VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ukrajinské dobroty: deruny, varenyky a boršč

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Tryzub patří podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka mezi nejlepší brněnské restaurace. Chuťově sladěná jsou nejen tradiční jídla, ale i dezerty

6.2.2010 1
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Tryzub.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Opravdový boršč umí uvařit jen u nás v Zakarpatsku,“ říkávala moje třídní profesorka z gymnázia Klára Adalbertovna, která na Ukrajině vyrostla. Opravdový boršč umí, paní profesorko, uvařit i v Brně. V restauraci Tryzub, kde jsou tradiční ukrajinská jídla základem jídelního lístku.
Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek má od prvního nahlédnutí do jídelního lístku jasno. „Když si tady boršč nedáme, budeme toho litovat,“ tvrdí.

Trojzubec v Brně

V domě na konci Koželužské ulice se dojem stylového prostředí snaží vytvořit tapisériemi na stěnách s motivy a výjevy z prostředí Ukrajiny. Do členitého sklepení se šesti místnostmi, které voní novotou, hosty dovede točité schodiště nebo doveze výtah. Nechybí tam dětský koutek ani místnost se satelitním příjmem ruských a ukrajinských televizních programů. I název restaurace Tryzub – trojzubec vychází ze státního znaku Ukrajiny.

Na jídelním lístku jsou kromě zmiňovaného boršče ještě těstovinové speciality pelmeni, manty nebo varenyky, bramborové deruny, plněný zelný list golubci nebo šašlik na několik způsobů. A ukrajinský kvas.

„Unikátní výběr,“ nešetří chválou Vařílek a oceňuje i fakt, že hostům, kteří nemají chuť na tradiční jídla z Ukrajiny, nabízí v restauraci i běžné steaky s různými omáčkami a řízky.

Obsluha, číšník i servírka s tradičním ruským přízvukem, servíruje boršč s česnekovou plackou. První pohled do keramické misky ubezpečí hosty v tom, že žaludek i chuťové buňky se budou mít dobře.

Brněnská restaurace Tryzub.

Čerstvou červenou řepou dorůžova zbarvená polévka s brambory, masem a kopečkem zakysané smetany nemá nic společného s polévkou, do které ve většině českých restaurací shrnou vše možné, obarví ji paprikou a nazývají boršč. „Není prostě boršč jako boršč. Pravý máme před sebou. Není to žádná náhražka,“ konstatuje spokojeně Vařílek.

Misku zakysané smetany dostanou hosté i k těstovinovým taštičkám pelmeni, které jsou plněné vepřovým masem. Chuťově i vzhledově připomínají italské torteliny. Číšník však má hosty neznalé ukrajinských jídel upozornit, že v malé karafě u misky se smetanou není rozehřáté máslo, ale ocet.

„Kdybych k tomu nepřivoněl a nalil to na taštičky, asi by mi to moc nechutnalo,“ poukazuje Vařílek.
Druhé z ukrajinských jídel si šéfkuchař dlouho vychutnává. Deruny plněné kuřecím masem sice vypadají jako české bramboráky, ale chuťově jsou od nich podle Vařílka na hony vzdálené. Tipuje, že je v nich i zelí, jenže servírka jeho domněnku vyvrací. Prý jen brambory, maso, cibulka, vejce a koření.
„V tom případě je fígl ve strouhání brambor,“ myslí si Vařílek a sytou specialitu chválí.

Hvězdný čornoslyv

Pět hvězdiček získávají naprosto originální dezerty. Syrnyky se smetanou, zapečené palačinky nebo čornoslyv – už názvy mluví za vše.
Čornoslyv je směsí sušených švestek máčených ve víně s medem, mlékem a oříšky. „Nic podobného a zároveň tak chuťově sladěného jsem už dlouho nejedl,“ chválí Vařílek s tím, že si konečně pochutnal i na opravdové šlehačce a ne sprejové rostlinné náhražce.

Tryzub je podle šéfkuchaře příjemnou změnou po sérii testů českých hospod, které se nezmůžou na nic lepšího než meníčka. „Nic bych tu neměnil, je to jedna z nejlepších restaurací, které prošly testem,“ dodává odborník na gastronomii.

Autor: Gabriela Peringerová

6.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Policie pátrá po mladíkovi, který měl přepadnou v červenci ženu, ukrást ji kabelku s doklady a platebními kartami a z těch poté vybrat hotovost.
1 4

Ženu udeřil a okradl. Po neznámém pachateli teď pátrá policie

Deník - Naši prvňáci

Tabla prvňáčků: Představí se ZŠ náměstí Míru, Kotlářská a Bakalovo nábřeží

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Ačkoliv na toaletě strávíme dle průzkumů přibližně tři měsíce života, nevěnujeme jejímu výběru příliš pozornosti. Přitom se dá udělat mnoho chyb, kterých později litujeme. Přečtěte si 6 nejčastějších prohřešků, kterých se při výběru WC dopouštíme.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravu u Kuřimi zablokovala nehoda dvou aut. Vytvořily se kolony

Kuřim /FOTOGALERIE/ – Silnici I/43 u Kuřimi na Brněnsku uzavřela v úterý odpoledne vážná nehoda dvou osobních aut. Havárie zablokovala před pátou dopravu v obou směrech. Hasiči museli vyprostit jednu ženu. „Šlo o řidičku jednoho z vozů. Předali jsme ji záchranné službě,“ sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák. 

Hladký poprvé chytal proti Brnu. Liberecký kouč vsadil na jeho zvýšenou motivaci

Brno – Dočkal se až ve třetí sezoně po odchodu z Brna. Fotbalový brankář Václav Hladký dostal poprvé po přestupu do Liberce šanci chytat proti svému bývalému klubu. A pomohl Severočechům k výhře 2:1. „Byl to krásný návrat do Brna. Nejdůležitější je, že jsme vyhráli a jsem rád, že jsem mohl chytat,“ liboval si šestadvacetiletý gólman.

Týden mobility představí elektromobily i nový autobus pro handicapované

Brno – Jak jezdit autem bezpečně nebo v čem jsou výhodné elektromobily, radí Brňanům od soboty Evropský týden mobility. Akce potrvají do pátku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení