VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do V. I. P. mohou i lidé méně důležití. Neprohloupí

BRNO – Restaurant na okraji brněnské Grohovy ulice láká návštěvníky na ideální pohodu. Té si užijí i lidé, kteří nepatří do světa „víajpí“.

15.12.2007
SDÍLEJ:

V. I. P. restaurant na okraji brněnské Grohovy uliceFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Zkratka V. I. P. znamená v doslovném překladu z jazyka anglického do češtiny výraz pro „velmi důležitou osobu“. Originální překlad zvolili majitelé stejnojmenného restaurantu v brněnské Grohově ulici. Zkratka je podle nich „Vaše Ideální Pohoda“.

S pohodou restaurace se host setká hned poté, co sestoupí po točitých schodech do sklepení. Musí si ale dávat pozor na to, aby nezakopl. V úzké vchodové chodbičce je totiž šero až tma. Prostor nerozzáří ani čajové svíčky, které personál na schody naskládal a zapálil. Jakmile však návštěvník restaurace podstoupí dramatický sestup, konečně se ocitne v příjemném prostředí pohodového podniku. Přesvědčil se o tom i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Menu za necelé „kilo“
Tahákem restaurace bude zřejmě lákavé polední menu. Je sice o něco dražší než u konkurence, ale za devadesát korun si na jídle o třech chodech pochutná i nejvybíravější jedlík. „Tak nápadité meníčko jsem už dlouho neviděl. Host si může vybrat ze dvou hlavních jídel a navíc dostane dezert,“ říká kuchař testovacího týmu při pohledu na nabídku.

V porovnání s jinými lokály, které střídají tři druhy polévek, má V. I. P. restaurant polévky o třídu jinde. „Žampionový krém, milánský krém se sýrem, bramborová taštička s brokolicí a sýrem nebo baklažánová polévka s červenou fazolí zní lákavě. Ostatně za necelou stokorunu přece nedostane host vývar s nudlemi,“ glosuje gurmán. Také hlavní obědové jídlo stojí za to okusit. Odolat pečené tresce s bylinkovou omáčkou a těstovinami přece nelze.

Smetana v zelňačce dělá divy

Testovací tým přes lákavé menu vybírá pokrm z jídelního lístku. Na žampionový krém si nechá zajít chuť a okusí pikantní zelnou polévku za čtyřiačtyřicet korun. „Polévka je hustá a má dobrou chuť. Jsou v ní i malé kopečky zakysané smetany, které po rozmíchání dají polévce opravdové grády. Zdejšímu kuchaři bych snad vytknul jedině velké kusy zelí, které v talíři leží. Kdyby ho pokrájel na menší kousky, nic by se nestalo,“ zdvihne bývalý kuchař Grandhotelu Brno prst nad drobnou chybou.

Nevtíravá obsluha, která krouží okolo stolů a sleduje, zda mají hosté všeho tak akorát, tiše vezme objednávku na hlavní jídlo a odkráčí. Ani ne za dvacet minut je pokrm na stole.

Prvním je podle jídelního listu v láku naložený steak z krkovičky. „Maso je tuhé. V tomto případě to ale nemusí být chyba kuchaře, protože krkovička je zrádná. Přestože se v jídelníčku píše, že bude steak naložený, tento asi byl v láku jen chvíli nebo vůbec,“ shrnuje Ježek. Podle něj je nejlepší na grilované pokrmy vepřová panenka nebo vykostěná kotletka. Krkovička je totiž tuhá a musí se nechat po smrti prasete pár dní odležet. A to jen proto, aby se maso v ústech rozplývalo.

Co je psáno, to je dáno
Steak kuchař přelil smetanovou omáčkou se žampiony. „Má velejemnou chuť, akorát v ní chybí anglická slanina. Ne že by scházela mně, ale je napsaná v jídelním listu. Omáčka je dobrá i tak, protože žampiony jsou čerstvé a na talíři neleží jen černé cosi připomínající ovadlý žampion,“ hodnotí.

Čerstvost surovin je znát i na druhém jídle, kterým jsou grilované kuřecí medailonky zapečené s bylinkovým sýrem na řezech ananasu. Exotické ovoce se možná ještě před pár dny houpalo na stromě, takže host okamžitě pozná, že není z konzervy. „Kuřecí maso zvládl kuchař na grilu bravurně. Je měkké a šťavnaté. Na ohni měl prsíčka správně dlouhou dobu. Póry kusu masa se zatáhly a uvnitř zůstala spousta šťávy. Tak, jak to má být,“ usmívá se kuchař testovacího týmu.

U obou pokrmů stojí za to vyzdvihnout přílohu. Obyčejné vařené brambory omaštěné kouskem másla a posypané najemno nakrájenou petrželkou. „Provozní restaurantu má zřejmě dobrý zdroj, od něhož surovinu nakupuje. Leckterý host si může říct, že brambora je brambora, ale není to pravda. I mezi bramborami jsou vítězové i poražení,“ upozorňuje Ježek na přílohu sytě žluté barvy.

Jestliže by měl testovací tým shrnout návštěvu V. I. P. do pár slov, pak jsou vesměs pochvalného charakteru. Host ocení především klidnou a útulnou atmosféru podniku, pochválí pozornou obsluhu a jinému doporučí kvalitní krmi za docela slušné peníze. Heslo restaurace „vaše ideální pohoda“ tak otestovaný lokál vyplnil do posledního písmenka.

Autor: Pavel Mokrý

15.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vědci minulý týden odchytili a očipovali rysa v Moravském krasu. Očekávají, že díky tomu získají nové poznatky o vzácné šelmě.
5

Vytrvalejší cestovatel než vlk. Rys přišel do Moravského krasu až z Beskyd

Michal Gálik (vpředu).

Díky práci snů zdarma cestuje po světě. Při natáčení mu ale opice ukradla kameru

Potvrzeno. V Brně vyroste park pro společné fandění v době olympiády

Brno /ANKETA/ – Hokejové hřiště, curlingové dráhy či malý skokanský můstek. To a mnohem více nabídne nový olympijský park, který vznikne v Pavilonu Z v areálu brněnského výstaviště. V pátek to potvrdilo vedení Brna s Českým olympijským výborem. Od února 2018, v době konání zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu, tak budou moci lidé v Brně společně sledovat přímé přenosy a fandit českým sportovcům. V olympijském parku si navíc některé sporty i sami vyzkouší.

Festival Ibérica: divoké flamenco, originální paella a jižanská atmosféra v Brně

Brno – Flamenco, ochutnávky španělských specialit, tvůrčí dílny tance, zpěvu nebo kytary. Jižanský styl života do Brna vnese 14. ročník festivalu Ibérica, který potrvá od 28. června do 4. července.

Jedenasedmdesátiletá řidička nabourala do domu. Je lehce zraněná

Brno – Tvrdým nárazem skončila v sobotu ráno cesta jedenasedmdesátileté ženy. Autem nabourala do domu v Nováčkově ulici v Brně.

Nečase z Komety si na draftu NHL vybrali Hurikáni. Jako dvanáctého v pořadí

Chicago, Brno – Měl dokonce atakovat první pětku, nakonec se na něj dostalo jako na dvanáctého v pořadí. Hokejového útočníka Martina Nečase z brněnské Komety si na draftu NHL vybrala Carolina Hurricanes.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies