VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Divé Báry si kuchař s jídlem umí pohrát

Brno - Příjemná a nenápadná restaurace ve Štefánikově ulici potěší jazyky mlsných hostů. Dojem ale kazí špatně udržované toalety.

13.12.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace Divá Bára.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Český název restaurace a klasickou českou kuchyni nabízí Divá Bára v brněnské Štefánikově ulici. S umístěním stolů mezi trámy na mezonety do sklepního prostoru si pohrál architekt, v kuchyni si zase s obsahem hrnců a pekáčů hraje kuchař.

Zážitek z chuti výborně připravených polévek, omáček a masa a příjemného prostředí kazí nešvar českých restaurací – zanedbané toalety. Ani oranžová a fialová barva na zdech totiž nezakryje špínu.

U stolu se zástupce šéfkuchaře z brněnského Bobycentra Jan Seibert cítí dobře. Žasne nad nabídkou poledního menu. „Kuchař si pohrál s výběrem jídel. Je vidět, že ho to baví,“ říká nad bifteky z krkovičky marinované v koňaku.

Polévku si host může objednat z obědového menu, nebo z jídelního lístku. „Boršč z menu je voňavý, horký s kusy zeleniny i masa, zahuštěný zakysanou smetanou,“ chválí Seibert.

Lístek má Divá Bára sestavený srozumitelně, kromě českých specialit nabízí i steaky, různé druhy masa včetně zvěřiny, ryby, těstoviny a saláty.

Společně s talířem mufloního masa na smetaně přináší číšník i sosírku s omáčkou a dva knedlíky. „Žasnu. Omáčce a knedlíkům navíc říkáme nachservis, ale obsluha jej většinou přináší až na přání hosta, když mu něco chybí na talíři,“ chválí Seibert omáčku v nerezové misce.

Medailonky z panenské svíčkové a kuřecích prsíček proložené šunkou a zapečené s nivou, hermelínem a eidamem patří pod názvem Zbojnická pochoutka ke specialitám podniku. Oblohou, kterou tvoří tropické ovoce mochyně, medový meloun a pomeranč, kuchař talíř pouze zdobil, jeho dominantou je maso a hranolky. „Vše je gratinované, žádné rychlé zapékání v mikrovlnce,“ opět chválí kuchařské umění kolegy Seibert.

Když číšník vidí, že hosté váhají nad výběrem dezertu, nabízí specialitu: Portské švestičky v těstíčku. Na černých talířích se před hosty objevují zapečená povidla s tvarohovým krémem a šlehačkou. A vše je dozdobené červenými semínky z granátového jablka a lístečky máty. „Naprosto nenápadná restaurace, ale velký gurmánský zážitek,“ hodnotí Seibert brněnskou restauraci, do které hosté přichází úzkým vchodem po desítce schodů.

V Divé Báře mají velký smysl pro detail. Hosté se po dobrém jídle mohou pobavit u šálku kávy. Společně s ní totiž dostávají minitatranky zabalené do vtipů Vladimíra Jiránka.

Restaurace Divá Bára.

Autor: Gabriela Peringerová

13.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Billboard představitelů KDU-ČSL těsně u silnice první třídy číslo třiapadesát u místní části Miroslavi - Kašence stál i 21. září 2017. V době, kdy by billboardy měly z těchto míst zmizet.
3 27

Za kampaně na nelegálních billboardech nemůžeme, hájí se politické strany

Ilustrační foto.
22

Kolony v centru: kolaps odnesl vedoucí dopravního odboru Bielko

Festival nabídne šedesát druhů piva a hudební lahůdky. Na stadionu za Lužánkami

Brno – Pivní speciály, lahůdky nejen české kuchyně a koncert oblíbených kapel. První ročník festivalu Beer Fest Brno má být ve velkém stylu. „Napadlo nás to spontánně, když jsme zjistili, že Beer Fest Brnu chybí. Rozhodli jsme se ho zorganizovat a pokusíme se založit každoroční tradici,“ uvedl pořadatel David Kopp.

AUTOMIX.CZ

Filtry pevných částic pro nafťáky zlevňují. Alespoň u některých značek

Filtr pevných částic je jedním z největších strašáků u moderních dieselových ojetin. Mnoho řidičů má pocit, že když se jedná „pouze o věc ekologie“ mohou filtr bez obav vyndat, nicméně faktem je, že jeho přítomnost v autě má dost velké opodstatnění. Je tedy velmi dobrou zprávou, že se cena nových filtrů vyvíjí příznivým trendem.

Vlakem z Adamova do Brna? Cestování zkomplikuje výluka na trati

Blanensko – Oprava jedné koleje omezí provoz na železnici na Blanensku. Nedotkne se rychlíků a spěšných vlaků, projedou i některé osobní. Ostatní nahradí autobusy. Výluka na železniční trati Brno-Česká Třebová v úseku z Brna do Adamova začne v sobotu a potrvá týden.

Podle obžaloby týral děti. Rodinný přítel tvrdí, že byl svědomitý a snaživý otec

Brno, Břeclavsko – Byl svědomitý otec, zastal se obžalovaného rodinný přítel. U Krajského soudu v Brně v pátek dopoledne pokračovalo hlavní líčení s mužem, který podle obžaloby týral od podzimu 2015 do jara 2016 své dvě děti v penzionu na Břeclavsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení