VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Top vyhlídka, top jídlo v IBC Top Restaurantu

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Votočné restauraci ve vyhlídkově věži Donauturm ve Vídni se nad Sachr dortem může host pokochat pohledem na rakouskou metropoli. Podobnou restauraci, kde má host město před sebou jako na dlani, má iBrno. IBC Top Restaurant se sice neotáčí, přesto je zoken vidět Petrov, Špilberk, Wilsonův les, Lesná ivysílačHády.

20.3.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace IBC Top Restaurant.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Podle šéfkuchaře restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka má IBC Top Restaurant oproti jiným brněnským restauracím dvě výhody. „Díky umístění na střeše IBC Centra je z jeho oken fantastický výhled na Brno. A kuchyni tam šéfuje mistr svého řemesla,“ říká odborník na zážitkovou a molekulární gastronomii.

První dojem ze světlého prostoru při vstupu do restaurace kazí papíry s informacemi o poledním menu vylepené na sklech oken a vůně známá ze závodních jídelen. „Magi,“ povzdechne si nad lahvičkou dochucovadla na stole Ševčík. „Úplně kazí dobrý dojem z prostřeného stolu se založenými příbory a skleničkami,“ upozorňuje.

Jídelní lístek ale Ševčík chválí. Otevře jej a během okamžiku má vybráno. „Je přehledný, jasný. Stačí jeden pohled a vím, co si dám,“ ukazuje šéfkuchař. Nevšední předkrmy střídají moravské hotovky, steaky a také nabídka pro milovníky klasiky. „Já tomu neříkám klasika, ale jedovatý jídlo,“ durdí se nad oblíbeným jídlem Čechů smaženým sýrem s hranolky a tatarkou Ševčík.

Možná proto vybírá k předkrmu něco zdravějšího: tatarák z lososa a plátky z červené řepy. Na první chod ale musí v IBC Top Restaurantu počkat. „Chápu, že kuchař má práci s vydáváním poledních menu, ale to hosta nezajímá. Když si koupí auto, taky na něj nečeká rok,“ upozorňuje šéfkuchař.

Brněnská restaurace IBC Top Restaurant.

Oba předkrmy ale za čekání stojí. Chuťově jsou výborné, lehké a osvěžující. Plátky červené řepy jsou proloženy žervé sýrem, ozdobeny rajčátkem a pažitkou. Tatarák z lososa je připraven z čerstvého masa, jemně namlet a výborně dochucen. „Na prohloubení chutě bych jen místo pažitky zdobil lososa koprem,“ připomenul Ševčík.

Hlavní chod vybírá z české klasiky. Zvěřinový guláš se špekovými knedlíky a moravského vepřového vrabce s opečenými bramborovými knedlíky a zelím. Jako moravský vrabec se mají podávat kousky bůčku a plecka a přestože IBC Top Restaurant podává jen plecko, Ševčík jídlo chválí. A guláš byl chuťově bez chyby. „Pochutnal jsem si. Lepší dobré české jídlo než nepovedený zahraniční blaf. A zdejší kuchař to určitě ví. Restauraci mohu doporučit,“ hodnotí jídlo v IBC Top Restaurantu Ivo Ševčík. Číšníci a servírky by tam jen měla pečlivě nastudovat pravidla servírování. „Mají co zlepšovat. Podávání talířů přes stůl nebo servírování na opačnou stranu,“ dodává šéfkuchař nad desertem z belgické čokolády.

Pod střechou IBC Centra totiž dostanou hosté i deserty, které svádí k ochutnání už při čtení v jídelním lístku. Například marinované sušené švestky na karamelovém zrcadle s limetkovým sorbetem a pečenými oříšky. A dalším kladem restaurace je například točené nealkoholické pivo. IBC Top Restaurant se tak klidně může zařadit mezi lepší brněnské restaurace. Je prostě TOP.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

20.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
3

VIDEO: V tramvajích znělo jódlování, lidovky i zpěv v romštině

ční klinika NeoVize v brněnských Židenicích vznikla v roce 2008. Lékaři tam v současné době denně zvládnou kolem dvaceti operací či zákroků, většina z nich trvá přibližně čtvrt hodiny.

Léčba lidských očí: za některé pacienty vysazují lékaři strom

Brněnská mincovna vyrazí největší minci světa, zatím představili model

Brno – Dosud největší minci světa, australského zlatého Červeného klokana z roku 2012 o průměru osmdesáti centimetrů, čeká propad. Brněnská GSP mincovna připravuje ražbu české mince, která ho v prvenstvím předčí. „Bude nejen větší, plánujeme průměr devadesát a sto centimetrů, ale hlavně bude ražená, nikoliv litá, jako australská," vysvětlil Roman Diviš z mincovny.

Strážníci v Brně dopadli hledaného muže. Díky pivu

Brno – V poutech skončil muž, který si u brněnského hlavního nádraží dopřál pivo. Přitáhl totiž na sebe pozornost brněnských strážníků, kteří zjistili, že muže hledají republikoví policisté.

Janáčkova akademie slaví sedmdesát. Koncertem "kinoválů" a muzikálových hitů

Brno – Melodie z filmů Pelíšky či Tenkrát na západě, znělky z Hvězdných válek a Simpsonů. A také písně z muzikálů West Side Story, Hair nebo Flashdance. To vše zazní na slavnostním koncertě Vivat Academia!, který příští středu hostí Hudební scéna Městského divadla Brno.

Jsem idiot, kál se řidič kamionu. Opilý nemohl ani stát. Trestem je i vězení

Břeclav /VIDEO/ – Půl roku vězení, čtyřletý zákaz řízení a k tomu vyhoštění na stejnou dobu z České republiky. Takový trest si odnesl od břeclavského okresního soudu slovinský řidič kamionu Marjan Baht.  Čtyřicetiletého silně opilého muže zastavili na konci dubna na dálnici D2 u Břeclavi celníci, řidič nebyl schopen vstát ani chodit. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies