VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bulvár je nejen široká ulice, ale i místo pro gurmány

BRNO – Restaurant Boulevard na nádvoří Městského divadla Brno potěší snad každého gurmána. I ten nejpřísnější kritik tam nenajde kaz.

3.11.2007
SDÍLEJ:

Restaurant BoulevardFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Bulvár, či francouzsky boulevard, je podle slovníku cizích slov široká a živá ulice ve velkoměstě. Bulvár jsou také noviny, které mají za úkol hledat senzace. Boulevard s velkým B je také zbrusu nová restaurace v areálu Městského divadla Brno. Místě, kterému zlí jazykové říkají Mošoland podle ředitele kulturního stánku Stanislava Moši.

Restaurant Boulevard láká hosty, aby si vychutnali blízkost neopakovatelné atmosféry prken, která znamenají svět. A prý je to také místo, kde chuť vítězí. Jestli je tomu skutečně tak, jak se píše na reklamních tabulích, se rozhodl prubnout testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Hned na první pohled je každému nově příchozímu hostu jasné, že restaurace otevřela teprve nedávno. „Všechno se leskne, třpytí a voní novotou. Ani oko největšího škarohlída nenajde nic otlučeného nebo dokonce zašpiněného,“ shrnuje kuchař testovacího týmu takzvaný první dojem.

Není divu. Obsluha, která se po podniku pohybuje lehce až skoro neslyšně, stále něco pulíruje. Dokonce si k některým úkonům nasazuje bílé rukavičky jako mladí muži v prvních tanečních. Když s nimi prostírají stůl, vypadá to, jako by kriminalisté z Miami nebo Las Vegas ohledávali místo činu. Jejich otisky jsou totiž na lžících, vidličkách a nožích zřejmě nepřípustné stejně jako jakákoliv skvrna na modrých skleněných stolech.

Jídelní list je plný specialit, nad nimiž zaplesá snad každé oko gurmána. Testovací tým vybírá jedno jídlo z jehněčího masa, druhé z masa kachního. Než kuchař pokrmy připraví, donese číšník malou pozornost podniku. Parmskou šunku s černým kaviárem. A ještě pomazánku. „Ta je z tvarohového sýra, česneku a jemně nakrájené petrželky. Musím vyzdvihnout mimořádně křehké pečivo, které je základem každé dobré kuchyně,“ chválí bývalý kuchař křupavé bagetky a chléb.

Křehké jehněčí kotletky s křepelčími prsíčky jsou na stole za více než tři čtvrtě hodiny. „Maso leží na jemném jablečném ragú s fazolkami a mátovým přelivem. Chuť je mimořádná a na úrovni pětihvězdičkového hotelu. Poprvé jím tak špičkové jídlo, které by mohl zdejší kuchař přihlásit klidně i do soutěže,“ libuje si Ježek. Jehněčí maso je zlehka propečené, a když se trochu zmačkne, vytéká z něj šťáva.

Druhé otestované jídlo – dorůžova grilovaná kachní prsíčka – se kuchaři také povedlo. Na hranatém talíři hraje barvami a pokud by oko mělo chuťové buňky místo slzných kanálků, určitě by začalo slintat. Takto může jen uronit slzu anebo zvlhnout. Kombinace drůbežího masa a ovocných doplňků je pro jedlíka vuřtů s cibulí možná na první pohled poněkud extravagantní. Jakmile se ale do jídla pustí, bude chrochtat blahem.

Kousky kachních prsou jsou položené na pomerančové omáčce, na které leží mírně flambované plátky žlutého melounu. Kompozice je famózní. „Kachní prsa jsou sice tužší, ale perfektně propečená. Šťáva v nich zůstala, a když je host rozkrojí, jsou opravdu uvnitř růžovoučká,“ přibližuje kuchař testovacího týmu hrudky kachního masa.

Testovací tým se nemusí ani dlouho rozmýšlet, aby udělil restaurantu Boulevard vysvědčení. „Samé jedničky. O tom není pochyb,“ říká Ježek a píše do testovacího protokolu známky. Podnik tak lze doporučit všem, kteří jsou za jídlo ochotni utratit pár stokorun. Za kvalitu se totiž platí.

Autor: Pavel Mokrý

3.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Že hasiči napouštějí nový bazén, si mohli myslet lidé, kteří procházeli v úterý kolem sedmé večer okolo Tesca v Cimburkově ulici. Dvě jednotky tam stříkaly vodu do retenční nádrže, která právě k zadržování dešťové vody slouží. Hořelo tam rákosí.

OBRAZEM: Hasiči bojovali s plameny v mokřadu. Hořelo rákosí

Libor Zábranský.

Zábranský pokračuje jako kouč Komety a slibuje: Udělám vše, aby Erat zůstal

AKTUALIZOVÁNO

Hromadná nehoda na D1: zemřel řidič dodávky, za tragédii může stojící kolona

Brno /FOTOGALERIE/ – Zraněním podlehl padesátiletý muž, kterého vyprostili hasiči z havarované dodávky v hromadné havárii na dálnici D1. V úterý kolem půl dvanácté se na 202. dálničním kilometru srazily čtyři nákladní auta a dodávka. Kvůli nehodě u Brna museli z dálnice sjet řidiči mířící na Vyškov a Ostravu. Dopravu se podařilo uvolnit až krátce před půl sedmou večer. „Kolony se začínají pomalu rozjíždět," informovala mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová.

Brno získá pozemky pro stavbu stadionu za Lužánkami

Brno – Úspěch brněnských hokejistů opět upozornil na potřebu nového stadionu, který město slibovalo postavit za Lužánkami. Po skoro ročním jednání nyní Brno uzavřelo dohodu s vlastníkem potřebných pozemků firmou Eiskon Devepol.

AKTUALIZOVÁNO

Příspěvek na roční šalinkartu se musí zdanit. Magistrát o povinnosti netušil

Brno /ROZHOVORY UVNITŘ/ – Dotace na dopravu? Ano. Ale zaplať, Brňane, daň! Příspěvky na nákup roční elektronické šalinkarty, které letos začal vyplácet magistrát, podléhají podle zjištění Brněnského deníku Rovnost zdanění. Redakci to potvrdil finanční úřad.

Zahrádky v historickém centru? Rozhodnutí Brna-středu uleví restauratérům

Brno – Méně práce pro podnikatele, kteří chtějí chtějí v létě otevřít restaurační zahrádku v centru, znamená rozhodnutí radních Brna-středu. Tamní rada zrušila současnou metodiku pro zařizování zahrádek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies