VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Thalie nabízí i pralinky v bramborovém těstě

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Podávaná jídla jsou chutná, připravená z čerstvých surovin. Dojem hostovi kazí nepřehledný jídelní lístek, ve kterém je příliš mnoho jídel

9.10.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Thalie.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Restaurace a vinárna Thalie je v Rooseveltově ulici v centru Brna. V půli cesty mezi Janáčkovým a Mahenovým divadlem. Exteriér na první pohled neupoutá a člověk může restauraci snadno minout. „Lidi sem ale zjevně chodí. Číšníci se mají co ohánět,“ říká kuchař restaurace Taverna John Silver Jiří Dlapka, když sestupuje po schodech do podniku, který čeká test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Téměř všechny stoly jsou během doby oběda obsazené a v restauraci je rušno. Do toho hraje poměrně hlasitě hudba puštěná z rádia. „Na obchodní oběd bych sem asi radši nikoho nepozval,“ tvrdí Dlapka ještě předtím, než usedne ke stolu.

Zevnitř je Thalie podobně nevýrazná jako zvenku. Interiér ničím nevybočuje z průměru. Salonky s kvelbenými stropy působí poměrně útulně, ale střední část, kde je bar, dojem kazí. Nepomáhají ani okrasné doplňky vybrané zjevně nahodile a bez nápadu či koncepce.

Hodně špatně působí oprýskaná omítka ve střední části. „Také stoly jsou dost malé a je na nich moc věcí,“ myslí si Dlapka. Číšník na sebe nenechá dlouho čekat. Nejdříve se zeptá, jestli nechceme polední menu, potom ochotně přináší jídelní lístek. „Na něm asi šetřili,“ prohlíží si Dlapka papírový, natřikrát přeložený jídelní lístek.Je přesvědčený, že lepší dojem udělá jídelníček v pevné vazbě, ale to podle něho není největší problém. „Je hrozně nepřehledný. Trpí klasickou českou nemocí, tedy příliš mnoha jídly,“ říká Dlapka.

Dodává, že méně je někdy více. „Navíc jej psal zjevně laik. Pletou se tu toasty a topinky, což jsou různé věci. Taky si nedokážu představit, co to je Krakonošův oheň,“ kroutí hlavou Dlapka. Podotýká, že speciality šéfkuchaře se v moderních restauracích taky moc nenosí.

Vysvědčení brněnské restaurace Taverna.

Nakonec po dlouhém výběru objednává jako předkrm biftek z lososa. „Biftek není správné pojmenování. Měl by to být tatarák nebo tak něco, aby člověk věděl, co dostává,“ vysvětluje kuchař. Obsluha přináší předkrm do dvaceti minut a Dlapka je spokojený s jeho podobou i chutí. „Ryba je čerstvá. Mohla být trochu slanější, ale to si může každý dosolit,“ hodnotí kuchař.

Jako hlavní chod si Dlapka objednává hovězí biftek s višňovou omáčkou. „Je to trochu nezvyklá kombinace, ale k červenému masu se ovoce přece jen hodí víc než třeba ke kuřecímu,“ říká kuchař. Maso je měkké, uprostřed růžové a šťavnaté.Omáčka není špatná, ale není v ní cítit víno, které by se do ní hodilo. Podle Dlapky je v ní příliš mnoho worcestru. Kompotované višně příjemně doplňují chuť masa. Pouze v jedné z nich zůstala pecka. „To je tak na vylomení zubu,“ podotýká kuchař.Příloha k jídlu uspokojí i největší jedlíky, protože je jí skutečně hodně. Jogurtový přeliv k bramborám pečeným v alobalu má jemnou česnekovou chuť a je dobrý.

Másla bylo málo

Dlapka chce ochutnat, jak umí kuchař připravit rybu. Objednává filátko ze pstruha na grilu s bylinkovým máslem. „Ryba je trochu vysušená. Jinak je okořeněná dobře. Chutné je i bylinkové máslo, jen ho mohlo být trochu víc,“ myslí si Dlapka.Vadí mu obloha ze salátu lola rosso. „Dávají ho tady ke všemu. Dnes jsme dostali tak celou hlávku,“ říká. Dodává, že on ho nepoužívá, protože je hořký.

V jídelním lístku zaujmou kuchaře mezi dezerty ještě pralinky v bramborovém těstě s horkými malinami. „Neumím si to dost dobře představit,“ tvrdí Dlapka a přivolává číšníka. Ten vysvětluje, že jde o běžné rumové pralinky, které se v bramborovém těstě zapečou. „Zní to zajímavě, snad si to dám někdy jindy,“ uzavírá Dlapka.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Michal Filípek

9.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Odpočívat v upravené krajině s výhledem na zámek budou již příští rok lidé v Židlochovicích. V blízkosti barokní památky totiž vznikne nový park. Bude v něm i unikátní vodní prvek inspirovaný vodním příkopem a schodiště.
1 3

Nový židlochovický park ozdobí fontána ve tvaru vodního příkopu

Ilustrační foto
2

Možná poslední tropický víkend. Teploty vystoupají až na 34 stupňů

Odletěla soukromým letadlem pro první body. Kometa zahajuje Ligu mistrů

Brno /VIDEO/ – Připlatili si za pohodlí. Hokejová Kometa v čele s majitelem a koučem Liborem Zábranským zajistila hráčům soukromé letadlo na severské turné. Brňané vstoupí do Ligy mistrů a zahrají si ji poprvé od jejího vzniku před třemi lety. Ve čtvrtek vyjedou v půl sedmé večer na led norského mistra Stavangeru. „Libor Zábranský chtěl, aby hráči měli veškerý komfort. Když hrával, věděl, jak je složité cestování,“ řekl jeho asistent Kamil Pokorný.

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Pohořelice – Kvokání slepic se už brzy přestane rozléhat v části chovu společnosti AG Maiwald v Pohořelicích. Společnost zde slepice chová ve čtyřech halách, ve třech z nich ovšem ve středu veterináři našli bakterie salmonely. „Bude potřeba utratit pětašedesát tisíc nosnic. Firma vejce dodávala do řetězce Lidl. Nyní je stahuje z prodeje,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Hodonínsko – Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář. Z policejního šetření vyplývá, že k nehodě přispěla jeho riziková jízda. Kolize, které se účastnila ještě dvě osobní auta, se stala kolem šestnácté hodiny.

Odchod Habance: Změny v tréninku? Spíš v intenzitě, vysvětluje trenér Dostálek

Brno – Na úterním dopoledním tréninku fotbalové Zbrojovky čekala Richarda Dostálka blesková změna, protože jej po pondělním odvolání Svatopluka Habance najednou vedl společně s Lukášem Přerostem jako jeden z dvojice hlavních koučů. „Pracujeme na tom, abychom změnili psychiku hráčů, tomu jsou tréninky uzpůsobené,“ popisuje třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení