VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Richarda: výborné pivo, ale to je všechno

Brno /TEST RESTAURACÍ/- Menu restaurace U Richarda hosta ničím nezaujme. Spíše než na jídle si tam lidé můžou pochutnat na pivu ze soukromého pivovaru.

3.3.2012 9
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií

Pivo je U Richarda báječné. Menu ale nezaujme.Foto: DENÍK/ Attila Racek

Pšeničné pivo, višňový ležák nebo medový speciál. Na tyto a další čtyři tekuté pochoutky s pěnou ze soukromého pivovaru Richard v brněnském Žebětíně láká restaurace U Richarda v centru Brna. „Bohužel je to ale také jediné, na co restaurace láká,“ myslí si šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

V pátek je restaurace kolem poledne téměř prázdná. Rezervace byla zbytečná. Inte-riér je jednoduchý, bez výrazných ozdob. Jen na zdi je namalovaný lev držící půllitr piva. Symbol pivovaru. „Je to tu příjemné, na druhou stranu ale trochu obyčejné,“ myslí si Rimpler.

Nabídka jídelního lístku ho moc nezaujala. „Je vidět, že to nemají moc promyšlené. Z šesti vepřových jídel pětkrát panenka. Ze čtyř bezmasých třikrát smažený sýr. A Čongova pomsta? Něco takového nemá v české pivovarské hospodě co dělat,“ upozorňuje hodnotitel. Nabídka je podle něho bez nápadu. „Pivo je ale výborné. Třeba pivní speciály. Višňové pivo s višní na dně. Na tom už by se dalo stavět. V dnešní době jde sehnat obrovské množství receptů a inspirace. Kdyby se šéfkuchař inspiroval třeba nějakými českými specialitami k pivu, mohl by vytvořit vlastní koncept nabídky,“ myslí si.

Objednanou čočkovou polévku přináší obsluha okamžitě. „Je výborná. V dovednostech kuchaře tedy problém nebude,“ říká Rimpler. Bylinkové bagetky s rajčaty a parmezánem se objevují na stole až přibližně čtvrt hodiny po polévce. „Vy jste koukala, jak jím polévku, teď se zase budu dívat já. Předkrm s polévkou měli přinést současně. Nechápu, co na bagetách tak trvalo. Sýr s rajčetem nejsou ani zapečené. Restaurace je navíc téměř prázdná,“ mračí se hodnotitel. Nelíbí se mu ani rukola zdobící plátky bagety. Lístky nejsou přebrané, některé už jsou povadlé.

Také příprava druhého jídla trvá podle Rimplera déle než má. Servírka se mezitím přichází zeptat, proč si děláme poznámky z jídelního lístku. „Měla by se méně starat o naše soukromí a raději popohnat kuchaře,“ říká Rimpler.

Obsluha nakonec přináší Čongovu pomstu a špíz z panenky se sušenými rajčaty a švestkovou omáčkou. „Je to samý solamyl,“ říká Rimpler po ochutnání čínské směsi. Švestkovou omáčku naopak chválí. „Sušená rajčata se ale do špízu nehodí. Na rozdíl od švestek jsou spíše italská než česká. Navíc jsou z jedné strany připálená. Stejně tak panenka. „Kuchař patrně na chvíli usnul,“ poznamenává Rimpler. Pak se zaměří na omáčku. „K suché panence je jí málo. Mohli ji přidat třeba na úkor všudypřítomné rukoly,“ myslí si šéfkuchař.

Kabina pro liliputy

Restauraci U Richarda nepřidávají body ani záchody rezavé topení a oprýskaná omítka. Na dámských je v provozu jen jedna kabinka. Navíc malá a špatně koncipovaná. Posadit se v ní i s výškou pod sto pětašedesát centimetrů a krátkýma nohama je téměř nemožné, aniž by dveře od kabinky zůstaly otevřené.

Kromě kvalitního piva nenabízí podnik podle Rimplera nic, co by hosty nalákalo. „Z této speciality restaurace by měl kuchař při sestavování lístku vycházet. S průměrností mezi početnou konkurencí v okolí Údolní ulice uspěje jen těžko,“ prohlašuje hodnotitel.

Autor: Anna Fajkusová

3.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
1

Studie o poloze vlakového nádraží v Brně se zpozdí o dva měsíce. Kvůli přestupům

Ilustrační foto

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Kometa má samá skvělá jména, říká před semifinále proti mateřskému klubu Jarůšek

Hradec Králové, Brno - Poprvé v historii si hokejisté Hradce Králové zahrají semifinále play-off extraligy. Ve středu se na svém ledě v prvním utkání série postaví Kometě Brno. Útočníka Richarda Jarůška čeká zajímavý souboj proti mateřskému klubu, za který ale v prvním týmu nikdy nehrál.

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Kometě budou lidé fandit hlavně v hospodách. Veřejná projekce se zatím nechystá

Brno – Ve středu odstartuje v královéhradecké hokejové aréně semifinálová série Tipsport extraligy. Domácí Mountfield HK poprvé hostí Kometu a v Brně po delší pauze znovu začíná hokejová horečka. Brněnský deník Rovnost zjišťoval, jestli budou fanoušci moct podpořit brněnský tým před velkoplošnými obrazovkami, které byly v minulých sezonách na náměstí Svobody či na Moravském náměstí.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies