VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Carpaciu se z hostů stávají nápadití kuchaři

Brno - I přes mírně stísněné prostory patří nový Carpacio bar mezi nejlepší brněnské restaurace. Díky neotřelé nabídce jídel i jejich kvalitě.

27.12.2008
SDÍLEJ:

I přes stísněné prostory zůstává Carpacio nejlepší restaurací v centru Brna.Foto: DENÍK

Restaurace, ve které se fantazii meze nekladou, hosté si mohou své oblíbené jídlo sestavit sami, a když se kolem sebe rozhlédnou, ocitnou se na pláži indonéského ostrova Bali. Kde ji brněnští labužníci najdou? V Běhounské ulici v centru města.

V nově otevřeném baru a restauraci navíc vsadili na gastronomickou módní záležitost. Jako předkrm nebo chuťovku k vínu či pivu tam totiž nabízí populární carpacio, podle kterého nese podnik i jméno: Carpacio bar. Dělají je na mnoho způsobů. Nejen ze syrového hovězího masa rozklepaného na tenké plátky s olivovým olejem a parmazánem, ale i z ryb, chobotnic, zvěřiny, zeleniny nebo ovoce.

Šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek však lákavým studeným předkrmům odolává a dává rovnou přednost teplé a na grilu připravené vepřové panence. Druhý výběr padá na kuřecí na grilu se slaninou a vejci. Zřejmě proto, že je právě doba obědů, snaží se číšnice volbu jídel rozmluvit a nabízí polední menu. „Nechápu, proč má přednost menu. Vždyť objednáváme jídlo v ceně tří meníček,“ kroutí hlavou Vařílek.

Po dvaceti minutách však servírka přináší na talířích objednané pokrmy. Jídla na talíři v podobě vlny jsou ozdobena mochyní, pepřem a omáčkou. Zatímco panenka chutná skvěle, u druhého jídla si Vařílek všímá chyby. „Kuchař zaměnil vejce za zelené fazolky. Zřejmě to je proto, že si servírka objednávku nenapsala. Jak je vidět, všechno si nepamatuje,“ konstatuje Vařílek.

Jídlo ale chválí, hlavně díky šťavnatému masu. „Ještě bych přidal trochu česneku, ale jinak je velice chutné. Podle výšky vepřového i kuřecího špalíčku a šťavnatosti tipuji, že kuchař maso opravdu připravuje na grilu,“ oceňuje odborník.

A s chválou nepřestává. Upozorňuje totiž na jídelní lístek, díky kterému se z hostů stávají kuchaři. Mohou si sestavit jídlo z kuřecích prsou, vepřové panenky a hovězího mletého masa, roštěné nebo svíčkové. Také způsob úpravy si každý host zvolí sám, a navíc si může nechat zapéct vybrané maso s bylinkami, sýry, ve špenátovém hnízdě nebo podle jakéhokoli jiného přání. „Jídelní lístek má ode mě jedničku. Je úplně jiný než v běžných restauracích,“ chválí Vařílek nabídku, ve které nechybí ani fotografie vybraných jídel.

Dortík od Káji a Rádi

Sladkou tečkou na závěr chutného oběda je specialita majitelů restaurace nazvaná Ráďův a Kájův dortík. Jde o čokoládový řez s kávovo-karamelovým krémem ozdobený jahodami, ostružinami a borůvkami. „Čerstvé ovoce v tomto ročním období? Tak to klobouk dolů. Samozřejmě tomu ale odpovídá i cena za zákusek,“ říká Vařílek.

Restaurace Carpacio ho velmi mile překvapila. „Jídlo bylo výborné. Carpacio jsem sice neochutnal, ale věřím, že bude také dobré. Jen ten prostor je zde trochu stísněný,“ říká o restauraci, která se může pochlubit barem v přízemí i v prvním patře.

Autor: Gabriela Peringerová

27.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ukrajinec Vladimír Švačuk u Krajského soudu v Brně. Je obžalovaný z pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví.
6

Útok mačetami u soudu: Křičel, že mi usekne hlavu, vypověděl svědek

Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1.
1 5

Fotbalového Jágra z Brna žene motivace. Zavadil může hrát i po čtyřicítce

Plány na rekonstrukci se mění. Sauny i vířivky si lidé i tak na Kraví hoře užijí

Brno – Na odpočinek v nových saunách a wellness na Kraví hoře si lidé počkají. Radní městské části Brno-střed totiž změnili plány na přestavbu budov. Skromnější přestavba ušetří městu až 50 milionů korun.

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Brno /ANKETA/ – Nenechat se strhnout falešnými informacemi, neboli hoaxy, naučí v květnu v netradičním kurzu studenty žurnalistiky a mediálních studií brněnské Masarykovy univerzity britský odborník Alastair Reid. „V moderní době je jednodušší sdílet nepravdivé zprávy a věřit jim," vypráví.

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Brno – Jako vzpouru úředníků označil postup magistrátu bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. Úředníci totiž znovu pracují na územním plánu, který začali připravovat v roce 2002. Podle současného náměstka pro oblast rozvoje města Martina Andera je to ovšem dezinterpretace normálního postupu.

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies