VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Malchrů chutná. Klasická lidovka se vším všudy

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V jídlech nenašel šéfkuchař Vařílek přísady, které do nich patří. Přesto mu chutnalo.

5.6.2010 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Brněnská restaurace U Malchrů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Prostorná předzahrádka, pulty na stojáka u výčepu, dlouhý lokál plný stolů a ocenění za vynikající péči o čepované pivo. To je restaurace U Malchrů ve Vančurově ulici v Židenicích. Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek o ní tvrdí, že je to absolutní klasika. „Prostě lidová hospoda se vším, co k ní patří. S jídlem i pitím. A navíc je tu absolutně čisto,“ rozhlíží se po nekuřáckém salonku šéfkuchař.

K dobru dává vzpomínku na tento podnik z doby před více než dvaceti lety. „U Malchrů, to byla vždycky první štace lidí, které pustili z basy. Když jsem tu byl naposledy, bál jsem se, abych nedostal ránu, jak se chlapi prali. A od stropu visely vždycky jen žárovky,“ usmívá se testující šéfkuchař. Nyní mají U Malchrů lustry a hosté v klidu vychutnávají pivo a jídlo.

V jídelním lístku založeném v hnědých koženkových deskách je ode všeho trochu. Od masa, těstovin, sýrů i salátů. „Líbí se mi jeho skladba. Kdybych sem chodil týden, každý den si můžu vybrat něco jiného,“ říká Vařílek a pozastavuje se nad římskou roštěnou. Kuchař v pokrmu zkombinoval hovězí maso s fíky, nivou a máslem. „Je vidět, že tady má někdo fantazii. Nemusí to chutnat špatně,“ uvažuje odborník.

Vzápětí po servírce kuchař vzkazuje, že poloviční porci kuřecích řízečků hostům neudělá. „Nevím proč, tak se kuchař chovat nesmí,“ zlobí se Vařílek. Objednává si jídlo nazvané brněnský drak a kromě řízečků ještě doporučuje svratecký guláš. „Všechno to jsou taková brněnská jídla, takže ochutnáme, jak je umí udělat U Malchrů,“ rozhoduje se šéfkuchař.

Kuchař si dal na čas

Kuchyně však testovací tým pořádně zaskočí. Přestože už není doba obědů, v restauraci je klid a štamgasti přicházejí jen „na jedno“ po práci, trvá příprava tří jídel neuvěřitelných pětačtyřicet minut. „Asi zhodnotíme chleba a půjdeme,“ dívá se Vařílek smutně na ošatku s pečivem. Chléb je měkký a čerstvý.

Na oválných talířích po dlouhé době čekání servírka přináší jídla. Jsou střízlivě dozdobena rajčetem, paprikou a okurkou. Řízky jsou chutné a porce dvou kusů masa obrovská. Kuchař ji bez problémů mohl připravit poloviční.

#nahled|http://g.denik.cz/50/6e/restaurace_u_malchru_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/6e/restaurace_u_malchru_infografika.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace U Malchrů.#

Co však není v pořádku, je složení guláše a draka. „Chuť není špatná. Ale v obou pokrmech chybí ingredience, které tam prostě patří,“ poukazuje na chyby při přípravě jídel Vařílek. Ve svrateckém guláši chybí žampiony a v základu paprika. Kuchař do něj naopak přilil tolik kečupu, až pálí na patře. „Guláš je guláš. Má mít paprikový základ. Takhle to chutná jako směs na flamendra,“ hodnotí Vařílek.

Také v brněnském drakovi nenachází, co do jídla správně patří. „Je to chutné. Cítím hořčici, křen, kečup i okurek, maso je dobře opracované. Vadou na kráse je libový párek místo klobásy,“ upozorňuje hodnotící šéfkuchař. Restaurace U Malchrů je podle Vařílka hospoda jako vystřižená z knížek o štamgastech. „Majitelé se z toho tady nesnaží dělat něco, co to není. Bylo to tu dobré, ale žádná velká gastronomie. V takovém podniku to ale kuchaři klidně prominu,“ uzavírá hodnocení Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
5.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
2

Kvůli cigaretě dívku chytil pod krkem. Bývalého trestance hledali se psem

Ilustrační foto.

Fašanky v Brně: v Líšni popraví medvěda

Hasiči vyjížděli k popadaným stromům. Výstraha před silným větrem stále trvá

Jižní Morava – Na osmi místech napříč Jihomoravským krajem museli od čtvrtečního večera do pátečního rána zakročit hasiči. Kvůli silnému větru totiž padaly stromy. „Stromy spadlé přes silnice jsme odstranili pomocí motorových pil. Zatím nevíme o žádných způsobených škodách," poznamenal krajský mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

AKTUALIZOVÁNO

Tramvaj přejela muže ležícího na kolejích. Amputovala mu obě nohy

Brno – V kritickém stavu převezli záchranáři do nemocnice mladého muže, kterého ve čtvrtek večer v Brně přejela tramvaj. Muž při nehodě utrpěl vážná zranění, přišel o obě nohy.

V bývalém pivovaru chceme stavět domovy důchodců, má jasno vedení Brna

Brno – Desítky bytů místo dvou domovů důchodců v areálu bývalého pivovaru v brněnských Jehnicích soukromá firma nepostaví. Nechá si jen část pozemku pro výstavbu bytů, zbytek chce prodat městu. To totiž trvá na tom, že v místě musí vzniknout domov důchodců. „Projekt jsme ale ještě nepřevzali. Až developer nabídne rozumnou cenu, předložím návrh zastupitelstvu," oznámil náměstek primátora Petr Hladík.

Dříve ofenzivní mašiny, teď se na gól nadřou. Kometa hostí Třinec

Brno – V listopadu v Brně se utkaly ofenzivní mašiny hokejové extraligy. Kometa po 23. kole, kdy zdolala Třinec 3:2 po nájezdech, byla nejproduktivnější mužstvo s 88 góly. Třinec měl o dva duely víc, přesto ztrácel na Brňany osm zásahů.Před pátečním zápasem 49. kola, který začíná v šest hodin večer v DRFG Areně, je Kometa třetí nejgólovější a Třinec čtvrtý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies