VYBERTE SI REGION

U Kyršů by mělo být plno, vaří tam královsky

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - V restauraci prvorepublikového stylu se záclonkami v oknech nabízejí silnou česnečku. Pálí z ní pusa, je pěkně řízná, s dobrým sýrem.

16.5.2009 5
SDÍLEJ:

Restaurace u Kyršů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Štamgasti z brněnských Žabovřesk chodí na roh ulic Tábor a Minská k Vidličce. I přesto, že se teď bývalá jídelna jmenuje Restaurace u Kyršů a vypadá úplně jinak.

Restaurace vyvedená v prvorepublikovém stylu s tmavými naleštěnými stoly a záclonkami v oknech by bez výčepu klidně mohla být kavárnou.
„V takovém prostředí si dokážu představit i partu starších dam, které si vyjdou na kávu,“ říká šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek ve chvíli, kdy si u vedlejšího stolu paní důchodového věku objednává polévku a malé pivo.

Okolo hostů se točí tři číšníci. Jídelní lístek sice nehýří různými druhy předkrmů, salátů nebo dezertů, ale nabízí přesně to, co si dá host v lidové hospůdce k pivu. Vepřové koleno i žebra, sýrové kuličky nebo kus masa. Šéfkuchař Vařílek vybírá a doufá, že kuchař neudělá sympatické restauraci ostudu.

Ze silné česnekové polévky od Kyršů ho pálí pusa, a přestože má chleba v polévce raději křupavý než rozmočený, chválí ji. „Žádný vyčpělý vývar. Je pěkně řízná, s dobrým sýrem,“ míchá polévku v kameninové misce šéfkuchař.

Na hlavní jídla, kuřecí kapsu labužník a steak Špilberk, čekáme o něco déle, než je přijatelných dvacet minut. Číšník přináší tmavou limonádu z produkce jednoho moravského soukromého pivovaru a Vařílek tvrdí, že si rád počká, když bude jídlo dobré.

Střízlivá obloha s polníčkem a paprikou na talíři hovoří o tom, že kuchař se vyzná. Do kapsy z kuřecího masa zapekl houby, hrášek, cibuli a sýr. Šéfkuchař Vařílek tuto chuťovou variaci oceňuje. Stejně tak farmářské brambory se slaninou, uzeným masem a cibulí i šťávu, která teče pod masem. „Vlastní šťáva, výborné maso. Tady by mělo být plno, výborně tu vaří,“ konstatuje Vařílek.

Ochutnává také steak Špilberk, kam na kus vepřového masa položil kuchař stejný kus hovězí svíčkové. Vše je propečené akorát, jen vepřové maso by podle odborníka zasloužilo víc osolit. Nakonec chuťově vše vyváží slanější sýrová omáčka.

Vařílek na konec oběda zvolí sladkou tečku. Čtyřicet korun za pohár se zmrzlinou, broskvemi a šlehačkou se mu zdá málo. Také cenu za specialitu podniku, palačinku od Kyršů, považuje za nízkou.

Restaurace U Kyršů není luxusní podnik, ale ani žádná zaplivaná čtyřka. „Je to prostě lidová česká hospoda. Najedl jsem se tady královsky,“ hodnotí na závěr Vařílek.

Lístek.

Autor: Gabriela Peringerová

16.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

Devatero originálních adventních trhů

S blížícími se Vánocemi zaplavují náměstí evropských měst stánky s rozmanitými vánočními dárky, dekoracemi i místními specialitami. Ne všechny adventní trhy ale nabízejí tu samou atmosféru. Vánoční atmosféra se dá zažít i za polárním kruhem, pod zemí či na vodě, zjistil hotelový vyhledávač trivago.cz.

Nazí brněnští veslaři nafotili kalendář. Třásli jsme se jak ratlíci, smáli se

Brno /FOTOGALERIE/ – Namísto pravidelného tréninku zapózovali před objektivy fotoaparátů. Veslaři z brněnského ČVK se svlékli při tvorbě týmového kalendáře s cílem rozšířit povědomí o tradičním jihomoravském klubu a zvýšit zájem o veslování.

Dvacet let v UNESCO. Lednicko-valtický areál je světovou pýchou

Břeclavsko – Vzala přítele za ruku a společně vyrazili vstříc procházce parkem u zámku v Lednici na Břeclavsku. Studentka gymnázia Hana Sýkorová se stala jedním z mnoha set tisíců lidí, kteří si pro strávení volného času vybrali Lednicko-valtický areál. „O víkendu v létě bývá plno, ale v listopadovém pátečním dopoledni je to lepší," řekla studentka k obrovskému zájmu turistů o celý areál. Místo s rozlohou přesahující 280 kilometrů čtverečních za posledních dvacet let rozkvetlo. V prosinci 1996 se stalo součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO – organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies