VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ukrajinské dobroty: deruny, varenyky a boršč

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Tryzub patří podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka mezi nejlepší brněnské restaurace. Chuťově sladěná jsou nejen tradiční jídla, ale i dezerty

6.2.2010 1
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Tryzub.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Opravdový boršč umí uvařit jen u nás v Zakarpatsku,“ říkávala moje třídní profesorka z gymnázia Klára Adalbertovna, která na Ukrajině vyrostla. Opravdový boršč umí, paní profesorko, uvařit i v Brně. V restauraci Tryzub, kde jsou tradiční ukrajinská jídla základem jídelního lístku.
Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek má od prvního nahlédnutí do jídelního lístku jasno. „Když si tady boršč nedáme, budeme toho litovat,“ tvrdí.

Trojzubec v Brně

V domě na konci Koželužské ulice se dojem stylového prostředí snaží vytvořit tapisériemi na stěnách s motivy a výjevy z prostředí Ukrajiny. Do členitého sklepení se šesti místnostmi, které voní novotou, hosty dovede točité schodiště nebo doveze výtah. Nechybí tam dětský koutek ani místnost se satelitním příjmem ruských a ukrajinských televizních programů. I název restaurace Tryzub – trojzubec vychází ze státního znaku Ukrajiny.

Na jídelním lístku jsou kromě zmiňovaného boršče ještě těstovinové speciality pelmeni, manty nebo varenyky, bramborové deruny, plněný zelný list golubci nebo šašlik na několik způsobů. A ukrajinský kvas.

„Unikátní výběr,“ nešetří chválou Vařílek a oceňuje i fakt, že hostům, kteří nemají chuť na tradiční jídla z Ukrajiny, nabízí v restauraci i běžné steaky s různými omáčkami a řízky.

Obsluha, číšník i servírka s tradičním ruským přízvukem, servíruje boršč s česnekovou plackou. První pohled do keramické misky ubezpečí hosty v tom, že žaludek i chuťové buňky se budou mít dobře.

Brněnská restaurace Tryzub.

Čerstvou červenou řepou dorůžova zbarvená polévka s brambory, masem a kopečkem zakysané smetany nemá nic společného s polévkou, do které ve většině českých restaurací shrnou vše možné, obarví ji paprikou a nazývají boršč. „Není prostě boršč jako boršč. Pravý máme před sebou. Není to žádná náhražka,“ konstatuje spokojeně Vařílek.

Misku zakysané smetany dostanou hosté i k těstovinovým taštičkám pelmeni, které jsou plněné vepřovým masem. Chuťově i vzhledově připomínají italské torteliny. Číšník však má hosty neznalé ukrajinských jídel upozornit, že v malé karafě u misky se smetanou není rozehřáté máslo, ale ocet.

„Kdybych k tomu nepřivoněl a nalil to na taštičky, asi by mi to moc nechutnalo,“ poukazuje Vařílek.
Druhé z ukrajinských jídel si šéfkuchař dlouho vychutnává. Deruny plněné kuřecím masem sice vypadají jako české bramboráky, ale chuťově jsou od nich podle Vařílka na hony vzdálené. Tipuje, že je v nich i zelí, jenže servírka jeho domněnku vyvrací. Prý jen brambory, maso, cibulka, vejce a koření.
„V tom případě je fígl ve strouhání brambor,“ myslí si Vařílek a sytou specialitu chválí.

Hvězdný čornoslyv

Pět hvězdiček získávají naprosto originální dezerty. Syrnyky se smetanou, zapečené palačinky nebo čornoslyv – už názvy mluví za vše.
Čornoslyv je směsí sušených švestek máčených ve víně s medem, mlékem a oříšky. „Nic podobného a zároveň tak chuťově sladěného jsem už dlouho nejedl,“ chválí Vařílek s tím, že si konečně pochutnal i na opravdové šlehačce a ne sprejové rostlinné náhražce.

Tryzub je podle šéfkuchaře příjemnou změnou po sérii testů českých hospod, které se nezmůžou na nic lepšího než meníčka. „Nic bych tu neměnil, je to jedna z nejlepších restaurací, které prošly testem,“ dodává odborník na gastronomii.

Autor: Gabriela Peringerová

6.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
DOTYK.CZ
9

Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala

Fotbalista Jakub Řezníček.

Plzeň lanaří Řezníčka. Zatím jsem nic nepodepsal, říká brněnský forvard

Proti kasinům jsme nebyli, tvrdí náměstek primátora Matěj Hollan

Brno /PANEL DENÍKU/ - Bez Onderky, bez korupce, bez hazardu. Trojice hesel, se kterými uspělo hnutí Žít Brno v komunálních volbách před třemi lety. Přitom i zastupitelé tohoto hnutí minulý týden schválili výjimku, která v Brně umožní fungování dvou kasin. „Bojovali jsme proti tvrdému hazardu, jako jsou automaty. Proti kasinům jsme nikdy nebyli," tvrdí náměstek primátora za Žít Brno Matěj Hollan.

Muž se chtěl zabít skokem ze Stránské skály. Zabránili mu v tom policisté

Brno – Ukončit svůj život chtěl muž skokem ze Stránské skály. Policisty na něj upozornili jeho známí, kterým rozeslal zprávy s tím, že se chce zabít. Dvě hlídky policistů proto vyrazily na místo po muži pátrat. Na Stránské skále potkaly skupinu kamarádů, kteří již muže hledali. Jakmile ten uslyšel známé hlasy, vyrazil na okraj skály.

Strážníci posílí dohled na brněnských ohňostrojích

Brno – Až šest set strážníků bude dohlížet na akce festivalu Brno - město uprostřed Evropy. Při soutěžních ohňostrojích festivalu Ignis Brunensis jich bude dohlížet na dopravu i bezpečí lidí téměř osmdesát.

AKTUALIZOVÁNO

Unesli a znásilňovali dívku v kempu. Tři muži dostali dohromady 30 let vězení

Brno, Domamil – Chtěli sexuální otrokyni, místo toho dostali třicet let vězení. O vině tří mužů, kteří loni v srpnu z autobusové zastávky na Jihlavsku unesli osmnáctiletou dívku a poté ji v kempu na Hodonínsku znásilnili, rozhodl ve středu brněnský krajský soud. Rozsudek zatím není pravomocný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies