VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mexické pochoutky u pálivých papriček

BRNO – Mexická restaurace Chilli omráčí nejednoho hosta interiérem, který připomíná zapadlou krčmu v latinskoamerické zemi.

21.10.2007 1
SDÍLEJ:

Málem jsme uhořeli, ale pochutnaliFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Mexičanů není v Brně mnoho. Pár mužů zabalených do pestrobarevných dek a s širokými klobouky na hlavách čas od času hraje na ulici nebo na náměstí. Možná by někoho napadlo, kam se indiánští chlapíci chodí asi stravovat. Pokud znají mexickou restauraci Chilli v brněnské Sokolské ulici, tak jistě na kus žvance zajdou právě tam.

Chilli paprička je podle moudrých knih plod exotických druhů křovitých paprik. Hojně roste zvláště v Mexiku. Možná právě proto se podnik jmenuje jako zmíněná pálivá paprička. Restauraci s výhradně mexickou kuchyní se rozhodl podrobit kritice či chvále testovací tým brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jakmile vstoupí host do restaurantu, připadá si jako v nějaké zaplivané knajpě na pomezí mexicko-amerických hranic. Zákoutí lokálu je velmi členité, na stěnách visí vlajky a v jedné místnosti nerušeně odpočívá Mexičan, který to zřejmě notně přehnal s tequilou. Pončo mu padá do čela a pěstěný knír je černý jako uhel. Testovací tým zpiťara nebude rušit a usedá za stůl v jiné části restaurace. Sednout si může buď na klasickou dřevěnou lavici, nebo na jakousi houpačku. Tlustá lať je zavěšená na laně a sedět na pohupující se sedačce chce kumšt.

Válka barev

Obsluha přiběhne hned, jakmile zmerčí hosty. Jídelníček má rozměry grandiózní. Je pestrobarevný, má plno obrázků, ale je přehledný. „Názvy pokrmů jsou sice ve španělštině, ale hned pod jménem jídla je český popisek. Host tedy nemusí tápat a neobjednává si zajíce v pytli. Milé je také to, že obsluha je schopná zákazníkovi poradit, což je u mezinárodní kuchyně důležité,“ shrnuje kuchař testovacího týmu první pocity z návštěvy restaurace.
Prvním chodem mexického hodování je fazolová polévka. Sopa de Friol Rojo se to v jídelním listu jmenuje. Polévka je velmi hustá, ale jen zezačátku. „Říkám tomu minutková polévka. Kuchař ji totiž dělá na objednávku a ingredience zahustí škrobem. Když ji host jí, postupně řídne. Škrob nebo jiné zahušťovadlo dlouho nevydrží,“ přibližuje kuchař testovacího týmu tajemství rychlých polévek. Přesto má polívečka výbornou chuť a dokonale zasytí. Kromě fazolí je v ní i lehce opražená anglická slanina. V misce přinesl číšník i bonus v podobě opečeného chleba.

Dalším pokrmem, který se rozhodl testovací tým ochutnat, je Salvia, tedy marinovaná kuřecí prsíčka v šalvěji. „Steak z prsou je vysoký, ale šťavnatý. V kuchyni sice trochu šetřili solí, ale to není na škodu. Každý host totiž solí jinak a pořád je lepší méně nežli více,“ hodnotí Ježek poctivý flák masa. Porce je dokonce dvojitá. Důvod? Původně chtěl testovací tým vepřovou panenku, ale protože už ji kuchař v lednici nenašel, jako omluvu připravil dvojnásobnou porci kuřecí flákoty. K masu se jako teplá zeleninová příloha podávají fazolové lusky. „Jsou z mrazáku, a tak jsou tuhé a navíc je kuchař krapet připálil. Mrazená zelenina mi nevadí, ale kdyby ji v kuchyni trochu povařili, nechali vychladnout a pak ji teprve osmahli na pánvi, tuhost by zmizela,“ upozorňuje bývalý kuchař Grandhotelu na drobnou vadu.

Vulkán v pánvi

Překvapením podniku je Fajitas de Pollo. V jazyce českém to je marinované kuřecí maso upravené na grilu s čerstvou restovanou paprikou a cibulí, podávané s pečivem nebo teplou tortillou. Číšník servíruje pochoutku velmi horkou. Kouří se z ní jako z nějaké sopky. „Zelenina trochu plave v oleji. Je ho tam tolik, že by se v něm dal osmažit řízek,“ ušklíbne se kuchař testovacího týmu při pohledu na horkou litinovou pánev. Přesto je jídlo perfektní.
Pokud by testovací tým shrnul návštěvu mexické restaurace Chilli do pár bodů, určitě by zdůraznil jak silné tak slabé stránky podniku. K těm silným rozhodně patří jídlo a atmosféra restaurantu. Slabší je zásobování kuchyně. Nemít ve všední den ani gram vepřové panenky je hřích, za který by mexický desperát mohl střílet.

Autor: Pavel Mokrý

21.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Špilberk obsadili v sobotu v osm hodin ráno. A večer z něj ukázali, jak vypadá Nebe na zemi. Než ale ohňostrůjci ze společnosti Flash Barrandov SFX závěrečnou show festivalu Ignis Brunensis pod tímto názvem odpálili, čekaly je dlouhé hodiny práce.
24

Čtvrt hodiny nebeského divadla? Ohňostroj na Špilberku chystali patnáct hodin

Ilustrační foto.

Auto bez řidiče i se zataženou ruční brzdou vjelo do silnice. Blokovalo provoz

Hokejista Voráček pálil i v kopačkách. Na charitativním turnaji nasázel hattrick

Mikulov /REPORTÁŽ/ - Sobotní charitativní fotbalový turnaj sportovních a hereckých osobností v Mikulově vyhrál tým pořádajícího hokejisty Jakuba Voráčka.

Abraham vyrovnal svůj nejlepší výsledek v MotoGP. V Assenu dojel sedmý

Assen, Brno – Své nejlepší umístění v nejprestižnější kategorii MotoGP mistrovství světa silničních motocyklů vyrovnal brněnský jezdec Karel Abraham. V nizozemském Assenu dojel sedmý, což je jeho nejlepší výsledek od návratu do MotoGP.

Letní kina zahajují sezonu. V Židlochovicích neotevřou kvůli staré promítačce

Brněnsko - Letos si lidé mohou užít sledování filmů pod hvězdami hned na několika místech na Brněnsku. V Židlochovicích však o oblíbenou letní zábavu přijdou.

Politické strany zbrojí na volby. Lákají na lékaře nebo buchty a koblihy

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Už jen čtyři měsíce mají jisté křesla ve sněmovně současní poslanci. Přesně 121 dnů totiž zbývá do začátku parlamentních voleb. Většina stran už má jasno, koho do boje pod svou zástavou pošle.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies