VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Baroku uspokojí kvalita jídel i rychlá obsluha

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - V podzemí kláštera sv. Janů v centru Brna nabízejí skvělou českou i mezinárodní kuchyni. Obědová i speciální menu zvládají rychlostí blesku.

19.12.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Brněnská restaurace Baroko.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Nenápadný vchod a padesát schodů pod brněnskou Orlí ulicí vedou do prostorného a světlého sklepa restaurace a vinárny Baroko. Málokterý z hostů si uvědomí, že se ocitá v podzemí minoritského kláštera sv. Janů. A že cihly na klenutém stropě, které architekt oblékl do nového kabátu, mohou vyprávět zajímavé příběhy z historie Brna.

Ve zdejší kuchyni vznikají domácí i zahraniční gurmánské speciality. Šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek to registruje při prvním pohledu do jídelního lístku. „Mezi českou kuchyní je zde propleten celý svět,“ konstatuje hodnotící odborník nad typicky italskými specialitami, Shakespearovým tajemstvím, steakem Don Quijote, buritos nebo medailonky Martina Luthera.

Hlučné prostředí

V předvánočním čase stojí v čele dlouhého sálu nazdobený a nasvícený vánoční strom. Poklidná atmosféra tu ale nevládne. Baroko je v poledne dosti hlučná restaurace. Přispívají k tomu i diskotékové rytmy z aparatury u baru. To nemusí všem hostům vyhovovat.

Šéfkuchař Vařílek se při výběru pokrmu do světa nepouští a v jídelním lístku zakotví u tradičních jídel české a moravské kuchyně. Nakonec volí svíčkovou. Druhé testované jídlo vybírá místní kuchař. Doporučuje ochutnat kuřecí pyramidu.

„V každém případě se na jídlo těším, vypadá to, že zde všichni vědí, co dělají,“ odhaduje Vařílek.

Přestože personál v Baroku krouží kolem desítek hostů s talíři poledního menu, jídla na objednávku připraví kuchař za necelou čtvrthodinu. Šéfkuchaře Vařílka hned zaujme tmavá barva svíčkové omáčky. „Já také dělám svíčkovou tmavší, prostě jen víc orestuji zeleninu,“ říká před prvním soustem. Smetanová omáčka mu chutná, zdá se mu však příliš sladká. „Spíš než k hovězí svíčkové se tato omáčka hodí ke zvěřině. Dovedl bych si tak představit srnčí na smetaně,“ hodnotí první jídlo.

Vysvědčení brněnské restaurace Baroko.

Ovšem k druhému vybranému pokrmu žádné výhrady nemá. Medailonky z kuřecích prsou, rozložené na bramboráčcích, přelité omáčkou z nivy a zdobené ovocným špízem, se v ústech rozplývají. Šéfkuchaři se líbí i servis – nerezové příbory v moderním designu a nepravidelné oválné talíře. V Baroku nedá obsluha hostům příliš času vydechnout a strávit dobré jídlo. Číšník hned nabízí kávu a dezert, domácí tiramisu nebo palačinky a hotové dortíčky semifréda.

Speciální nabídka

Tiramisu je v Baroku opravdu nevšední. „Nazval bych to jinak než tiramisu, s tradičním italským zákuskem má tato miska pramálo společného,“ ochutnává piškoty s krémem, posypané kakaem, testující odborník. Piškotu podle něj rozhodně chybí namočení do kávy a rumu, krému zase smetanové mascarpone. „Je to dobrý zákusek, ale nikoli tiramisu,“ dodává Vařílek.

Pro náročnější hosty má Baroko připravenou speciální nabídku. Nejméně dva dny předem si návštěvníci mohou objednat pečenou kachnu nebo husu, křepelky s nádivkou, králíka s rybízovou omáčkou, srnčí, jehněčí nebo telecí pečínku.

„Baroko je podle mě vkusná restaurace, ve které se musí hostům líbit, a hlavně chutnat. Navíc rychlost odbavení bych přirovnal ke kulovému blesku,“ příznivě hodnotí podnik v centru Brna Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

19.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla.
4

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Udusily se, nebo je zabily výkaly? V rybníce u Předklášteří zemřely stovky ryb

Nejsem dobrý hlavičkář, smál se autor vítězné trefy proti Liberci Řezníček

Brno – Když se trefí, Zbrojovka zákonitě boduje. V letošním ročníku nejvyšší české fotbalové soutěže sice útočník Jakub Řezníček vstřelil teprve čtvrtou branku z osmnácti utkání, ale Zbrojovka z těchto duelů brala osm bodů. V sobotu poprvé v aktuálním ročníku skóroval na domácím stadionu v Srbské ulici a jeho hlavička přinesla nesmírně důležitou výhru 1:0 s Libercem.

Při ničení okna se pořezal. Chtěl obvaz, proto ještě rozbil výplň dveří obchodu

Kobynice – Přezdívku Old Shatterhand si zřejmě nevyslouží dvaadvacetiletý vandal, který v noci řádil v Kobylnicích.

AKTUALIZOVÁNO

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

Brno – Kraj potřebuje chytré mozky a šikovné ruce, nemá je ale jak sem dostat. Tak se dá shrnout závěr pondělní diskuse, kterou pořádal Deník Rovnost. Debatovali v ní jihomoravský hejtman Bohumil Šimek, krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák a další hosté. Hlavními tématy byla doprava, zásady územního rozvoje a jižní Morava jako kraj vyspělých technologií. Celou panelovou debatu jste mohli také sledovat online.

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies