VYBERTE SI REGION

U Malchrů chutná. Klasická lidovka se vším všudy

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V jídlech nenašel šéfkuchař Vařílek přísady, které do nich patří. Přesto mu chutnalo.

5.6.2010 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Brněnská restaurace U Malchrů.

Brněnská restaurace U Malchrů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Prostorná předzahrádka, pulty na stojáka u výčepu, dlouhý lokál plný stolů a ocenění za vynikající péči o čepované pivo. To je restaurace U Malchrů ve Vančurově ulici v Židenicích. Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek o ní tvrdí, že je to absolutní klasika. „Prostě lidová hospoda se vším, co k ní patří. S jídlem i pitím. A navíc je tu absolutně čisto,“ rozhlíží se po nekuřáckém salonku šéfkuchař.

K dobru dává vzpomínku na tento podnik z doby před více než dvaceti lety. „U Malchrů, to byla vždycky první štace lidí, které pustili z basy. Když jsem tu byl naposledy, bál jsem se, abych nedostal ránu, jak se chlapi prali. A od stropu visely vždycky jen žárovky,“ usmívá se testující šéfkuchař. Nyní mají U Malchrů lustry a hosté v klidu vychutnávají pivo a jídlo.

V jídelním lístku založeném v hnědých koženkových deskách je ode všeho trochu. Od masa, těstovin, sýrů i salátů. „Líbí se mi jeho skladba. Kdybych sem chodil týden, každý den si můžu vybrat něco jiného,“ říká Vařílek a pozastavuje se nad římskou roštěnou. Kuchař v pokrmu zkombinoval hovězí maso s fíky, nivou a máslem. „Je vidět, že tady má někdo fantazii. Nemusí to chutnat špatně,“ uvažuje odborník.

Vzápětí po servírce kuchař vzkazuje, že poloviční porci kuřecích řízečků hostům neudělá. „Nevím proč, tak se kuchař chovat nesmí,“ zlobí se Vařílek. Objednává si jídlo nazvané brněnský drak a kromě řízečků ještě doporučuje svratecký guláš. „Všechno to jsou taková brněnská jídla, takže ochutnáme, jak je umí udělat U Malchrů,“ rozhoduje se šéfkuchař.

Kuchař si dal na čas

Kuchyně však testovací tým pořádně zaskočí. Přestože už není doba obědů, v restauraci je klid a štamgasti přicházejí jen „na jedno“ po práci, trvá příprava tří jídel neuvěřitelných pětačtyřicet minut. „Asi zhodnotíme chleba a půjdeme,“ dívá se Vařílek smutně na ošatku s pečivem. Chléb je měkký a čerstvý.

Na oválných talířích po dlouhé době čekání servírka přináší jídla. Jsou střízlivě dozdobena rajčetem, paprikou a okurkou. Řízky jsou chutné a porce dvou kusů masa obrovská. Kuchař ji bez problémů mohl připravit poloviční.

#nahled|http://g.denik.cz/50/6e/restaurace_u_malchru_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/6e/restaurace_u_malchru_infografika.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace U Malchrů.#

Co však není v pořádku, je složení guláše a draka. „Chuť není špatná. Ale v obou pokrmech chybí ingredience, které tam prostě patří,“ poukazuje na chyby při přípravě jídel Vařílek. Ve svrateckém guláši chybí žampiony a v základu paprika. Kuchař do něj naopak přilil tolik kečupu, až pálí na patře. „Guláš je guláš. Má mít paprikový základ. Takhle to chutná jako směs na flamendra,“ hodnotí Vařílek.

Také v brněnském drakovi nenachází, co do jídla správně patří. „Je to chutné. Cítím hořčici, křen, kečup i okurek, maso je dobře opracované. Vadou na kráse je libový párek místo klobásy,“ upozorňuje hodnotící šéfkuchař. Restaurace U Malchrů je podle Vařílka hospoda jako vystřižená z knížek o štamgastech. „Majitelé se z toho tady nesnaží dělat něco, co to není. Bylo to tu dobré, ale žádná velká gastronomie. V takovém podniku to ale kuchaři klidně prominu,“ uzavírá hodnocení Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
5.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Chřipka. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Chřipková epidemie je v plném proudu. Nemocných výrazně přibylo

Michal Škoda.
1

Německé Aue láká Škodu a už jedná se Zbrojovkou

Soud rozhodl: Kohoutovický zpravodaj musí vydat článek opoziční zastupitelky

Brno – Opoziční zastupitelka v Kohoutovicích Dana Kalčíková měla nárok na zveřejnění článku, který ji opakovaně redakční rada místního zpravodaje odmítala vydat. Zastupitelka za zelené a nezávislé se loni v březnu s žalobou obrátila na brněnský městský soud. Ten jí v pátek vyhověl.

Útočník podle obžaloby zrovna znásilňoval jeho přítelkyni. On jen seděl vedle

Brno - Svazování, bití, dušení a znásilnění si podle obžaloby v březnu loňského roku prožila oběť šestatřicetiletého Jana Eliáše v jednom z brněnských bytů. Případ v pátek znovu projednával Krajský soud v Brně. Celé události měla přihlížet trojice mužů, včetně přítele oběti. Ten vypověděl, že všichni se naprosto báli ženu jakkoli bránit a celou noc raději seděli na pohovce a sledovali, co se děje.

Nové trolejbusy překonají i místa bez trolejí. Na baterie ujedou až 10 kilometrů

Brno – Až dělníci rozkopou a přeruší elektrické vedení ve Veveří nebo Údolní ulici, cestující městskou hromadnou dopravou nemusí omezovat pohyb trolejbusy. Brněnský dopravní podnik totiž plánuje koupit deset vozů, které využívají k pohonu také energii z baterií. Cestující v nich tak projedou i místy, kde nevedou troleje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies