VYBERTE SI REGION

Tuňák v Betlémě připomíná velikostí velrybu

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídla, ochoty i dekorací je v restauraci Betlém dost, možná víc než je třeba. Drobné nedostatky a vyšší ceny vynahrazuje kvalitní kuchyně.

3.9.2011 6
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Restaurace Betlém v Brně.

Restaurace Betlém v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Betlém? Pro mnoho lidí jeden ze symbolů Vánoc. V Brně je ho možné vidět, a dokonce v něm posedět kdykoli. I teď v létě. Usměvavá obsluha se hostům snaží splnit každé přání. „Také porce jsou obrovské a připravované z čerstvých surovin,“ říká šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Restauraci Betlém v Krkoškově ulici v brněnských Černých Polích hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Kuřáci v jinak nekuřácké restauraci zamíří na zahrádku. Je chráněná hustým živým plotem. „Kolemjdoucí se alespoň nedívají hostům do talíře,“ konstatuje Dlapka. Jídelní lístek je na rozdíl od toho, který restaurace uvádí na internetu, výrazně kratší. „Podle informací na internetu jsem nevěřil, že používají čerstvé suroviny, pokud nabízejí třeba deset druhů ryb. V restauraci je nabídka kratší. To je správné,“ říká hodnotitel.

Nabídka polévek není moc konkrétní. Jedna podle denní nabídky, druhá speciální. „Pro dnešek máme zvěřinovou. Speciální připravíme na přání hosta. Jakoukoli, na kterou máme suroviny,“ vysvětluje servírka. Odchází s objednávkou zvěřinové a česnekové.

Při čekání překvapí šéfkuchař. „Pozornost podniku,“ usmívá se mladý muž a podává dva talíře s carpacciem, pestem a parmazánem na toastu. Po předkrmu následuje polévka. „To jsem ještě neviděl. Musím použít vidličku a nůž,“ říká Dlapka při pohledu na talíř, v němž plavou kusy daňčího masa. Také v česnečce leží tři plátky uzeného. „Maso je skutečně z daňka,“ konstatuje Dlapka a loví z talíře několik důkazů v podobě daňčích chlupů. Servírka se omlouvá a nabízí novou polévku.

Dlapka ji odmítá, ovšem jídlo nedojíme oba. „Polévka má ke druhému jídlu navnadit. Tahle snědení dalšího téměř vylučuje,“ míní šéfkuchař.

Objednáváme steak z tuňáka s holandskou omáčkou a opékanými brambory a plněný lilek s toasty. Pak jdeme dovnitř. Kvůli obtěžování vosami. „Interiér je příjemný, ale trochu přeplácaný. Dřevěné obložení doplňují knihy, víno, trofeje, prvorepublikové plakáty, akvárium a něco jako adventní věnec. Majitelé by měli zvolit jednotnější styl,“ radí Dlapka.

Ke gigantickému lilku přináší obsluha zdarma omáčku z čerstvých rajčat. Tuňák připomíná velrybu. „Většinou děláme porce větší. Hosté si zbytek nechávají zabalit s sebou,“ upozorňuje servírka.
Tuňák i omáčka jsou podle Dlapky výborné. „Je vidět, že kuchař se vyzná, když ho zajímalo, jak chci rybu propečenou. Omáčka není z prášků a polotovarů. A brambory jsou opečené na pánvi, nikoli ve friťáku,“ pochvaluje si.

Zbytek s sebou

Lilek je málo výrazný, vše ale napravuje náplň v podobě rajčat, paprik, hub a vepřové panenky. Obě jídla nám musí servírka po snědení přibližně třetiny porcí zabalit. „Sem se vrátím, až budu mít velký, ale skutečně velký hlad,“ směje se Dlapka.

Restauraci chválí, hlavně kvůli čerstvým surovinám, znalostem a ochotě kuchaře vyhovět každému přání zákazníka. „Velmi milá je také obsluha. Mohla by si ale trochu odpočinout a neptat se v tak krátkých časových intervalech, jestli je všechno v pořádku,“ podotýká hodnotitel.

Autor: Anna Fajkusová

3.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:
Ilustrační fotografie.

Muž blokoval tramvaj. Dal hlavičku ženě, která mu chtěla pomoci

Ilustrační foto
1

Platy v kraji? I přes navýšení jsou stále podprůměrné

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Brno /VIDEO/ – Byla to honička skoro jako z akčního filmu. Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit. Situaci po zadržení vysvětloval tím, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. „Dobrá honička," řekl zasahujícím policistům.

Ples jako Brno: Gejzír nápadů, hodnotí celebrity

Brno /REPORTÁŽ/ – Po červeném koberci v sobotu večer přicházejí do brněnské Fait Gallery první celebrity. V záři barevných světel se třpytí dlouhé šaty krásných dam, doprovázených pány ve smokingu s motýlkem. Pečlivě upravené stoly zdobí kytice bílých a růžových tulipánů. Nad nimi se starostlivě sklání číšníci a dohlížejí, aby skleničky nezůstávaly prázdné. Ples jako Brno začíná.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Větší kontrola pohřebních služeb, důstojnější zacházení s mrtvými a ve výsledku větší komfort pozůstalých. Politici si od novely zákona o pohřebnictví slibují velké zlepšení. Podle majitele brněnské pohřební služby Pavla Cajzla jsou změny nadbytečné. „Většina věcí je jenom o domluvě, není třeba, aby je určoval zákon," vysvětlil majitel pohřební služby Cajzl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies