VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Richarda: výborné pivo, ale to je všechno

Brno /TEST RESTAURACÍ/- Menu restaurace U Richarda hosta ničím nezaujme. Spíše než na jídle si tam lidé můžou pochutnat na pivu ze soukromého pivovaru.

3.3.2012 9
SDÍLEJ:

Pivo je U Richarda báječné. Menu ale nezaujme.Foto: DENÍK/ Attila Racek

Pšeničné pivo, višňový ležák nebo medový speciál. Na tyto a další čtyři tekuté pochoutky s pěnou ze soukromého pivovaru Richard v brněnském Žebětíně láká restaurace U Richarda v centru Brna. „Bohužel je to ale také jediné, na co restaurace láká,“ myslí si šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

V pátek je restaurace kolem poledne téměř prázdná. Rezervace byla zbytečná. Inte-riér je jednoduchý, bez výrazných ozdob. Jen na zdi je namalovaný lev držící půllitr piva. Symbol pivovaru. „Je to tu příjemné, na druhou stranu ale trochu obyčejné,“ myslí si Rimpler.

Nabídka jídelního lístku ho moc nezaujala. „Je vidět, že to nemají moc promyšlené. Z šesti vepřových jídel pětkrát panenka. Ze čtyř bezmasých třikrát smažený sýr. A Čongova pomsta? Něco takového nemá v české pivovarské hospodě co dělat,“ upozorňuje hodnotitel. Nabídka je podle něho bez nápadu. „Pivo je ale výborné. Třeba pivní speciály. Višňové pivo s višní na dně. Na tom už by se dalo stavět. V dnešní době jde sehnat obrovské množství receptů a inspirace. Kdyby se šéfkuchař inspiroval třeba nějakými českými specialitami k pivu, mohl by vytvořit vlastní koncept nabídky,“ myslí si.

Objednanou čočkovou polévku přináší obsluha okamžitě. „Je výborná. V dovednostech kuchaře tedy problém nebude,“ říká Rimpler. Bylinkové bagetky s rajčaty a parmezánem se objevují na stole až přibližně čtvrt hodiny po polévce. „Vy jste koukala, jak jím polévku, teď se zase budu dívat já. Předkrm s polévkou měli přinést současně. Nechápu, co na bagetách tak trvalo. Sýr s rajčetem nejsou ani zapečené. Restaurace je navíc téměř prázdná,“ mračí se hodnotitel. Nelíbí se mu ani rukola zdobící plátky bagety. Lístky nejsou přebrané, některé už jsou povadlé.

Také příprava druhého jídla trvá podle Rimplera déle než má. Servírka se mezitím přichází zeptat, proč si děláme poznámky z jídelního lístku. „Měla by se méně starat o naše soukromí a raději popohnat kuchaře,“ říká Rimpler.

Obsluha nakonec přináší Čongovu pomstu a špíz z panenky se sušenými rajčaty a švestkovou omáčkou. „Je to samý solamyl,“ říká Rimpler po ochutnání čínské směsi. Švestkovou omáčku naopak chválí. „Sušená rajčata se ale do špízu nehodí. Na rozdíl od švestek jsou spíše italská než česká. Navíc jsou z jedné strany připálená. Stejně tak panenka. „Kuchař patrně na chvíli usnul,“ poznamenává Rimpler. Pak se zaměří na omáčku. „K suché panence je jí málo. Mohli ji přidat třeba na úkor všudypřítomné rukoly,“ myslí si šéfkuchař.

Kabina pro liliputy

Restauraci U Richarda nepřidávají body ani záchody rezavé topení a oprýskaná omítka. Na dámských je v provozu jen jedna kabinka. Navíc malá a špatně koncipovaná. Posadit se v ní i s výškou pod sto pětašedesát centimetrů a krátkýma nohama je téměř nemožné, aniž by dveře od kabinky zůstaly otevřené.

Kromě kvalitního piva nenabízí podnik podle Rimplera nic, co by hosty nalákalo. „Z této speciality restaurace by měl kuchař při sestavování lístku vycházet. S průměrností mezi početnou konkurencí v okolí Údolní ulice uspěje jen těžko,“ prohlašuje hodnotitel.

Autor: Anna Fajkusová

3.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:
Vážně vypadající nehoda, která se naštěstí obešla bez zranění. Tak lze popsat havárii, která ve středu krátce před pátou hodinou odpoledne zaměstnala v brněnské Sportovní ulici policisty i hasiče.
2

Po srážce v brněnské Sportovní ulici skončilo auto na střeše

Fakultní nemocnice zakoupila sestrám přes čtyřicet zástěr, další téměř stovku získali zaměstnanci od sponzorů.
19

OBRAZEM: Děti v nemocnici rozveselí obrázky. Na zástěrách sester

Posila Zbrojovky Kratochvíl: Nářečí v Brně? Občas mám problém

Brno /ROZHOVOR/ – V letní přípravě zařídil záložník Miloš Kratochvíl téměř polovinu gólů fotbalové Zbrojovky, ale za ofenzivního středopolaře se nepovažuje. „Hrál jsem ho naposledy v dorostu, od té doby jsem vždy nastupoval v poli o dost níž,“ říká autor tří přípravných tref. Jedenadvacetiletá posila z Plzně se chce brněnským fanouškům ukázat v základní sestavě už v pátečním prvoligovém startu proti ostravskému Baníku.

Pohřešované děti z Brna našla policie v Budapešti. Chtěly navštívit otce

Brno – Policie odvolala pátrání po pohřešovaném čtrnáctiletém chlapci a jeho dvouleté sestře, o kterém jsme informovali v úterý večer. „Obě děti vypátrala maďarská policie na letišti v Budapešti. Jsou v naprostém pořádku a řešíme jejich převzetí rodiči. Podle prvotních informací děti chtěly navštívit svého otce, který bydlí v zahraničí,“ informovala policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Střecha ve tvaru vlny. Stavba akvaparku za Lužánkami začne za dva roky, zní plán

Brno /VIZUALIZACE, ANKETA/ – Představitelé Brna vybrali podobu akvaparku za Lužánkami. Jeho střecha má připomínat vlnu. Předpokládaná cena je kolem půl miliardy korun. Už letos přibude wellness centrum.

Odborníci na životní prostředí: prach v Brně způsobí ročně až stovku úmrtí

Brno – Denně skončí v brněnských nemocnicích dva lidé s dýchacími obtížemi. „Na vině je znečištěný vzduch,“ upozornil lékař Miroslav Šuta. Centrum pro životní prostředí a zdraví, v němž působí, v úterý zveřejnilo analýzu zdravotních rizik spojených se znečištěním ovzduší v Brně. Množství polétavého prachu podle něj výrazně překračuje limity dané zákonem i evropskými směrnicemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení