VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Kadleca mají kajmana. V jídelníčku ale chybí

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V pivnici peče babička jedné z číšnic domácí štrúdl s jablky a šlehačkou. Kuchař umí i hovězí carpacio, které prokládá špenátem.

20.2.2010 5
SDÍLEJ:

Brněnská pivnice U Kadleca.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Kajmana, piraně nebo hada mají v brněnské restauraci U Kadleca. Ne na jídelním lístku, ale v akváriích. Zatímco kajmana krmí kuchař jednou za čtrnáct dní živými myškami, hostům vaří každý den. A dobře.

Restaurace, které štamgasti před dvaceti lety neřekli jinak než U Hitlera, má nově podšitý kabát. Zevnitř. Čisté, barevné a hlavně nezakouřené prostředí potěší jistě všechny, kteří chtějí v klidu poobědvat. Zapálit si cigaretu se tam smí až po obědech, a k pivu má kuchař nachystáno několik specialit podniku.

„Jídelní lístek je takový klasický, český, hospodský. Perfektní je, že v něm jsou česká jídla – vrabec, svíčková, kachna, a pak zajímavé speciality k pivu,“ probírá se lístkem šéfkuchař restaurace Bruna Antiqua Ivo Ševčík. Za chybu v lístku považuje fakt, že zámecké brambory podávají restované s cibulí a se slaninou. „Zámecké brambory jsou kuličky vykrájené ze středu brambor, přelité máslem a sypané petrželí,“ upozorňuje Ševčík, který se specializuje na zážitkovou gastronomii.

#nahled|http://g.denik.cz/50/a2/infografika_u_kadleca_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/a2/infografika_u_kadleca.jpg|U Kadlece.#

Rychlé a milé číšnice stojí u stolu ještě než si hosté stačí sundat kabáty nebo bundy. Trpělivě počkají na objednávku. Předkrm hovězí carpacio, což je vlastně tatarák po italsku, překvapí i odborníka. Syrové maso je proložené špenátem, posypané parmazánem a servírované s olivovým olejem a limetkou. „Barevně i chuťově znamenité,“ chválí Ševčík. Oku i chuťovým buňkám lahodí i druhý předkrm: grilovaný hermelín s brusinkami. Sýr leží na jemně nakrájeném ledovém salátu. K oběma předkrmům připravil kuchař tousty naplněné česnekovým máslem.

Ohnivou pánev připraví kuchař podle přání hosta – ostře nebo jen jemně pikantně. A Kadlecova játra si šéfkuchař Ševčík přeje připravit krvavá. To však nelze, protože jde o směs s cibulí, pórkem, žampiony, kečupem a česnekem. I tak jsou játra podle Ševčíka velmi chutná, stejně jako příloha – šťouchané brambory se smetanou a špenátem.

Pánev s hvězdičkou

Směsi vepřového masa v těžké litinové pánvi se nedá vytknout nic, jídlo je chutné, maso měkké. Restaurace doporučuje k této specialitě domácí bramboráčky, i s pečivem ale získává Ohnivá pánev jedničku s hvězdičkou.

Šéfkuchař Ševčík trochu váhá nad výběrem desertu. „Na palačinky chuť nemám, rakvička a štrúdl budou zaručeně průmyslovky. Co by v pivnici dělal cukrář,“ říká. Plete se. Štrúdl je zaručeně domácí, číšnice tvrdí, že jej pekla babička. „Tak to jsem nečekal. Super carpacio, štrúdl a vlastně i jídlo. Tuto restauraci můžeme zařadit mezi lepší. Host dostane klasiku ve výborné kvalitě,“ dokončuje hodnocení Ševčík.

Při odchodu půlmetrový kajman ani okem nehne, číšnice však hosty vyprovází s milým pozdravem.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

20.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:
Poškozená dlažba v parku před Janáčkovým divadlem.
5

Dodávka se propadla mezi trysky před Janáčkovým divadlem

Ilustrační foto

Třicetistupňová vedra vydrží až do čtvrtka, řeky jsou na hranicích sucha

Maketa Německého domu na Moravském náměstí stojí načerno. Nemá stavební povolení

Brno /ANKETA/ - Brno porušuje skrz své turistické centrum zákon, obvinil šéf brněnských občanských demokratů Robert Kerndl současné vedení magistrátu. Problém vidí v maketě Německého domu na Moravském náměstí. „Musí mít stavební povolení a územní rozhodnutí, které nemá. Jde o černou stavbu," uvedl Kerndl.

Oprava Křenové ulice se odkládá o dva měsíce

Brno – Stavební stroje a hluk oprav se brněnské Křenové ulici o prázdninách nakonec vyhnou. Jak už dříve Brněnský deník Rovnost informoval, dopravní podnik plánoval přes léto opravovat tamní koleje. „Termín zahájení této rekonstrukce jsme posunuli v koordinaci s ředitelstvím silnic a dálnic, které až do srpna bude opravovat Hladíkovu ulici. Souběh obou staveb by výrazně zkomplikoval dopravu v dané lokalitě," vysvětlil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Policisté zastavili auto kvůli překročení rychlosti. Řídil šestnáctiletý mladík

Brno – Rychlou jízdou na sebe minulý týden upozornil zdrogovaný mladík, který projel židenickou Jedovnickou ulicí rychlostí dvaadevadesát kilometrů za hodinu. „Poté, co ho policisté zastavili, předložil řidič doklady k autu. Řidičský průkaz ale ne. Ukázalo se, že je mu teprve šestnáct," sdělil v pondělí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies