VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Baroku uspokojí kvalita jídel i rychlá obsluha

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - V podzemí kláštera sv. Janů v centru Brna nabízejí skvělou českou i mezinárodní kuchyni. Obědová i speciální menu zvládají rychlostí blesku.

19.12.2009 1
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Baroko.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Nenápadný vchod a padesát schodů pod brněnskou Orlí ulicí vedou do prostorného a světlého sklepa restaurace a vinárny Baroko. Málokterý z hostů si uvědomí, že se ocitá v podzemí minoritského kláštera sv. Janů. A že cihly na klenutém stropě, které architekt oblékl do nového kabátu, mohou vyprávět zajímavé příběhy z historie Brna.

Ve zdejší kuchyni vznikají domácí i zahraniční gurmánské speciality. Šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek to registruje při prvním pohledu do jídelního lístku. „Mezi českou kuchyní je zde propleten celý svět,“ konstatuje hodnotící odborník nad typicky italskými specialitami, Shakespearovým tajemstvím, steakem Don Quijote, buritos nebo medailonky Martina Luthera.

Hlučné prostředí

V předvánočním čase stojí v čele dlouhého sálu nazdobený a nasvícený vánoční strom. Poklidná atmosféra tu ale nevládne. Baroko je v poledne dosti hlučná restaurace. Přispívají k tomu i diskotékové rytmy z aparatury u baru. To nemusí všem hostům vyhovovat.

Šéfkuchař Vařílek se při výběru pokrmu do světa nepouští a v jídelním lístku zakotví u tradičních jídel české a moravské kuchyně. Nakonec volí svíčkovou. Druhé testované jídlo vybírá místní kuchař. Doporučuje ochutnat kuřecí pyramidu.

„V každém případě se na jídlo těším, vypadá to, že zde všichni vědí, co dělají,“ odhaduje Vařílek.

Přestože personál v Baroku krouží kolem desítek hostů s talíři poledního menu, jídla na objednávku připraví kuchař za necelou čtvrthodinu. Šéfkuchaře Vařílka hned zaujme tmavá barva svíčkové omáčky. „Já také dělám svíčkovou tmavší, prostě jen víc orestuji zeleninu,“ říká před prvním soustem. Smetanová omáčka mu chutná, zdá se mu však příliš sladká. „Spíš než k hovězí svíčkové se tato omáčka hodí ke zvěřině. Dovedl bych si tak představit srnčí na smetaně,“ hodnotí první jídlo.

#nahled|https://g.denik.cz/50/b1/test_restaurace_baroko_infografika_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/b1/test_restaurace_baroko_infografika.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace Baroko.#

Ovšem k druhému vybranému pokrmu žádné výhrady nemá. Medailonky z kuřecích prsou, rozložené na bramboráčcích, přelité omáčkou z nivy a zdobené ovocným špízem, se v ústech rozplývají. Šéfkuchaři se líbí i servis – nerezové příbory v moderním designu a nepravidelné oválné talíře. V Baroku nedá obsluha hostům příliš času vydechnout a strávit dobré jídlo. Číšník hned nabízí kávu a dezert, domácí tiramisu nebo palačinky a hotové dortíčky semifréda.

Speciální nabídka

Tiramisu je v Baroku opravdu nevšední. „Nazval bych to jinak než tiramisu, s tradičním italským zákuskem má tato miska pramálo společného,“ ochutnává piškoty s krémem, posypané kakaem, testující odborník. Piškotu podle něj rozhodně chybí namočení do kávy a rumu, krému zase smetanové mascarpone. „Je to dobrý zákusek, ale nikoli tiramisu,“ dodává Vařílek.

Pro náročnější hosty má Baroko připravenou speciální nabídku. Nejméně dva dny předem si návštěvníci mohou objednat pečenou kachnu nebo husu, křepelky s nádivkou, králíka s rybízovou omáčkou, srnčí, jehněčí nebo telecí pečínku.

„Baroko je podle mě vkusná restaurace, ve které se musí hostům líbit, a hlavně chutnat. Navíc rychlost odbavení bych přirovnal ke kulovému blesku,“ příznivě hodnotí podnik v centru Brna Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

19.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnské výstaviště hostí Mezinárodní strojírenský veletrh.

Strojírenský veletrh: 80 tisíc lidí a problémová aplikace pro návštěvníky

Ilustrační foto

Smrtelná nehoda. Motorkář v protisměru se srazil s odbočujícím autem

Za zamčenými dveřmi? Počítání hlasů si navzájem hlídáme, říká členka komise

Jižní Morava – Ve volebních komisích zasedá Monika Smetanová už asi šest let. „Prošla jsem už řadou obcí a v každé komise funguje trošku jiným způsobem. Vždy záleží na předsedovi, jak si vše zorganizuje,“ zmiňuje žena z Brna, která se ve členství v komisi dostala přes svou matku. Působí totiž v jedné z politických stran a svou dceru do komise při volbách nominuje.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Tabla prvňáčků: představíme ZŠ v Nesovicích, Ostrovačicích, Zbýšově a Tišnově

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Video politologů z Masarykovy univerzity varuje před volbou populistů

Brno /VIDEO/ – Před volbou populistických uskupení varují od začátku volebního týdne politologové z Katedry politologie Fakulty Sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Vydali video, v němž vysvětlují, jak poznat populismus.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení