VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Kormidla: hektické království meníček

Brno - Velké porce servírované v brněnské restauraci zaručeně zaženou hlad. Kulinářský zážitek však náročnější hosty nečeká.

6.9.2008
SDÍLEJ:

Restaurace U kormidla.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Klidná plavba zaoceánského parníku? K ní se návštěva brněnské restaurace U Kormidla rozhodně přirovnat nedá. To už spíš k závodům dračích lodí na Brněnské přehradě. Pohotově obsadit místo, rychle zhltnout jídlo a honem pryč. Potěšit tak mohou alespoň ceny jídel, velké porce a široká nabídka poledních menu.

Restauraci v Kounicově ulici si za roky jejího fungování oblíbilo mnoho Brňanů. Kolem poledne je prakticky nemožné najít v ní volné místo. Dokonce i v půl druhé odpoledne hučí v lokále jako v úlu. „Nabízí tady šest druhů meníček. To je opravdu hodně a je vidět, že to lidi přitáhne,“ říká šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek. Muž, na jehož jídlech si při loňském summitu v Brně pochutnávalo šestnáct evropských prezidentů.

Přestože je „Kormidlo“ zcela zaplněné strávníky, kteří přišli právě na polední menu, servírka bez problémů přináší i jídelní lístky. Ty překvapují mile i nemile. „Nabídka je tady klasická, nic převratného. Nové chutě asi neobjevíme. Příjemným zjištěním jsou ale ceny. Třeba sto osmdesát pět korun za dvousetgramový biftek se šunkou a sýrem je skvělá cena. Běžná je aspoň o třetinu větší,“ hodnotí Vařílek.

Místo hovoru s přáteli u stolu, který je kvůli hlučnému prostředí téměř nemožný, mohou hosté ocenit stylovou výzdobu námořnické restaurace. Na stropě visí rybářské sítě, na stěnách zase červenobílý záchranný kruh nebo kormidlo.

Přestože mají kuchaři jistě plné ruce práce, hlavní chody přináší servírka už po čtvrthodině. „Jídlo vypadá na oválných talířích moc pěkně a krásně voní,“ těší se prezidentský kuchař na Balatonskou specialitu, neboli pořádnou porci kýty s čabajkou a zapečenou nivou. Rázem však Vařílek poznává, že vzhled je tentokrát lepší než chuť. „Maso je naložené v paprikové vegetě, něčím podobným jsou posypané i opékané brambory. Glutaman sodný se opravdu neztratí. V jídle navíc není žádná čabajka, ale obyčejná klobása,“ kritizuje šéfkuchař.

Druhým testovaným jídlem je Pirátská bašta. Pokrm s kuřecími nudličkami, anglickou slaninou, žampiony, česnekem a chilli zaručeně potěší žaludek i strávníkovo oko. Volba ingrediencí je také tentokrát povedenější, ovšem k labužnickému zážitku pořád něco schází. Shon v zaplněné restauraci si navíc vyžádal další kaňku na jejím hodnocení. Servírka místo objednaných bramboráčků přinesla vařené brambory.

Nevelkou spokojenost s hlavními chody by ještě mohl vylepšit povedený moučník. Ty by však návštěvník „Kormidla“ hledal v nabídce marně. Zmrzlinová tečka už rozporuplný dojem příliš nezmění. „Je vidět, že jsou tady zaměření hlavně na polední menu. Ceny i porce jsou skvělé, ale s kvalitou jídel už je to horší. Host se nají, ale labužník nadšený nebude,“ uzavírá Vařílek.

Autor: Petr Škarda

6.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zbrojovka porazila v prvním domácím zápase jarní části ligy Slovan Liberec těsně 1:0.
AKTUALIZOVÁNO
1 20

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Masopust v brněnských Kníničkách.
16

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvořily se kolony

Popůvky – Se zdržením museli počítat řidiči, kteří chtěli jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvořily kolony.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

V parku na bývalém hřbitově v Líšni rozkvetou magnólie

Brno – Dříve tam k odpočinku ukládali mrtvé, dnes tam nachází klid živí. Park v líšeňské Trnkově ulici se už na podzim možná dočká rekonstrukce. Růst v něm mají nové stromy a návštěvníkům posvítí lampy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies