VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ukrajinské dobroty: deruny, varenyky a boršč

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Tryzub patří podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka mezi nejlepší brněnské restaurace. Chuťově sladěná jsou nejen tradiční jídla, ale i dezerty

6.2.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace Tryzub.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Opravdový boršč umí uvařit jen u nás v Zakarpatsku,“ říkávala moje třídní profesorka z gymnázia Klára Adalbertovna, která na Ukrajině vyrostla. Opravdový boršč umí, paní profesorko, uvařit i v Brně. V restauraci Tryzub, kde jsou tradiční ukrajinská jídla základem jídelního lístku.
Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek má od prvního nahlédnutí do jídelního lístku jasno. „Když si tady boršč nedáme, budeme toho litovat,“ tvrdí.

Trojzubec v Brně

V domě na konci Koželužské ulice se dojem stylového prostředí snaží vytvořit tapisériemi na stěnách s motivy a výjevy z prostředí Ukrajiny. Do členitého sklepení se šesti místnostmi, které voní novotou, hosty dovede točité schodiště nebo doveze výtah. Nechybí tam dětský koutek ani místnost se satelitním příjmem ruských a ukrajinských televizních programů. I název restaurace Tryzub – trojzubec vychází ze státního znaku Ukrajiny.

Na jídelním lístku jsou kromě zmiňovaného boršče ještě těstovinové speciality pelmeni, manty nebo varenyky, bramborové deruny, plněný zelný list golubci nebo šašlik na několik způsobů. A ukrajinský kvas.

„Unikátní výběr,“ nešetří chválou Vařílek a oceňuje i fakt, že hostům, kteří nemají chuť na tradiční jídla z Ukrajiny, nabízí v restauraci i běžné steaky s různými omáčkami a řízky.

Obsluha, číšník i servírka s tradičním ruským přízvukem, servíruje boršč s česnekovou plackou. První pohled do keramické misky ubezpečí hosty v tom, že žaludek i chuťové buňky se budou mít dobře.

Brněnská restaurace Tryzub.

Čerstvou červenou řepou dorůžova zbarvená polévka s brambory, masem a kopečkem zakysané smetany nemá nic společného s polévkou, do které ve většině českých restaurací shrnou vše možné, obarví ji paprikou a nazývají boršč. „Není prostě boršč jako boršč. Pravý máme před sebou. Není to žádná náhražka,“ konstatuje spokojeně Vařílek.

Misku zakysané smetany dostanou hosté i k těstovinovým taštičkám pelmeni, které jsou plněné vepřovým masem. Chuťově i vzhledově připomínají italské torteliny. Číšník však má hosty neznalé ukrajinských jídel upozornit, že v malé karafě u misky se smetanou není rozehřáté máslo, ale ocet.

„Kdybych k tomu nepřivoněl a nalil to na taštičky, asi by mi to moc nechutnalo,“ poukazuje Vařílek.
Druhé z ukrajinských jídel si šéfkuchař dlouho vychutnává. Deruny plněné kuřecím masem sice vypadají jako české bramboráky, ale chuťově jsou od nich podle Vařílka na hony vzdálené. Tipuje, že je v nich i zelí, jenže servírka jeho domněnku vyvrací. Prý jen brambory, maso, cibulka, vejce a koření.
„V tom případě je fígl ve strouhání brambor,“ myslí si Vařílek a sytou specialitu chválí.

Hvězdný čornoslyv

Pět hvězdiček získávají naprosto originální dezerty. Syrnyky se smetanou, zapečené palačinky nebo čornoslyv – už názvy mluví za vše.
Čornoslyv je směsí sušených švestek máčených ve víně s medem, mlékem a oříšky. „Nic podobného a zároveň tak chuťově sladěného jsem už dlouho nejedl,“ chválí Vařílek s tím, že si konečně pochutnal i na opravdové šlehačce a ne sprejové rostlinné náhražce.

Tryzub je podle šéfkuchaře příjemnou změnou po sérii testů českých hospod, které se nezmůžou na nic lepšího než meníčka. „Nic bych tu neměnil, je to jedna z nejlepších restaurací, které prošly testem,“ dodává odborník na gastronomii.

Autor: Gabriela Peringerová

6.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
1

Kometa mlčela i po mstě Pöpperleho, na Spartě padla 0:4

Ilustrační foto.
1

Kordis chystá elektronické jízdné pro celou jižní Moravu. Nejdřív už příští rok

Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Brno - Teleskopické obušky, dva lehce zranění mladíci a dva v policejní cele. Rvačku asi deseti lidí, ke které došlo na brněnském hlavním nádraží, šetří od pátečního večera policisté.

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Moravské Knínice /REPORTÁŽ/ – Co se stalo kdysi, v tem strážnickém lesi, zpívá dvojice vystupujících verbířů v doprovodu cimbálové muziky a sokolovna plná lidí v tichosti sleduje, jakými kroky ji o chvilku později překvapí dva mladí muži, jak píseň i jejich kroj napovídá, původem ze Strážnice. Ti vystupují na Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brno - Zhruba šest set dětí loni na jižní Moravě uteklo z domu. Nejčastěji se jedná o mladistvé z výchovných ústavů a dětských domovů. Obrátit se se svými problémy mohou třeba na brněnskou Modrou linku důvěry.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

Brno - Odpadky z celé Moravy ohřejí vodu na sprchování Brňanům. Představitelé brněnské spalovny se totiž chystají o polovinu zvýšit množství zlikvidovaného komunálního odpadu, který zařízení mění na teplo a elektrický proud. O navážení odpadu jednají s obcemi v sousedních krajích i v Moravskoslezském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies