VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tortuga straší znaky pirátů, ale jazyk pohladí

Brno /FOTOGALERIE/ - Nenápadná restaurace Tortuga se skrývá ve sklepě pod Kraví horou. Jídla pojmenovaná podle příběhů o pirátech připravil kuchař výborně.

14.3.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Restaurace Tortuga.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

V osmnáctém století byl karibský ostrov Tortuga útočištěm francouzských pirátů. Ve stejnojmenné restauraci ukryté ve sklepení poblíž rušné křižovatky ulic Údolní a Úvoz dnes mají základnu brněnští piráti. Ale aby si v ní hosté pochutnali, nemusí mít dřevěnou nohu a černou páskou přes oko.

Jak jídelní lístek, tak výzdoba restaurace nesou mnoho pirátských znaků. Lebky se zkříženými hnáty či bambitky a šavle doplňují v jídelníčku názvy jako korzárův měšec, černá perla, kapsa lodníka Gibbse nebo steak Jacka Sparrowa.

Šéfkuchař Ivo Ševčík, který vyměnil vařečky brněnské restaurace Boulevard za kuchyň luxusního Restaurantu Brabander upozorňuje, že pirátské názvy dělají image podniku. „Nemám sice rád, když restaurace dávají jídlům své názvy, ale Tortuga má lístek složený dobře a přehledně. Host se v něm rychle zorientuje,“ chválí odborník.

Jako předkrm si objednává u usměvavé a ochotné servírky tatarský biftek z lososa a hned vypočítává jeho klady a zápory. „Je to dobré, ale lososa bych nikdy neochutil jako klasický tatarák česnekem a cibulí. Úplně to přebíjí chuť ryby,“ upozorňuje a doporučuje najít v ledničce spíš limetku, bílé víno, bílý pepř a kapari. Výborně podle Ševčíka chutná i losos namíchaný s kousky jahod. Rybí tatarák má výhodu v tom, že před hlavním jídlem příliš nezasytí. U ostatních předkrmů v jídelním lístku doporučuje Ševčík zmenšit porce. „Hosty by totiž po tortille s masovou směsí mohl přejít hlad,“ upozorňuje Ševčík.

Testovaná krémová žampiónová polévka si může říkat krémová. S každou lžící host vyloví plátek houby. Nevšední chuť polévce dodává šlehačka a parmezán na povrchu.

Při výběru hlavního jídla doporučuje servírka česnekovou bombu. K česnekovým řízečkům černého korzára přináší stejně ochucené americké brambory. Jídlo, které servírka přinese za čtvrt hodiny, je výborné, kuchař si pohrál hlavně s oblohou. Kromě ochuceného salátu, rajčete a okurky zdobí talíř tropické ovoce kiwi, pomeranč, mochyně a jahoda.

Plátky hovězí svíčkové se švestkovou omáčkou nazval kuchař černá perla a připravil je přesně tak, jak si host objednal – krvavé. „Je těžké u tenkých plátků svíčkové odhadnout délku pečení, stačí pár vteřin a je propečená. Tady se ale kuchař vyznamenal,“ chválí kolegu Ševčík. Ve švestkové omáčce našel odborník sušené švestky, takže obavy, že maso bude přelité ochucenými rozvařenými povidly nejsou v Tortuze namístě. Také teplá zelenina je připravená na másle a na pánvičce.

Pochvala od kolegy

Dobrý dojem dotváří talíře s květovým okrajem jako od babičky, které nosí obsluha. „Zvenku jsem o tomto sklepu pochyboval, ale nyní mohu restauraci jen doporučit,“ hodnotí výkon kuchařů i obsluhy v Tortuze Ševčík, který je členem asociace kuchařů a číšníků České republiky.

Kuchaři z Tortugy právem náleží Řád zlaté vařečky, který je pověšený nad barovým pultem. Dojem dobré restaurace kazí jen dvě věci. Stroze vybavené a naoko uklizené toalety a účet. Servírka přichází s rukou psaným lístkem, ze kterého není jasná cena jídel ani nápojů. Konečná suma ale po přepočítání souhlasí.

Test restaurace Tortuga - hodnocení.

Autor: Gabriela Peringerová

14.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Masopust v brněnských Kníničkách.
16

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

Zbrojovka porazila v prvním domácím zápase jarní části ligy Slovan Liberec těsně 1:0.
AKTUALIZUJEME
1 20

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvoří se kolony

Popůvky – Se zdržením musí počítat řidiči, kteří chtějí jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvoří kolony.

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

V parku na bývalém hřbitově v Líšni rozkvetou magnólie

Brno – Dříve tam k odpočinku ukládali mrtvé, dnes tam nachází klid živí. Park v líšeňské Trnkově ulici se už na podzim možná dočká rekonstrukce. Růst v něm mají nové stromy a návštěvníkům posvítí lampy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies