VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Thajské a laoské speciality umí v Sabaidy

Brno - Bambusové výhonky, citrónovou trávu, kokosové mléko pro přípravu specialit laosko-thajské kuchyně přiváží do brněnské restaurace Sabaidy z Laosu přes prestižní dodavatele ve Vídni.

1.11.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Sabaidy z Laosu.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Hosté si do laoské restaurace na třídě Kpt. Jaroše musí cestu hledat. Nejjednodušší je projít recepcí hotelu Amphone i jeho dvorem. U dveří strávníky přivítá typický pach asijských jídel. „Nesnáším tu vůni, ale jídla mají většinou dobrá,“ předvídá výsledek testu šéfkuchař brněnské restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek.

V příjemném prostředí vyladěném do béžové barvy se obsluhující číšník obstojnou češtinou snaží poradit s výběrem jídla, upozorňuje i na menu, po kterém bude hosty v křesílkách z ratanu zaručeně pálit celá pusa. V jídelním lístku si lze počíst česky, anglicky, ale i laosky. „Samozřejmě tomu nerozumíme, ale i tento originál dodává restauraci nádech exotiky,“ upozorňuje Vařílek.

Polévky přináší číšník vzápětí po objednání. Kuřecí polévka z vesnice Phonsavan je horká a ostrá. V hovězí polévce Hin Tit místo masa plavou hovězí knedlíčky a je dochucena libečkem. „Polévky jsou správně horké, myslím, že přesně na sedmdesát stupňů. Tak se mají správně servírovat,“ říká Vařílek.

Následuje na dvojitých talířích servírované hlavní jídlo, přílohy – nudle a rýži – přináší číšník zvlášť. Vařílek chválí hlavně chuť kuřecího masa v kokosovém mléce s laoskými bylinkami. „Nevím přesně, o jaké bylinky jde, ale kokosové mléko je častým ochucovadlem v asijských zemích. Vše dohromady je výborné,“ chválí šéfkuchař. Bambusové výhonky ve vepřovém masu s houbami a citrónovou trávou jsou čerstvé a křupavé, jakoby právě sklizené v Laosu.

Asijskému kuchaři by však podle Vařílka neškodil kurs u českého cukráře. Jídlo svojí estetikou oči pohladilo, zákusek – smažené banány – vše zkazil. Na talířku se krčí šest v těstíčku obalených oválků. „Kdyby to kuchař polil čokoládou, přidal kopeček zmrzliny, šlehačku a lístky máty, to by byl zákusek. Toto je jen osmažené něco,“ škaredí se.

V Sabaidy však ve čtvrtek obědval jen testovací tým. Restaurace totiž zela prázdnotou. „ Je škoda, že Brňané tuto restauraci ještě neobjevili,“ přemítá Vařílek a ptá se číšníka, zda zde stále mají prázdno. Ten přiznává, že hosté chodí spíše večer.

Autor: Gabriela Peringerová

1.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kometa startuje semifinále proti pevné obraně a nejlepšímu oslabení v play-off

Ilustrační foto.
2

Studie o poloze vlakového nádraží v Brně se zpozdí o dva měsíce. Kvůli přestupům

Konflikty na plážích přehrady chtěli vyřešit zákazem vstupu psů. Brno to odmítlo

Brno – Léto u vody mohou strávit i svými čtyřnohými nejlepšími přáteli lidé u Brněnské přehrady. Rada města v úterý totiž nepřijala návrh městské části Kníničky, aby zakázala pohyb psů v okolí Sokolského koupaliště.

AUTOMIX.CZ

Na prodej je Tatra 613 s mrazivou minulostí. Sloužila u KGB

Tu a tam se na aukčních portálech objeví něco opravdu speciálního. Jako třeba československá Tatra 613, která sloužila sovětské tajné službě KGB. Zvláštní také je, že je na prodej ve Spojených státech amerických.

Dodávka narazila do čisticího vozu. Jeho řidič si zlomil nos

Brno – Nešťastně skončila pracovní směna pro řidiče čisticího vozu, který ve středu ráno uklízel silnici v Černovické ulici v Brně. Do auta zezadu nabourala dodávka, muž si při nárazu zlomil nos. I přes značně poničenou přední část dodávky její posádka vyvázla bez zranění.

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Brno - V Jihomoravském kraji v úterý padly dva teplotní rekordy. Meteorologové naměřili 21,1 stupně v Troubsku u Brna a 21,6 stupně v Brodě nad Dyjí. V obou případech padla pět let stará dosavadní teplotní maxima.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies