VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Kyršů by mělo být plno, vaří tam královsky

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - V restauraci prvorepublikového stylu se záclonkami v oknech nabízejí silnou česnečku. Pálí z ní pusa, je pěkně řízná, s dobrým sýrem.

16.5.2009 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Restaurace u Kyršů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Štamgasti z brněnských Žabovřesk chodí na roh ulic Tábor a Minská k Vidličce. I přesto, že se teď bývalá jídelna jmenuje Restaurace u Kyršů a vypadá úplně jinak.

Restaurace vyvedená v prvorepublikovém stylu s tmavými naleštěnými stoly a záclonkami v oknech by bez výčepu klidně mohla být kavárnou.
„V takovém prostředí si dokážu představit i partu starších dam, které si vyjdou na kávu,“ říká šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek ve chvíli, kdy si u vedlejšího stolu paní důchodového věku objednává polévku a malé pivo.

Okolo hostů se točí tři číšníci. Jídelní lístek sice nehýří různými druhy předkrmů, salátů nebo dezertů, ale nabízí přesně to, co si dá host v lidové hospůdce k pivu. Vepřové koleno i žebra, sýrové kuličky nebo kus masa. Šéfkuchař Vařílek vybírá a doufá, že kuchař neudělá sympatické restauraci ostudu.

Ze silné česnekové polévky od Kyršů ho pálí pusa, a přestože má chleba v polévce raději křupavý než rozmočený, chválí ji. „Žádný vyčpělý vývar. Je pěkně řízná, s dobrým sýrem,“ míchá polévku v kameninové misce šéfkuchař.

Na hlavní jídla, kuřecí kapsu labužník a steak Špilberk, čekáme o něco déle, než je přijatelných dvacet minut. Číšník přináší tmavou limonádu z produkce jednoho moravského soukromého pivovaru a Vařílek tvrdí, že si rád počká, když bude jídlo dobré.

Střízlivá obloha s polníčkem a paprikou na talíři hovoří o tom, že kuchař se vyzná. Do kapsy z kuřecího masa zapekl houby, hrášek, cibuli a sýr. Šéfkuchař Vařílek tuto chuťovou variaci oceňuje. Stejně tak farmářské brambory se slaninou, uzeným masem a cibulí i šťávu, která teče pod masem. „Vlastní šťáva, výborné maso. Tady by mělo být plno, výborně tu vaří,“ konstatuje Vařílek.

Ochutnává také steak Špilberk, kam na kus vepřového masa položil kuchař stejný kus hovězí svíčkové. Vše je propečené akorát, jen vepřové maso by podle odborníka zasloužilo víc osolit. Nakonec chuťově vše vyváží slanější sýrová omáčka.

Vařílek na konec oběda zvolí sladkou tečku. Čtyřicet korun za pohár se zmrzlinou, broskvemi a šlehačkou se mu zdá málo. Také cenu za specialitu podniku, palačinku od Kyršů, považuje za nízkou.

Restaurace U Kyršů není luxusní podnik, ale ani žádná zaplivaná čtyřka. „Je to prostě lidová česká hospoda. Najedl jsem se tady královsky,“ hodnotí na závěr Vařílek.

Lístek.

Autor: Gabriela Peringerová

16.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Hokejista Richard Jarůšek.

Kometa má samá skvělá jména, říká před semifinále proti mateřskému klubu Jarůšek

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Kometě budou lidé fandit hlavně v hospodách. Veřejná projekce se zatím nechystá

Brno – Ve středu odstartuje v královéhradecké hokejové aréně semifinálová série Tipsport extraligy. Domácí Mountfield HK poprvé hostí Kometu a v Brně po delší pauze znovu začíná hokejová horečka. Brněnský deník Rovnost zjišťoval, jestli budou fanoušci moct podpořit brněnský tým před velkoplošnými obrazovkami, které byly v minulých sezonách na náměstí Svobody či na Moravském náměstí.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravní podnik koupí 60 autobusů na plyn. Cestující potěší klimatizace

Brno – Šedesát nových autobusů na stlačený zemní plyn nakoupí do konce příštího roku brněnský dopravní podnik. Příjemnou novinkou bude jejich klimatizace. „Chceme, aby každý nově pořízený trolejbus nebo autobus měl klimatizaci takzvaného salónu, čili prostoru pro cestující. Kromě toho, že jsme vyslyšeli jejich prosby, také usilujeme o moderní hromadnou dopravu, kterou bude lidé rádi jezdit," okomentovala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies