VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Kormidla: hektické království meníček

Brno - Velké porce servírované v brněnské restauraci zaručeně zaženou hlad. Kulinářský zážitek však náročnější hosty nečeká.

6.9.2008
SDÍLEJ:

Restaurace U kormidla.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Klidná plavba zaoceánského parníku? K ní se návštěva brněnské restaurace U Kormidla rozhodně přirovnat nedá. To už spíš k závodům dračích lodí na Brněnské přehradě. Pohotově obsadit místo, rychle zhltnout jídlo a honem pryč. Potěšit tak mohou alespoň ceny jídel, velké porce a široká nabídka poledních menu.

Restauraci v Kounicově ulici si za roky jejího fungování oblíbilo mnoho Brňanů. Kolem poledne je prakticky nemožné najít v ní volné místo. Dokonce i v půl druhé odpoledne hučí v lokále jako v úlu. „Nabízí tady šest druhů meníček. To je opravdu hodně a je vidět, že to lidi přitáhne,“ říká šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek. Muž, na jehož jídlech si při loňském summitu v Brně pochutnávalo šestnáct evropských prezidentů.

Přestože je „Kormidlo“ zcela zaplněné strávníky, kteří přišli právě na polední menu, servírka bez problémů přináší i jídelní lístky. Ty překvapují mile i nemile. „Nabídka je tady klasická, nic převratného. Nové chutě asi neobjevíme. Příjemným zjištěním jsou ale ceny. Třeba sto osmdesát pět korun za dvousetgramový biftek se šunkou a sýrem je skvělá cena. Běžná je aspoň o třetinu větší,“ hodnotí Vařílek.

Místo hovoru s přáteli u stolu, který je kvůli hlučnému prostředí téměř nemožný, mohou hosté ocenit stylovou výzdobu námořnické restaurace. Na stropě visí rybářské sítě, na stěnách zase červenobílý záchranný kruh nebo kormidlo.

Přestože mají kuchaři jistě plné ruce práce, hlavní chody přináší servírka už po čtvrthodině. „Jídlo vypadá na oválných talířích moc pěkně a krásně voní,“ těší se prezidentský kuchař na Balatonskou specialitu, neboli pořádnou porci kýty s čabajkou a zapečenou nivou. Rázem však Vařílek poznává, že vzhled je tentokrát lepší než chuť. „Maso je naložené v paprikové vegetě, něčím podobným jsou posypané i opékané brambory. Glutaman sodný se opravdu neztratí. V jídle navíc není žádná čabajka, ale obyčejná klobása,“ kritizuje šéfkuchař.

Druhým testovaným jídlem je Pirátská bašta. Pokrm s kuřecími nudličkami, anglickou slaninou, žampiony, česnekem a chilli zaručeně potěší žaludek i strávníkovo oko. Volba ingrediencí je také tentokrát povedenější, ovšem k labužnickému zážitku pořád něco schází. Shon v zaplněné restauraci si navíc vyžádal další kaňku na jejím hodnocení. Servírka místo objednaných bramboráčků přinesla vařené brambory.

Nevelkou spokojenost s hlavními chody by ještě mohl vylepšit povedený moučník. Ty by však návštěvník „Kormidla“ hledal v nabídce marně. Zmrzlinová tečka už rozporuplný dojem příliš nezmění. „Je vidět, že jsou tady zaměření hlavně na polední menu. Ceny i porce jsou skvělé, ale s kvalitou jídel už je to horší. Host se nají, ale labužník nadšený nebude,“ uzavírá Vařílek.

Autor: Petr Škarda

6.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu totiž skončila dodávka po dopravní nehodě na boku.
AKTUALIZOVÁNO
3

Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Zdeňka Procházková.
1 6

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Brno v roce 2050? Podobu určí obyvatelé i akademici

Brno - V Brně je na 350 tisíc obyvatel. Za třicet let jich může být o 50 tisíc méně. Radní se rozhodli shromáždit data o obyvatelstvu, dopravě a dalších oblastech, aby pomocí nich vytvořili Strategii Brno 2050.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Jižní Morava - Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Pomohla mi odhodlanost, věří úspěšná žena

Brno - Ve svých osmatřiceti letech pracuje jako ředitelka největšího prodejce německé automobilky Mercedes Benz v Česku a na Slovensku Hošek Motor. Příběh Brňanky Andrey Ungerové si ve středu vyslechli hosté jedné z přednášek Ladies Business Week v Brně. Události, na které vystupují úspěšné ženy.

Parníky obsadily přehradu. Provázely je fanfáry, tleskot i troubení

Brno /FOTOGALERIE/ – Po Brněnské přehradě se rozléhá troubení parníků a stovky přihlížejících vykřikují nadšením. Dopravní podnik zahajuje jedenasedmdesátou plavební sezónu a vypouští svých šest lodí zpátky na přehradu. „Loni jsme přeplavili 240 tisíc cestujících, letos je náš cíl ještě o deset tisíc víc, i proto plavební sezónu prodloužíme až do konce října," slibuje přihlížejícím generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies