VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Kyršů by mělo být plno, vaří tam královsky

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - V restauraci prvorepublikového stylu se záclonkami v oknech nabízejí silnou česnečku. Pálí z ní pusa, je pěkně řízná, s dobrým sýrem.

16.5.2009 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Restaurace u Kyršů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Štamgasti z brněnských Žabovřesk chodí na roh ulic Tábor a Minská k Vidličce. I přesto, že se teď bývalá jídelna jmenuje Restaurace u Kyršů a vypadá úplně jinak.

Restaurace vyvedená v prvorepublikovém stylu s tmavými naleštěnými stoly a záclonkami v oknech by bez výčepu klidně mohla být kavárnou.
„V takovém prostředí si dokážu představit i partu starších dam, které si vyjdou na kávu,“ říká šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek ve chvíli, kdy si u vedlejšího stolu paní důchodového věku objednává polévku a malé pivo.

Okolo hostů se točí tři číšníci. Jídelní lístek sice nehýří různými druhy předkrmů, salátů nebo dezertů, ale nabízí přesně to, co si dá host v lidové hospůdce k pivu. Vepřové koleno i žebra, sýrové kuličky nebo kus masa. Šéfkuchař Vařílek vybírá a doufá, že kuchař neudělá sympatické restauraci ostudu.

Ze silné česnekové polévky od Kyršů ho pálí pusa, a přestože má chleba v polévce raději křupavý než rozmočený, chválí ji. „Žádný vyčpělý vývar. Je pěkně řízná, s dobrým sýrem,“ míchá polévku v kameninové misce šéfkuchař.

Na hlavní jídla, kuřecí kapsu labužník a steak Špilberk, čekáme o něco déle, než je přijatelných dvacet minut. Číšník přináší tmavou limonádu z produkce jednoho moravského soukromého pivovaru a Vařílek tvrdí, že si rád počká, když bude jídlo dobré.

Střízlivá obloha s polníčkem a paprikou na talíři hovoří o tom, že kuchař se vyzná. Do kapsy z kuřecího masa zapekl houby, hrášek, cibuli a sýr. Šéfkuchař Vařílek tuto chuťovou variaci oceňuje. Stejně tak farmářské brambory se slaninou, uzeným masem a cibulí i šťávu, která teče pod masem. „Vlastní šťáva, výborné maso. Tady by mělo být plno, výborně tu vaří,“ konstatuje Vařílek.

Ochutnává také steak Špilberk, kam na kus vepřového masa položil kuchař stejný kus hovězí svíčkové. Vše je propečené akorát, jen vepřové maso by podle odborníka zasloužilo víc osolit. Nakonec chuťově vše vyváží slanější sýrová omáčka.

Vařílek na konec oběda zvolí sladkou tečku. Čtyřicet korun za pohár se zmrzlinou, broskvemi a šlehačkou se mu zdá málo. Také cenu za specialitu podniku, palačinku od Kyršů, považuje za nízkou.

Restaurace U Kyršů není luxusní podnik, ale ani žádná zaplivaná čtyřka. „Je to prostě lidová česká hospoda. Najedl jsem se tady královsky,“ hodnotí na závěr Vařílek.

Lístek.

Autor: Gabriela Peringerová

16.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Bez gólu i bodu. Kometa dostala na Spartě čtyři branky a odváží si porážku 0:4

Ilustrační foto.
1

Kordis chystá elektronické jízdné pro celou jižní Moravu. Nejdřív už příští rok

Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Brno - Teleskopické obušky, dva lehce zranění mladíci a dva v policejní cele. Rvačku asi deseti lidí, ke které došlo na brněnském hlavním nádraží, šetří od pátečního večera policisté.

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Moravské Knínice /REPORTÁŽ/ – Co se stalo kdysi, v tem strážnickém lesi, zpívá dvojice vystupujících verbířů v doprovodu cimbálové muziky a sokolovna plná lidí v tichosti sleduje, jakými kroky ji o chvilku později překvapí dva mladí muži, jak píseň i jejich kroj napovídá, původem ze Strážnice. Ti vystupují na Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brno - Zhruba šest set dětí loni na jižní Moravě uteklo z domu. Nejčastěji se jedná o mladistvé z výchovných ústavů a dětských domovů. Obrátit se se svými problémy mohou třeba na brněnskou Modrou linku důvěry.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

Brno - Odpadky z celé Moravy ohřejí vodu na sprchování Brňanům. Představitelé brněnské spalovny se totiž chystají o polovinu zvýšit množství zlikvidovaného komunálního odpadu, který zařízení mění na teplo a elektrický proud. O navážení odpadu jednají s obcemi v sousedních krajích i v Moravskoslezském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies