VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Bílého beránka vsadili na českou kuchyni

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V podniku mají zkušenosti se zážitkovou gastronomií. Přenesli ji do restaurace cenově o skupinu nižší. Zážitek si tak může dopřát víc lidí.

16.10.2010
SDÍLEJ:

Restaurace U bílého beránka.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Na roh brněnských ulic Štefánikova a Skřivanova v brněnském Králově Poli chodili lidé dlouhá léta pro levné potřeby do domácnosti. Nádherné prostory s vysokým stropem a dřevěným obložením majitel zrekonstruoval a nyní tam prodávají dobré jídlo a domácí dvanáctistupňové pivo Beránek.

Restaurace U Bílého beránka potěší všechny, kteří se rádi vracejí do období první republiky. S vybavením si architekti pohráli. Místo za barem zdobí sekretáře s vitrínami a police plná knih. Hosté šlapou po původních parketách a usedají na židle, které se stůl od stolu liší. Štuk pod zeleným stropem je odlitý z pečicích forem na beránky, ve výklenku se blyští měděná kamna.

„Mám rád retro, a tady na hosty navíc dýchne domácká atmosféra,“ rozhlíží se po restauraci testující šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík. Líbí se mu bílé plátěné prostírání, stejně tak jako zástěrky číšnic. Dopisní obálky na stolech skrývají překvapení: jednoduchý jídelní lístek. „Je fajn, když jídelní lístek otevřu a hned vím, co budu jíst,“ chválí přehlednost nabídky Ševčík.

Vše, jak má být

U Bílého beránka vsadili na českou kuchyni. Doplnili ji slovenskými haluškami s brynzou a pro vegetariány nudličkami ze sójového masa. Na karbanátky kuchař používá cizrnu, mezi předkrmy má husí játra s cibulovou marmeládou, k pivu si mohou hosté poručit domácí škvarkovou pomazánku.

Protože česká husí játra s cibulovou marmeládou v kuchyni došla, objednává si Ševčík jako předkrm tradiční italské jídlo ze syrového hovězího masa – carpaccio. K tomu jehněčí kotletku a jako dezert sladkou anýzovou rýži. Testujeme také pórkovou polévku z menu a českou klasiku, hovězí s rajskou omáčkou. Polévka je na zjemnění zakápnuta smetanou. Je chutná, slušela by jí ale víc krémová konzistence.

Carpaccio je připravené z mladého a čerstvého hovězího. „Je dochucené kousky parmezánu, rukolou, olivovým olejem, pepřem a limetkou. Přesně tak se podává v Itálii,“ chválí Ševčík kuchaře, že nevymýšlí žádné extravagantní přísady.

#nahled|http://g.denik.cz/50/37/bily_beranek_restaurace_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/37/bily_beranek_restaurace_infografika.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace U Bílého beránka.#

Jehněčí kotletka je dobře propečená, hráškové rizoto italského typu je krémové a lahodí oku i jazyku. „Na mase není směs koření, je pouze osolené, aby nic nepřebilo jehněčí chuť. Konfinovaný česnek k masu je dobrý doplněk. Doporučil bych ho jen připravit měkčí, pastovitější. Aby si ho host mohl natřít na maso,“ upozorňuje odborník na zážitkovou gastronomii.

Kuchaři se naopak nepovedlo napaření karlovarského houskového knedlíku k hovězím líčkům. Rozpadají se pod vidličkou a v poctivé rajské omáčce z drcených rajčat se scvrkly a ztvrdly. „Na omáčce je vidět, že je připravená bez mouky. Ale knedlíky kuchaři vrátím,“ říká Ševčík. Za pár minut před ním stojí talíř s novou porcí. V té už jsou knedlíky jako dech. „To se stane, kuchaři odpouštím,“ dodává smířlivě šéfkuchař.

Chutný dezert

Na hosty, kteří si objednají sladkou anýzovou rýži s hruškou pošírovanou ve víně, dýchne podzimní nálada. Na moučníku leží badyán i skořice, vše je polité rozvarem z hrušky. Dezert je příjemná tečka za obědem a návštěvu restaurace Ševčík doporučuje.

Snaživá obsluha podle něj musí přidat na profesionalitě. „Ležela přede mnou zbytečně polévková lžíce, číšník s talíři před vstupem do kuchyně balancuje a dezert bych měl dostat společně s kávou,“ upozorňuje na drobnosti Ševčík.

Podle něj je vidět, že v kuchyni U Bílého beránka mají zkušenosti se zážitkovou gastronomií. „Přenesli ji do restaurace, která je cenově o skupinu níž. To je dobré, protože si gastronomický zážitek může dopřát víc lidí,“ dodává šéfkuchař Ševčík.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

16.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vizualizace dočasného pavilonu pro oživení veřejného prostoru s využitím šesti dopravních kontejnerů. V soutěži uspěl návrh Barbory Juríčkové a Olivera Kažimíra z VUT.
1

Brněnští studenti v architektonické soutěži navrhli pavilon za jeden den

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

V Líšni našli padesátikilovou bombu. Pozůstatek z války pyrotechnik odpálil

Teplárenské objekty ožívají. Mění se na centra i parky

Brno /VIZUALIZACE/ - Nevyužité a téměř prázdné a přitom pro lidi z velkých sídlišť na dosah. Takový je stav dříve rušných teplárenských provozů po modernizaci. Městská společnost Teplárny Brno je nabízí k pronájmu. Podle typu zájemců se už ukazuje, jakou by mohly mít budoucnost. Zájmové spolky chtějí přeměnit pusté budovy na společenská centra. Na okolních parcelách chtějí městské části parky.

Přes pět tisíc obyvatel bez teplé vody. V Bystrci vymění potrubní rozvody

Brno – Bez teplé vody bude od úterý do pátku mezi osmou hodinou ráno a šestou hodin večer přes pět tisíc obyvatel brněnské Bystrce. Brněnské teplárny odstaví výtopnu v Teyschlově ulici. Bez teplé vody tak bude celé sídliště Kamechy. 

Chcete lístky na Zbrojovku? Soutěžte s Deníkem Rovnost

Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na domácí zápasy fotbalové Zbrojovky Brno v sezoně 2017/2018!

Půldruhého roku povinných reflexních prvků? Ubylo usmrcených chodců

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Povinnost nosit při chůzi po neosvětlených silnicích mimo obec reflexní prvky platí rok a půl. Smyslem novely zákona, která novou povinnosti zavedla, bylo zvýšit bezpečnost chodců. Jak se jí to podařilo, je vidět na číslech. Minulý rok bylo v Jihomoravském kraji devět usmrcených chodců, o šest méně než předloni. Stejný trend hlásí policie i celostátně. „Podíl na tom nepochybně mají i reflexní prvky,“ řekla Zuzana Ambrožová z oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení