VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Adrii vaří středomořskou kuchyni. Špatně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Útulný interiér, oprýskaná zahrádka, ochotný číšník se špatnou českou výslovností a podivně zkombinovaný jídelníček. Se smíšenými pocity odcházel šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka z restaurace Adria Rovinj v Masarykově ulici. Navštívil ji v pravidelném seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

28.5.2011
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Adria Rovinj v Masarykově ulici.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Slunečný den láká Dlapku poobědvat na restaurační zahrádce. Už po několika minutách toho lituje. „Nepřipadám si tu příjemně, vidí na mě lidé procházející okolo. Majitel to mohl vyřešit alespoň nějakým vyšším plotem,“ upozorňuje hodnotitel. Nelíbí se mu ani oprýskaná fasáda domu, vedle které sedí.

Vnitřní prostory vypadají lépe. „Je to útulné a příjemné. Jen mi vadí malý koš na toaletách. Je poledne a už teď z něj přepadávají papírové ručníky na zem,“ říká šéfkuchař.

Než si stačí prohlédnout restauraci, přichází číšník. Hodnotitelský tým se ho vyptává na zaměření restaurace. Majitelem je Chorvat, který se snaží vařit středomořskou kuchyni. I číšník je cizinec.

Polévky nenabízí

Nabídka jídelníčku, který obsluha přinesla, Dlapku moc nepotěší. „Měl jsem chuť na polévku, ale tady ji vůbec nepodávají. Mezi teplými předkrmy jsou navíc jen jídla hodící se spíše do snídaňového bufetu. Hemenex nebo míchaná vejce rozhodně nepatří do středomořské kuchyně,“ konstatuje zklamaně šéfkuchař.

Objednává tedy studené carpaccio z lososa s parmezánem a kapary a talíř se čtyřmi druhy sýrů. Číšník však na stůl přinese jen tři. Gorgonzola je výtečná. Mdlá česká gouda a neznámý slaný sýr už chuťové pohárky tolik nepotěší. Na talíři s carpacciem se zase choulí jediný kousek kaparů. „Navíc je na rybě příliš mnoho parmezánu,“ není spokojený Dlapka.

Naopak ho potěšilo podávané pečivo. Jde o čerstvě upečenou bagetu z těsta na pizzu. „Je ještě teplá, takže ji právě upekli. Díky tomu dostane host křupavé pečivo i pozdě večer,“ upozorňuje šéfkuchař.

U hlavního chodu se rozhodne trochu vyzkoušet kuchaře a dá si rizoto na šafránu s krevetami. „Zajímá mě, jestli je dělají ze speciální kulaté rýže na italské rizoto,“ říká Dlapka. Jako druhé jídlo objednává telecí steak na grilu s opečenými bramborami.

Už když rychlý číšník jídlo přináší, tváří se šéfkuchař zklamaně. „Rýže je klasická česká. Kuchař ji pak uvařenou zřejmě jen smíchal s vývarem, který teď všechen stekl na dno talíře. Jídlo je úplně bez chuti,“ stěžuje si Dlapka.

Nedovařil brambory

Chuť si šéfkuchař trochu spraví na telecím steaku. Je šťavnatý a správně ochucený. „Kuchař s kořením šetřil, což je dobře. Vynikne chuť masa,“ vysvětluje Dlapka. Dojem jen trochu kazí mírně nedovařené brambory.

Na dezert už šéfkuchař nemá chuť. „Mají tu několik druhů palačinek, medovník a zmrzlinové poháry. Mnohem raději bych si dal nějaký jemný domácí krém,“ říká Dlapka. Ani káva ho nenadchne. Je moc silná a trochu kyselá. Nepříliš dobrý dojem z jídla nakonec spravuje snad jen ochotný číšník a rychlý servis. Díky tomu se na vysvědčení restaurace objevuje alespoň pár jedniček.

#nahled|http://g.denik.cz/50/b0/infografika_brno_adria_rovinj_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/b0/infografika_brno_adria_rovinj.jpg|Restaurace Adria Rovinj v Brně.#

Autor: Zuzana Valíková

28.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Robert Gottwaldu Krajského soudu v Brně. Podle obžaloby nevrátil několikamilionovou půjčku.
4

Půjčka na Devět křížů? Miliony byly pro drnovický klub, odmítá Gottwald obžalobu

Ilustrační foto.

V Masné srazila dodávka chodce. Muž utrpěl těžká zranění

AKTUALIZOVÁNO

Obžalovaná mi hrozila vytrháním vlasů, řekla žena, kterou nutili k prostituci

Brno – Chtěla si v Rakousku vydělat peníze úklidem, místo toho skončila na chodníku mezi prostitutkami. Před brněnským krajským soudem ve středu vypovídala žena, kterou obžalovaní Ján Dirda a Marta Hudcová údajně nutili k sexu za peníze. „Po cestě do Rakouska mi v autě říkala, že se budu mít dobře a že nesmím být blbá. Potom jsme zastavili a ukázala mi, kde mám stát na chodníku. Odmítla jsem a chtěla jet zpátky. Marta mi ale pohrozila, že pokud nevystoupím z auta, vytrhá mi vlasy ještě víc. Měla jsem je zrovna na krátko ostříhané,“ uvedla poškozená.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Rezidentní parkování? Zavedení město znovu odsouvá. Až na rok 2019

Brno – Původně mělo fungovat už na jaře letošního roku, pak projekt město odsunulo až na podzim. Jenže podle zjištění Brněnského deníku Rovnost se plán na zavedení rezidentního parkování dál odkládá. Vedení brněnské radnice nepřímo přiznalo, že revoluční bod v brněnské dopravě nejspíš spustí až nové vedení radnice v roce 2019.

Dva řidiči v jeden den zapomněli na kola na střeše a poškodili vjezd parkoviště

Brno – Častější nehody řidičů s připevněným jízdním kolem na střeše auta řešili policisté v Brně na přelomu července a srpna. Nepozorností při vjezdu do obchodního centra způsobili v jeden den řidiči škodu za více než padesát tisíc korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení