VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Thajské a laoské speciality umí v Sabaidy

Brno - Bambusové výhonky, citrónovou trávu, kokosové mléko pro přípravu specialit laosko-thajské kuchyně přiváží do brněnské restaurace Sabaidy z Laosu přes prestižní dodavatele ve Vídni.

1.11.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Sabaidy z Laosu.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Hosté si do laoské restaurace na třídě Kpt. Jaroše musí cestu hledat. Nejjednodušší je projít recepcí hotelu Amphone i jeho dvorem. U dveří strávníky přivítá typický pach asijských jídel. „Nesnáším tu vůni, ale jídla mají většinou dobrá,“ předvídá výsledek testu šéfkuchař brněnské restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek.

V příjemném prostředí vyladěném do béžové barvy se obsluhující číšník obstojnou češtinou snaží poradit s výběrem jídla, upozorňuje i na menu, po kterém bude hosty v křesílkách z ratanu zaručeně pálit celá pusa. V jídelním lístku si lze počíst česky, anglicky, ale i laosky. „Samozřejmě tomu nerozumíme, ale i tento originál dodává restauraci nádech exotiky,“ upozorňuje Vařílek.

Polévky přináší číšník vzápětí po objednání. Kuřecí polévka z vesnice Phonsavan je horká a ostrá. V hovězí polévce Hin Tit místo masa plavou hovězí knedlíčky a je dochucena libečkem. „Polévky jsou správně horké, myslím, že přesně na sedmdesát stupňů. Tak se mají správně servírovat,“ říká Vařílek.

Následuje na dvojitých talířích servírované hlavní jídlo, přílohy – nudle a rýži – přináší číšník zvlášť. Vařílek chválí hlavně chuť kuřecího masa v kokosovém mléce s laoskými bylinkami. „Nevím přesně, o jaké bylinky jde, ale kokosové mléko je častým ochucovadlem v asijských zemích. Vše dohromady je výborné,“ chválí šéfkuchař. Bambusové výhonky ve vepřovém masu s houbami a citrónovou trávou jsou čerstvé a křupavé, jakoby právě sklizené v Laosu.

Asijskému kuchaři by však podle Vařílka neškodil kurs u českého cukráře. Jídlo svojí estetikou oči pohladilo, zákusek – smažené banány – vše zkazil. Na talířku se krčí šest v těstíčku obalených oválků. „Kdyby to kuchař polil čokoládou, přidal kopeček zmrzliny, šlehačku a lístky máty, to by byl zákusek. Toto je jen osmažené něco,“ škaredí se.

V Sabaidy však ve čtvrtek obědval jen testovací tým. Restaurace totiž zela prázdnotou. „ Je škoda, že Brňané tuto restauraci ještě neobjevili,“ přemítá Vařílek a ptá se číšníka, zda zde stále mají prázdno. Ten přiznává, že hosté chodí spíše večer.

Autor: Gabriela Peringerová

1.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policistou na zkoušku si vyzkoušel už dřív také redaktor Brněnského deníku Rovnost (na snímku).
12

Testy udělá minimum zájemců. V kraji chybí 60 policistů, o třetinu méně než loni

Tomáš Jablonský.

Jablonský po premiéře za Zbrojovku: Doma to musíme víc rozbalit

V brněnském babyboxu našli holčičku. Pupečník měla zavázaný provázkem na buřty

Brno – V pořadí šestnácté dítě našli v úterý večer lékaři v brněnském babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří.

Ubu králem aneb Donutilové se opět setkávají. Na scéně Husy na provázku

Brno – Před třemi lety se Miroslav Donutil a jeho syn Martin na scéně Divadla Husy na provázku setkali poprvé – v inscenaci Amadeus (tj. Milovaný bohem). Letos jejich herecké partneření pokračuje. Provázek uvede v premiéře inscenaci skandální hry Král Ubu, která v době své premiéry ve Francii vzbudila velké pozdvižení už při prvním slově: Merdre!

OBRAZEM: Lidé si připomněli oběti totality. Na pozůstatcích popraviště

Brno /VIDEO/ – Památku obětí totalit uctili lidé při pietním aktu na nádvoří bývalé věznice. K popravišti položili květiny i svíčky.

Obávaný dům v Žabovřeskách? Po protestech lidí chce radnice pozemek zpět

Brno – Sedmi stovkám lidí, kteří podepsali petici proti stavbě bytového domu v brněnské Plovdivské ulici, svitla naděje na úspěch. Bývalou výměníkovou stanici, na jejímž místě developer plánoval stavět byty, od něj chtějí získat žabovřeští radní. Rozhodli se tak po protestech obyvatel místního sídliště, o nichž už Brněnský deník Rovnost informoval.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies