VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ukrajinské dobroty: deruny, varenyky a boršč

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Tryzub patří podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka mezi nejlepší brněnské restaurace. Chuťově sladěná jsou nejen tradiční jídla, ale i dezerty

6.2.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace Tryzub.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Opravdový boršč umí uvařit jen u nás v Zakarpatsku,“ říkávala moje třídní profesorka z gymnázia Klára Adalbertovna, která na Ukrajině vyrostla. Opravdový boršč umí, paní profesorko, uvařit i v Brně. V restauraci Tryzub, kde jsou tradiční ukrajinská jídla základem jídelního lístku.
Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek má od prvního nahlédnutí do jídelního lístku jasno. „Když si tady boršč nedáme, budeme toho litovat,“ tvrdí.

Trojzubec v Brně

V domě na konci Koželužské ulice se dojem stylového prostředí snaží vytvořit tapisériemi na stěnách s motivy a výjevy z prostředí Ukrajiny. Do členitého sklepení se šesti místnostmi, které voní novotou, hosty dovede točité schodiště nebo doveze výtah. Nechybí tam dětský koutek ani místnost se satelitním příjmem ruských a ukrajinských televizních programů. I název restaurace Tryzub – trojzubec vychází ze státního znaku Ukrajiny.

Na jídelním lístku jsou kromě zmiňovaného boršče ještě těstovinové speciality pelmeni, manty nebo varenyky, bramborové deruny, plněný zelný list golubci nebo šašlik na několik způsobů. A ukrajinský kvas.

„Unikátní výběr,“ nešetří chválou Vařílek a oceňuje i fakt, že hostům, kteří nemají chuť na tradiční jídla z Ukrajiny, nabízí v restauraci i běžné steaky s různými omáčkami a řízky.

Obsluha, číšník i servírka s tradičním ruským přízvukem, servíruje boršč s česnekovou plackou. První pohled do keramické misky ubezpečí hosty v tom, že žaludek i chuťové buňky se budou mít dobře.

Brněnská restaurace Tryzub.

Čerstvou červenou řepou dorůžova zbarvená polévka s brambory, masem a kopečkem zakysané smetany nemá nic společného s polévkou, do které ve většině českých restaurací shrnou vše možné, obarví ji paprikou a nazývají boršč. „Není prostě boršč jako boršč. Pravý máme před sebou. Není to žádná náhražka,“ konstatuje spokojeně Vařílek.

Misku zakysané smetany dostanou hosté i k těstovinovým taštičkám pelmeni, které jsou plněné vepřovým masem. Chuťově i vzhledově připomínají italské torteliny. Číšník však má hosty neznalé ukrajinských jídel upozornit, že v malé karafě u misky se smetanou není rozehřáté máslo, ale ocet.

„Kdybych k tomu nepřivoněl a nalil to na taštičky, asi by mi to moc nechutnalo,“ poukazuje Vařílek.
Druhé z ukrajinských jídel si šéfkuchař dlouho vychutnává. Deruny plněné kuřecím masem sice vypadají jako české bramboráky, ale chuťově jsou od nich podle Vařílka na hony vzdálené. Tipuje, že je v nich i zelí, jenže servírka jeho domněnku vyvrací. Prý jen brambory, maso, cibulka, vejce a koření.
„V tom případě je fígl ve strouhání brambor,“ myslí si Vařílek a sytou specialitu chválí.

Hvězdný čornoslyv

Pět hvězdiček získávají naprosto originální dezerty. Syrnyky se smetanou, zapečené palačinky nebo čornoslyv – už názvy mluví za vše.
Čornoslyv je směsí sušených švestek máčených ve víně s medem, mlékem a oříšky. „Nic podobného a zároveň tak chuťově sladěného jsem už dlouho nejedl,“ chválí Vařílek s tím, že si konečně pochutnal i na opravdové šlehačce a ne sprejové rostlinné náhražce.

Tryzub je podle šéfkuchaře příjemnou změnou po sérii testů českých hospod, které se nezmůžou na nic lepšího než meníčka. „Nic bych tu neměnil, je to jedna z nejlepších restaurací, které prošly testem,“ dodává odborník na gastronomii.

Autor: Gabriela Peringerová

6.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační fotografie.

Zohornův relax v pauze: chytání vánočních kapříků

Hledaný Jiří Vlašič.
1

Muž na ubytovně napadl recepční a zmizel. Policisté žádají o pomoc při hledání

Byty pro chudé v Brně: Projekt je překvapivě úspěšný, hodnotí opozice

Brno – Cestu z ubytovny hledají jen těžko kvůli počtu dětí, romskému původu nebo tomu, že nemohou našetřit na kauci. Padesátka takových rodin hledá pomoc v brněnském projektu rychlého zabydlení. Poslední z nich se mají ubytovat ještě v tomto měsíci.

AKTUALIZOVÁNO

Vztek fanoušků Komety. Za lístek zaplatí o 280 korun víc než příznivci Hradce

Hradec Králové, Brno – Sektory dvou fanouškovských táborů ve Fortuna Areně dělí jen pár metrů, fanoušci brněnské Komety si však zaplatí za vstupenku o 280 korun víc. Brňané v semifinále hokejové play-off extraligy, které startuje ve středu a ve čtvrtek v Hradci Králové, dají za lístek 450 korun, domácí fandové jen 170. „Ceny do sektoru hostí jsme nastavili ve stejné výši, jako budou mít naši fanoušci na stání v Brně," potvrdil generální manažer Hradce Králové Aleš Kmoníček.

Papež i Lazar. V jediném představení ztvární herec Schwab neuvěřitelných 25 rolí

Brno - Pětadvacet rolí sám, bez rekvizit a kostýmů. Osmatřicetiletý rodák z Brna Radim Schwab zahrál v Brně unikátní představení Mistero Buffo. Uvedli ho minulý týden v Divadle Husa na provázku. „Byla to velká výzva a nesmírně moc jsem se na tom představení naučil. Je to geniální dílo," říká o monodramatu z pera nositele Nobelovy ceny za literaturu Daria Foa.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Brno – Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na domácí zápasy fotbalové Zbrojovky Brno v sezoně 2016/2017!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies