VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Twin Point: žádná sláva s výbornou obsluhou

Brno /INFOGRAFIKA/ - Vepřové s brambory a hráškem vydává restaurace za originální americké prase v mléce. Stejné jídlo vaří v České republice školní jídelny.

22.8.2009 5
SDÍLEJ:

Restaurace Twin Point.Foto: DENÍK/Attila Racek

Za směnárnou a průchodem v domě s číslem popisným jedenáct v brněnské České ulici se ve sklepení skrývá malá moderní restaurace Twin Point. Zvláštností podniku je menu, které obměňují každých čtrnáct dní. Pravidelní hosté tak mají za sebou maďarskou, francouzskou nebo španělskou kuchyni a čeká je výlet na Korsiku.

Jídla z kreolské kuchyně s Louisem Armstrongem v pozadí šéfkuchaře restaurace U královny Elišky ale neoslovila. „Jídelní lístek není žádný zázrak. Čekal bych, že nabídnou klasiku z Lousiany – kreolskou bujabézu. Ta je opravdu typická,“ pouští se ostře do nabídky jídel Jiří Vařílek.

Nešetří ani stísněné prostory restaurace, nejvíc kritizuje malou kuchyň, směrem k hostům otevřenou. „Málokdo má chuť přivonět si k tomu, co si objednal host od druhého stolu,“ vysvětluje svoji nelibost nad pachy linoucími se z kuchyně Vařílek.

Jídelní lístek odkládá odborník na gastronomii s tím, že si mezi kraby, krevetami, lososem nebo ústřicemi nic nevybral, číšníkem se nakonec dá přemluvit k ochutnání lousianských sendvičů. Druhé testované jídlo s honosným názvem Cohon de Lait znamená v překladu prase v mléce a má být připraveno podle tradičního receptu. Čekání na americké speciality hostům zpříjemňuje jazz a prohlídka interiéru restaurace, kterému vévodí bílá a hnědá. Skládání obrázků z kávových zrnek na stolech zabaví na chvíli i malé strávníky.

Ještě před jídlem přináší číšník rozpečené bagety a dvě deci vynikajícího bílého vína. Škoda jen, že hosté se dozvědí pouze to, že je to Chardonay z Rakouska. Z jaké vinařské oblasti nebo jméno vinaře, bohužel číšník nezná.

Nad talíři s hlavním chodem visí posléze velké otazníky. Prase v mléce je totiž typické jídlo dětí z mateřských školek. Dva plátky vařeného vepřového, s brambory, hráškem a masovou šťávou totiž školní jídelny v Česku vaří s oblibou a mnohdy i lépe než v Twin Pointu.

K sendvičům přijdou šéfkuchaři Vařílkovi vhod rozpečené bagety v ošatce. Sendvičová bageta je totiž rozmočená šťávou z hovězího rostbífu. V tom okamžiku se šéfkuchař Vařílek na kolegy z kuchyně opravdu zlobí. „Ten kus vařeného hovězího v housce nemohou nazývat rostbífem. Rostbíf musí být růžový, natenko nakrájený a ochucený hrubou solí a drceným pepřem,“ odsouvá talíř a odmítá i zabalení nenakousnutých baget s sebou.
Stejně jako nabídka a jídla z kreolské kuchyně neosloví odborníka ani dezerty. Bananas Foster a koláč ze sladkých brambor mají jen jedno společné: dobrou zmrzlinu. Bohužel dezerty jedí hosté z talířů, které by svými otisky a šmouhami potěšily kriminalisty zjišťující daktyloskopické stopy.

„Louisiana kreolská kuchyně míchá dohromady Francii, Španělsko, Karibik, Středomoří a americké a africké vlivy. Nese s sebou i punc italské a německé kuchyně. Prostě Američani snědí všechno, ale Čechům bych to nepředkládal,“ poučuje s úsměvem Vařílek.

Restaurace Twin Point.

Úskalí originality

Přestože jeho hodnocení restaurace není příliš příznivé, jídelní lístek připravený na příští týden z kuchyně Korsické ho už zaujme víc a slibuje, že se v Twin Pointu ještě určitě ukáže. „Žádná sláva, ale jedno restauraci upřít nemůžu. Obsluha je zde výborná, číšnici jsou šikovní, všímají si hostů, jsou to profesionálové,“ hodnotí na závěr Vařílek.

Podle něj není špatný nápad nabídnout hostům pokaždé jinou kuchyni, ale kromě surovin to má ještě jiný háček. „Když vycházejí z originálních receptů, jeden nebo dva kuchaři několik kuchyní bravurně zvládnout nemohou,“ dodává Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

22.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kajínek po propuštění z vězení vyvolává mezi lidmi různé reakce. Jedni jej odsuzují, druzí jej považují za celebritu. Když ve čtvrtek odpoledne s přítelkyní nakupoval v brněnském univerzitním kampusu, lidé se s nim fotili a chtěli autogramy.
AKTUALIZOVÁNO
3 2

Restaurace se chlubila návštěvou vraha Kajínka. Vzbudila rozporuplné reakce

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Dálnice D1 na Brno byla zavřená kvůli nehodě

Plzeň lanaří Řezníčka. Zatím jsem nic nepodepsal, říká brněnský forvard

Brno – Jde o žhavé zboží, není proto divu, že kolem něj krouží spousta zájemců. Útočník fotbalové Zbrojovky Jakub Řezníček patří mezi pilíře týmu a letos nastřílel sedm gólů, o urostlého fotbalistu projevila vážný zájem Plzeň.

VIDEO: Kachna s mláďaty zastavila dopravu u nákupního centra

Brno – Osobní stráž dostala ve středu odpoledne kachní rodina, která se vydala na cestu přes královopolskou Drobného ulici až k mokřadu pod Svitavskou radiálou nedaleko Nákupního centra Královo Pole. „Kolemjdoucí, kteří viděli, jak kachna s mláďaty přechází přes rušnou silnici a pokračuje kolem bývalého stadionu k benzínce ve Sportovní ulici, zavolali strážníky," řekl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Brňan v Manchesteru: City a United se spojily

Manchester, Brno - Když se dozvěděl o tragédii, která se odehrála jen kousek od něj, hned díky aplikaci na sociálních sítích oznámil, že je v pořádku. „Jen aby doma neměli strach. Musel jsem dát rodině vědět, že jsem v pořádku," vysvětluje pětadvacetiletý Jan Kabourek.

Muž se chtěl zabít skokem ze Stránské skály. Zabránili mu v tom policisté

Brno – Ukončit svůj život chtěl muž skokem ze Stránské skály. Policisty na něj upozornili jeho známí, kterým rozeslal zprávy s tím, že se chce zabít. Dvě hlídky policistů proto vyrazily na místo po muži pátrat. Na Stránské skále potkaly skupinu kamarádů, kteří již muže hledali. Jakmile ten uslyšel známé hlasy, vyrazil na okraj skály.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies