VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Bílého beránka vsadili na českou kuchyni

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V podniku mají zkušenosti se zážitkovou gastronomií. Přenesli ji do restaurace cenově o skupinu nižší. Zážitek si tak může dopřát víc lidí.

16.10.2010
SDÍLEJ:

Restaurace U bílého beránka.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Na roh brněnských ulic Štefánikova a Skřivanova v brněnském Králově Poli chodili lidé dlouhá léta pro levné potřeby do domácnosti. Nádherné prostory s vysokým stropem a dřevěným obložením majitel zrekonstruoval a nyní tam prodávají dobré jídlo a domácí dvanáctistupňové pivo Beránek.

Restaurace U Bílého beránka potěší všechny, kteří se rádi vracejí do období první republiky. S vybavením si architekti pohráli. Místo za barem zdobí sekretáře s vitrínami a police plná knih. Hosté šlapou po původních parketách a usedají na židle, které se stůl od stolu liší. Štuk pod zeleným stropem je odlitý z pečicích forem na beránky, ve výklenku se blyští měděná kamna.

„Mám rád retro, a tady na hosty navíc dýchne domácká atmosféra,“ rozhlíží se po restauraci testující šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík. Líbí se mu bílé plátěné prostírání, stejně tak jako zástěrky číšnic. Dopisní obálky na stolech skrývají překvapení: jednoduchý jídelní lístek. „Je fajn, když jídelní lístek otevřu a hned vím, co budu jíst,“ chválí přehlednost nabídky Ševčík.

Vše, jak má být

U Bílého beránka vsadili na českou kuchyni. Doplnili ji slovenskými haluškami s brynzou a pro vegetariány nudličkami ze sójového masa. Na karbanátky kuchař používá cizrnu, mezi předkrmy má husí játra s cibulovou marmeládou, k pivu si mohou hosté poručit domácí škvarkovou pomazánku.

Protože česká husí játra s cibulovou marmeládou v kuchyni došla, objednává si Ševčík jako předkrm tradiční italské jídlo ze syrového hovězího masa – carpaccio. K tomu jehněčí kotletku a jako dezert sladkou anýzovou rýži. Testujeme také pórkovou polévku z menu a českou klasiku, hovězí s rajskou omáčkou. Polévka je na zjemnění zakápnuta smetanou. Je chutná, slušela by jí ale víc krémová konzistence.

Carpaccio je připravené z mladého a čerstvého hovězího. „Je dochucené kousky parmezánu, rukolou, olivovým olejem, pepřem a limetkou. Přesně tak se podává v Itálii,“ chválí Ševčík kuchaře, že nevymýšlí žádné extravagantní přísady.

#nahled|http://g.denik.cz/50/37/bily_beranek_restaurace_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/37/bily_beranek_restaurace_infografika.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace U Bílého beránka.#

Jehněčí kotletka je dobře propečená, hráškové rizoto italského typu je krémové a lahodí oku i jazyku. „Na mase není směs koření, je pouze osolené, aby nic nepřebilo jehněčí chuť. Konfinovaný česnek k masu je dobrý doplněk. Doporučil bych ho jen připravit měkčí, pastovitější. Aby si ho host mohl natřít na maso,“ upozorňuje odborník na zážitkovou gastronomii.

Kuchaři se naopak nepovedlo napaření karlovarského houskového knedlíku k hovězím líčkům. Rozpadají se pod vidličkou a v poctivé rajské omáčce z drcených rajčat se scvrkly a ztvrdly. „Na omáčce je vidět, že je připravená bez mouky. Ale knedlíky kuchaři vrátím,“ říká Ševčík. Za pár minut před ním stojí talíř s novou porcí. V té už jsou knedlíky jako dech. „To se stane, kuchaři odpouštím,“ dodává smířlivě šéfkuchař.

Chutný dezert

Na hosty, kteří si objednají sladkou anýzovou rýži s hruškou pošírovanou ve víně, dýchne podzimní nálada. Na moučníku leží badyán i skořice, vše je polité rozvarem z hrušky. Dezert je příjemná tečka za obědem a návštěvu restaurace Ševčík doporučuje.

Snaživá obsluha podle něj musí přidat na profesionalitě. „Ležela přede mnou zbytečně polévková lžíce, číšník s talíři před vstupem do kuchyně balancuje a dezert bych měl dostat společně s kávou,“ upozorňuje na drobnosti Ševčík.

Podle něj je vidět, že v kuchyni U Bílého beránka mají zkušenosti se zážitkovou gastronomií. „Přenesli ji do restaurace, která je cenově o skupinu níž. To je dobré, protože si gastronomický zážitek může dopřát víc lidí,“ dodává šéfkuchař Ševčík.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

16.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.
7 18

Jubilejní ohňostroje: ekologové chtějí raději světelnou show

Ilustrační foto.

Farmářské trhy? Málo problematické. Loni inspektoři zjistili jen dva nedostatky

AKTUALIZOVÁNO

Zamaštěná dálnice blokovala provoz 7 hodin. Při nehodě se vysypaly prasečí kůže

Rousínov /FOTOGALERIE/ – Kovové výlisky a vepřové kůže v úterý po čtvrté hodině odpoledne zkomplikovaly provoz na dálnici D1 u Rousínova. Vysypaly se ze dvou nákladních aut, která se tam srazila.

OBRAZEM: Nové hodiny v ulicích Brna konečně ukazují správný čas

Brno – Konec zmatků a nepřesného ukazování času. Nefunkční hodiny na deseti místech v Brně nahradily od úterního dopoledne nové. Zařízení nainstalovali zaměstnanci Technických sítí Brno.

Olomoucký vrchní soud zrušil předběžné opatření. Uber v Brně může jezdit

Olomouc, Brno – Vrchní soud v Olomouci v úterý zrušil takzvané velké předběžné opatření proti Uberu, které společnosti zakazovalo poskytovat své služby na území Brna. „Mohu potvrdit, že jej soudce zrušil. Vyjet do ulic ale mohou až ve chvíli, kdy rozhodnutí dostane společnost Uber písemně," řekl mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

AKTUALIZOVÁNO

Pod hladinou Brněnské přehrady zemřel starší muž

Brno – Na Brněnské přehradě v úterý krátce před jedenáctou hodinou utonul starší muž. Pomoci tonoucímu vyjeli hasiči ze základny ležící přímo na přehradě, na místo letěl i vrtulník. „Zavolali nás kvůli tomu, že muž se potopil a už se nevynořil. Po vytažení z vody jsme jej resuscitovali, ale neúspěšně," sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies