VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Lucerny se zastavil čas. Vaří tam tuctově

Brno /FOTOGALERIE/ – Gastronomicky trendová jsou jen písmenka BL u jídel. Upozorňují na fakt, že jídlo je vhodné pro hosty s bezlepkovou dietou.

11.9.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace U Lucerny.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Ve vitríně před vchodem do brněnské restaurace U Lucerny visí plakát. Šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík, který jako odborník testuje restaurace pro seriál Brněnského deníku Rovnost, si ho se zájmem prohlíží. „Myslel jsem, že je to program kina, a zatím to je jídelní lístek. To se máme na co těšit,“ nelíbí se šéfkuchaři obsáhlost jídelního lístku ještě před vstupem do podniku.

Uvnitř najde host dřevěné stoly, lavice a obložení stěn, dřevěnými příčkami oddělené sezení, kola od trakaře, umělé květiny, záclonky v oknech a ponuré šero. Podle Ševčíka se U Lucerny zastavil čas. „Takový design restaurací byl v módě před dvaceti lety. Teď se dává přednost světlému a vzdušnému prostředí,“ rozhlíží se Ševčík.

Nevalné pokrmy

Čas se podle něj zastavil i v pojetí jídelního lístku. Jídla v nekonečně dlouhé knize nemají nápad, kuřecí maso nabízí na patnáct způsobů a na stejný počet variant připravují vepřové nebo hovězí steaky. S názvy jako zámecký, dánský, valašský nebo mlynářský.

V době obědů a podávání poledního menu je objednání z jídelního lístku rychlé. Servírka ochotně souhlasí s objednáním denní polévky, kterou byl při testu boršč. Po zanoření lžíce do polévky vyvstává pro hodnotitele otázka. Dělá si kuchař z hostů legraci, nebo se jen spletl? „V boršči není ani kostička červené řepy, ani kapka zakysané smetany. Naopak v něm plavou podivné kousky mletého masa a brambor, chutná po guláši, a hlavně po maggi. Za tohle bych jako host neplatil,“ říká rozhořčeně Ševčík.

Uznává ale, že předkrm, carpaccio ze syrového hovězího masa, je dobré. „Trošku kyselé, ale to je asi receptem pro marinádu. Každý kuchař může mít vlastní,“ dodává šéfkuchař. K hlavním jídlům – kachně se zelím a knedlíky a k tataráku s topinkami – má šéfkuchař řadu výhrad. Kachní stehno bylo tuhé, zelí obyčejné, jen knedlíky nadýchané a domácí. „Obyčejné tuctové jídlo. V zelí mohla být švestka, mohlo být podlité vínem. Kuchař si s tím nevyhrál,“ říká odborník.

Nejvíc Ševčík kritizuje naservírování tataráku. Z kupičky masa na talíři se žloutek roztekl do stran, na talíři je málo ingrediencí. Chybí worchester, chilli, drcený kmín a petrželová nať. Přebývá naopak zelí jako obloha. Pod topinkami není ubrousek, který zachytí mastnotu. „U tataráku musí mít host na talíři nebo v misce možnost si maso namíchat podle chuti. Servírka se navíc ani nezeptala, zda chceme tatarák namíchat kuchařem, nebo si ho připravíme sami,“ poukazuje na školáckou chybu obsluhy Ševčík.

Nepovedený dezert

V obsáhlé nabídce dezertů nechybí palačinky, ale ani polotovary. Například dort marlenka. Šéfkuchař Ševčík si vybírá domácí tiramisu. Víc než domácí je podle něj spíše podomácku připravené. Cukrářské piškoty v něm nahradily levnější dětské. „Jsou suché, málo nasáklé kávou. O tom, že do tiramisu patří likér amaretto, kuchař asi neslyšel,“ rozhořčeně vysvětluje Ševčík. Zákusek je navíc uvnitř zmrzlý, což svědčí o tom, že ho připravili dopředu a zmrazili.

Ke kávě staví servírka na stůl cukřenku, která Ševčíka téměř postaví na nohy. „V době hygienicky baleného cukru je ulepená cukřenka naprostý nedostatek v servisu,“ je rozhořčený Ševčík.

Na závěr konstatuje, že U Lucerny našel jen samé zápory a nemá důvod se do restaurace vracet. „V době, kdy každý sleduje gastronomické trendy, si kuchař něco takového dovolit nemůže,“ dodává šéfkuchař. Moderním trendům odpovídají U Lucerny jen písmenka BL u jídel z menu. Upozorňují na jídlo vhodné pro hosty s bezlepkovou dietou.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

11.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Pro Brňany prestiž, pro některé vysokoškoláky starost. Kvůli červnové Olympiádě dětí a mládeže přijede do Brna téměř 4700 sportovců, kterým nabízí ubytování koleje Vysokého učení technického. Své pokoje tak někteří studenti musí opustit dříve.
7

Z kolejí nás vystěhují příliš brzy, stěžují si studenti

Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici.
2 8

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

Brno – V noci na neděli začíná platit středoevropský letní čas. Ručičky hodinek se ve dvě ráno posunou o hodinu vpřed. Změna se dotkne především hromadné dopravy. V Brně bude o jedno spojení nočních autobusových linek méně. Zcela se ruší spoj noční linky 91 čtyři minuty před půl čtvrtou ráno.

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Brno – Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro. Nejdříve se naučily říkanku a potom shodily připomínku zimy Moranu.

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

V Židenicích otevřeli nový psí výběh. Je největší v celém Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Majitelé psů v brněnských Židenicích mají jedno unikum. Největší psí výběh ve městě. Tamní radnice ho vybudovala na 5500 metrech čtverečních v meruňkovém sadu mezi Bělohorskou a Jedovnickou ulicí na svahu Bílé hory. „Psí výběh vznikl proto, aby dal možnost venčit psy i majitelům velkých plemen. Při hledání vhodného pozemku jsme narazili na tento a zjistili jsme, že zde kdysi býval meruňkový sad. To nás vedlo k myšlence obě funkce propojit a tak vlastně vznikl výběh v meruňkovém sadu," vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies