VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Richarda: výborné pivo, ale to je všechno

Brno /TEST RESTAURACÍ/- Menu restaurace U Richarda hosta ničím nezaujme. Spíše než na jídle si tam lidé můžou pochutnat na pivu ze soukromého pivovaru.

3.3.2012 9
SDÍLEJ:

Pivo je U Richarda báječné. Menu ale nezaujme.Foto: DENÍK/ Attila Racek

Pšeničné pivo, višňový ležák nebo medový speciál. Na tyto a další čtyři tekuté pochoutky s pěnou ze soukromého pivovaru Richard v brněnském Žebětíně láká restaurace U Richarda v centru Brna. „Bohužel je to ale také jediné, na co restaurace láká,“ myslí si šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

V pátek je restaurace kolem poledne téměř prázdná. Rezervace byla zbytečná. Inte-riér je jednoduchý, bez výrazných ozdob. Jen na zdi je namalovaný lev držící půllitr piva. Symbol pivovaru. „Je to tu příjemné, na druhou stranu ale trochu obyčejné,“ myslí si Rimpler.

Nabídka jídelního lístku ho moc nezaujala. „Je vidět, že to nemají moc promyšlené. Z šesti vepřových jídel pětkrát panenka. Ze čtyř bezmasých třikrát smažený sýr. A Čongova pomsta? Něco takového nemá v české pivovarské hospodě co dělat,“ upozorňuje hodnotitel. Nabídka je podle něho bez nápadu. „Pivo je ale výborné. Třeba pivní speciály. Višňové pivo s višní na dně. Na tom už by se dalo stavět. V dnešní době jde sehnat obrovské množství receptů a inspirace. Kdyby se šéfkuchař inspiroval třeba nějakými českými specialitami k pivu, mohl by vytvořit vlastní koncept nabídky,“ myslí si.

Objednanou čočkovou polévku přináší obsluha okamžitě. „Je výborná. V dovednostech kuchaře tedy problém nebude,“ říká Rimpler. Bylinkové bagetky s rajčaty a parmezánem se objevují na stole až přibližně čtvrt hodiny po polévce. „Vy jste koukala, jak jím polévku, teď se zase budu dívat já. Předkrm s polévkou měli přinést současně. Nechápu, co na bagetách tak trvalo. Sýr s rajčetem nejsou ani zapečené. Restaurace je navíc téměř prázdná,“ mračí se hodnotitel. Nelíbí se mu ani rukola zdobící plátky bagety. Lístky nejsou přebrané, některé už jsou povadlé.

Také příprava druhého jídla trvá podle Rimplera déle než má. Servírka se mezitím přichází zeptat, proč si děláme poznámky z jídelního lístku. „Měla by se méně starat o naše soukromí a raději popohnat kuchaře,“ říká Rimpler.

Obsluha nakonec přináší Čongovu pomstu a špíz z panenky se sušenými rajčaty a švestkovou omáčkou. „Je to samý solamyl,“ říká Rimpler po ochutnání čínské směsi. Švestkovou omáčku naopak chválí. „Sušená rajčata se ale do špízu nehodí. Na rozdíl od švestek jsou spíše italská než česká. Navíc jsou z jedné strany připálená. Stejně tak panenka. „Kuchař patrně na chvíli usnul,“ poznamenává Rimpler. Pak se zaměří na omáčku. „K suché panence je jí málo. Mohli ji přidat třeba na úkor všudypřítomné rukoly,“ myslí si šéfkuchař.

Kabina pro liliputy

Restauraci U Richarda nepřidávají body ani záchody rezavé topení a oprýskaná omítka. Na dámských je v provozu jen jedna kabinka. Navíc malá a špatně koncipovaná. Posadit se v ní i s výškou pod sto pětašedesát centimetrů a krátkýma nohama je téměř nemožné, aniž by dveře od kabinky zůstaly otevřené.

Kromě kvalitního piva nenabízí podnik podle Rimplera nic, co by hosty nalákalo. „Z této speciality restaurace by měl kuchař při sestavování lístku vycházet. S průměrností mezi početnou konkurencí v okolí Údolní ulice uspěje jen těžko,“ prohlašuje hodnotitel.

Autor: Anna Fajkusová

3.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:
Restaurace Koishi se svými rybími specialitami ovládla kategorii nejlepší brněnské restaurace. Ilustrační foto.
5 18

Brno zná nejlepší podniky. Pivnicím vévodí Výčep Na stojáka, restauracím Koishi

Tomáš Pilík na tréninku Zbrojovky.

Pilík není Zavadil, ale má jiné přednosti. Zrychlí hru a zvýší útočný tah

International oslaví výročí. Peníze za jeden z pokojů věnuje nemocným dětem

Brno – Patří mezi tři nejstarší hotely v Brně a po dobu svého fungování neměl ani jeden den zavřeno i navzdory četným rekonstrukcím. Hotel International, který je jednou z významných brněnských staveb, letos oslaví pětapadesát let od otevření.

Místo českého lva moravská orlice. Moravan ničí na cedulích malý státní znak

Blanensko – Trestní oznámení chystá Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Došla jí trpělivost s Moravanem, který ničí státní znak na tamních cedulích. Částka, na kterou přijde pořízení nových a jejich montáž, už se blíží téměř k dvaceti tisícům korun. „Řádění vandala začalo letos na jaře krádeží pěti cedulí v Údolí Říčky. Pak se přesunul do okolí Ostrova, Holštejna a Jedovnic," popsal zástupce vedoucího správy Antonín Tůma.

Dodávka se propadla mezi trysky před Janáčkovým divadlem

Brno – Osvěžení u nízkých fontán v parku před Janáčkovým divadlem se od soboty museli vzdát jeho návštěvníci. Brzy ráno se tam totiž dlažbou propadla dodávka spoluorganizátorů festivalu Uprostřed. „Po úklidu vjel řidič mezi vodotrysky a propadl se, jelikož je v jejich okolí nezpevněná dlažba," sdělila Kateřina Dobešová z radnice Brna-středu, která festival pořádá.

Třicetistupňová vedra vydrží až do čtvrtka, řeky jsou na hranicích sucha

Brno – Pondělí se opět neslo ve znamení veder. Nejvyšší teplotu zaznamenali v brněnských Žabovřeskách, kde naměřili necelých třicet stupňů celsia.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies