VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Time Out: kuchař si zaslouží červenou kartu

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hosté na talíři dostanou den staré okoralé a flekaté brambory. Čerstvě kuchař nepřipravil ani krokety nebo palačinky. Dobrá je jen káva.

4.12.2010 9
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Time Out.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Oddechový čas je překlad názvu restaurace Time Out v brněnských Řečkovicích. Měl by si ho však vzít hlavně tamní kuchař, a na trvalo. Alespoň podle odborníka na zahraniční gastronomii a kuchaře Taverny John Silver Jiřího Dlapky. „Pokud tam do kuchyně nastoupí vařit někdo jiný, bude to pro hosty jen dobře,“ tvrdí Dlapka poté, co ochutnal jídla objednaná v pravidelném seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Svérázný přístup k návštěvníkům má v této brněnské restauraci i obsluha. Hosté přicházející na oběd si ještě nestačí odložit, a už mají před sebou misku polévky z denního menu. Po žádosti o běžný jídelní lístek začne servírka lamentovat, že kuchař jídlo na objednávku kvůli polednímu menu nestihne připravit. „Už předem je stresovaná, že přijde šedesát lidí na oběd,“ kroutí hlavou nad chováním servírky Dlapka.

Jídelní lístek má restaurace zajímavý. Hlavně díky názvům jídel. Hosté v něm najdou panenku pana domácího, krůtí baštu nebo třeba kuřecí prsa slečny Hermíny. Dlapka se nakonec rozhodne objednat jedno jídlo z menu a pangasiuse z grilu.

Na jídlo se v restauraci čeká příjemně. Čistá a v době oběda nekuřácká místnost s barem je laděná do teplých tónů vínové a tmavě hnědé. Na své si tam přijdou sportovní fandové, na pár metrech jsou hned tři plazmové obrazovky.
Dlapka ochutnává kapustovou polévku z menu, kterou si od příchodu nechal na stole. „Neurazí, ani nepotěší. Chybí mně v ní jen brambory,“ radí Dlapka, jak polévku vylepšit.

Jídlo z poledního menu v podobě kančího ragú s bramborovými kroketami přináší číšnice dřív než objednané jídlo z lístku. Při servírování tak udělala velkou profesionální chybu. Pokud u stolu sedí víc hostů, mají všichni dostat pokrm ve stejný okamžik. Při přípravě ragú je mezi dobrými kuchaři zvykem položit na talíř hodně masa a málo omáčky. V Time Outu to kuchař dělá přesně naopak. V moři omáčky leží tři kousky masa.

Vysvědčení brněnské restaurace Time Out.

Omáčka je z větší míry zahuštěna moukou. „Kdyby vychladla, můžeme ji krájet,“ dodává Dlapka. Navíc bramborové krokety jsou měkké a po vložení do úst připomínají bláto. „Nejsou čerstvě připravené. Jsou přesmažené a dohřívané,“ vysvětluje Dlapka.

Ještě větší překvapení odborníka čeká nad porcí grilovaného pangasiuse s bazalkou, česnekem a bylinkovým máslem. Chuť koření na rybě hledá marně. „Kdyby tam byla bazalka, asi bych ji viděl. Ani česnek necítím,“ konstatuje Dlapka. Pokrm pokazila i příloha. Vařené brambory jsou seschlé, okoralé a flekaté. „Byly uvařené nejméně den předem a uložené v ledničce. Proto jsou bílo-žluté,“ obrací Dlapka příborem brambory zasypané petrželkou. „Zelená petržel má zamaskovat, že brambory jsou staré,“ dodává Dlapka.

Nevalné moučníky

V Time Outu mají i moučníky. Z nabídky čerstvých desertů se ale vyklube rozmražený tvarohový dort s ovocem a studené jsou i objednané palačinky. „Nic není čerstvé. Ani brambory a krokety, ani palačinky. Za takové jídlo přece hosté neplatí,“ kritizuje Dlapka.

Překvapivě výborná je v restauraci Time Out káva. Servírka ji přináší v šálku naplněném jen z třetiny. Kdo chce, může si ji rozředit horkou vodou z přiloženého džbánku. Mléko je horké, s pěnou na povrchu. „Kávu jsme dostali v kavárenském provedení. I se skleničkou vody. Na jídlo bych se ale do této restaurace už nevrátil a kuchaři dávám červenou kartu,“ dokončuje hodnocení odborník, který v minulosti šéfoval velkým restauracím v Rusku a v Rakousku.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

4.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:
Pro Brňany prestiž, pro některé vysokoškoláky starost. Kvůli červnové Olympiádě dětí a mládeže přijede do Brna téměř 4700 sportovců, kterým nabízí ubytování koleje Vysokého učení technického. Své pokoje tak někteří studenti musí opustit dříve.
7

Z kolejí nás vystěhují příliš brzy, stěžují si studenti

Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici.
2 8

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

Brno – V noci na neděli začíná platit středoevropský letní čas. Ručičky hodinek se ve dvě ráno posunou o hodinu vpřed. Změna se dotkne především hromadné dopravy. V Brně bude o jedno spojení nočních autobusových linek méně. Zcela se ruší spoj noční linky 91 čtyři minuty před půl čtvrtou ráno.

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Brno – Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro. Nejdříve se naučily říkanku a potom shodily připomínku zimy Moranu.

V Židenicích otevřeli nový psí výběh. Je největší v celém Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Majitelé psů v brněnských Židenicích mají jedno unikum. Největší psí výběh ve městě. Tamní radnice ho vybudovala na 5500 metrech čtverečních v meruňkovém sadu mezi Bělohorskou a Jedovnickou ulicí na svahu Bílé hory. „Psí výběh vznikl proto, aby dal možnost venčit psy i majitelům velkých plemen. Při hledání vhodného pozemku jsme narazili na tento a zjistili jsme, že zde kdysi býval meruňkový sad. To nás vedlo k myšlence obě funkce propojit a tak vlastně vznikl výběh v meruňkovém sadu," vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc.

Vrtulník kroužil kolem zříceniny hradu Obřany. Hledal zraněného člověka

Bílovice nad Svitavou – Zvuk rotorů se v sobotu před polednem rozléhal nedaleko Bílovic nad Svitavou u Brna. Ze zříceniny nedalekého hradu Obřany tam totiž spadla mladá žena. „Byla v nedostupném terénu a nemohli jsme ji najít, proto musel přiletět vrtulník s leteckými záchranáři," okomentoval mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies