VYBERTE SI REGION

U Mlsné kozy chutná, ale chybějí zkušenosti

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Inspiraci ve specialitě podniku, řízku po mlynářsku, našel majitel restaurace ve Vídni. V Brně však host dostane víc strouhanky než masa.

22.1.2011 9
SDÍLEJ:

Restaurace U mlsné kozy v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Mlsná koza, která ani neochutná voňavou a čerstvou trávu a předem křičí mééé – nééé, je námětem dětské pohádky. Příběh končí polepšením zlé kozy. Tým Brněnského deníku Rovnost v dalším dílu seriálu Test restaurací nový brněnský podnik U Mlsné kozy předem neodmítl. Jídlo ochutnal a doporučuje, aby příběh restaurace skončil polepšením kuchaře.

Šéfkuchař školy vaření Divoká vařečka Michal Barták hodnotí při testu poprvé. Využívá zkušeností získaných v kuchyních v Německu, Anglii, Švýcarsku i na Novém Zélandu. „Jídelní lístek je mix všeho. Nemá styl a řád. Měl by směřovat k určité kuchyni,“ říká po otevření jídelního lístku. Nelíbí se mu dvě desítky příloh. Tvrdí, že všechny nemůže kuchař nabízet čerstvé. Také k názvům jídel má připomínku. „Proč Punkevní pstruh, když nabízenou rybu určitě nevytáhli z Punkvy? Co má Bretaňský steak s fazolkami a slaninou společného s Bretaní?“ ptá se odborník.

Při čekání na jídlo mají hosté čas rozhlédnout se a zhodnotit obsluhu. Restauraci v prvním patře domu na rohu ulic Kobližná a Kozí by prospělo rozčlenění prostorné části se stoly. Číšníkům pak lekce správného chování. Je totiž slušnost hosty při příchodu pozdravit a nehoukat na ně ještě před podáním jídelního lístku: „Tak co to bude?“

Barták se rozhodne otestovat slepičí polévku a zmíněný Bretaňský steak. Testem projde také specialita podniku – řízek po mlynářsku. Na obrázku v lístku nápadně připomíná specialitu vídeňské restaurace Figlmüller. Vepřový řízek, jehož kraje přesahují okraj talíře.

#nahled|http://g.denik.cz/50/23/restaurace_u_mlsne_kozy_infografika_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/23/restaurace_u_mlsne_kozy_infografika.jpg|Restaurace U mlsné kozy v Brně.#

U Mlsné kozy se kuchař nevymlouvá na přípravu poledního menu. Na jídla z lístku hosté nemusí čekat dlouho. Slepičí polévka je podle Bartáka chuťově prázdná. „Doporučuji vařit maso v menším množství vody. Oceňuji, že vývar není z kostky. Místo nudlí jsou však v polévce rozkrájené palačinky a s masem je v ní nakrájená kůže,“ poukazuje na nedostatky Barták.

Bretaňský steak je naservírovaný pěkně na fazolkách, okolo kuchař rozložil slaninu. Jenže maso příliš propekl. „Je suché. Vepřové musí nechat uprostřed mírně růžové, aby bylo šťavnaté,“ říká odborník. Zelené fazolky naopak doporučuje nechat ve vařící vodě o minutu déle. „Byly nedovařené, spíš jen ohřáté,“ dodává šéfkuchař. Chválí ale chuť jídla jako celku.
Na řízek přes celý talíř doporučuje vydat se radši do Vídně k Figlmüllerovi. U Mlsné kozy dostane host víc strouhanky než masa. Suché a rozklepané vepřové se s vídeňskou porcí šťavnatého masa nedá srovnat. Příloha, domácí bramborový salát, je chuťově v pořádku.

Ananas z konzervy

U Mlsné kozy pamatují na mlsné hosty. Nabízejí palačinky, bramborové placky, ananas v těstíčku a horké maliny. „Placky jsou chuťově moc dobré, jen mi u nich chybí trochu našlehané smetany, aby lépe klouzaly do krku,“ chválí dezert Barták. Ananas v těstíčku kazí fakt, že obalené ovoce je z konzervy. „Zvolil bych jinou variantu přípravy. Ananas není chuťově výrazný, v těstíčku nevynikne. Spíše bych ho uvařil v karamelovém láku,“ říká šéfkuchař školy vaření.

Závěrečný účet za oběd U Mlsné kozy vydává odborník příznivý. „Jídlo je připravené poctivě, chybí tomu jen víc kuchařských zkušeností,“ hodnotí restauraci Barták. Potěší ho, že při placení už číšník hostům přeje hezký víkend.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
22.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies