VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Malchrů chutná. Klasická lidovka se vším všudy

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V jídlech nenašel šéfkuchař Vařílek přísady, které do nich patří. Přesto mu chutnalo.

5.6.2010 2
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace U Malchrů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Prostorná předzahrádka, pulty na stojáka u výčepu, dlouhý lokál plný stolů a ocenění za vynikající péči o čepované pivo. To je restaurace U Malchrů ve Vančurově ulici v Židenicích. Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek o ní tvrdí, že je to absolutní klasika. „Prostě lidová hospoda se vším, co k ní patří. S jídlem i pitím. A navíc je tu absolutně čisto,“ rozhlíží se po nekuřáckém salonku šéfkuchař.

K dobru dává vzpomínku na tento podnik z doby před více než dvaceti lety. „U Malchrů, to byla vždycky první štace lidí, které pustili z basy. Když jsem tu byl naposledy, bál jsem se, abych nedostal ránu, jak se chlapi prali. A od stropu visely vždycky jen žárovky,“ usmívá se testující šéfkuchař. Nyní mají U Malchrů lustry a hosté v klidu vychutnávají pivo a jídlo.

V jídelním lístku založeném v hnědých koženkových deskách je ode všeho trochu. Od masa, těstovin, sýrů i salátů. „Líbí se mi jeho skladba. Kdybych sem chodil týden, každý den si můžu vybrat něco jiného,“ říká Vařílek a pozastavuje se nad římskou roštěnou. Kuchař v pokrmu zkombinoval hovězí maso s fíky, nivou a máslem. „Je vidět, že tady má někdo fantazii. Nemusí to chutnat špatně,“ uvažuje odborník.

Vzápětí po servírce kuchař vzkazuje, že poloviční porci kuřecích řízečků hostům neudělá. „Nevím proč, tak se kuchař chovat nesmí,“ zlobí se Vařílek. Objednává si jídlo nazvané brněnský drak a kromě řízečků ještě doporučuje svratecký guláš. „Všechno to jsou taková brněnská jídla, takže ochutnáme, jak je umí udělat U Malchrů,“ rozhoduje se šéfkuchař.

Kuchař si dal na čas

Kuchyně však testovací tým pořádně zaskočí. Přestože už není doba obědů, v restauraci je klid a štamgasti přicházejí jen „na jedno“ po práci, trvá příprava tří jídel neuvěřitelných pětačtyřicet minut. „Asi zhodnotíme chleba a půjdeme,“ dívá se Vařílek smutně na ošatku s pečivem. Chléb je měkký a čerstvý.

Na oválných talířích po dlouhé době čekání servírka přináší jídla. Jsou střízlivě dozdobena rajčetem, paprikou a okurkou. Řízky jsou chutné a porce dvou kusů masa obrovská. Kuchař ji bez problémů mohl připravit poloviční.

#nahled|http://g.denik.cz/50/6e/restaurace_u_malchru_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/6e/restaurace_u_malchru_infografika.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace U Malchrů.#

Co však není v pořádku, je složení guláše a draka. „Chuť není špatná. Ale v obou pokrmech chybí ingredience, které tam prostě patří,“ poukazuje na chyby při přípravě jídel Vařílek. Ve svrateckém guláši chybí žampiony a v základu paprika. Kuchař do něj naopak přilil tolik kečupu, až pálí na patře. „Guláš je guláš. Má mít paprikový základ. Takhle to chutná jako směs na flamendra,“ hodnotí Vařílek.

Také v brněnském drakovi nenachází, co do jídla správně patří. „Je to chutné. Cítím hořčici, křen, kečup i okurek, maso je dobře opracované. Vadou na kráse je libový párek místo klobásy,“ upozorňuje hodnotící šéfkuchař. Restaurace U Malchrů je podle Vařílka hospoda jako vystřižená z knížek o štamgastech. „Majitelé se z toho tady nesnaží dělat něco, co to není. Bylo to tu dobré, ale žádná velká gastronomie. V takovém podniku to ale kuchaři klidně prominu,“ uzavírá hodnocení Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
5.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
1 7

Lázně u Pasohlávek? Hrozí úplný krach projektu

Dělnická strana - ilustrační foto.
1

Příznivci Dělnické strany budou v Brně protestovat proti politice magistrátu

VIDEO: Při ukázkách policejních zákroků zazněl štěkot psů i výstřely z pistole

Brno /FOTOGALERIE/ - Svou výzbroj a schopnosti představili v pátek na náměstí Svobody policisté. Návštěvníci se podívali na ukázky nejrůznějších zákroků i na vybavení, se kterým strážci zákona pracují.

AUTOMIX.CZ

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

/FOTOGALERIE/ Na vozech mají heslo Pomáhat a chránit, nicméně i oni potřebují občas pomoc. Vidět policejní auto - ať státní či obecní policie - v nesnázích je sice trochu nezvyklé, ale občas k tomu dojde.

Podvodníci zneužili důvěřivosti starší ženy. Slíbili jí opravu hroby jejího muže

Brno, Brněnsko – Muž zvoní na zvonek a o chvilku později mu otevírá devadesátiletá žena. Sympatický mladík se představuje jako pojišťovák a důchodkyně ho pozve dál. „Požádal ji o sklenici vody, pak využil nepozornosti a ukradl jí obálku s penězi. Důchodkyně přišla o dvě stě tisíc korun," popsala případ policejní mluvčí Andrea Cejnková.

OBRAZEM: Vincent nebo Picasso? Lidé vyberou jméno malé lamy

Brno - Zatím je bezejmenný, to se ale brzy změní. Malému lamímu samci s modrýma očima, který se narodil začátkem června v brněnském Lamacentru Hády, mohou nyní vybrat jméno lidé na webu centra. Možnosti jsou Vincent, Picasso, Orion, Bruno, Leonardo nebo Drak.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies