VYBERTE SI REGION

Policejní ředitel chodí do Plzeňky. Sám i s přáteli

BRNO - Jaroslav Vaněk šéfuje pět let brněnským policistům. Nevaří, ale jí všechno. Hotelovou restauraci v centru města má nejraději

8.7.2007
SDÍLEJ:

Šéf brněnských policistů Jaroslav Vaněk si pochutnává na obědě v PlzeňceFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Policisté, jak lidé mohou vidět ve filmech, si s jídlem moc nedělají hlavu. Většinou se odbudou rohlíkem, na který nahází deset deka salámu. Teplý oběd do sebe nahází tak rychle, že ani neví, jestli byly brambory dost slané. Možná právě proto trpí spousta lidí v uniformách na žaludeční vředy.

Jenže služba není družba. Hrnce, kastroly, pekáče a jiná práce mezi sporákem, kuchyňskou linkou a lednicí je cizí i brněnskému policejnímu řediteli Jaroslavu Vaňkovi. Policistům v Brně šéfuje už přes pět let. Přes týden bydlí na ubytovně ve služebním bytu a na víkend jezdí domů do jedné obce ve Zlínském kraji. A protože je v práci od rána do večera, s jídlem si nedělá hlavu.

Vaněk si v Brně oblíbil jedinou restauraci. Plzeňka v budově hotelu International v brněnské Husově ulici. Nedá na ni dopustit ani jako člen letního testovacího týmu Brněnského Deníku Rovnost. „Do Plzeňky chodím hlavně kvůli vynikající obsluze a perfektnímu jídlu. Přišel jsem totiž na takovou fintu. Ze stejné kuchyně, kde se vaří podle dražšího jídelního listu, je jídlo i tady. A stojí polovičku, některé i méně,“ usmívá se Vaněk při čtení jídelníčku.

Z poměrně obsáhlé nabídky vybírá pstruha pečeného na másle. „Mám ryby moc rád a navíc jsem pstroužka už dlouho neměl,“ vysvětluje důvod objednávky.

Studená snídaně i večeře

Při čekání na hlavní jídlo vypráví o svých stravovacích rituálech. Kdyby se podle nich řídil kdejaký tlouštík, určitě by do měsíce zhubl nejméně deset kilo. „Snídani mi v práci nachystá sekretářka. Většinou je to müsli s mlékem nebo bílým jogurtem. Někdy si dám rohlík se sýrem a zapíjím to čajem,“ říká policejní ředitel.

Pokud nejde na oběd do Plzeňky, přinese mu firma hlavní jídlo dne v jídlonoši. „Obědy rozváží jedna společnost po všech policejních služebnách, takže vlastně jím to, co mí podřízení,“ žertuje Vaněk. S večeří si nedělá hlavu. Buď si dá jogurt nebo nějaké ovoce. „V práci jsem většinou až do desíti večer, takže když přijdu na ubytovnu už nic nejím,“ shrnuje policejní šéf denní přísun potravy.

Jakmile Vaněk dokončí větu, na stole už leží připravená ryba. „Nádherně voní,“ nasává Vaněk pach pečeného pstruha do nosních dírek a libuje si nad slušnou porcí. Když rybičku vykostí, začne hodovat. „Dal jsem si k tomu brambory i trochu rýže. Mám rád kombinaci obou příloh,“ říká Vaněk při nabírání sypké rýže.

Kuchyni se vyhýbá

Když je brněnský policejní ředitel doma, o jídlo se vůbec nestará. „Jsem pětadvacet let ženatý a starosti s vařením má manželka. Pro mě je to ztráta času. Musím se přiznat, že ani nenakupuji a zkrátka se vůbec o kuchyni nestarám,“ ušklíbne se Vaněk, který jedním dechem manželku chválí. Jeho by totiž vaření, pečení, smažení a zadělávání nebavilo.

„Naposledy jsem si něco uklohnil snad někdy na vojně, od té doby si udělám tak maximálně čaj se slivovicí nebo nějaký energetický nápoj,“ usmívá se. K nejoblíbenějším jídlům policejního šéfa patří kromě ryb i kynuté knedlíky s mákem a povidlím. „U nás se jim říká balóny a na oběd jich sním třeba i sedm,“ chlubí se Vaněk.

Naopak pokrmy, které v jeho jídelníčku nikdo nenajde, jsou tři. „Nejím rajskou omáčku, protože jsem ji měl na vojně každé pondělí. Nechutná mi ani květák a dršťková polévka,“ vyjmenovává neoblíbená jídla.

Autor: Pavel Mokrý

8.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Kometa ztratila derby s Olomoucí ve druhé třetině, prohrála venku popáté v řadě

Olomouc, Brno – Mizerná venkovní série sráží hokejisty Komety níž extraligovou tabulkou. Brněnský celek na hřišti soupeře podlehl už popáté za sebou, když v pátek večer padl s Olomoucí 2:5.

Na evidenci tržeb se připravují už i stánkaři. Brňané účty vypisují ručně

Jižní Morava – Kontroverzní elektronická evidence tržeb ve čtvrtek spustila ostrý provoz. Tržby do ní zaznamenávat musí restaurace, bary i třeba cukrárny . Zákon tuto povinnost ukládá všem, kteří mají kamenné provozovny, ve kterých si mohou zákazníci zakoupené zboží sníst či vypít a mají také další zázemí. „Stánků a takzvaných hladových oken, kdy si zákazník koupí zboží do ruky, tedy třeba stánků na náměstí Svobody, se zatím nařízení netýká," vysvětlil Aleš Hájek z finanční správy.

OBRAZEM: Letohrádek Mitrovských vystaví betlémy z Peru i Mexika

Brno – Více než sedmdesát betlémů z exotického Peru, Mexika, či Keně, ale i ty z evropské a české produkce, si můžou zájemci prohlédnout od soboty v Letohrádku Mitrovských u brněnského výstaviště.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies