VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Top vyhlídka, top jídlo v IBC Top Restaurantu

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Votočné restauraci ve vyhlídkově věži Donauturm ve Vídni se nad Sachr dortem může host pokochat pohledem na rakouskou metropoli. Podobnou restauraci, kde má host město před sebou jako na dlani, má iBrno. IBC Top Restaurant se sice neotáčí, přesto je zoken vidět Petrov, Špilberk, Wilsonův les, Lesná ivysílačHády.

20.3.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Brněnská restaurace IBC Top Restaurant.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Podle šéfkuchaře restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka má IBC Top Restaurant oproti jiným brněnským restauracím dvě výhody. „Díky umístění na střeše IBC Centra je z jeho oken fantastický výhled na Brno. A kuchyni tam šéfuje mistr svého řemesla,“ říká odborník na zážitkovou a molekulární gastronomii.

První dojem ze světlého prostoru při vstupu do restaurace kazí papíry s informacemi o poledním menu vylepené na sklech oken a vůně známá ze závodních jídelen. „Magi,“ povzdechne si nad lahvičkou dochucovadla na stole Ševčík. „Úplně kazí dobrý dojem z prostřeného stolu se založenými příbory a skleničkami,“ upozorňuje.

Jídelní lístek ale Ševčík chválí. Otevře jej a během okamžiku má vybráno. „Je přehledný, jasný. Stačí jeden pohled a vím, co si dám,“ ukazuje šéfkuchař. Nevšední předkrmy střídají moravské hotovky, steaky a také nabídka pro milovníky klasiky. „Já tomu neříkám klasika, ale jedovatý jídlo,“ durdí se nad oblíbeným jídlem Čechů smaženým sýrem s hranolky a tatarkou Ševčík.

Možná proto vybírá k předkrmu něco zdravějšího: tatarák z lososa a plátky z červené řepy. Na první chod ale musí v IBC Top Restaurantu počkat. „Chápu, že kuchař má práci s vydáváním poledních menu, ale to hosta nezajímá. Když si koupí auto, taky na něj nečeká rok,“ upozorňuje šéfkuchař.

Brněnská restaurace IBC Top Restaurant.

Oba předkrmy ale za čekání stojí. Chuťově jsou výborné, lehké a osvěžující. Plátky červené řepy jsou proloženy žervé sýrem, ozdobeny rajčátkem a pažitkou. Tatarák z lososa je připraven z čerstvého masa, jemně namlet a výborně dochucen. „Na prohloubení chutě bych jen místo pažitky zdobil lososa koprem,“ připomenul Ševčík.

Hlavní chod vybírá z české klasiky. Zvěřinový guláš se špekovými knedlíky a moravského vepřového vrabce s opečenými bramborovými knedlíky a zelím. Jako moravský vrabec se mají podávat kousky bůčku a plecka a přestože IBC Top Restaurant podává jen plecko, Ševčík jídlo chválí. A guláš byl chuťově bez chyby. „Pochutnal jsem si. Lepší dobré české jídlo než nepovedený zahraniční blaf. A zdejší kuchař to určitě ví. Restauraci mohu doporučit,“ hodnotí jídlo v IBC Top Restaurantu Ivo Ševčík. Číšníci a servírky by tam jen měla pečlivě nastudovat pravidla servírování. „Mají co zlepšovat. Podávání talířů přes stůl nebo servírování na opačnou stranu,“ dodává šéfkuchař nad desertem z belgické čokolády.

Pod střechou IBC Centra totiž dostanou hosté i deserty, které svádí k ochutnání už při čtení v jídelním lístku. Například marinované sušené švestky na karamelovém zrcadle s limetkovým sorbetem a pečenými oříšky. A dalším kladem restaurace je například točené nealkoholické pivo. IBC Top Restaurant se tak klidně může zařadit mezi lepší brněnské restaurace. Je prostě TOP.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

20.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Jozef Kováčik.

Není jednoduché hrát dva měsíce pod tlakem, řekl Kováčik po přímém postupu

Kapitán hokejové Komety Brno Leoš Čermák.

Kapitán Komety Čermák má po zásahu pukem otřes mozku, zlomený nos a otok na oku

Abraham chce v nové sezoně MotoGP dojíždět na bodech. Ducati mi sedí, libuje si

Praha, Brno - Motocyklový jezdec Karel Abraham by se při svém návratu do seriálu mistrovství světa MotoGP rád pohyboval na bodovaných pozicích. Po nedávných testech věří, že se mu to podaří. Zároveň si však uvědomuje, že teprve ostré závody mu ukážou, jak je na tom ve srovnání se soupeři v královské kategorii doopravdy.

Nucení k prostituci i znásilnění popřela. Znalec: Obvinění mělo reálný základ

Brno – U krajského soudu v Brně pokračoval ve středu proces se sedmačtyřicetiletým Vladimírem Reisem, který podle obžaloby opakovaně slovně i fyzicky napadal svou družku, nutil jí k prostituci a dokonce se jí sám několikrát pokusil znásilnit. Jeho družka však své předchozí obvinění v úterý popřela. Soud tak nakonec obžalovaného viny zprostil.

Brno bude mít čtyřikrát víc asistentů prevence kriminality. Osvědčili se

Brno - Bránit problémům se zákonem ještě před tím než nastanou, mají v Brně další asistenti prevence kriminality. Místo dvou jich bude od roku 2018 sloužit osm.

Na Hádech objevili mořského netvora s klepety starého 300 milionů let

Brno – Ostrými zuby a nebezpečně vyhlížejícími klepety se může chlubit tvor, kterého objevili paleontologové zkamenělého v lomu na brněnských Hádech. V mořích se proháněl před 300 miliony let, a pokud se prokáže jeho jedinečnost, ponese jméno po místě nálezu. Do učebnic se tak může zapsat jako Hadydontus.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies