VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tortuga straší znaky pirátů, ale jazyk pohladí

Brno /FOTOGALERIE/ - Nenápadná restaurace Tortuga se skrývá ve sklepě pod Kraví horou. Jídla pojmenovaná podle příběhů o pirátech připravil kuchař výborně.

14.3.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace Tortuga.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

V osmnáctém století byl karibský ostrov Tortuga útočištěm francouzských pirátů. Ve stejnojmenné restauraci ukryté ve sklepení poblíž rušné křižovatky ulic Údolní a Úvoz dnes mají základnu brněnští piráti. Ale aby si v ní hosté pochutnali, nemusí mít dřevěnou nohu a černou páskou přes oko.

Jak jídelní lístek, tak výzdoba restaurace nesou mnoho pirátských znaků. Lebky se zkříženými hnáty či bambitky a šavle doplňují v jídelníčku názvy jako korzárův měšec, černá perla, kapsa lodníka Gibbse nebo steak Jacka Sparrowa.

Šéfkuchař Ivo Ševčík, který vyměnil vařečky brněnské restaurace Boulevard za kuchyň luxusního Restaurantu Brabander upozorňuje, že pirátské názvy dělají image podniku. „Nemám sice rád, když restaurace dávají jídlům své názvy, ale Tortuga má lístek složený dobře a přehledně. Host se v něm rychle zorientuje,“ chválí odborník.

Jako předkrm si objednává u usměvavé a ochotné servírky tatarský biftek z lososa a hned vypočítává jeho klady a zápory. „Je to dobré, ale lososa bych nikdy neochutil jako klasický tatarák česnekem a cibulí. Úplně to přebíjí chuť ryby,“ upozorňuje a doporučuje najít v ledničce spíš limetku, bílé víno, bílý pepř a kapari. Výborně podle Ševčíka chutná i losos namíchaný s kousky jahod. Rybí tatarák má výhodu v tom, že před hlavním jídlem příliš nezasytí. U ostatních předkrmů v jídelním lístku doporučuje Ševčík zmenšit porce. „Hosty by totiž po tortille s masovou směsí mohl přejít hlad,“ upozorňuje Ševčík.

Testovaná krémová žampiónová polévka si může říkat krémová. S každou lžící host vyloví plátek houby. Nevšední chuť polévce dodává šlehačka a parmezán na povrchu.

Při výběru hlavního jídla doporučuje servírka česnekovou bombu. K česnekovým řízečkům černého korzára přináší stejně ochucené americké brambory. Jídlo, které servírka přinese za čtvrt hodiny, je výborné, kuchař si pohrál hlavně s oblohou. Kromě ochuceného salátu, rajčete a okurky zdobí talíř tropické ovoce kiwi, pomeranč, mochyně a jahoda.

Plátky hovězí svíčkové se švestkovou omáčkou nazval kuchař černá perla a připravil je přesně tak, jak si host objednal – krvavé. „Je těžké u tenkých plátků svíčkové odhadnout délku pečení, stačí pár vteřin a je propečená. Tady se ale kuchař vyznamenal,“ chválí kolegu Ševčík. Ve švestkové omáčce našel odborník sušené švestky, takže obavy, že maso bude přelité ochucenými rozvařenými povidly nejsou v Tortuze namístě. Také teplá zelenina je připravená na másle a na pánvičce.

Pochvala od kolegy

Dobrý dojem dotváří talíře s květovým okrajem jako od babičky, které nosí obsluha. „Zvenku jsem o tomto sklepu pochyboval, ale nyní mohu restauraci jen doporučit,“ hodnotí výkon kuchařů i obsluhy v Tortuze Ševčík, který je členem asociace kuchařů a číšníků České republiky.

Kuchaři z Tortugy právem náleží Řád zlaté vařečky, který je pověšený nad barovým pultem. Dojem dobré restaurace kazí jen dvě věci. Stroze vybavené a naoko uklizené toalety a účet. Servírka přichází s rukou psaným lístkem, ze kterého není jasná cena jídel ani nápojů. Konečná suma ale po přepočítání souhlasí.

Test restaurace Tortuga - hodnocení.

Autor: Gabriela Peringerová

14.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies