VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mexické pochoutky u pálivých papriček

BRNO – Mexická restaurace Chilli omráčí nejednoho hosta interiérem, který připomíná zapadlou krčmu v latinskoamerické zemi.

21.10.2007 1
SDÍLEJ:

Málem jsme uhořeli, ale pochutnaliFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Mexičanů není v Brně mnoho. Pár mužů zabalených do pestrobarevných dek a s širokými klobouky na hlavách čas od času hraje na ulici nebo na náměstí. Možná by někoho napadlo, kam se indiánští chlapíci chodí asi stravovat. Pokud znají mexickou restauraci Chilli v brněnské Sokolské ulici, tak jistě na kus žvance zajdou právě tam.

Chilli paprička je podle moudrých knih plod exotických druhů křovitých paprik. Hojně roste zvláště v Mexiku. Možná právě proto se podnik jmenuje jako zmíněná pálivá paprička. Restauraci s výhradně mexickou kuchyní se rozhodl podrobit kritice či chvále testovací tým brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jakmile vstoupí host do restaurantu, připadá si jako v nějaké zaplivané knajpě na pomezí mexicko-amerických hranic. Zákoutí lokálu je velmi členité, na stěnách visí vlajky a v jedné místnosti nerušeně odpočívá Mexičan, který to zřejmě notně přehnal s tequilou. Pončo mu padá do čela a pěstěný knír je černý jako uhel. Testovací tým zpiťara nebude rušit a usedá za stůl v jiné části restaurace. Sednout si může buď na klasickou dřevěnou lavici, nebo na jakousi houpačku. Tlustá lať je zavěšená na laně a sedět na pohupující se sedačce chce kumšt.

Válka barev

Obsluha přiběhne hned, jakmile zmerčí hosty. Jídelníček má rozměry grandiózní. Je pestrobarevný, má plno obrázků, ale je přehledný. „Názvy pokrmů jsou sice ve španělštině, ale hned pod jménem jídla je český popisek. Host tedy nemusí tápat a neobjednává si zajíce v pytli. Milé je také to, že obsluha je schopná zákazníkovi poradit, což je u mezinárodní kuchyně důležité,“ shrnuje kuchař testovacího týmu první pocity z návštěvy restaurace.
Prvním chodem mexického hodování je fazolová polévka. Sopa de Friol Rojo se to v jídelním listu jmenuje. Polévka je velmi hustá, ale jen zezačátku. „Říkám tomu minutková polévka. Kuchař ji totiž dělá na objednávku a ingredience zahustí škrobem. Když ji host jí, postupně řídne. Škrob nebo jiné zahušťovadlo dlouho nevydrží,“ přibližuje kuchař testovacího týmu tajemství rychlých polévek. Přesto má polívečka výbornou chuť a dokonale zasytí. Kromě fazolí je v ní i lehce opražená anglická slanina. V misce přinesl číšník i bonus v podobě opečeného chleba.

Dalším pokrmem, který se rozhodl testovací tým ochutnat, je Salvia, tedy marinovaná kuřecí prsíčka v šalvěji. „Steak z prsou je vysoký, ale šťavnatý. V kuchyni sice trochu šetřili solí, ale to není na škodu. Každý host totiž solí jinak a pořád je lepší méně nežli více,“ hodnotí Ježek poctivý flák masa. Porce je dokonce dvojitá. Důvod? Původně chtěl testovací tým vepřovou panenku, ale protože už ji kuchař v lednici nenašel, jako omluvu připravil dvojnásobnou porci kuřecí flákoty. K masu se jako teplá zeleninová příloha podávají fazolové lusky. „Jsou z mrazáku, a tak jsou tuhé a navíc je kuchař krapet připálil. Mrazená zelenina mi nevadí, ale kdyby ji v kuchyni trochu povařili, nechali vychladnout a pak ji teprve osmahli na pánvi, tuhost by zmizela,“ upozorňuje bývalý kuchař Grandhotelu na drobnou vadu.

Vulkán v pánvi

Překvapením podniku je Fajitas de Pollo. V jazyce českém to je marinované kuřecí maso upravené na grilu s čerstvou restovanou paprikou a cibulí, podávané s pečivem nebo teplou tortillou. Číšník servíruje pochoutku velmi horkou. Kouří se z ní jako z nějaké sopky. „Zelenina trochu plave v oleji. Je ho tam tolik, že by se v něm dal osmažit řízek,“ ušklíbne se kuchař testovacího týmu při pohledu na horkou litinovou pánev. Přesto je jídlo perfektní.
Pokud by testovací tým shrnul návštěvu mexické restaurace Chilli do pár bodů, určitě by zdůraznil jak silné tak slabé stránky podniku. K těm silným rozhodně patří jídlo a atmosféra restaurantu. Slabší je zásobování kuchyně. Nemít ve všední den ani gram vepřové panenky je hřích, za který by mexický desperát mohl střílet.

Autor: Pavel Mokrý

21.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Obchodní dům Bauhaus v Brně-Ivanovicích. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
4

Magistrát: Bauhaus stojí neoprávněně. Inspektor nejednal s majiteli pozemků

Hana Tomáš Briešťanská

Petrolejové lampy pomohly Briešťanské k Ceně Thálie. S Janžurovou se nesrovnává

Agresivní zloděj serval z důchodkyně šperky za dvanáct tisíc. Hledá jej policie

Ivančice - Chytil ji za hlavu a povalil na zem. Pak z ní serval šperky. Policisté pátrají po násilníkovi, který na ulici v Ivančicích na Brněnsku přepadl důchodkyni. Vyšetřovatelé sestavili podobiznu pachatele a prosí lidi o pomoc při hledání.

AKTUALIZOVÁNO

Děti přišly o rodiče. Rozsáhlá pátrací akce s vrtulníkem po matce byla neúspěšná

Kyjovsko – Po matce dvou dětí, které v neděli zahynul manžel, stále pátrají policisté nejen z Hodonínska. „Naposledy byla viděna v pátek 24. března v místě svého bydliště v malé obci na Kyjovsku. Doma nechala své dvě děti, a bez jakýchkoliv náznaků nebo indicií o svém odchodu zmizela," informoval hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Osmnáctiletý Nečas: Jsem mladý, ale to neznamená, že budu jen odhazovat puky

Hradec Králové – Potvrzuje, že je velký příslib nejen pro brněnský, ale i český hokej. Osmnáctiletý útočník Komety Martin Nečas přispěl v prvním duelu semifinále play-off extraligy na ledě Hradce Králové k výhře 2:0. Jeho trefa ze třetí třetiny, kdy puk neúmyslně nasměroval do branky bruslí, byla vítězná.

Kvůli kotlíkové dotaci si vzal dovolenou. Žádost odeslal hned první den

Brno - Co nejrychleji vyplnit formulář a doufat, že to stihl dřív než ostatní. Když žádal o kotlíkovou dotaci, soutěžil o ni Jaroslav Mikoška se stovkami dalších zájemců. „Vše jsem si dopředu připravil. Abych žádost odeslal přesně v den, kdy se systém otevřel, vzal jsem si na něj dovolenou," říká muž, který pracuje jako mluvčí jihomoravských hasičů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies