VYBERTE SI REGION

U Divé Báry si kuchař s jídlem umí pohrát

Brno - Příjemná a nenápadná restaurace ve Štefánikově ulici potěší jazyky mlsných hostů. Dojem ale kazí špatně udržované toalety.

13.12.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace Divá Bára.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Český název restaurace a klasickou českou kuchyni nabízí Divá Bára v brněnské Štefánikově ulici. S umístěním stolů mezi trámy na mezonety do sklepního prostoru si pohrál architekt, v kuchyni si zase s obsahem hrnců a pekáčů hraje kuchař.

Zážitek z chuti výborně připravených polévek, omáček a masa a příjemného prostředí kazí nešvar českých restaurací – zanedbané toalety. Ani oranžová a fialová barva na zdech totiž nezakryje špínu.

U stolu se zástupce šéfkuchaře z brněnského Bobycentra Jan Seibert cítí dobře. Žasne nad nabídkou poledního menu. „Kuchař si pohrál s výběrem jídel. Je vidět, že ho to baví,“ říká nad bifteky z krkovičky marinované v koňaku.

Polévku si host může objednat z obědového menu, nebo z jídelního lístku. „Boršč z menu je voňavý, horký s kusy zeleniny i masa, zahuštěný zakysanou smetanou,“ chválí Seibert.

Lístek má Divá Bára sestavený srozumitelně, kromě českých specialit nabízí i steaky, různé druhy masa včetně zvěřiny, ryby, těstoviny a saláty.

Společně s talířem mufloního masa na smetaně přináší číšník i sosírku s omáčkou a dva knedlíky. „Žasnu. Omáčce a knedlíkům navíc říkáme nachservis, ale obsluha jej většinou přináší až na přání hosta, když mu něco chybí na talíři,“ chválí Seibert omáčku v nerezové misce.

Medailonky z panenské svíčkové a kuřecích prsíček proložené šunkou a zapečené s nivou, hermelínem a eidamem patří pod názvem Zbojnická pochoutka ke specialitám podniku. Oblohou, kterou tvoří tropické ovoce mochyně, medový meloun a pomeranč, kuchař talíř pouze zdobil, jeho dominantou je maso a hranolky. „Vše je gratinované, žádné rychlé zapékání v mikrovlnce,“ opět chválí kuchařské umění kolegy Seibert.

Když číšník vidí, že hosté váhají nad výběrem dezertu, nabízí specialitu: Portské švestičky v těstíčku. Na černých talířích se před hosty objevují zapečená povidla s tvarohovým krémem a šlehačkou. A vše je dozdobené červenými semínky z granátového jablka a lístečky máty. „Naprosto nenápadná restaurace, ale velký gurmánský zážitek,“ hodnotí Seibert brněnskou restauraci, do které hosté přichází úzkým vchodem po desítce schodů.

V Divé Báře mají velký smysl pro detail. Hosté se po dobrém jídle mohou pobavit u šálku kávy. Společně s ní totiž dostávají minitatranky zabalené do vtipů Vladimíra Jiránka.

Restaurace Divá Bára.

Autor: Gabriela Peringerová

13.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Česká hlava pro brněnský tým. Mikroskop pomůže s léčbou rakoviny

Brno – Vynalezl mikroskop, který v budoucnu pomůže s nádorovou léčbou. Padesátiletý Radim Chmelík se svým týmem z Fakulty strojního inženýrství a CEITEC Vysokého učení technického v Brně obdržel minulý týden ocenění vědecké soutěže Česká hlava.

Kníničská Panna Marie? Řezbář ji vyřezal motorovou pilou

Brno /FOTOGALERIE/ – Zvuk motorové pily slyšeli v neděli dopoledne lidé z brněnských Kníniček. Před místní mateřskou školou totiž započal letošní advent v městské části. Jedním z největších lákadel programu byla řezbářská show, při níž řezbář vytvořil postavu Panny Marie.

Nehod motorkářů ubylo. Jsou lépe připravení, tvrdí odborník

Jižní Morava – Devět životů vyhaslo od začátku roku při nehodách motocyklů na silnicích v Jihomoravském kraji. Oproti loňsku je to o jednoho mrtvého méně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies