VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Malchrů chutná. Klasická lidovka se vším všudy

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V jídlech nenašel šéfkuchař Vařílek přísady, které do nich patří. Přesto mu chutnalo.

5.6.2010 2
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace U Malchrů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Prostorná předzahrádka, pulty na stojáka u výčepu, dlouhý lokál plný stolů a ocenění za vynikající péči o čepované pivo. To je restaurace U Malchrů ve Vančurově ulici v Židenicích. Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek o ní tvrdí, že je to absolutní klasika. „Prostě lidová hospoda se vším, co k ní patří. S jídlem i pitím. A navíc je tu absolutně čisto,“ rozhlíží se po nekuřáckém salonku šéfkuchař.

K dobru dává vzpomínku na tento podnik z doby před více než dvaceti lety. „U Malchrů, to byla vždycky první štace lidí, které pustili z basy. Když jsem tu byl naposledy, bál jsem se, abych nedostal ránu, jak se chlapi prali. A od stropu visely vždycky jen žárovky,“ usmívá se testující šéfkuchař. Nyní mají U Malchrů lustry a hosté v klidu vychutnávají pivo a jídlo.

V jídelním lístku založeném v hnědých koženkových deskách je ode všeho trochu. Od masa, těstovin, sýrů i salátů. „Líbí se mi jeho skladba. Kdybych sem chodil týden, každý den si můžu vybrat něco jiného,“ říká Vařílek a pozastavuje se nad římskou roštěnou. Kuchař v pokrmu zkombinoval hovězí maso s fíky, nivou a máslem. „Je vidět, že tady má někdo fantazii. Nemusí to chutnat špatně,“ uvažuje odborník.

Vzápětí po servírce kuchař vzkazuje, že poloviční porci kuřecích řízečků hostům neudělá. „Nevím proč, tak se kuchař chovat nesmí,“ zlobí se Vařílek. Objednává si jídlo nazvané brněnský drak a kromě řízečků ještě doporučuje svratecký guláš. „Všechno to jsou taková brněnská jídla, takže ochutnáme, jak je umí udělat U Malchrů,“ rozhoduje se šéfkuchař.

Kuchař si dal na čas

Kuchyně však testovací tým pořádně zaskočí. Přestože už není doba obědů, v restauraci je klid a štamgasti přicházejí jen „na jedno“ po práci, trvá příprava tří jídel neuvěřitelných pětačtyřicet minut. „Asi zhodnotíme chleba a půjdeme,“ dívá se Vařílek smutně na ošatku s pečivem. Chléb je měkký a čerstvý.

Na oválných talířích po dlouhé době čekání servírka přináší jídla. Jsou střízlivě dozdobena rajčetem, paprikou a okurkou. Řízky jsou chutné a porce dvou kusů masa obrovská. Kuchař ji bez problémů mohl připravit poloviční.

#nahled|http://g.denik.cz/50/6e/restaurace_u_malchru_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/6e/restaurace_u_malchru_infografika.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace U Malchrů.#

Co však není v pořádku, je složení guláše a draka. „Chuť není špatná. Ale v obou pokrmech chybí ingredience, které tam prostě patří,“ poukazuje na chyby při přípravě jídel Vařílek. Ve svrateckém guláši chybí žampiony a v základu paprika. Kuchař do něj naopak přilil tolik kečupu, až pálí na patře. „Guláš je guláš. Má mít paprikový základ. Takhle to chutná jako směs na flamendra,“ hodnotí Vařílek.

Také v brněnském drakovi nenachází, co do jídla správně patří. „Je to chutné. Cítím hořčici, křen, kečup i okurek, maso je dobře opracované. Vadou na kráse je libový párek místo klobásy,“ upozorňuje hodnotící šéfkuchař. Restaurace U Malchrů je podle Vařílka hospoda jako vystřižená z knížek o štamgastech. „Majitelé se z toho tady nesnaží dělat něco, co to není. Bylo to tu dobré, ale žádná velká gastronomie. V takovém podniku to ale kuchaři klidně prominu,“ uzavírá hodnocení Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
5.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Lucie Šafářová.

Šafářová se stane světovou jedničkou ve čtyřhře

V pátek 18. srpna vjela u železniční stanice Olbramkostel na Znojemsku na železniční přejezd Octavia v době, kdy tudy projížděl motorový vlak. Při srážce zemřeli dva lidé, dítě ve vážném stavu transportovali záchranáři vrtulníkem do Brna.
AKTUALIZOVÁNO
24

Srážka auta a vlaku u Olbramkostela: dva lidé zemřeli, malá dívka bojuje o život

Žaloba na územní plán: za krajem stojí přes 60 obcí

Jižní Morava – Více zastánců než odpůrců mají krajské zásady územního rozvoje. Alespoň podle počtu obcí, které se připojily na stranu Jihomoravského kraje v žalobě na platnost územního plánu, kterou před měsícem podalo patnáct jihomoravských obcí přes advokátní kancelář Frank Bold.

AKTUALIZOVÁNO

Gott kvůli nemoci zrušil vystoupení v Brně. Na LétoFestu zazpívá Koller

Brno – Nezaměnitelný hlas Karla Gotta v sobotu nakonec nezazní na brněnském stadionu za Lužánkami. Nejznámější český zpěvák měl vystoupit pod širým nebem na festivalu LétoFest. Z důvodu nemoci a hlasové indispozice však svůj koncert zrušil. Místo Gotta zazpívá Brňanům David Koller. Fanoušci se těší taky na Wanastowi Vjecy nebo Marka Ztraceného.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Teror v Barceloně: Lidé se bojí zajít si i pro jídlo, říká Hodoňanka

Hodonín – S nervozitou sleduje vývoj události okolo teroristických útoků ve španělské Barceloně. Čeká na zprávy, píše si se známými. Třicetiletá Monika Baldriánová z Hodonína strávila na Pyrenejském poloostrově několik let. A přestože kontakt s lidmi z oblíbené země udržuje už jen na dálku, vraždění radikálů ji nesmírně zasáhlo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení