VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tuňák v Betlémě připomíná velikostí velrybu

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídla, ochoty i dekorací je v restauraci Betlém dost, možná víc než je třeba. Drobné nedostatky a vyšší ceny vynahrazuje kvalitní kuchyně.

3.9.2011 6
SDÍLEJ:

Restaurace Betlém v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Betlém? Pro mnoho lidí jeden ze symbolů Vánoc. V Brně je ho možné vidět, a dokonce v něm posedět kdykoli. I teď v létě. Usměvavá obsluha se hostům snaží splnit každé přání. „Také porce jsou obrovské a připravované z čerstvých surovin,“ říká šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Restauraci Betlém v Krkoškově ulici v brněnských Černých Polích hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Kuřáci v jinak nekuřácké restauraci zamíří na zahrádku. Je chráněná hustým živým plotem. „Kolemjdoucí se alespoň nedívají hostům do talíře,“ konstatuje Dlapka. Jídelní lístek je na rozdíl od toho, který restaurace uvádí na internetu, výrazně kratší. „Podle informací na internetu jsem nevěřil, že používají čerstvé suroviny, pokud nabízejí třeba deset druhů ryb. V restauraci je nabídka kratší. To je správné,“ říká hodnotitel.

Nabídka polévek není moc konkrétní. Jedna podle denní nabídky, druhá speciální. „Pro dnešek máme zvěřinovou. Speciální připravíme na přání hosta. Jakoukoli, na kterou máme suroviny,“ vysvětluje servírka. Odchází s objednávkou zvěřinové a česnekové.

Při čekání překvapí šéfkuchař. „Pozornost podniku,“ usmívá se mladý muž a podává dva talíře s carpacciem, pestem a parmazánem na toastu. Po předkrmu následuje polévka. „To jsem ještě neviděl. Musím použít vidličku a nůž,“ říká Dlapka při pohledu na talíř, v němž plavou kusy daňčího masa. Také v česnečce leží tři plátky uzeného. „Maso je skutečně z daňka,“ konstatuje Dlapka a loví z talíře několik důkazů v podobě daňčích chlupů. Servírka se omlouvá a nabízí novou polévku.

Dlapka ji odmítá, ovšem jídlo nedojíme oba. „Polévka má ke druhému jídlu navnadit. Tahle snědení dalšího téměř vylučuje,“ míní šéfkuchař.

Objednáváme steak z tuňáka s holandskou omáčkou a opékanými brambory a plněný lilek s toasty. Pak jdeme dovnitř. Kvůli obtěžování vosami. „Interiér je příjemný, ale trochu přeplácaný. Dřevěné obložení doplňují knihy, víno, trofeje, prvorepublikové plakáty, akvárium a něco jako adventní věnec. Majitelé by měli zvolit jednotnější styl,“ radí Dlapka.

Ke gigantickému lilku přináší obsluha zdarma omáčku z čerstvých rajčat. Tuňák připomíná velrybu. „Většinou děláme porce větší. Hosté si zbytek nechávají zabalit s sebou,“ upozorňuje servírka.
Tuňák i omáčka jsou podle Dlapky výborné. „Je vidět, že kuchař se vyzná, když ho zajímalo, jak chci rybu propečenou. Omáčka není z prášků a polotovarů. A brambory jsou opečené na pánvi, nikoli ve friťáku,“ pochvaluje si.

Zbytek s sebou

Lilek je málo výrazný, vše ale napravuje náplň v podobě rajčat, paprik, hub a vepřové panenky. Obě jídla nám musí servírka po snědení přibližně třetiny porcí zabalit. „Sem se vrátím, až budu mít velký, ale skutečně velký hlad,“ směje se Dlapka.

Restauraci chválí, hlavně kvůli čerstvým surovinám, znalostem a ochotě kuchaře vyhovět každému přání zákazníka. „Velmi milá je také obsluha. Mohla by si ale trochu odpočinout a neptat se v tak krátkých časových intervalech, jestli je všechno v pořádku,“ podotýká hodnotitel.

Autor: Anna Fajkusová

3.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:
Zneužil bezbrannosti svého pětiletého syna a donutil ho, aby ho rukou sexuálně uspokojil, tvrdí obžaloba. Otce dítěte poslal ve středu brněnský krajský soud na pět a půl roku do vězení.

Pětiletého syna otec znásilnil, potvrdil soud. Muž trvá na tom, že je nevinný

Ilustrační foto

Kradl a bílil spíže. Do chatek na Tišnovsku se muž vloupal minimálně desetkrát

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Kometa má nejlepší přesilovky. Eratovy nápady ničí soupeře

Brno /INFOGRAFIKA/ – Sezonu rozjeli podobně jako loňskou, mistrovskou. Brněnští hokejisté po prvních třinácti zápasech základní části extraligy opět vedou tabulku a získali jen o dva body méně než loni v říjnu. „S třiceti body jsme spokojení. Kdybychom řekli, že ne, rouhali bychom se,“ prohlašuje asistent kouče Komety Kamil Pokorný, jehož svěřenci v úterý zahájí druhou čtvrtinu v Třinci.

V Lovčičkách našli stabilizátor dělostřelecké miny. Při kopání hrobu

Lovčičky – Hlídka slavkovských policistů a pyrotechnik vyrazili ke konci minulého týdne na hřbitov do Lovčiček. Hrobník tam objevil ojedinělý nález.

S výměnou obecních bytů Brňanům pomůže nový web

Brno – Když lidé ještě nedávno měnili obecní byt za jiný, moc možností neměli. Řešili to svépomoci, převážně přes letáčky a inzeráty v ulicích, nebo prostřednictvím nelegálních služeb realitních kanceláří.  Představitelé města se rozhodli to změnit spuštěním webu, kde se zájemci o výměnu mohou najít. Po třech týdnech od spuštění zatím na ně přidalo svůj inzerát téměř padesát lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení