VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Adrii vaří středomořskou kuchyni. Špatně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Útulný interiér, oprýskaná zahrádka, ochotný číšník se špatnou českou výslovností a podivně zkombinovaný jídelníček. Se smíšenými pocity odcházel šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka z restaurace Adria Rovinj v Masarykově ulici. Navštívil ji v pravidelném seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

28.5.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Brněnská restaurace Adria Rovinj v Masarykově ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Slunečný den láká Dlapku poobědvat na restaurační zahrádce. Už po několika minutách toho lituje. „Nepřipadám si tu příjemně, vidí na mě lidé procházející okolo. Majitel to mohl vyřešit alespoň nějakým vyšším plotem,“ upozorňuje hodnotitel. Nelíbí se mu ani oprýskaná fasáda domu, vedle které sedí.

Vnitřní prostory vypadají lépe. „Je to útulné a příjemné. Jen mi vadí malý koš na toaletách. Je poledne a už teď z něj přepadávají papírové ručníky na zem,“ říká šéfkuchař.

Než si stačí prohlédnout restauraci, přichází číšník. Hodnotitelský tým se ho vyptává na zaměření restaurace. Majitelem je Chorvat, který se snaží vařit středomořskou kuchyni. I číšník je cizinec.

Polévky nenabízí

Nabídka jídelníčku, který obsluha přinesla, Dlapku moc nepotěší. „Měl jsem chuť na polévku, ale tady ji vůbec nepodávají. Mezi teplými předkrmy jsou navíc jen jídla hodící se spíše do snídaňového bufetu. Hemenex nebo míchaná vejce rozhodně nepatří do středomořské kuchyně,“ konstatuje zklamaně šéfkuchař.

Objednává tedy studené carpaccio z lososa s parmezánem a kapary a talíř se čtyřmi druhy sýrů. Číšník však na stůl přinese jen tři. Gorgonzola je výtečná. Mdlá česká gouda a neznámý slaný sýr už chuťové pohárky tolik nepotěší. Na talíři s carpacciem se zase choulí jediný kousek kaparů. „Navíc je na rybě příliš mnoho parmezánu,“ není spokojený Dlapka.

Naopak ho potěšilo podávané pečivo. Jde o čerstvě upečenou bagetu z těsta na pizzu. „Je ještě teplá, takže ji právě upekli. Díky tomu dostane host křupavé pečivo i pozdě večer,“ upozorňuje šéfkuchař.

U hlavního chodu se rozhodne trochu vyzkoušet kuchaře a dá si rizoto na šafránu s krevetami. „Zajímá mě, jestli je dělají ze speciální kulaté rýže na italské rizoto,“ říká Dlapka. Jako druhé jídlo objednává telecí steak na grilu s opečenými bramborami.

Už když rychlý číšník jídlo přináší, tváří se šéfkuchař zklamaně. „Rýže je klasická česká. Kuchař ji pak uvařenou zřejmě jen smíchal s vývarem, který teď všechen stekl na dno talíře. Jídlo je úplně bez chuti,“ stěžuje si Dlapka.

Nedovařil brambory

Chuť si šéfkuchař trochu spraví na telecím steaku. Je šťavnatý a správně ochucený. „Kuchař s kořením šetřil, což je dobře. Vynikne chuť masa,“ vysvětluje Dlapka. Dojem jen trochu kazí mírně nedovařené brambory.

Na dezert už šéfkuchař nemá chuť. „Mají tu několik druhů palačinek, medovník a zmrzlinové poháry. Mnohem raději bych si dal nějaký jemný domácí krém,“ říká Dlapka. Ani káva ho nenadchne. Je moc silná a trochu kyselá. Nepříliš dobrý dojem z jídla nakonec spravuje snad jen ochotný číšník a rychlý servis. Díky tomu se na vysvědčení restaurace objevuje alespoň pár jedniček.

#nahled|http://g.denik.cz/50/b0/infografika_brno_adria_rovinj_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/b0/infografika_brno_adria_rovinj.jpg|Restaurace Adria Rovinj v Brně.#

Autor: Zuzana Valíková

28.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
16

VIDEO: Na Moravě se hnuly ledy. Přehnaly se přes jez a zamířily k Dunaji

Michal Škoda patří mezi největší opory brněnské Zbrojovky.
EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZOVÁNO
1

Odejde, nebo zůstane? Brněnského útočníka Škodu nově lanaří čínský klub

Zloděj spícímu podnapilému muži prohledával kapsy i batoh. Zachytily ho kamery

Brno /VIDEO/ – Na kamerový systém na brněnském hlavním nádraží doplatil dvaadvacetiletý mladík, který se v noci na středu rozhodl okrást podnapilého muže, který spal na lavičce. „Prohledával mu kapsy u bundy, u kalhot, a posléze i jeho batoh. Strážníci se od začátku na jeho chování zaměřili a vše nahráli," uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Břeclavsko – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou na Břeclavsku. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

Doprava za 30 let? Čtvrtina lidí jde pěšky či jede na kole, tvrdí plán mobility

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Sprchy na pracovištích, bezbariérové stezky nebo hlídané stojany na kola. To jsou jen některé z nápadů, které mají nalákat brněnské cestující ke kolům nebo pěší chůzi. Plán mobility hledá podle náměstka brněnského primátora Matěje Hollana cestu k vyváženému složení dopravy, posílit mají ale zejména tyto prostředky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies