VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ukrajinské dobroty: deruny, varenyky a boršč

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Tryzub patří podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka mezi nejlepší brněnské restaurace. Chuťově sladěná jsou nejen tradiční jídla, ale i dezerty

6.2.2010 1
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Tryzub.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Opravdový boršč umí uvařit jen u nás v Zakarpatsku,“ říkávala moje třídní profesorka z gymnázia Klára Adalbertovna, která na Ukrajině vyrostla. Opravdový boršč umí, paní profesorko, uvařit i v Brně. V restauraci Tryzub, kde jsou tradiční ukrajinská jídla základem jídelního lístku.
Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek má od prvního nahlédnutí do jídelního lístku jasno. „Když si tady boršč nedáme, budeme toho litovat,“ tvrdí.

Trojzubec v Brně

V domě na konci Koželužské ulice se dojem stylového prostředí snaží vytvořit tapisériemi na stěnách s motivy a výjevy z prostředí Ukrajiny. Do členitého sklepení se šesti místnostmi, které voní novotou, hosty dovede točité schodiště nebo doveze výtah. Nechybí tam dětský koutek ani místnost se satelitním příjmem ruských a ukrajinských televizních programů. I název restaurace Tryzub – trojzubec vychází ze státního znaku Ukrajiny.

Na jídelním lístku jsou kromě zmiňovaného boršče ještě těstovinové speciality pelmeni, manty nebo varenyky, bramborové deruny, plněný zelný list golubci nebo šašlik na několik způsobů. A ukrajinský kvas.

„Unikátní výběr,“ nešetří chválou Vařílek a oceňuje i fakt, že hostům, kteří nemají chuť na tradiční jídla z Ukrajiny, nabízí v restauraci i běžné steaky s různými omáčkami a řízky.

Obsluha, číšník i servírka s tradičním ruským přízvukem, servíruje boršč s česnekovou plackou. První pohled do keramické misky ubezpečí hosty v tom, že žaludek i chuťové buňky se budou mít dobře.

Brněnská restaurace Tryzub.

Čerstvou červenou řepou dorůžova zbarvená polévka s brambory, masem a kopečkem zakysané smetany nemá nic společného s polévkou, do které ve většině českých restaurací shrnou vše možné, obarví ji paprikou a nazývají boršč. „Není prostě boršč jako boršč. Pravý máme před sebou. Není to žádná náhražka,“ konstatuje spokojeně Vařílek.

Misku zakysané smetany dostanou hosté i k těstovinovým taštičkám pelmeni, které jsou plněné vepřovým masem. Chuťově i vzhledově připomínají italské torteliny. Číšník však má hosty neznalé ukrajinských jídel upozornit, že v malé karafě u misky se smetanou není rozehřáté máslo, ale ocet.

„Kdybych k tomu nepřivoněl a nalil to na taštičky, asi by mi to moc nechutnalo,“ poukazuje Vařílek.
Druhé z ukrajinských jídel si šéfkuchař dlouho vychutnává. Deruny plněné kuřecím masem sice vypadají jako české bramboráky, ale chuťově jsou od nich podle Vařílka na hony vzdálené. Tipuje, že je v nich i zelí, jenže servírka jeho domněnku vyvrací. Prý jen brambory, maso, cibulka, vejce a koření.
„V tom případě je fígl ve strouhání brambor,“ myslí si Vařílek a sytou specialitu chválí.

Hvězdný čornoslyv

Pět hvězdiček získávají naprosto originální dezerty. Syrnyky se smetanou, zapečené palačinky nebo čornoslyv – už názvy mluví za vše.
Čornoslyv je směsí sušených švestek máčených ve víně s medem, mlékem a oříšky. „Nic podobného a zároveň tak chuťově sladěného jsem už dlouho nejedl,“ chválí Vařílek s tím, že si konečně pochutnal i na opravdové šlehačce a ne sprejové rostlinné náhražce.

Tryzub je podle šéfkuchaře příjemnou změnou po sérii testů českých hospod, které se nezmůžou na nic lepšího než meníčka. „Nic bych tu neměnil, je to jedna z nejlepších restaurací, které prošly testem,“ dodává odborník na gastronomii.

Autor: Gabriela Peringerová

6.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Krajský soud v Brně začal projednávat dvojnásobnou 
vraždu v Jihlavě.
 Obžalovaným je
 nadějný hudebník Marek Č.
AKTUALIZOVÁNO
1 3

Za brutální vraždu matky a bratra dostal houslista dvacet let

Konvoj. Ilustrační foto.
12

Přes Česko se ode dneška vracejí ze cvičení konvoje americké armády

OBRAZEM: Mávali třásněmi a vytvořili rekord. Ve vlajce bylo 272 lidí

Brno – Žluté a modré třásně, kterými členové Evropského parlamentu mládeže mávají nad hlavami, a k tomu sílicí pokřik. Přes dvě stě padesát lidí ze čtyřiceti států Evropy ve čtvrtek v brněnských Lužánkách tvoří rekordní živou vlajku Evropské unie. Setkání členů parlamentu mládeže se díky tomu zapisuje do České knihy rekordů. 

Pavlík chce být slušný kapitán. Nejsme zvěř, říká

Brno – Stačilo mu půl roku, aby se posunul do ústřední role ve fotbalové Zbrojovce. Obránce Petr Pavlík v létě převzal kapitánskou pásku od dlouholetého brněnského lídra Pavla Zavadila, který odešel do Opavy. „Jsem rád, že jsem měl čest ho půl roku zažít. Dobré vlastnosti jsem se snažil odkoukat,“ usmívá se třicetiletý stoper.

Kauzu podezřelých zakázek v domově důchodců znovu řeší brněnský soud

Brno – Manipuloval se zakázkami, peníze určené pro důchodce využíval pro sebe. Z toho viní obžaloba bývalého ředitele domova důchodců ve Věstonické ulici v brněnských Vinohradech. Kauza Josefa Kudličky, o níž jako první informoval Brněnský deník Rovnost před dvěma roky, se v těchto dnech opět dostala k brněnskému městskému soudu.

OBRAZEM: Lamy vikuňa v brněnské zoo mají nový přírůstek

Brno – Je na světě jen pár hodin, ale už zkoumá výběh a pije mléko od své matky. V brněnské zoo se ve čtvrtek odpoledne narodilo mládě lamy vikuňa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení