdové grády. Zdejšímu kuchaři bych snad vytknul jedině velké kusy zelí, které v talíři leží. Kdyby ho pokrájel na menší kousky, nic by se nestalo,“ zdvihne bývalý kuchař Grandhotelu Brno prst nad drobnou chybou.

Nevtíravá obsluha, která krouží okolo stolů a sleduje, zda mají hosté všeho tak akorát, tiše vezme objednávku na hlavní jídlo a odkráčí. Ani ne za dvacet minut je pokrm na stole.

Prvním je podle jídelního listu v láku naložený steak z krkovičky. „Maso je tuhé. V tomto případě to ale nemusí být chyba kuchaře, protože krkovička je zrádná. Přestože se v jídelníčku píše, že bude steak naložený, tento asi byl v láku jen chvíli nebo vůbec,“ shrnuje Ježek. Podle něj je nejlepší na grilované pokrmy vepřová panenka nebo vykostěná kotletka. Krkovička je totiž tuhá a musí se nechat po smrti prasete pár dní odležet. A to jen proto, aby se maso v ústech rozplývalo.

Co je psáno, to je dáno
Steak kuchař přelil smetanovou omáčkou se žampiony. „Má velejemnou chuť, akorát v ní chybí anglická slanina. Ne že by scházela mně, ale je napsaná v jídelním listu. Omáčka je dobrá i tak, protože žampiony jsou čerstvé a na talíři neleží jen černé cosi připomínající ovadlý žampion,“ hodnotí.

Čerstvost surovin je znát i na druhém jídle, kterým jsou grilované kuřecí medailonky zapečené s bylinkovým sýrem na řezech ananasu. Exotické ovoce se možná ještě před pár dny houpalo na stromě, takže host okamžitě pozná, že není z konzervy. „Kuřecí maso zvládl kuchař na grilu bravurně. Je měkké a šťavnaté. Na ohni měl prsíčka správně dlouhou dobu. Póry kusu masa se zatáhly a uvnitř zůstala spousta šťávy. Tak, jak to má být,“ usmívá se kuchař testovacího týmu.

U obou pokrmů stojí za to vyzdvihnout přílohu. Obyčejné vařené brambory omaštěné kouskem másla a posypané najemno nakrájenou petrželkou. „Provozní restaurantu má zřejmě dobrý zdroj, od něhož surovinu nakupuje. Leckterý host si může říct, že brambora je brambora, ale není to pravda. I mezi bramborami jsou vítězové i poražení,“ upozorňuje Ježek na přílohu sytě žluté barvy.

Jestliže by měl testovací tým shrnout návštěvu V. I. P. do pár slov, pak jsou vesměs pochvalného charakteru. Host ocení především klidnou a útulnou atmosféru podniku, pochválí pozornou obsluhu a jinému doporučí kvalitní krmi za docela slušné peníze. Heslo restaurace „vaše ideální pohoda“ tak otestovaný lokál vyplnil do posledního písmenka.

Autor: Pavel Mokrý

15.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Pro Brňany prestiž, pro některé vysokoškoláky starost. Kvůli červnové Olympiádě dětí a mládeže přijede do Brna téměř 4700 sportovců, kterým nabízí ubytování koleje Vysokého učení technického. Své pokoje tak někteří studenti musí opustit dříve.
7

Z kolejí nás vystěhují příliš brzy, stěžují si studenti

Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici.
2 8

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

Brno – V noci na neděli začíná platit středoevropský letní čas. Ručičky hodinek se ve dvě ráno posunou o hodinu vpřed. Změna se dotkne především hromadné dopravy. V Brně bude o jedno spojení nočních autobusových linek méně. Zcela se ruší spoj noční linky 91 čtyři minuty před půl čtvrtou ráno.

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Brno – Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro. Nejdříve se naučily říkanku a potom shodily připomínku zimy Moranu.

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

V Židenicích otevřeli nový psí výběh. Je největší v celém Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Majitelé psů v brněnských Židenicích mají jedno unikum. Největší psí výběh ve městě. Tamní radnice ho vybudovala na 5500 metrech čtverečních v meruňkovém sadu mezi Bělohorskou a Jedovnickou ulicí na svahu Bílé hory. „Psí výběh vznikl proto, aby dal možnost venčit psy i majitelům velkých plemen. Při hledání vhodného pozemku jsme narazili na tento a zjistili jsme, že zde kdysi býval meruňkový sad. To nás vedlo k myšlence obě funkce propojit a tak vlastně vznikl výběh v meruňkovém sadu," vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies