VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Údolní ulici je skrytý francouzský přepych

Brno - Restaurace La Bouchée leží v nenápadném domě. Jen jeden pohled dovnitř však stačí hostovi, aby poznal, že je to jedinečné místo.

23.8.2008
SDÍLEJ:

Restaurace La Boucheé.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Stačí jen projít vchodem restaurace La Bouchée a host se přenese z Brna do Francie. Ne jen kvůli názvu, který v překladu znamená lahodné sousto. V jídelníčku čekají francouzské názvy specialit, znalce oslní vinotéka, hosté jsou hýčkaní předpisovou obsluhou, za kterou by se nestyděli ani v Paříži.

Restaurace se nachází ve sklepě. Nejnižší a nejstylovější místnost kombinuje holé cihly s moderními prvky. „Tmavé dřevo a tlumené osvětlení za kovovými mřížkami přesně odpovídá atmosféře moderní sklepní restaurace,“ rozhlíží se kolem Jiří Vařílek, šéfkuchař restaurace U Královny Elišky. Minulý rok tam vařil pro šestnáct evropských prezidentů.

Na první dojem ho nepříjemně překvapí obsluha. „Číšník je sice milý, ale ani se nás nezeptal, jestli chceme něco k pití,“ kroutí hlavou Vařílek. Za několik minut se ale vše vysvětluje. Číšník se zde zaučuje, v době obědů má hodně práce a těsně před námi ho potkala protivná zákaznice.

Hosté, kteří si své jídlo rádi vyberou z množství pokrmů, La Bouchée zklame. U každého druhu masa se totiž nabízí jen několik variant. „Na druhé straně bych si ale vybral všechno. Vypadá to lákavě. Je to rozhodně lepší, než mít na lístku padesát jídel, ze kterých bych si dal jen tři,“ hodnotí Vařílek kvalitu jídelníčku.

Restaurace je výjimečná tím, že si v ní mohou hosté dát bio potraviny. Nabízí hlavně jehněčí. Na své si přijdou i vegetariáni. Neotřelá nabídka bezmasých jídel, třeba houbový kuskus, potěší i gurmány.

Čekání na jídlo přeruší číšník, který přináší neobjednaný tvarohový sýr s pažitkou a košík s bagetou. „Já tomu říkám čekačka. Ve slušných restauracích by to mělo být zvykem. Když kuchař nemůže zvládnou připravit jídlo do dvaceti minut, dostane host na účet podniku malý předkrm jako spestření čekání,“ vysvětluje nevyžádaný chod šéfkuchař. Malá návnada utiší kručení v žaludku, zesílí však očekávání.

Po několika dalších minutách se na stole konečně objeví očekávané lahůdky. Filovaná panenka je doplněná brokolicí a gratinovanými brambory. „Panenka je až moc růžová, ale to není chyba. Každý má rád něco jiného, já ji mám radši propečenější.,“ poznamená Vařílek.

Přílohy jsou ale podle něj bez chyb. „Brokolice je jen spařená horkou vodou. To nedělají skoro nikde, ale je to správný postup. Je pak tvrdší, ale velmi zdravá. Brambory jsou se smetanou zase zapečená za syrova. Chutná to lépe než z vařených brambor, jak to dělám já,“ pochvaluje si Vařílek.

Pan číšník

Po pár prvních soustech se u stolu objeví číšník s otázkou, zda je s jídlem všechno v pořádku. Vařílek tedy poprosí o dodatečné propečení panenky. Jídlo na čistém talíři má zpět na stole téměř v okamžiku.

Starostlivá obsluha se ještě několikrá ubezpečí, zda je nyní pokrm přesně podle hostova přání. „Tak to je opravdu Pan číšník. Teď už jídlo nemá vůbec žádnou chybu,“ uznává šéfkuchař. Kuřecí závitek, druhé testované jídlo, žádné úpravy nevyžaduje. Maso je křehké a rozplývá se na jazyku. Sušená rajčátka připomenou právě delikatesy francouzské kuchyně.

Kulinářský zážitek završí dezert. „Když je v palačinkách čerstvé ovoce, nemám k tomu co dodat,“ chválí kuchyni Vařílek.

Jeho závěrečné hodnocení proto nešetří pochvalných slov. „Je to naprosto vynikající. Nejlepší restaurace, v které jsem s Rovností byl,“ rozplývá se šéfkuchař a bere si vizitku s adresou, aby do restaurace La Bouchée bezpečně trefil znovu.

Autor: Vendula Jičínská

23.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnská Zbrojovka ve 26. kole nejvyšší fotbalové ligy před domácími fanoušky porazila Příbram 2:0.

Z Norska se vrací nejlepší střelec. Útočník Škoda pomůže Zbrojovce

Lev Lolek je novou atrakcí brněnské zoo.
11

Brněnská zoo spustila online přenos ze lví ubikace

Císařský řez? Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě. Ženy se bojí porodu

Brno – Bojí se obtížného porodu a bolesti. Proto ženy upřednostňují porody císařským řezem před přirozenými. Počet rodiček, které volí chirurgickou metodu, se podle národního registru novorozenců od počátku tisíciletí více než zdvojnásobil. Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě.

AUTOMIX.CZ / AKTUALIZOVÁNO

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Ruku na srdce, každý z nás chce tu a tam vypadat před ostatními dobře – a dobře v tomto případě znamená „zámožně“. Samozřejmě jen málokterý movitý majetek poukazuje na stav konta tak, jako luxusní auto.

Rok registru: smlouvy pod drobnohledem, úřady jich odkryly tisíce

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Nejvíc peněz od kraje dostává charita, od Brna technické sítě. Registr smluv odkryl firmy, které získávají veřejné zakázky. 

AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO

Na D1 u Domašova hořelo auto. Dálnice byla ve směru na Prahu neprůjezdná

Domašov - Požár osobního auta zastavil ve čtvrtek před desátou dopoledne provoz na dálnici D1 na 169. kilometru ve směru na Prahu. K hořícímu autu u Domašova na Brněnsku vyrazily tři jednotky hasičů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení