VYBERTE SI REGION

U Lucerny se zastavil čas. Vaří tam tuctově

Brno /FOTOGALERIE/ – Gastronomicky trendová jsou jen písmenka BL u jídel. Upozorňují na fakt, že jídlo je vhodné pro hosty s bezlepkovou dietou.

11.9.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Brněnská restaurace U Lucerny.

Brněnská restaurace U Lucerny.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Ve vitríně před vchodem do brněnské restaurace U Lucerny visí plakát. Šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík, který jako odborník testuje restaurace pro seriál Brněnského deníku Rovnost, si ho se zájmem prohlíží. „Myslel jsem, že je to program kina, a zatím to je jídelní lístek. To se máme na co těšit,“ nelíbí se šéfkuchaři obsáhlost jídelního lístku ještě před vstupem do podniku.

Uvnitř najde host dřevěné stoly, lavice a obložení stěn, dřevěnými příčkami oddělené sezení, kola od trakaře, umělé květiny, záclonky v oknech a ponuré šero. Podle Ševčíka se U Lucerny zastavil čas. „Takový design restaurací byl v módě před dvaceti lety. Teď se dává přednost světlému a vzdušnému prostředí,“ rozhlíží se Ševčík.

Nevalné pokrmy

Čas se podle něj zastavil i v pojetí jídelního lístku. Jídla v nekonečně dlouhé knize nemají nápad, kuřecí maso nabízí na patnáct způsobů a na stejný počet variant připravují vepřové nebo hovězí steaky. S názvy jako zámecký, dánský, valašský nebo mlynářský.

V době obědů a podávání poledního menu je objednání z jídelního lístku rychlé. Servírka ochotně souhlasí s objednáním denní polévky, kterou byl při testu boršč. Po zanoření lžíce do polévky vyvstává pro hodnotitele otázka. Dělá si kuchař z hostů legraci, nebo se jen spletl? „V boršči není ani kostička červené řepy, ani kapka zakysané smetany. Naopak v něm plavou podivné kousky mletého masa a brambor, chutná po guláši, a hlavně po maggi. Za tohle bych jako host neplatil,“ říká rozhořčeně Ševčík.

Uznává ale, že předkrm, carpaccio ze syrového hovězího masa, je dobré. „Trošku kyselé, ale to je asi receptem pro marinádu. Každý kuchař může mít vlastní,“ dodává šéfkuchař. K hlavním jídlům – kachně se zelím a knedlíky a k tataráku s topinkami – má šéfkuchař řadu výhrad. Kachní stehno bylo tuhé, zelí obyčejné, jen knedlíky nadýchané a domácí. „Obyčejné tuctové jídlo. V zelí mohla být švestka, mohlo být podlité vínem. Kuchař si s tím nevyhrál,“ říká odborník.

Nejvíc Ševčík kritizuje naservírování tataráku. Z kupičky masa na talíři se žloutek roztekl do stran, na talíři je málo ingrediencí. Chybí worchester, chilli, drcený kmín a petrželová nať. Přebývá naopak zelí jako obloha. Pod topinkami není ubrousek, který zachytí mastnotu. „U tataráku musí mít host na talíři nebo v misce možnost si maso namíchat podle chuti. Servírka se navíc ani nezeptala, zda chceme tatarák namíchat kuchařem, nebo si ho připravíme sami,“ poukazuje na školáckou chybu obsluhy Ševčík.

Nepovedený dezert

V obsáhlé nabídce dezertů nechybí palačinky, ale ani polotovary. Například dort marlenka. Šéfkuchař Ševčík si vybírá domácí tiramisu. Víc než domácí je podle něj spíše podomácku připravené. Cukrářské piškoty v něm nahradily levnější dětské. „Jsou suché, málo nasáklé kávou. O tom, že do tiramisu patří likér amaretto, kuchař asi neslyšel,“ rozhořčeně vysvětluje Ševčík. Zákusek je navíc uvnitř zmrzlý, což svědčí o tom, že ho připravili dopředu a zmrazili.

Ke kávě staví servírka na stůl cukřenku, která Ševčíka téměř postaví na nohy. „V době hygienicky baleného cukru je ulepená cukřenka naprostý nedostatek v servisu,“ je rozhořčený Ševčík.

Na závěr konstatuje, že U Lucerny našel jen samé zápory a nemá důvod se do restaurace vracet. „V době, kdy každý sleduje gastronomické trendy, si kuchař něco takového dovolit nemůže,“ dodává šéfkuchař. Moderním trendům odpovídají U Lucerny jen písmenka BL u jídel z menu. Upozorňují na jídlo vhodné pro hosty s bezlepkovou dietou.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

11.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ženy i muži se chodí už více než století stříhat do kadeřnictví v Údolní ulici. Nejstarší brněnský salón majitel zrekonstruuje.
20

Stříhají v něm lidi přes sto let. Nejstarší brněnské kadeřnictví zrekonstruují

Ilustrační foto.

Židenický místostarosta Kunc byl podle inspekce hrubý na zaměstnance radnice

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Pokud jste někdy nasazovali klasické sněhové řetězy, určitě vás napadlo, že by jejich montáž mohla být o trochu snadnější a rychlejší. Nový český vynález naštěstí splňuje obojí zmíněné.

Kamechy a Žebětín spojí chodník a cyklostezka. Cenu zvyšují výkupy pozemků

Brno – Chodník podél silnice ze sídliště Kamechy do Žebětína ocení matky s kočárky a další chodci, kteří kolem Žebětínského rybníka procházejí. Pokud se vše podaří, žebětínská radnice ho chce začít stavět příští rok.

AKTUALIZOVÁNO

Policejní akce odhalila šest opilých řidičů autobusů. V práci je čeká výpověď

Jižní Morava /FOTO/ – Usedli za volant, nastartovali autobusy a začali nabírat cestující. Šesti řidičům autobusů v Jihomoravském kraji v pondělí nevadilo, že byli opilí, do práce vyrazili i navzdory tomu. Policisté se na ně zaměřili při rozsáhlé akci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies