VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Mlsné kozy chutná, ale chybějí zkušenosti

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Inspiraci ve specialitě podniku, řízku po mlynářsku, našel majitel restaurace ve Vídni. V Brně však host dostane víc strouhanky než masa.

22.1.2011 9
SDÍLEJ:

Restaurace U mlsné kozy v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Mlsná koza, která ani neochutná voňavou a čerstvou trávu a předem křičí mééé – nééé, je námětem dětské pohádky. Příběh končí polepšením zlé kozy. Tým Brněnského deníku Rovnost v dalším dílu seriálu Test restaurací nový brněnský podnik U Mlsné kozy předem neodmítl. Jídlo ochutnal a doporučuje, aby příběh restaurace skončil polepšením kuchaře.

Šéfkuchař školy vaření Divoká vařečka Michal Barták hodnotí při testu poprvé. Využívá zkušeností získaných v kuchyních v Německu, Anglii, Švýcarsku i na Novém Zélandu. „Jídelní lístek je mix všeho. Nemá styl a řád. Měl by směřovat k určité kuchyni,“ říká po otevření jídelního lístku. Nelíbí se mu dvě desítky příloh. Tvrdí, že všechny nemůže kuchař nabízet čerstvé. Také k názvům jídel má připomínku. „Proč Punkevní pstruh, když nabízenou rybu určitě nevytáhli z Punkvy? Co má Bretaňský steak s fazolkami a slaninou společného s Bretaní?“ ptá se odborník.

Při čekání na jídlo mají hosté čas rozhlédnout se a zhodnotit obsluhu. Restauraci v prvním patře domu na rohu ulic Kobližná a Kozí by prospělo rozčlenění prostorné části se stoly. Číšníkům pak lekce správného chování. Je totiž slušnost hosty při příchodu pozdravit a nehoukat na ně ještě před podáním jídelního lístku: „Tak co to bude?“

Barták se rozhodne otestovat slepičí polévku a zmíněný Bretaňský steak. Testem projde také specialita podniku – řízek po mlynářsku. Na obrázku v lístku nápadně připomíná specialitu vídeňské restaurace Figlmüller. Vepřový řízek, jehož kraje přesahují okraj talíře.

#nahled|http://g.denik.cz/50/23/restaurace_u_mlsne_kozy_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/23/restaurace_u_mlsne_kozy_infografika.jpg|Restaurace U mlsné kozy v Brně.#

U Mlsné kozy se kuchař nevymlouvá na přípravu poledního menu. Na jídla z lístku hosté nemusí čekat dlouho. Slepičí polévka je podle Bartáka chuťově prázdná. „Doporučuji vařit maso v menším množství vody. Oceňuji, že vývar není z kostky. Místo nudlí jsou však v polévce rozkrájené palačinky a s masem je v ní nakrájená kůže,“ poukazuje na nedostatky Barták.

Bretaňský steak je naservírovaný pěkně na fazolkách, okolo kuchař rozložil slaninu. Jenže maso příliš propekl. „Je suché. Vepřové musí nechat uprostřed mírně růžové, aby bylo šťavnaté,“ říká odborník. Zelené fazolky naopak doporučuje nechat ve vařící vodě o minutu déle. „Byly nedovařené, spíš jen ohřáté,“ dodává šéfkuchař. Chválí ale chuť jídla jako celku.
Na řízek přes celý talíř doporučuje vydat se radši do Vídně k Figlmüllerovi. U Mlsné kozy dostane host víc strouhanky než masa. Suché a rozklepané vepřové se s vídeňskou porcí šťavnatého masa nedá srovnat. Příloha, domácí bramborový salát, je chuťově v pořádku.

Ananas z konzervy

U Mlsné kozy pamatují na mlsné hosty. Nabízejí palačinky, bramborové placky, ananas v těstíčku a horké maliny. „Placky jsou chuťově moc dobré, jen mi u nich chybí trochu našlehané smetany, aby lépe klouzaly do krku,“ chválí dezert Barták. Ananas v těstíčku kazí fakt, že obalené ovoce je z konzervy. „Zvolil bych jinou variantu přípravy. Ananas není chuťově výrazný, v těstíčku nevynikne. Spíše bych ho uvařil v karamelovém láku,“ říká šéfkuchař školy vaření.

Závěrečný účet za oběd U Mlsné kozy vydává odborník příznivý. „Jídlo je připravené poctivě, chybí tomu jen víc kuchařských zkušeností,“ hodnotí restauraci Barták. Potěší ho, že při placení už číšník hostům přeje hezký víkend.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
22.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:
Monika Baldriánová z Hodonína žila ve Španělsku poblíž místa, kde útočili teroristé.
21

Teror v Barceloně: Lidé se bojí zajít si i pro jídlo, říká Hodoňanka

Ilustrační foto.
1

Polonahý "kleptoman" utíkal s ukradeným řetízkem. Půl hodiny po svém odsouzení

Hořelo v podkroví rodinného domu. Žena a hasič se nadýchali kouře

Veverská Bítýška - Plameny pohltily v pátek krátce po půl desáté dopoledne vikýř a střechu domu v Nádražní ulici ve Veverské Bítýšce. Ačkoli hasiči nemuseli z hořícího podkroví rodinného domu nikoho evakuovat, záchranáři ošetřili na místě ženu a jednoho z dobrovolných hasičů. Oba se nadýchali kouře.

Festival s neckyádou oživí nábřeží Svitavy. Na čtrnácti místech

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Živá Svitava. Tak zní téma třetího ročníku festivalu Překročme řeku na nábřeží Svitavy. V sobotu od desíti hodin dopoledne mohou nejen Brňané zavítat na čtrnáct míst podél řeky, kde se mohou zapojit do různorodých programů.

Ptačí chřipka: lidé dostávají peníze za utracené slepice

Jižní Morava – Ke stokoruně od státu dostanou darem od kraje sedmdesát korun za každou slepici utracenou kvůli ptačí chřipce chovatelé na Krumlovsku a Ivančicku. Radnice právě začínají příspěvky vyplácet.

Útočník Škoda zatím jenom střídá, za tři kola stihl 47 minut

Brno – Před rokem se v podzimní části nejvyšší soutěže přetahoval se sparťanem Davidem Lafatou o trůn nejlepšího prvoligového střelce, v aktuální fotbalové sezoně brněnský útočník Michal Škoda sbírá starty jen po minutách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení