VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Twin Point: žádná sláva s výbornou obsluhou

Brno /INFOGRAFIKA/ - Vepřové s brambory a hráškem vydává restaurace za originální americké prase v mléce. Stejné jídlo vaří v České republice školní jídelny.

22.8.2009 5
SDÍLEJ:

Restaurace Twin Point.Foto: DENÍK/Attila Racek

Za směnárnou a průchodem v domě s číslem popisným jedenáct v brněnské České ulici se ve sklepení skrývá malá moderní restaurace Twin Point. Zvláštností podniku je menu, které obměňují každých čtrnáct dní. Pravidelní hosté tak mají za sebou maďarskou, francouzskou nebo španělskou kuchyni a čeká je výlet na Korsiku.

Jídla z kreolské kuchyně s Louisem Armstrongem v pozadí šéfkuchaře restaurace U královny Elišky ale neoslovila. „Jídelní lístek není žádný zázrak. Čekal bych, že nabídnou klasiku z Lousiany – kreolskou bujabézu. Ta je opravdu typická,“ pouští se ostře do nabídky jídel Jiří Vařílek.

Nešetří ani stísněné prostory restaurace, nejvíc kritizuje malou kuchyň, směrem k hostům otevřenou. „Málokdo má chuť přivonět si k tomu, co si objednal host od druhého stolu,“ vysvětluje svoji nelibost nad pachy linoucími se z kuchyně Vařílek.

Jídelní lístek odkládá odborník na gastronomii s tím, že si mezi kraby, krevetami, lososem nebo ústřicemi nic nevybral, číšníkem se nakonec dá přemluvit k ochutnání lousianských sendvičů. Druhé testované jídlo s honosným názvem Cohon de Lait znamená v překladu prase v mléce a má být připraveno podle tradičního receptu. Čekání na americké speciality hostům zpříjemňuje jazz a prohlídka interiéru restaurace, kterému vévodí bílá a hnědá. Skládání obrázků z kávových zrnek na stolech zabaví na chvíli i malé strávníky.

Ještě před jídlem přináší číšník rozpečené bagety a dvě deci vynikajícího bílého vína. Škoda jen, že hosté se dozvědí pouze to, že je to Chardonay z Rakouska. Z jaké vinařské oblasti nebo jméno vinaře, bohužel číšník nezná.

Nad talíři s hlavním chodem visí posléze velké otazníky. Prase v mléce je totiž typické jídlo dětí z mateřských školek. Dva plátky vařeného vepřového, s brambory, hráškem a masovou šťávou totiž školní jídelny v Česku vaří s oblibou a mnohdy i lépe než v Twin Pointu.

K sendvičům přijdou šéfkuchaři Vařílkovi vhod rozpečené bagety v ošatce. Sendvičová bageta je totiž rozmočená šťávou z hovězího rostbífu. V tom okamžiku se šéfkuchař Vařílek na kolegy z kuchyně opravdu zlobí. „Ten kus vařeného hovězího v housce nemohou nazývat rostbífem. Rostbíf musí být růžový, natenko nakrájený a ochucený hrubou solí a drceným pepřem,“ odsouvá talíř a odmítá i zabalení nenakousnutých baget s sebou.
Stejně jako nabídka a jídla z kreolské kuchyně neosloví odborníka ani dezerty. Bananas Foster a koláč ze sladkých brambor mají jen jedno společné: dobrou zmrzlinu. Bohužel dezerty jedí hosté z talířů, které by svými otisky a šmouhami potěšily kriminalisty zjišťující daktyloskopické stopy.

„Louisiana kreolská kuchyně míchá dohromady Francii, Španělsko, Karibik, Středomoří a americké a africké vlivy. Nese s sebou i punc italské a německé kuchyně. Prostě Američani snědí všechno, ale Čechům bych to nepředkládal,“ poučuje s úsměvem Vařílek.

Restaurace Twin Point.

Úskalí originality

Přestože jeho hodnocení restaurace není příliš příznivé, jídelní lístek připravený na příští týden z kuchyně Korsické ho už zaujme víc a slibuje, že se v Twin Pointu ještě určitě ukáže. „Žádná sláva, ale jedno restauraci upřít nemůžu. Obsluha je zde výborná, číšnici jsou šikovní, všímají si hostů, jsou to profesionálové,“ hodnotí na závěr Vařílek.

Podle něj není špatný nápad nabídnout hostům pokaždé jinou kuchyni, ale kromě surovin to má ještě jiný háček. „Když vycházejí z originálních receptů, jeden nebo dva kuchaři několik kuchyní bravurně zvládnout nemohou,“ dodává Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

22.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Billboard představitelů KDU-ČSL těsně u silnice první třídy číslo třiapadesát u místní části Miroslavi - Kašence stál i 21. září 2017. V době, kdy by billboardy měly z těchto míst zmizet.
3 27

Za kampaně na nelegálních billboardech nemůžeme, hájí se politické strany

Ilustrační foto.
22

Kolony v centru: kolaps odnesl vedoucí dopravního odboru Bielko

Festival nabídne šedesát druhů piva a hudební lahůdky. Na stadionu za Lužánkami

Brno – Pivní speciály, lahůdky nejen české kuchyně a koncert oblíbených kapel. První ročník festivalu Beer Fest Brno má být ve velkém stylu. „Napadlo nás to spontánně, když jsme zjistili, že Beer Fest Brnu chybí. Rozhodli jsme se ho zorganizovat a pokusíme se založit každoroční tradici,“ uvedl pořadatel David Kopp.

AUTOMIX.CZ

Filtry pevných částic pro nafťáky zlevňují. Alespoň u některých značek

Filtr pevných částic je jedním z největších strašáků u moderních dieselových ojetin. Mnoho řidičů má pocit, že když se jedná „pouze o věc ekologie“ mohou filtr bez obav vyndat, nicméně faktem je, že jeho přítomnost v autě má dost velké opodstatnění. Je tedy velmi dobrou zprávou, že se cena nových filtrů vyvíjí příznivým trendem.

Vlakem z Adamova do Brna? Cestování zkomplikuje výluka na trati

Blanensko – Oprava jedné koleje omezí provoz na železnici na Blanensku. Nedotkne se rychlíků a spěšných vlaků, projedou i některé osobní. Ostatní nahradí autobusy. Výluka na železniční trati Brno-Česká Třebová v úseku z Brna do Adamova začne v sobotu a potrvá týden.

Podle obžaloby týral děti. Rodinný přítel tvrdí, že byl svědomitý a snaživý otec

Brno, Břeclavsko – Byl svědomitý otec, zastal se obžalovaného rodinný přítel. U Krajského soudu v Brně v pátek dopoledne pokračovalo hlavní líčení s mužem, který podle obžaloby týral od podzimu 2015 do jara 2016 své dvě děti v penzionu na Břeclavsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení