VYBERTE SI REGION

U Kadleca mají kajmana. V jídelníčku ale chybí

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V pivnici peče babička jedné z číšnic domácí štrúdl s jablky a šlehačkou. Kuchař umí i hovězí carpacio, které prokládá špenátem.

20.2.2010 5
SDÍLEJ:

Brněnská pivnice U Kadleca.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Kajmana, piraně nebo hada mají v brněnské restauraci U Kadleca. Ne na jídelním lístku, ale v akváriích. Zatímco kajmana krmí kuchař jednou za čtrnáct dní živými myškami, hostům vaří každý den. A dobře.

Restaurace, které štamgasti před dvaceti lety neřekli jinak než U Hitlera, má nově podšitý kabát. Zevnitř. Čisté, barevné a hlavně nezakouřené prostředí potěší jistě všechny, kteří chtějí v klidu poobědvat. Zapálit si cigaretu se tam smí až po obědech, a k pivu má kuchař nachystáno několik specialit podniku.

„Jídelní lístek je takový klasický, český, hospodský. Perfektní je, že v něm jsou česká jídla – vrabec, svíčková, kachna, a pak zajímavé speciality k pivu,“ probírá se lístkem šéfkuchař restaurace Bruna Antiqua Ivo Ševčík. Za chybu v lístku považuje fakt, že zámecké brambory podávají restované s cibulí a se slaninou. „Zámecké brambory jsou kuličky vykrájené ze středu brambor, přelité máslem a sypané petrželí,“ upozorňuje Ševčík, který se specializuje na zážitkovou gastronomii.

#nahled|http://g.denik.cz/50/a2/infografika_u_kadleca_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/a2/infografika_u_kadleca.jpg|U Kadlece.#

Rychlé a milé číšnice stojí u stolu ještě než si hosté stačí sundat kabáty nebo bundy. Trpělivě počkají na objednávku. Předkrm hovězí carpacio, což je vlastně tatarák po italsku, překvapí i odborníka. Syrové maso je proložené špenátem, posypané parmazánem a servírované s olivovým olejem a limetkou. „Barevně i chuťově znamenité,“ chválí Ševčík. Oku i chuťovým buňkám lahodí i druhý předkrm: grilovaný hermelín s brusinkami. Sýr leží na jemně nakrájeném ledovém salátu. K oběma předkrmům připravil kuchař tousty naplněné česnekovým máslem.

Ohnivou pánev připraví kuchař podle přání hosta – ostře nebo jen jemně pikantně. A Kadlecova játra si šéfkuchař Ševčík přeje připravit krvavá. To však nelze, protože jde o směs s cibulí, pórkem, žampiony, kečupem a česnekem. I tak jsou játra podle Ševčíka velmi chutná, stejně jako příloha – šťouchané brambory se smetanou a špenátem.

Pánev s hvězdičkou

Směsi vepřového masa v těžké litinové pánvi se nedá vytknout nic, jídlo je chutné, maso měkké. Restaurace doporučuje k této specialitě domácí bramboráčky, i s pečivem ale získává Ohnivá pánev jedničku s hvězdičkou.

Šéfkuchař Ševčík trochu váhá nad výběrem desertu. „Na palačinky chuť nemám, rakvička a štrúdl budou zaručeně průmyslovky. Co by v pivnici dělal cukrář,“ říká. Plete se. Štrúdl je zaručeně domácí, číšnice tvrdí, že jej pekla babička. „Tak to jsem nečekal. Super carpacio, štrúdl a vlastně i jídlo. Tuto restauraci můžeme zařadit mezi lepší. Host dostane klasiku ve výborné kvalitě,“ dokončuje hodnocení Ševčík.

Při odchodu půlmetrový kajman ani okem nehne, číšnice však hosty vyprovází s milým pozdravem.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

20.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

Pošta ruší svoje pobočky a předává je obcím. Letos už pět, přibývat budou další

Brněnsko - Šetří náklady, ale služby chtějí zachovat. V malých obcích Česká pošta nechává provoz na domluvených partnerech. Do projektu se zapojilo už osm obcí na Brněnsku.

Chovatelé představili netradiční mazlíčky. Lužánky zaplnilo 120 potkanů

Brno – Asi 120 potkanů zaplnilo v sobotu lužánecké centrum volného času. Nikdo z přítomných z nich ale nepanikařil. V čistých klecích a většinou odpočívající v jejich pelíšcích je tam na osmý ročník vánoční výstavy potkanů donesli jejich chovatelé.

Z aktivisty politik. Jestli jsem nezcvokl, musí posoudit ostatní, říká Hollan

Brno /ROZHOVOR NA KONCI TÝDNE/ - Už dva roky je bývalý občanský aktivista Matěj Hollan člen brněnské vládnoucí koalice. Zviditelnil se především kritikou bývalého primátora Romana Onderky. Teď ale sám musí řešit výtky a dokonce výzvy k rezignaci od bývalých představitelů města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies