VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Kadleca mají kajmana. V jídelníčku ale chybí

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V pivnici peče babička jedné z číšnic domácí štrúdl s jablky a šlehačkou. Kuchař umí i hovězí carpacio, které prokládá špenátem.

20.2.2010 5
SDÍLEJ:

Brněnská pivnice U Kadleca.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Kajmana, piraně nebo hada mají v brněnské restauraci U Kadleca. Ne na jídelním lístku, ale v akváriích. Zatímco kajmana krmí kuchař jednou za čtrnáct dní živými myškami, hostům vaří každý den. A dobře.

Restaurace, které štamgasti před dvaceti lety neřekli jinak než U Hitlera, má nově podšitý kabát. Zevnitř. Čisté, barevné a hlavně nezakouřené prostředí potěší jistě všechny, kteří chtějí v klidu poobědvat. Zapálit si cigaretu se tam smí až po obědech, a k pivu má kuchař nachystáno několik specialit podniku.

„Jídelní lístek je takový klasický, český, hospodský. Perfektní je, že v něm jsou česká jídla – vrabec, svíčková, kachna, a pak zajímavé speciality k pivu,“ probírá se lístkem šéfkuchař restaurace Bruna Antiqua Ivo Ševčík. Za chybu v lístku považuje fakt, že zámecké brambory podávají restované s cibulí a se slaninou. „Zámecké brambory jsou kuličky vykrájené ze středu brambor, přelité máslem a sypané petrželí,“ upozorňuje Ševčík, který se specializuje na zážitkovou gastronomii.

#nahled|http://g.denik.cz/50/a2/infografika_u_kadleca_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/a2/infografika_u_kadleca.jpg|U Kadlece.#

Rychlé a milé číšnice stojí u stolu ještě než si hosté stačí sundat kabáty nebo bundy. Trpělivě počkají na objednávku. Předkrm hovězí carpacio, což je vlastně tatarák po italsku, překvapí i odborníka. Syrové maso je proložené špenátem, posypané parmazánem a servírované s olivovým olejem a limetkou. „Barevně i chuťově znamenité,“ chválí Ševčík. Oku i chuťovým buňkám lahodí i druhý předkrm: grilovaný hermelín s brusinkami. Sýr leží na jemně nakrájeném ledovém salátu. K oběma předkrmům připravil kuchař tousty naplněné česnekovým máslem.

Ohnivou pánev připraví kuchař podle přání hosta – ostře nebo jen jemně pikantně. A Kadlecova játra si šéfkuchař Ševčík přeje připravit krvavá. To však nelze, protože jde o směs s cibulí, pórkem, žampiony, kečupem a česnekem. I tak jsou játra podle Ševčíka velmi chutná, stejně jako příloha – šťouchané brambory se smetanou a špenátem.

Pánev s hvězdičkou

Směsi vepřového masa v těžké litinové pánvi se nedá vytknout nic, jídlo je chutné, maso měkké. Restaurace doporučuje k této specialitě domácí bramboráčky, i s pečivem ale získává Ohnivá pánev jedničku s hvězdičkou.

Šéfkuchař Ševčík trochu váhá nad výběrem desertu. „Na palačinky chuť nemám, rakvička a štrúdl budou zaručeně průmyslovky. Co by v pivnici dělal cukrář,“ říká. Plete se. Štrúdl je zaručeně domácí, číšnice tvrdí, že jej pekla babička. „Tak to jsem nečekal. Super carpacio, štrúdl a vlastně i jídlo. Tuto restauraci můžeme zařadit mezi lepší. Host dostane klasiku ve výborné kvalitě,“ dokončuje hodnocení Ševčík.

Při odchodu půlmetrový kajman ani okem nehne, číšnice však hosty vyprovází s milým pozdravem.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

20.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Sexuálně se uspokojoval u Brněnské přehrady. Při onanování ho viděly i děti

Nedělní srážka dvou aut na bantické křižovatce si vyžádala dva mrtvé a pět těžce zraněných včetně tří dětí.
AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO
8

Nedání přednosti na bantické křižovatce: tragická nehoda uzavřela silnici smrti

Ženy na kandidátkách do voleb? Na jižní Moravě stále vzácnost

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Šestadvacet politických stran a hnutí chce na podzim kandidovat v Jihomoravském kraji ve volbách do poslanecké sněmovny. Brněnský deník Rovnost zanalyzoval kandidátky desítky stran, které mají podle posledních průzkumů šanci získat alespoň tři procenta hlasů.

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Jižní Morava /LÉTO V POHYBU, INFOGRAFIKA/ - Koho by nelákalo chodit po vodě? I na jižní Moravě si zájemci mohou aspoň vzdáleně vyzkoušet, jaké to je. Na čtyřech místech v regionu lze otestovat aquazorbing, tedy pohyb v nafouknuté plastové kouli na hladině. Věnuje se mu sedmý díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Náměstek pro dopravu Hollan: Selžu, jen pokud rezidentní zóny nebudou

Brno - Peníze na rezidentní parkování v Brně náměstek pro dopravu Matěj Hollan od ministerstva dopravy nedokázal získat. S kolegy se mu totiž nepodařilo prokázat jeho pozitivní vliv na dopravu. „Přínos je ale jasný. Vznikne mnohem více možností k parkování pro obyvatele Brna,“ brání se Hollan.

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení