VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mexické pochoutky u pálivých papriček

BRNO – Mexická restaurace Chilli omráčí nejednoho hosta interiérem, který připomíná zapadlou krčmu v latinskoamerické zemi.

21.10.2007 1
SDÍLEJ:

Málem jsme uhořeli, ale pochutnaliFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Mexičanů není v Brně mnoho. Pár mužů zabalených do pestrobarevných dek a s širokými klobouky na hlavách čas od času hraje na ulici nebo na náměstí. Možná by někoho napadlo, kam se indiánští chlapíci chodí asi stravovat. Pokud znají mexickou restauraci Chilli v brněnské Sokolské ulici, tak jistě na kus žvance zajdou právě tam.

Chilli paprička je podle moudrých knih plod exotických druhů křovitých paprik. Hojně roste zvláště v Mexiku. Možná právě proto se podnik jmenuje jako zmíněná pálivá paprička. Restauraci s výhradně mexickou kuchyní se rozhodl podrobit kritice či chvále testovací tým brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jakmile vstoupí host do restaurantu, připadá si jako v nějaké zaplivané knajpě na pomezí mexicko-amerických hranic. Zákoutí lokálu je velmi členité, na stěnách visí vlajky a v jedné místnosti nerušeně odpočívá Mexičan, který to zřejmě notně přehnal s tequilou. Pončo mu padá do čela a pěstěný knír je černý jako uhel. Testovací tým zpiťara nebude rušit a usedá za stůl v jiné části restaurace. Sednout si může buď na klasickou dřevěnou lavici, nebo na jakousi houpačku. Tlustá lať je zavěšená na laně a sedět na pohupující se sedačce chce kumšt.

Válka barev

Obsluha přiběhne hned, jakmile zmerčí hosty. Jídelníček má rozměry grandiózní. Je pestrobarevný, má plno obrázků, ale je přehledný. „Názvy pokrmů jsou sice ve španělštině, ale hned pod jménem jídla je český popisek. Host tedy nemusí tápat a neobjednává si zajíce v pytli. Milé je také to, že obsluha je schopná zákazníkovi poradit, což je u mezinárodní kuchyně důležité,“ shrnuje kuchař testovacího týmu první pocity z návštěvy restaurace.
Prvním chodem mexického hodování je fazolová polévka. Sopa de Friol Rojo se to v jídelním listu jmenuje. Polévka je velmi hustá, ale jen zezačátku. „Říkám tomu minutková polévka. Kuchař ji totiž dělá na objednávku a ingredience zahustí škrobem. Když ji host jí, postupně řídne. Škrob nebo jiné zahušťovadlo dlouho nevydrží,“ přibližuje kuchař testovacího týmu tajemství rychlých polévek. Přesto má polívečka výbornou chuť a dokonale zasytí. Kromě fazolí je v ní i lehce opražená anglická slanina. V misce přinesl číšník i bonus v podobě opečeného chleba.

Dalším pokrmem, který se rozhodl testovací tým ochutnat, je Salvia, tedy marinovaná kuřecí prsíčka v šalvěji. „Steak z prsou je vysoký, ale šťavnatý. V kuchyni sice trochu šetřili solí, ale to není na škodu. Každý host totiž solí jinak a pořád je lepší méně nežli více,“ hodnotí Ježek poctivý flák masa. Porce je dokonce dvojitá. Důvod? Původně chtěl testovací tým vepřovou panenku, ale protože už ji kuchař v lednici nenašel, jako omluvu připravil dvojnásobnou porci kuřecí flákoty. K masu se jako teplá zeleninová příloha podávají fazolové lusky. „Jsou z mrazáku, a tak jsou tuhé a navíc je kuchař krapet připálil. Mrazená zelenina mi nevadí, ale kdyby ji v kuchyni trochu povařili, nechali vychladnout a pak ji teprve osmahli na pánvi, tuhost by zmizela,“ upozorňuje bývalý kuchař Grandhotelu na drobnou vadu.

Vulkán v pánvi

Překvapením podniku je Fajitas de Pollo. V jazyce českém to je marinované kuřecí maso upravené na grilu s čerstvou restovanou paprikou a cibulí, podávané s pečivem nebo teplou tortillou. Číšník servíruje pochoutku velmi horkou. Kouří se z ní jako z nějaké sopky. „Zelenina trochu plave v oleji. Je ho tam tolik, že by se v něm dal osmažit řízek,“ ušklíbne se kuchař testovacího týmu při pohledu na horkou litinovou pánev. Přesto je jídlo perfektní.
Pokud by testovací tým shrnul návštěvu mexické restaurace Chilli do pár bodů, určitě by zdůraznil jak silné tak slabé stránky podniku. K těm silným rozhodně patří jídlo a atmosféra restaurantu. Slabší je zásobování kuchyně. Nemít ve všední den ani gram vepřové panenky je hřích, za který by mexický desperát mohl střílet.

Autor: Pavel Mokrý

21.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Monika Baldriánová z Hodonína žila ve Španělsku poblíž místa, kde útočili teroristé.
21

Teror v Barceloně: Lidé se bojí zajít si i pro jídlo, říká Hodoňanka

Matěj Hollan.
14

Krach rezidentních zón? Brno nedosáhlo na dotaci, Hollan selhání odmítá

Polonahý "kleptoman" utíkal s ukradeným řetízkem. Půl hodiny po svém odsouzení

Brno – Strhl starší dámě z krku zlatý řetízek a dal se na útěk. Daleko s ním ale polonahý devatenáctiletý mladík nedoběhl. S křikem se za ním vydala oloupená žena a poté i policisté, kolem kterých muž proběhl Nádražní ulicí. Když ho hlídka zastavila, zjistila, že devatenáctiletý muž byl za podobnou krádež odsouzen jen půl hodiny před honičkou.

Festival s neckyádou oživí nábřeží Svitavy. Na čtrnácti místech

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Živá Svitava. Tak zní téma třetího ročníku festivalu Překročme řeku na nábřeží Svitavy. V sobotu od desíti hodin dopoledne mohou nejen Brňané zavítat na čtrnáct míst podél řeky, kde se mohou zapojit do různorodých programů.

Hořelo v podkroví rodinného domu. Žena a hasič se nadýchali kouře

Veverská Bítýška - Plameny pohltily v pátek krátce po půl desáté dopoledne vikýř a střechu domu v Nádražní ulici ve Veverské Bítýšce. Ačkoli hasiči nemuseli z hořícího podkroví rodinného domu nikoho evakuovat, záchranáři ošetřili na místě ženu a jednoho z dobrovolných hasičů. Oba se nadýchali kouře.

Výhru Komety nad Jihlavou řídilo duo rybářů, Haščák se mstil

Brno /FOTOGALERIE/  – Omlazená Kometa úřadovala. Trenérský štáb brněnských hokejistů v šestém přípravném utkání proti Dukle Jihlava nasadil talentované mužstvo s věkovým průměrem pouhých 22,7 let, které si s extraligovým nováčkem poradilo 3:1. „Kluci hráli dobře, je radost se na ně dívat na tréninku i v zápase, navíc jsou skromní,“ povídal brněnský útočník Marcel Haščák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení