VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Baroku uspokojí kvalita jídel i rychlá obsluha

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - V podzemí kláštera sv. Janů v centru Brna nabízejí skvělou českou i mezinárodní kuchyni. Obědová i speciální menu zvládají rychlostí blesku.

19.12.2009 1
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Baroko.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Nenápadný vchod a padesát schodů pod brněnskou Orlí ulicí vedou do prostorného a světlého sklepa restaurace a vinárny Baroko. Málokterý z hostů si uvědomí, že se ocitá v podzemí minoritského kláštera sv. Janů. A že cihly na klenutém stropě, které architekt oblékl do nového kabátu, mohou vyprávět zajímavé příběhy z historie Brna.

Ve zdejší kuchyni vznikají domácí i zahraniční gurmánské speciality. Šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek to registruje při prvním pohledu do jídelního lístku. „Mezi českou kuchyní je zde propleten celý svět,“ konstatuje hodnotící odborník nad typicky italskými specialitami, Shakespearovým tajemstvím, steakem Don Quijote, buritos nebo medailonky Martina Luthera.

Hlučné prostředí

V předvánočním čase stojí v čele dlouhého sálu nazdobený a nasvícený vánoční strom. Poklidná atmosféra tu ale nevládne. Baroko je v poledne dosti hlučná restaurace. Přispívají k tomu i diskotékové rytmy z aparatury u baru. To nemusí všem hostům vyhovovat.

Šéfkuchař Vařílek se při výběru pokrmu do světa nepouští a v jídelním lístku zakotví u tradičních jídel české a moravské kuchyně. Nakonec volí svíčkovou. Druhé testované jídlo vybírá místní kuchař. Doporučuje ochutnat kuřecí pyramidu.

„V každém případě se na jídlo těším, vypadá to, že zde všichni vědí, co dělají,“ odhaduje Vařílek.

Přestože personál v Baroku krouží kolem desítek hostů s talíři poledního menu, jídla na objednávku připraví kuchař za necelou čtvrthodinu. Šéfkuchaře Vařílka hned zaujme tmavá barva svíčkové omáčky. „Já také dělám svíčkovou tmavší, prostě jen víc orestuji zeleninu,“ říká před prvním soustem. Smetanová omáčka mu chutná, zdá se mu však příliš sladká. „Spíš než k hovězí svíčkové se tato omáčka hodí ke zvěřině. Dovedl bych si tak představit srnčí na smetaně,“ hodnotí první jídlo.

Vysvědčení brněnské restaurace Baroko.

Ovšem k druhému vybranému pokrmu žádné výhrady nemá. Medailonky z kuřecích prsou, rozložené na bramboráčcích, přelité omáčkou z nivy a zdobené ovocným špízem, se v ústech rozplývají. Šéfkuchaři se líbí i servis – nerezové příbory v moderním designu a nepravidelné oválné talíře. V Baroku nedá obsluha hostům příliš času vydechnout a strávit dobré jídlo. Číšník hned nabízí kávu a dezert, domácí tiramisu nebo palačinky a hotové dortíčky semifréda.

Speciální nabídka

Tiramisu je v Baroku opravdu nevšední. „Nazval bych to jinak než tiramisu, s tradičním italským zákuskem má tato miska pramálo společného,“ ochutnává piškoty s krémem, posypané kakaem, testující odborník. Piškotu podle něj rozhodně chybí namočení do kávy a rumu, krému zase smetanové mascarpone. „Je to dobrý zákusek, ale nikoli tiramisu,“ dodává Vařílek.

Pro náročnější hosty má Baroko připravenou speciální nabídku. Nejméně dva dny předem si návštěvníci mohou objednat pečenou kachnu nebo husu, křepelky s nádivkou, králíka s rybízovou omáčkou, srnčí, jehněčí nebo telecí pečínku.

„Baroko je podle mě vkusná restaurace, ve které se musí hostům líbit, a hlavně chutnat. Navíc rychlost odbavení bych přirovnal ke kulovému blesku,“ příznivě hodnotí podnik v centru Brna Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

19.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Odborníci a studenti z Masarykovy univerzity v Brně sbírali klíšťata v Pisárkách. Ke sběru využívají vlajky vyrobené z látkové pleny, na níž se roztoči lehce zachytí.
14

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Silně opilý řidič kamionu jel po dálnici D2. Před policisty se sám nemohl ani postavit na nohy. Naměřili mu téměř tři promile.

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

AKTUALIZOVÁNO

Bezdomovci uctili památku mrtvého. V podchodu pak zaútočili na policisty

Brno /VIDEO/ – Místo klidné pietní akce se čtvrteční shromáždění bezdomovců v podchodu pod brněnským hlavním nádražím přeměnilo v bitevní vřavu. Přibližně dvacítka lidí bez střechy nad hlavou tam přišla vzpomenout na zemřelého známého, kterého kolemjdoucí znali především jako hráče na píšťalu, jemuž u jeho obvyklého místa nedaleko bočních vstupů z nádraží a popelnice dělal na zemi společnost černý pes.

Žloutenková epidemie opět sílí. Za týden v kraji přibylo devět nakažených

Jižní Morava – Téměř tři měsíce epidemie infekční žloutenky typu A v Jihomoravském kraji slábla. Teď však znovu nabrala na intenzitě. Za poslední týden se nově nemocí nakazilo devět lidí. Podle hygieniků se mezi nimi nenašel žádný společný faktor. Od začátku roku žloutenkou onemocnělo devětatřicet Jihomoravanů.

Flotila parníků po zimě vyrazí na přehradu. V Brně otevřou čarodějnickou školu

Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Flotila šesti lodí míří zpátky na hladinu přehrady. Brněnský dopravní podnik totiž v sobotu slavnostně zahájí letošní plavební sezónu. „Ceremoniál bude mít už tradiční scénář návštěvníkům se představí všichni kapitáni a potom vytáhnou vlajku na výpravně lodní dopravy. Doprovodí je originální znělka skladatele Jaromíra Hniličky," popsala sobotní dopoledne mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies