VYBERTE SI REGION

U Kyršů by mělo být plno, vaří tam královsky

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - V restauraci prvorepublikového stylu se záclonkami v oknech nabízejí silnou česnečku. Pálí z ní pusa, je pěkně řízná, s dobrým sýrem.

16.5.2009 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Restaurace u Kyršů.

Restaurace u Kyršů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Štamgasti z brněnských Žabovřesk chodí na roh ulic Tábor a Minská k Vidličce. I přesto, že se teď bývalá jídelna jmenuje Restaurace u Kyršů a vypadá úplně jinak.

Restaurace vyvedená v prvorepublikovém stylu s tmavými naleštěnými stoly a záclonkami v oknech by bez výčepu klidně mohla být kavárnou.
„V takovém prostředí si dokážu představit i partu starších dam, které si vyjdou na kávu,“ říká šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek ve chvíli, kdy si u vedlejšího stolu paní důchodového věku objednává polévku a malé pivo.

Okolo hostů se točí tři číšníci. Jídelní lístek sice nehýří různými druhy předkrmů, salátů nebo dezertů, ale nabízí přesně to, co si dá host v lidové hospůdce k pivu. Vepřové koleno i žebra, sýrové kuličky nebo kus masa. Šéfkuchař Vařílek vybírá a doufá, že kuchař neudělá sympatické restauraci ostudu.

Ze silné česnekové polévky od Kyršů ho pálí pusa, a přestože má chleba v polévce raději křupavý než rozmočený, chválí ji. „Žádný vyčpělý vývar. Je pěkně řízná, s dobrým sýrem,“ míchá polévku v kameninové misce šéfkuchař.

Na hlavní jídla, kuřecí kapsu labužník a steak Špilberk, čekáme o něco déle, než je přijatelných dvacet minut. Číšník přináší tmavou limonádu z produkce jednoho moravského soukromého pivovaru a Vařílek tvrdí, že si rád počká, když bude jídlo dobré.

Střízlivá obloha s polníčkem a paprikou na talíři hovoří o tom, že kuchař se vyzná. Do kapsy z kuřecího masa zapekl houby, hrášek, cibuli a sýr. Šéfkuchař Vařílek tuto chuťovou variaci oceňuje. Stejně tak farmářské brambory se slaninou, uzeným masem a cibulí i šťávu, která teče pod masem. „Vlastní šťáva, výborné maso. Tady by mělo být plno, výborně tu vaří,“ konstatuje Vařílek.

Ochutnává také steak Špilberk, kam na kus vepřového masa položil kuchař stejný kus hovězí svíčkové. Vše je propečené akorát, jen vepřové maso by podle odborníka zasloužilo víc osolit. Nakonec chuťově vše vyváží slanější sýrová omáčka.

Vařílek na konec oběda zvolí sladkou tečku. Čtyřicet korun za pohár se zmrzlinou, broskvemi a šlehačkou se mu zdá málo. Také cenu za specialitu podniku, palačinku od Kyršů, považuje za nízkou.

Restaurace U Kyršů není luxusní podnik, ale ani žádná zaplivaná čtyřka. „Je to prostě lidová česká hospoda. Najedl jsem se tady královsky,“ hodnotí na závěr Vařílek.

Lístek.

Autor: Gabriela Peringerová

16.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Židenický místostarosta Kunc byl podle inspekce hrubý na zaměstnance radnice

Automatické sněžné řetězy jsou český vynález

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Kamechy a Žebětín spojí chodník a cyklostezka. Cenu zvyšují výkupy pozemků

Brno – Chodník podél silnice ze sídliště Kamechy do Žebětína ocení matky s kočárky a další chodci, kteří kolem Žebětínského rybníka procházejí. Pokud se vše podaří, žebětínská radnice ho chce začít stavět příští rok.

Mrazy: rybáři denně sekají díry do ledu, ryby se nadechují jen párkrát za minutu

Pohořelice - Rybáři z Rybníkářství Pohořelice od začátku letošního roku, kdy teploměr téměř neustále ukazuje teploty pod bodem mrazu, obcházejí chovné rybníky a denně prořezávají do ledu prohlubně. Do rybníka tak vnikne více světla, fytoplankton může nastartovat fotosyntézu a dodává vodě potřebný kyslík.

AKTUALIZOVÁNO

Pojď hrát hokej, láká sportovní akce jihomoravské děti. Čekají je zábavné nábory

Jižní Morava – Mnozí si nasadí poprvé brusle a poprvé posunou hokejkou puk. Český svaz ledního hokeje pořádá pro děti ve věku od čtyř do osmi let celorepublikovou akci Týden hokeje s heslem Pojď hrát hokej, při níž si vyzkouší zdarma tento sport.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies