VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Lucerny se zastavil čas. Vaří tam tuctově

Brno /FOTOGALERIE/ – Gastronomicky trendová jsou jen písmenka BL u jídel. Upozorňují na fakt, že jídlo je vhodné pro hosty s bezlepkovou dietou.

11.9.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace U Lucerny.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Ve vitríně před vchodem do brněnské restaurace U Lucerny visí plakát. Šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík, který jako odborník testuje restaurace pro seriál Brněnského deníku Rovnost, si ho se zájmem prohlíží. „Myslel jsem, že je to program kina, a zatím to je jídelní lístek. To se máme na co těšit,“ nelíbí se šéfkuchaři obsáhlost jídelního lístku ještě před vstupem do podniku.

Uvnitř najde host dřevěné stoly, lavice a obložení stěn, dřevěnými příčkami oddělené sezení, kola od trakaře, umělé květiny, záclonky v oknech a ponuré šero. Podle Ševčíka se U Lucerny zastavil čas. „Takový design restaurací byl v módě před dvaceti lety. Teď se dává přednost světlému a vzdušnému prostředí,“ rozhlíží se Ševčík.

Nevalné pokrmy

Čas se podle něj zastavil i v pojetí jídelního lístku. Jídla v nekonečně dlouhé knize nemají nápad, kuřecí maso nabízí na patnáct způsobů a na stejný počet variant připravují vepřové nebo hovězí steaky. S názvy jako zámecký, dánský, valašský nebo mlynářský.

V době obědů a podávání poledního menu je objednání z jídelního lístku rychlé. Servírka ochotně souhlasí s objednáním denní polévky, kterou byl při testu boršč. Po zanoření lžíce do polévky vyvstává pro hodnotitele otázka. Dělá si kuchař z hostů legraci, nebo se jen spletl? „V boršči není ani kostička červené řepy, ani kapka zakysané smetany. Naopak v něm plavou podivné kousky mletého masa a brambor, chutná po guláši, a hlavně po maggi. Za tohle bych jako host neplatil,“ říká rozhořčeně Ševčík.

Uznává ale, že předkrm, carpaccio ze syrového hovězího masa, je dobré. „Trošku kyselé, ale to je asi receptem pro marinádu. Každý kuchař může mít vlastní,“ dodává šéfkuchař. K hlavním jídlům – kachně se zelím a knedlíky a k tataráku s topinkami – má šéfkuchař řadu výhrad. Kachní stehno bylo tuhé, zelí obyčejné, jen knedlíky nadýchané a domácí. „Obyčejné tuctové jídlo. V zelí mohla být švestka, mohlo být podlité vínem. Kuchař si s tím nevyhrál,“ říká odborník.

Nejvíc Ševčík kritizuje naservírování tataráku. Z kupičky masa na talíři se žloutek roztekl do stran, na talíři je málo ingrediencí. Chybí worchester, chilli, drcený kmín a petrželová nať. Přebývá naopak zelí jako obloha. Pod topinkami není ubrousek, který zachytí mastnotu. „U tataráku musí mít host na talíři nebo v misce možnost si maso namíchat podle chuti. Servírka se navíc ani nezeptala, zda chceme tatarák namíchat kuchařem, nebo si ho připravíme sami,“ poukazuje na školáckou chybu obsluhy Ševčík.

Nepovedený dezert

V obsáhlé nabídce dezertů nechybí palačinky, ale ani polotovary. Například dort marlenka. Šéfkuchař Ševčík si vybírá domácí tiramisu. Víc než domácí je podle něj spíše podomácku připravené. Cukrářské piškoty v něm nahradily levnější dětské. „Jsou suché, málo nasáklé kávou. O tom, že do tiramisu patří likér amaretto, kuchař asi neslyšel,“ rozhořčeně vysvětluje Ševčík. Zákusek je navíc uvnitř zmrzlý, což svědčí o tom, že ho připravili dopředu a zmrazili.

Ke kávě staví servírka na stůl cukřenku, která Ševčíka téměř postaví na nohy. „V době hygienicky baleného cukru je ulepená cukřenka naprostý nedostatek v servisu,“ je rozhořčený Ševčík.

Na závěr konstatuje, že U Lucerny našel jen samé zápory a nemá důvod se do restaurace vracet. „V době, kdy každý sleduje gastronomické trendy, si kuchař něco takového dovolit nemůže,“ dodává šéfkuchař. Moderním trendům odpovídají U Lucerny jen písmenka BL u jídel z menu. Upozorňují na jídlo vhodné pro hosty s bezlepkovou dietou.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

11.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Zbrojovka porazila v prvním domácím zápase jarní části ligy Slovan Liberec těsně 1:0.
AKTUALIZOVÁNO
1 20

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Masopust v brněnských Kníničkách.
16

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvořily se kolony

Popůvky – Se zdržením museli počítat řidiči, kteří chtěli jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvořily kolony.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

V parku na bývalém hřbitově v Líšni rozkvetou magnólie

Brno – Dříve tam k odpočinku ukládali mrtvé, dnes tam nachází klid živí. Park v líšeňské Trnkově ulici se už na podzim možná dočká rekonstrukce. Růst v něm mají nové stromy a návštěvníkům posvítí lampy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies