VYBERTE SI REGION

Tuňák v Betlémě připomíná velikostí velrybu

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídla, ochoty i dekorací je v restauraci Betlém dost, možná víc než je třeba. Drobné nedostatky a vyšší ceny vynahrazuje kvalitní kuchyně.

3.9.2011 6
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Restaurace Betlém v Brně.

Restaurace Betlém v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Betlém? Pro mnoho lidí jeden ze symbolů Vánoc. V Brně je ho možné vidět, a dokonce v něm posedět kdykoli. I teď v létě. Usměvavá obsluha se hostům snaží splnit každé přání. „Také porce jsou obrovské a připravované z čerstvých surovin,“ říká šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Restauraci Betlém v Krkoškově ulici v brněnských Černých Polích hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Kuřáci v jinak nekuřácké restauraci zamíří na zahrádku. Je chráněná hustým živým plotem. „Kolemjdoucí se alespoň nedívají hostům do talíře,“ konstatuje Dlapka. Jídelní lístek je na rozdíl od toho, který restaurace uvádí na internetu, výrazně kratší. „Podle informací na internetu jsem nevěřil, že používají čerstvé suroviny, pokud nabízejí třeba deset druhů ryb. V restauraci je nabídka kratší. To je správné,“ říká hodnotitel.

Nabídka polévek není moc konkrétní. Jedna podle denní nabídky, druhá speciální. „Pro dnešek máme zvěřinovou. Speciální připravíme na přání hosta. Jakoukoli, na kterou máme suroviny,“ vysvětluje servírka. Odchází s objednávkou zvěřinové a česnekové.

Při čekání překvapí šéfkuchař. „Pozornost podniku,“ usmívá se mladý muž a podává dva talíře s carpacciem, pestem a parmazánem na toastu. Po předkrmu následuje polévka. „To jsem ještě neviděl. Musím použít vidličku a nůž,“ říká Dlapka při pohledu na talíř, v němž plavou kusy daňčího masa. Také v česnečce leží tři plátky uzeného. „Maso je skutečně z daňka,“ konstatuje Dlapka a loví z talíře několik důkazů v podobě daňčích chlupů. Servírka se omlouvá a nabízí novou polévku.

Dlapka ji odmítá, ovšem jídlo nedojíme oba. „Polévka má ke druhému jídlu navnadit. Tahle snědení dalšího téměř vylučuje,“ míní šéfkuchař.

Objednáváme steak z tuňáka s holandskou omáčkou a opékanými brambory a plněný lilek s toasty. Pak jdeme dovnitř. Kvůli obtěžování vosami. „Interiér je příjemný, ale trochu přeplácaný. Dřevěné obložení doplňují knihy, víno, trofeje, prvorepublikové plakáty, akvárium a něco jako adventní věnec. Majitelé by měli zvolit jednotnější styl,“ radí Dlapka.

Ke gigantickému lilku přináší obsluha zdarma omáčku z čerstvých rajčat. Tuňák připomíná velrybu. „Většinou děláme porce větší. Hosté si zbytek nechávají zabalit s sebou,“ upozorňuje servírka.
Tuňák i omáčka jsou podle Dlapky výborné. „Je vidět, že kuchař se vyzná, když ho zajímalo, jak chci rybu propečenou. Omáčka není z prášků a polotovarů. A brambory jsou opečené na pánvi, nikoli ve friťáku,“ pochvaluje si.

Zbytek s sebou

Lilek je málo výrazný, vše ale napravuje náplň v podobě rajčat, paprik, hub a vepřové panenky. Obě jídla nám musí servírka po snědení přibližně třetiny porcí zabalit. „Sem se vrátím, až budu mít velký, ale skutečně velký hlad,“ směje se Dlapka.

Restauraci chválí, hlavně kvůli čerstvým surovinám, znalostem a ochotě kuchaře vyhovět každému přání zákazníka. „Velmi milá je také obsluha. Mohla by si ale trochu odpočinout a neptat se v tak krátkých časových intervalech, jestli je všechno v pořádku,“ podotýká hodnotitel.

Autor: Anna Fajkusová

3.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: dívka je stále ve vážném stavu, žáci prý spěchali do školy

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies