VYBERTE SI REGION

Tortuga straší znaky pirátů, ale jazyk pohladí

Brno /FOTOGALERIE/ - Nenápadná restaurace Tortuga se skrývá ve sklepě pod Kraví horou. Jídla pojmenovaná podle příběhů o pirátech připravil kuchař výborně.

14.3.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie
Restaurace Tortuga.

Restaurace Tortuga.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

V osmnáctém století byl karibský ostrov Tortuga útočištěm francouzských pirátů. Ve stejnojmenné restauraci ukryté ve sklepení poblíž rušné křižovatky ulic Údolní a Úvoz dnes mají základnu brněnští piráti. Ale aby si v ní hosté pochutnali, nemusí mít dřevěnou nohu a černou páskou přes oko.

Jak jídelní lístek, tak výzdoba restaurace nesou mnoho pirátských znaků. Lebky se zkříženými hnáty či bambitky a šavle doplňují v jídelníčku názvy jako korzárův měšec, černá perla, kapsa lodníka Gibbse nebo steak Jacka Sparrowa.

Šéfkuchař Ivo Ševčík, který vyměnil vařečky brněnské restaurace Boulevard za kuchyň luxusního Restaurantu Brabander upozorňuje, že pirátské názvy dělají image podniku. „Nemám sice rád, když restaurace dávají jídlům své názvy, ale Tortuga má lístek složený dobře a přehledně. Host se v něm rychle zorientuje,“ chválí odborník.

Jako předkrm si objednává u usměvavé a ochotné servírky tatarský biftek z lososa a hned vypočítává jeho klady a zápory. „Je to dobré, ale lososa bych nikdy neochutil jako klasický tatarák česnekem a cibulí. Úplně to přebíjí chuť ryby,“ upozorňuje a doporučuje najít v ledničce spíš limetku, bílé víno, bílý pepř a kapari. Výborně podle Ševčíka chutná i losos namíchaný s kousky jahod. Rybí tatarák má výhodu v tom, že před hlavním jídlem příliš nezasytí. U ostatních předkrmů v jídelním lístku doporučuje Ševčík zmenšit porce. „Hosty by totiž po tortille s masovou směsí mohl přejít hlad,“ upozorňuje Ševčík.

Testovaná krémová žampiónová polévka si může říkat krémová. S každou lžící host vyloví plátek houby. Nevšední chuť polévce dodává šlehačka a parmezán na povrchu.

Při výběru hlavního jídla doporučuje servírka česnekovou bombu. K česnekovým řízečkům černého korzára přináší stejně ochucené americké brambory. Jídlo, které servírka přinese za čtvrt hodiny, je výborné, kuchař si pohrál hlavně s oblohou. Kromě ochuceného salátu, rajčete a okurky zdobí talíř tropické ovoce kiwi, pomeranč, mochyně a jahoda.

Plátky hovězí svíčkové se švestkovou omáčkou nazval kuchař černá perla a připravil je přesně tak, jak si host objednal – krvavé. „Je těžké u tenkých plátků svíčkové odhadnout délku pečení, stačí pár vteřin a je propečená. Tady se ale kuchař vyznamenal,“ chválí kolegu Ševčík. Ve švestkové omáčce našel odborník sušené švestky, takže obavy, že maso bude přelité ochucenými rozvařenými povidly nejsou v Tortuze namístě. Také teplá zelenina je připravená na másle a na pánvičce.

Pochvala od kolegy

Dobrý dojem dotváří talíře s květovým okrajem jako od babičky, které nosí obsluha. „Zvenku jsem o tomto sklepu pochyboval, ale nyní mohu restauraci jen doporučit,“ hodnotí výkon kuchařů i obsluhy v Tortuze Ševčík, který je členem asociace kuchařů a číšníků České republiky.

Kuchaři z Tortugy právem náleží Řád zlaté vařečky, který je pověšený nad barovým pultem. Dojem dobré restaurace kazí jen dvě věci. Stroze vybavené a naoko uklizené toalety a účet. Servírka přichází s rukou psaným lístkem, ze kterého není jasná cena jídel ani nápojů. Konečná suma ale po přepočítání souhlasí.

Test restaurace Tortuga - hodnocení.

Autor: Gabriela Peringerová

14.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budovu Česká televize v brněnské Běhounské ulici vydražili za 81 milionů korun, víc než dvojnásobek vyvolávací ceny. Ilustrační foto.
1

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Poraněné děti: silnici mezi Rosicemi a Říčany uzavřela ledovka a nehoda tří aut

AKTUALIZOVÁNO

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Brno – S trestem dvanáct let vězení za pokus o vraždu odcházel v úterý od Krajského soudu v Brně Josef Švancara. Byl odsouzený za to, že loni v červenci ve svém domě v obci na Znojemsku bodl družku do hrudi. „O ničem nevím, musela si to udělat sama," hájil se u soudu. Po vynesení rozsudku se muž na místě odvolal.

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Z plamenů vynesli muže i děti. Strážníci vběhli do hořícího panelového domu

Brno – Evakuovali lidi při požárech nebo zneškodňovali muže, který na dělníky házel nože. Dvojice brněnských strážníků Jiří Tomášek a Dušan Kuba 26. prosince loňského roku jako první dorazili k hořícímu paneláku ve Slavíčkově ulici na Lesné. „Když jsme přijeli, z okna v osmém patře už šlehaly asi čtyřmetrové plameny," popsal dvaačtyřicetiletý strážník Kuba.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies