VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Test restaurací: zvítězil divadelní Boulevard

Brno - Tým Deníku Rovnost navštívil během roku čtyři desítky podniků a vyhodnotil nejlepší. Po Boulevardu je to Brabander a La Rossa

30.12.2007 2
SDÍLEJ:

Restaurant BoulevardFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Konec roku svádí k bilancování. Brněnský Deník Rovnost letos navštívil čtyři desítky restaurací a testoval nabízené jídlo, kvalitu obsluhy i úroveň zařízení. Testovací tým, jehož členy byli Michal Göth, kuchař z restaurace U Kastelána, a Karel Ježek, bývalý kuchař Grandhotelu Brno, vyhodnotil tři nejlepší restaurace, které by si gurmáni rozhodně neměli nechat ujít.

Na prvním místě se jednoznačně umístil nový podnik v areálu Městského divadla Brno. Restaurant má název Boulevard. Pomyslnou stříbrnou příčku obsadila restaurace Brabander. V Brně jsou sice dva podniky s tímto názvem, ale druhé místo získal ten, který sídlí v Pekařské ulici. Rozhodování o bronzové medaili bylo složité. Po delším pření obsadila třetí místo italská restaurace La Rossa.

V Boulevardu potěší gurmánův jazyk i oko
Samé jedničky. Takové bylo vysvědčení restaurantu Boulevard v Lidické ulici po návštěvě testovacího týmu brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

„Všechno se v podniku leskne, třpytí a voní novotou. Ani oko největšího škarohlída nenajde nic otlučeného, nebo dokonce zašpiněného,“ shrnul kuchař testovacího týmu takzvaný první dojem, na který host hned tak nezapomene.

Obsluha v restauraci ve dvoraně Městského divadla Brno by si podle něj zasloužila jedničku s hvězdičkou. „Nejenže je pozorná a nevtíravá, ale pořád něco pulíruje. Jakmile host zaplatí a zavřou se za ním dveře, číšník hned odnese všechno prostírání a skleněné stoly přestříká leštěnkou a pak je ještě vyleští,“ vyzdvihl personál.

Jídelní list je plný specialit, nad nimiž zaplesá snad každé oko a jazyk i toho nejnáročnějšího gurmána. Testovací tým může případným návštěvníkům doporučit křehké jehněčí kotletky s křepelčími prsíčky. Stojí bezmála čtyři sta korun. Chuť masa je mimořádná a na úrovni pětihvězdičkového hotelu. Poprvé jsem jedl tak špičkové jídlo, které by mohl tamní kuchař přihlásit klidně i do soutěže,“ liboval si Ježek.

Pokud by brněnský Boulevard, který v překladu z francouzštiny do češtiny označuje širokou ulici, navštívil nějaký Francouz, určitě by Brnu podnik záviděl. Majitel restaurace totiž dbá na kvalitu surovin. A ty jsou denně čerstvé.

Brabander má mladšího bratra
Restaurace se jménem Brabander jsou v Brně dvě. To je důležitá informace hlavně pro ty gurmány, kteří si v restaurantu chtějí dát sraz. Vždy se totiž musí domluvit, zda budou hodovat v tom prvním v Joštově ulici, nebo navštíví jeho mladšího bratra v Pekařské. Testovací tým brněnského Deníku Rovnost s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem navštívil novější podnik. V hitparádě restaurací obsadil stříbrnou pozici.

Na vysvědčení otestovaného podniku byly samé jedničky. Jediná snížená známka byla za jídelní lístek. „Chybí na něm údaje o hmotnosti jídel a množství nápojů ve sklenici,“ zdůvodnil kuchař testovacího týmu chvalitebnou.

Jídelníček je také poněkud chudší, je v něm jen pár jídel. Pravda, méně znamená více. „Veškeré pokrmy jsou originální a tajemné názvy probudí v hostech touhu něco z jídelníčku ochutnat. Jisté je jedno. Ať si vybere cokoliv, nebude litovat,“ dodal Ježek. Jeho slova potvrdily i připravené pokrmy, které číšník donesl na stůl na předehřátých talířích. Aby nevychladly.

K dobrému jídlu patří i dobré pití. Brabander nabízí nepřeberné množství kvalitních vín z různých koutů světa. S nadsázkou by se dalo říct, že vinotéka obsahuje snad každý hrozen z celosvětové vinařské produkce. Zvučné značky ocení především ti hosté, kteří přijeli na večeři městskou hromadnou dopravou nebo přišli po svých. Ti, kteří si zvolili k cestě vůz, mohou být poněkud zklamaní. I proto, že ve všední den je s parkováním poblíž Brabanderu problém.

Italská La Rossa má fantazii
Italských restaurací vyrostlo v Brně poslední dobou víc než hub po dešti. A každý rok přibývají další. Přesto se jeden podnik, který se specializuje hlavně na pizzu, lasagne a těstoviny s mnoha druhy omáček, dostal na stupně vítězů.

Třetí místo mezi brněnskými restauracemi, které testovací tým brněnského Deníku Rovnost navštívil, obsadila restaurace La Rossa. Ta si našla útočiště v Bobycentru v brněnské Sportovní ulici.

La Rossa letos vystřídala v zábavním centru restauraci se staročeskou kuchyní. Interiér podniku nepřipomíná Itálii ani omylem. Na první pohled to uvnitř vypadá jako ve stodole. Italskou noblesu a kreativitu připomínají snad jen zvláštní výjevy z květin.

Do restaurací lidé chodí hlavně kvůli jídlu. Nabídka v La Rosse stojí za to. „Po dlouhé době jsem viděl jídelní list srozumitelný, s velkými písmeny a se střídmou nabídkou pokrmů,“ shrnul člen testovacího týmu brněnského Deníku Rovnost Karel Ježek silné stránky podniku.

Mezi největší klady italské restaurace patří kuchař s velkou fantazií. Přestože jídlo není nijak předražené, mohlo by konkurovat podnikům, kde dá host za polévku třeba sto korun. „Nádhera. To je snad jediné slovo, které zákazník při pohledu na jídlo řekne. Způsobu servírování se říká zážitková kuchyně. Tedy velký talíř a jídlo s nápadem,“ říká Ježek. Umně rozložený pokrm ocení každý host. Pokud má jídlo nápad a ještě ke všemu skvěle chutná, není důvod příště chodit jinam. Zvlášť když se o něj stará příjemná a ochotná obsluha.

Autor: Pavel Mokrý

30.12.2007 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Neznámý pachatel v noci postříkal stříbrnou barvou auto stojící před rodinným domem ve vesnici na Ivančicku.

Vandalové se vyřádili na autech: posprejované, rozbité okno, vypuštěná kola

Pásovci jsou zajímaví schopností úplně se stočit do kuličky, čímž se chrání před predátory.
6

Vypadají jako spojení želvy a králíka. Dva noví pásovci se v zoo ještě nepotkali

AKTUALIZOVÁNO

Dopravci dostanou od kraje sto milionů k odvrácení stávky. Odborářům to nestačí

Brno – Sto milionů korun dostanou od kraje autobusoví dopravci, kteří před několika týdny vstoupili do stávkové pohotovosti. Ve čtvrtek to odhlasovali krajští zastupitelé. Pokusí se tak odvrátit hrozbu stávky, o které odboráři debatovali ve středu. 

Brněnská polární stanice funguje 10 let. Vědci našli i kosti vyhynulého ještěra

Brno /INFOGRAFIKA/ – Neustálé denní světlo i teploty hluboko pod bodem mrazu překonávají vědci při expedicích na polární stanici Masarykovy univerzity v Antarktidě. Jejich bádání přineslo už několik významných objevů. Ve středu od počátku fungování stanice uplynulo přesně deset let.

Poprvé se setkají na jevišti. Bolek Polívka převychová svého syna v šaška

Brno – Jako starý panovačný šašek obklopený svým dvorem, který chce převychovat šlechtického sirotka, se v nové autorské tragikomedii představí Boleslav Polívka. Mladého šlechtice, který se ovšem šaškem stát nechce, ztvární Polívkův syn Vladimír. Bude to vůbec poprvé, kdy se oba setkají na jevišti: v brněnské premiéře, v sobotu od sedmi hodin večer v Divadle Bolka Polívky.

Od sporáku chystá hokejový turnaj. Jednou ho chce pořádat i na náměstí Svobody

Brno - Na jeden den odložit vařečku, nazout brusle, vzít do rukou hokejku a poměřit se s přáteli z branže v hokejových dovednostech. To byl sen šestatřicetiletého šéfkuchaře Davida Viktorina z brněnské restaurace Rynk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies