VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Mlsné kozy chutná, ale chybějí zkušenosti

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Inspiraci ve specialitě podniku, řízku po mlynářsku, našel majitel restaurace ve Vídni. V Brně však host dostane víc strouhanky než masa.

22.1.2011 9
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

Restaurace U mlsné kozy v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Mlsná koza, která ani neochutná voňavou a čerstvou trávu a předem křičí mééé – nééé, je námětem dětské pohádky. Příběh končí polepšením zlé kozy. Tým Brněnského deníku Rovnost v dalším dílu seriálu Test restaurací nový brněnský podnik U Mlsné kozy předem neodmítl. Jídlo ochutnal a doporučuje, aby příběh restaurace skončil polepšením kuchaře.

Šéfkuchař školy vaření Divoká vařečka Michal Barták hodnotí při testu poprvé. Využívá zkušeností získaných v kuchyních v Německu, Anglii, Švýcarsku i na Novém Zélandu. „Jídelní lístek je mix všeho. Nemá styl a řád. Měl by směřovat k určité kuchyni,“ říká po otevření jídelního lístku. Nelíbí se mu dvě desítky příloh. Tvrdí, že všechny nemůže kuchař nabízet čerstvé. Také k názvům jídel má připomínku. „Proč Punkevní pstruh, když nabízenou rybu určitě nevytáhli z Punkvy? Co má Bretaňský steak s fazolkami a slaninou společného s Bretaní?“ ptá se odborník.

Při čekání na jídlo mají hosté čas rozhlédnout se a zhodnotit obsluhu. Restauraci v prvním patře domu na rohu ulic Kobližná a Kozí by prospělo rozčlenění prostorné části se stoly. Číšníkům pak lekce správného chování. Je totiž slušnost hosty při příchodu pozdravit a nehoukat na ně ještě před podáním jídelního lístku: „Tak co to bude?“

Barták se rozhodne otestovat slepičí polévku a zmíněný Bretaňský steak. Testem projde také specialita podniku – řízek po mlynářsku. Na obrázku v lístku nápadně připomíná specialitu vídeňské restaurace Figlmüller. Vepřový řízek, jehož kraje přesahují okraj talíře.

#nahled|http://g.denik.cz/50/23/restaurace_u_mlsne_kozy_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/23/restaurace_u_mlsne_kozy_infografika.jpg|Restaurace U mlsné kozy v Brně.#

U Mlsné kozy se kuchař nevymlouvá na přípravu poledního menu. Na jídla z lístku hosté nemusí čekat dlouho. Slepičí polévka je podle Bartáka chuťově prázdná. „Doporučuji vařit maso v menším množství vody. Oceňuji, že vývar není z kostky. Místo nudlí jsou však v polévce rozkrájené palačinky a s masem je v ní nakrájená kůže,“ poukazuje na nedostatky Barták.

Bretaňský steak je naservírovaný pěkně na fazolkách, okolo kuchař rozložil slaninu. Jenže maso příliš propekl. „Je suché. Vepřové musí nechat uprostřed mírně růžové, aby bylo šťavnaté,“ říká odborník. Zelené fazolky naopak doporučuje nechat ve vařící vodě o minutu déle. „Byly nedovařené, spíš jen ohřáté,“ dodává šéfkuchař. Chválí ale chuť jídla jako celku.
Na řízek přes celý talíř doporučuje vydat se radši do Vídně k Figlmüllerovi. U Mlsné kozy dostane host víc strouhanky než masa. Suché a rozklepané vepřové se s vídeňskou porcí šťavnatého masa nedá srovnat. Příloha, domácí bramborový salát, je chuťově v pořádku.

Ananas z konzervy

U Mlsné kozy pamatují na mlsné hosty. Nabízejí palačinky, bramborové placky, ananas v těstíčku a horké maliny. „Placky jsou chuťově moc dobré, jen mi u nich chybí trochu našlehané smetany, aby lépe klouzaly do krku,“ chválí dezert Barták. Ananas v těstíčku kazí fakt, že obalené ovoce je z konzervy. „Zvolil bych jinou variantu přípravy. Ananas není chuťově výrazný, v těstíčku nevynikne. Spíše bych ho uvařil v karamelovém láku,“ říká šéfkuchař školy vaření.

Závěrečný účet za oběd U Mlsné kozy vydává odborník příznivý. „Jídlo je připravené poctivě, chybí tomu jen víc kuchařských zkušeností,“ hodnotí restauraci Barták. Potěší ho, že při placení už číšník hostům přeje hezký víkend.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
22.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Bývalý šéf finančního úřadu v Brně bral úplatky, tvrdí centrála proti zločinu

Věra Špinarová v ostravském Gongu.
AKTUALIZOVÁNO
25

Věra Špinarová zemřela. Hlas rodačky z Pohořelic utichl

AKTUALIZUJEME

Zablokovaná dálnice: auto narazilo do svodidel, tvoří se kolony

Brno – Zdržení v koloně čeká řidiče, kteří jedou po dálnici D1 ve směru do Brna. Na 188. kilometru totiž v pondělí kolem půl deváté ráno bouralo osobní auto, podle policie je dálnice v místě neprůjezdná. Komplikace na D1 jsou také na 189. kilometru ve směru na Prahu, blokovaný je pravý jízdní pruh.

Cesta pěšky? Na sídliště Panorama pojede autobus

Brno – Až od tramvajové zastávky Kubíčkova chodí Michaela Höllová i s malým synem domů na sídliště Panorama pěšky. Jedna cesta pro ně znamená přes půl kilometru chůze. I proto často využívá také automobil. „Čas by nám určitě ušetřily bližší zastávky," myslí si žena. Brzy se má dočkat změny k lepšímu.

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Brno /FOTOGALERIE/ – Moč na chodbách a odhozená drogová psaníčka – to není pohled do bezdomovci obývaného squatu, ale realita života nájemníků jednoho z bytových domů v brněnské Vranovské ulici. Obyvatelé domu v takzvaném Bronxu z nepořádku a dalších životních strastí viní nově přistěhovalé sousedy.

Kometa půjde do další bitvy, prověří ji "Bedýnka"

Brno – Nevybírali jsme si, mohli jsme tak akorát sedět doma u televize a dívat se, kdo na nás spadne, shrnuje asistent kouče hokejové Komety Martin Pešout očekávání soupeře pro semifinále play-off. Ve středu po jedenáctidenním čekání zahájí Brňané boj o finále, nastoupí na ledě Hradce Králové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies