VYBERTE SI REGION

Při baště se host kochá pohledem na Brno

BRNO - V restauraci Empire na brněnském náměstí Svobody si návštěvník připadá jako v luxusním podniku Zlatá Praha. Věží je ale méně.

13.10.2007
SDÍLEJ:

Restaurace Empire na brněnském náměstí Svobody Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

V hlavním městě České republiky sídlí restaurace Zlatá Praha. Kromě toho, že je v ní šílená drahota, nabízí úžasný pohled na stověžatou matku měst. Něco podobného je i v Brně. To sice nemá tolik věží, ale v centru jich věru málo není. Vychutnat si jídlo společně s pohledem na střechy historického jádra jihomoravské metropole může host v restauraci Empire na brněnském náměstí Svobody.

Restaurant v šestém poschodí obchodního domu Rozkvět nabízí hlavně přehršli míchaných nápojů – bezmála dvě stovky. Testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem ale zajímala hlavně nabídka jídelního lístku. Přestože si zaslouží dobrou známku, v době testování podniku kuchyně pokulhávala.

Pár minut po poledni jednoho z běžných pracovních dní je restaurace plná lidí. Testovací tým usedá k malému kulatému stolku pro dva. Byť je lokál narvaný k prasknutí, personál je stále v pohotovosti. Okamžitě se přitočí k hostům a s úsměvem a grácií podává jídelníček. Číšník nebo servírka rovnou vezmou objednávku na pití. To aby host dlouho nečekal. „Konečně vidím jídelní list, který má velká písmenka. Přestože je jídelníček pestrobarevný, je přehledný a host se neztratí v názvech jídel,“ shrnuje nabídku kuchař z testovacího týmu.

Brambory? Ale ouha!

Optimismus však bývalému kuchaři brněnského Grandhotelu dlouho nevydrží. Horší nálada na něj sedne hned při objednávce hlavního jídla. „Dám si tu pepřovou panenku a jako přílohu mi k tomu dejte vařené brambory,“ žádá Ježek servírku. Slušně oblečená žena se omlouvá. „Vařené brambory nemáme. Mohou být alespoň opékané?“ ptá se mile. Testovací tým nevěří vlastním uším. Už z toho důvodu, že v nabídce denního menu je špíz se šťouchanými bramborami. Obsluha to ale vysvětluje tak, že příloha k menu není součástí jídelníčku. Tečka. K pepřové panence inu budou brambory opékané. A ty se přece dělají z čeho? No přece ze zemáků vařených. Ale konec kvízu.

Kuchař testovaného podniku se má co otáčet. Naplnit žaludky hladových lidí, kteří si většinou odskočili v polední pauze na oběd, dá práci. Výhodou restaurace Empire je, že host na kuchaře vidí. Jeho „svatyně“ je totiž na jedné straně lokálu. Není za sklem, ale otevřená. Sledovat „empírového“ kuchaře v akci, je zážitek. Zvlášť když musí dělat jednu porci vedle druhé a „odfrknout“ si může až před druhou odpoledne, kdy se restaurace trochu vyprázdní.

Pepř, který nepálí
I tak je jídlo na stole za necelou půlhodinku. „Vepřová panenka je moc pěkná, měkká, ale na můj vkus až příliš propečená. To je ale moje chyba, protože jsem obsluze neřekl, jak bych panenku chtěl. Steak mám raději dorůžova,“ mávne Ježek rukou. Pepřová omáčka, kterou je maso zalité, je velmi jemná. „Není vůbec pálivá, jak by si mohli lidé myslet. Zelený pepř kuchař musí povařit. Zalít jej může i vývarem z masa a pak vše zalije smetanou, která omáčku zjemní,“ přibližuje kuchař přípravu pepřové omáčky.

Jedinou námitku má testovací tým k příloze. „Přestože jsem si objednal opékané brambory, dostal jsem americké. Mají slupku, což opékané brambory mít nemají,“ upozorňuje bývalý kuchař Grandhotelu Brno na to, že se nenechá opít rohlíkem. Rozdíl mezi opékanou bramborou a „amerikou“ není jen ve slupce. „Zatímco americké brambory může kuchař udělat ve fritovacím hrnci, s opekanými je víc práce. Musí se nejdřív povařit ve slupce, pak oloupat a teprve potom se opečou nebo orestují na pánvi,“ dodává expert na vaření.

Příloha je tedy jedinou pihou na celkové kráse restaurace Empire. Testovací tým Brněnského Deníku Rovnost ji může vřele doporučit. Už kvůli výhledu na střechy centra města. A pozorování věžiček může být ještě příjemnější, když si návštěvník objedná nějakou baštu. Dobrou chuť!

Autor: Pavel Mokrý

13.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Devatero originálních adventních trhů

S blížícími se Vánocemi zaplavují náměstí evropských měst stánky s rozmanitými vánočními dárky, dekoracemi i místními specialitami. Ne všechny adventní trhy ale nabízejí tu samou atmosféru. Vánoční atmosféra se dá zažít i za polárním kruhem, pod zemí či na vodě, zjistil hotelový vyhledávač trivago.cz.

Nazí brněnští veslaři nafotili kalendář. Třásli jsme se jak ratlíci, smáli se

Brno /FOTOGALERIE/ – Namísto pravidelného tréninku zapózovali před objektivy fotoaparátů. Veslaři z brněnského ČVK se svlékli při tvorbě týmového kalendáře s cílem rozšířit povědomí o tradičním jihomoravském klubu a zvýšit zájem o veslování.

Dvacet let v UNESCO. Lednicko-valtický areál je světovou pýchou

Břeclavsko – Vzala přítele za ruku a společně vyrazili vstříc procházce parkem u zámku v Lednici na Břeclavsku. Studentka gymnázia Hana Sýkorová se stala jedním z mnoha set tisíců lidí, kteří si pro strávení volného času vybrali Lednicko-valtický areál. „O víkendu v létě bývá plno, ale v listopadovém pátečním dopoledni je to lepší," řekla studentka k obrovskému zájmu turistů o celý areál. Místo s rozlohou přesahující 280 kilometrů čtverečních za posledních dvacet let rozkvetlo. V prosinci 1996 se stalo součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO – organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies