VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Thalie nabízí i pralinky v bramborovém těstě

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Podávaná jídla jsou chutná, připravená z čerstvých surovin. Dojem hostovi kazí nepřehledný jídelní lístek, ve kterém je příliš mnoho jídel

9.10.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Thalie.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Restaurace a vinárna Thalie je v Rooseveltově ulici v centru Brna. V půli cesty mezi Janáčkovým a Mahenovým divadlem. Exteriér na první pohled neupoutá a člověk může restauraci snadno minout. „Lidi sem ale zjevně chodí. Číšníci se mají co ohánět,“ říká kuchař restaurace Taverna John Silver Jiří Dlapka, když sestupuje po schodech do podniku, který čeká test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Téměř všechny stoly jsou během doby oběda obsazené a v restauraci je rušno. Do toho hraje poměrně hlasitě hudba puštěná z rádia. „Na obchodní oběd bych sem asi radši nikoho nepozval,“ tvrdí Dlapka ještě předtím, než usedne ke stolu.

Zevnitř je Thalie podobně nevýrazná jako zvenku. Interiér ničím nevybočuje z průměru. Salonky s kvelbenými stropy působí poměrně útulně, ale střední část, kde je bar, dojem kazí. Nepomáhají ani okrasné doplňky vybrané zjevně nahodile a bez nápadu či koncepce.

Hodně špatně působí oprýskaná omítka ve střední části. „Také stoly jsou dost malé a je na nich moc věcí,“ myslí si Dlapka. Číšník na sebe nenechá dlouho čekat. Nejdříve se zeptá, jestli nechceme polední menu, potom ochotně přináší jídelní lístek. „Na něm asi šetřili,“ prohlíží si Dlapka papírový, natřikrát přeložený jídelní lístek.Je přesvědčený, že lepší dojem udělá jídelníček v pevné vazbě, ale to podle něho není největší problém. „Je hrozně nepřehledný. Trpí klasickou českou nemocí, tedy příliš mnoha jídly,“ říká Dlapka.

Dodává, že méně je někdy více. „Navíc jej psal zjevně laik. Pletou se tu toasty a topinky, což jsou různé věci. Taky si nedokážu představit, co to je Krakonošův oheň,“ kroutí hlavou Dlapka. Podotýká, že speciality šéfkuchaře se v moderních restauracích taky moc nenosí.

Vysvědčení brněnské restaurace Taverna.

Nakonec po dlouhém výběru objednává jako předkrm biftek z lososa. „Biftek není správné pojmenování. Měl by to být tatarák nebo tak něco, aby člověk věděl, co dostává,“ vysvětluje kuchař. Obsluha přináší předkrm do dvaceti minut a Dlapka je spokojený s jeho podobou i chutí. „Ryba je čerstvá. Mohla být trochu slanější, ale to si může každý dosolit,“ hodnotí kuchař.

Jako hlavní chod si Dlapka objednává hovězí biftek s višňovou omáčkou. „Je to trochu nezvyklá kombinace, ale k červenému masu se ovoce přece jen hodí víc než třeba ke kuřecímu,“ říká kuchař. Maso je měkké, uprostřed růžové a šťavnaté.Omáčka není špatná, ale není v ní cítit víno, které by se do ní hodilo. Podle Dlapky je v ní příliš mnoho worcestru. Kompotované višně příjemně doplňují chuť masa. Pouze v jedné z nich zůstala pecka. „To je tak na vylomení zubu,“ podotýká kuchař.Příloha k jídlu uspokojí i největší jedlíky, protože je jí skutečně hodně. Jogurtový přeliv k bramborám pečeným v alobalu má jemnou česnekovou chuť a je dobrý.

Másla bylo málo

Dlapka chce ochutnat, jak umí kuchař připravit rybu. Objednává filátko ze pstruha na grilu s bylinkovým máslem. „Ryba je trochu vysušená. Jinak je okořeněná dobře. Chutné je i bylinkové máslo, jen ho mohlo být trochu víc,“ myslí si Dlapka.Vadí mu obloha ze salátu lola rosso. „Dávají ho tady ke všemu. Dnes jsme dostali tak celou hlávku,“ říká. Dodává, že on ho nepoužívá, protože je hořký.

V jídelním lístku zaujmou kuchaře mezi dezerty ještě pralinky v bramborovém těstě s horkými malinami. „Neumím si to dost dobře představit,“ tvrdí Dlapka a přivolává číšníka. Ten vysvětluje, že jde o běžné rumové pralinky, které se v bramborovém těstě zapečou. „Zní to zajímavě, snad si to dám někdy jindy,“ uzavírá Dlapka.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Michal Filípek

9.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Andrea Ungerová.

Pomohla mi odhodlanost, věří úspěšná žena

Zahájení plavební sezony na Brněnské přehradě 2017.
1 42

Parníky obsadily přehradu. Provázely je fanfáry, tleskot i troubení

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Oslavy prvního máje? Místo rvaček proti pochodu zatančí

Brno – Místo rvačkami a křikem se letos brněnští antifašisté rozhodli oslavit první máj divadlem, hudbou a nebo tancem. Každoroční protestní akci, při které většinou došlo i na potyčky, iniciativa Brno blokuje nazvala Kdo si hraje, nehajluje. „Důležitější než zablokovat pochod neonacistů, je každodenní boj proti plíživé fašizaci společnosti. Proto jsme se rozhodli dát možnost kreativnímu vyjádření těch, kteří s extremismem bojují," vysvětlil mluvčí iniciativy Václav Pecl.

Začnou stavět dvoupatrovou halu u základní školy v žabovřeské Sirotkově ulici

Brno - Dvě tělocvičny a v patře nad nimi učebny vzniknou na místě současné tělocvičny u základní školy v žabovřeské Sirotkově ulici. „Práce na hale začnou v nejbližší době a dokončíme je v březnu příštího roku," uvedl v pondělí tamní místostarosta Filip Leder.

Z titulu Komety jsem měl plný facebook celý týden, usmívá se Kempný

České Budějovice, Brno /ROZHOVOR/ – Za čtyřicet dní odehrál jen čtyři utkání. Dvě v závěru základní části NHL, jedno v play-off a ve čtvrtek opět oblékl reprezentační dres. Obránce Michal Kempný má velkou chuť, v závěru letošní sezony v Chicagu Blackhawks příliš prostoru nedostal, teď se těší na mistrovství světa. „Po dlouhé době zase v nároďáku a před českým publikem, o to víc jsem rád, že jsme vyhráli," vrací se šestadvacetiletý bývalý bek Komety k výhře 3:2 nad Finy v Českých Budějovicích. V sobotu nastoupí proti Švédům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies