VYBERTE SI REGION

Top vyhlídka, top jídlo v IBC Top Restaurantu

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Votočné restauraci ve vyhlídkově věži Donauturm ve Vídni se nad Sachr dortem může host pokochat pohledem na rakouskou metropoli. Podobnou restauraci, kde má host město před sebou jako na dlani, má iBrno. IBC Top Restaurant se sice neotáčí, přesto je zoken vidět Petrov, Špilberk, Wilsonův les, Lesná ivysílačHády.

20.3.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Brněnská restaurace IBC Top Restaurant.

Brněnská restaurace IBC Top Restaurant.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Podle šéfkuchaře restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka má IBC Top Restaurant oproti jiným brněnským restauracím dvě výhody. „Díky umístění na střeše IBC Centra je z jeho oken fantastický výhled na Brno. A kuchyni tam šéfuje mistr svého řemesla,“ říká odborník na zážitkovou a molekulární gastronomii.

První dojem ze světlého prostoru při vstupu do restaurace kazí papíry s informacemi o poledním menu vylepené na sklech oken a vůně známá ze závodních jídelen. „Magi,“ povzdechne si nad lahvičkou dochucovadla na stole Ševčík. „Úplně kazí dobrý dojem z prostřeného stolu se založenými příbory a skleničkami,“ upozorňuje.

Jídelní lístek ale Ševčík chválí. Otevře jej a během okamžiku má vybráno. „Je přehledný, jasný. Stačí jeden pohled a vím, co si dám,“ ukazuje šéfkuchař. Nevšední předkrmy střídají moravské hotovky, steaky a také nabídka pro milovníky klasiky. „Já tomu neříkám klasika, ale jedovatý jídlo,“ durdí se nad oblíbeným jídlem Čechů smaženým sýrem s hranolky a tatarkou Ševčík.

Možná proto vybírá k předkrmu něco zdravějšího: tatarák z lososa a plátky z červené řepy. Na první chod ale musí v IBC Top Restaurantu počkat. „Chápu, že kuchař má práci s vydáváním poledních menu, ale to hosta nezajímá. Když si koupí auto, taky na něj nečeká rok,“ upozorňuje šéfkuchař.

Brněnská restaurace IBC Top Restaurant.

Oba předkrmy ale za čekání stojí. Chuťově jsou výborné, lehké a osvěžující. Plátky červené řepy jsou proloženy žervé sýrem, ozdobeny rajčátkem a pažitkou. Tatarák z lososa je připraven z čerstvého masa, jemně namlet a výborně dochucen. „Na prohloubení chutě bych jen místo pažitky zdobil lososa koprem,“ připomenul Ševčík.

Hlavní chod vybírá z české klasiky. Zvěřinový guláš se špekovými knedlíky a moravského vepřového vrabce s opečenými bramborovými knedlíky a zelím. Jako moravský vrabec se mají podávat kousky bůčku a plecka a přestože IBC Top Restaurant podává jen plecko, Ševčík jídlo chválí. A guláš byl chuťově bez chyby. „Pochutnal jsem si. Lepší dobré české jídlo než nepovedený zahraniční blaf. A zdejší kuchař to určitě ví. Restauraci mohu doporučit,“ hodnotí jídlo v IBC Top Restaurantu Ivo Ševčík. Číšníci a servírky by tam jen měla pečlivě nastudovat pravidla servírování. „Mají co zlepšovat. Podávání talířů přes stůl nebo servírování na opačnou stranu,“ dodává šéfkuchař nad desertem z belgické čokolády.

Pod střechou IBC Centra totiž dostanou hosté i deserty, které svádí k ochutnání už při čtení v jídelním lístku. Například marinované sušené švestky na karamelovém zrcadle s limetkovým sorbetem a pečenými oříšky. A dalším kladem restaurace je například točené nealkoholické pivo. IBC Top Restaurant se tak klidně může zařadit mezi lepší brněnské restaurace. Je prostě TOP.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

20.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Hrom do krupice. Domácí nesmüsli. Naložený kapr vedle sledě. Bar 4pokoje je prvním brněnským non-stop podnikem nabízejícím snídaně, obědy i večeře. Mění se jídelníčky, osvětlení, hudba i ceny – vždy podle hodiny, v níž lidé přijdou.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.
10

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Lucie prodělala přeměnu pohlaví, nyní o tom hraje divadlo

Brno – Už v mateřské škole si uvědomovala, že je ženou v mužském těle. Dala se na herectví, ale slýchávala: Musíš být víc hercem! Nakonec se Lucie Brychtová rozhodla k přeměně pohlaví, čímž však ztratila dosavadní herecké postavení. Na jeviště už s transsexuální diagnózou vstoupit nemohla. Rozhodla se tedy vtisknout svému příběhu divadelní tvar a vznikla v evropském kontextu ojedinělá inscenace Jsem žena. Její česká premiéra je ve středu od sedmi hodin večer v Buranteatru.

Stavební společnost OHL ŽS propouští zaměstnance. Řádově desítky lidí

Brno - Brněnská stavební společnost OHL ŽS, který byla v roce 2015 v půlmiliardové ztrátě, propouští zaměstnance. Řádově jde o desítky lidí. Firma zeštíhluje i svoje vedení, od ledna má novou organizační strukturu. Společnost také mění svoji strategii a chce se více zaměřit na tuzemsko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies