Restaurace, ve které se fantazii meze nekladou, hosté si mohou své oblíbené jídlo sestavit sami, a když se kolem sebe rozhlédnou, ocitnou se na pláži indonéského ostrova Bali. Kde ji brněnští labužníci najdou? V Běhounské ulici v centru města.

V nově otevřeném baru a restauraci navíc vsadili na gastronomickou módní záležitost. Jako předkrm nebo chuťovku k vínu či pivu tam totiž nabízí populární carpacio, podle kterého nese podnik i jméno: Carpacio bar. Dělají je na mnoho způsobů. Nejen ze syrového hovězího masa rozklepaného na tenké plátky s olivovým olejem a parmazánem, ale i z ryb, chobotnic, zvěřiny, zeleniny nebo ovoce.

Šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek však lákavým studeným předkrmům odolává a dává rovnou přednost teplé a na grilu připravené vepřové panence. Druhý výběr padá na kuřecí na grilu se slaninou a vejci. Zřejmě proto, že je právě doba obědů, snaží se číšnice volbu jídel rozmluvit a nabízí polední menu. „Nechápu, proč má přednost menu. Vždyť objednáváme jídlo v ceně tří meníček,“ kroutí hlavou Vařílek.

Po dvaceti minutách však servírka přináší na talířích objednané pokrmy. Jídla na talíři v podobě vlny jsou ozdobena mochyní, pepřem a omáčkou. Zatímco panenka chutná skvěle, u druhého jídla si Vařílek všímá chyby. „Kuchař zaměnil vejce za zelené fazolky. Zřejmě to je proto, že si servírka objednávku nenapsala. Jak je vidět, všechno si nepamatuje,“ konstatuje Vařílek.

Jídlo ale chválí, hlavně díky šťavnatému masu. „Ještě bych přidal trochu česneku, ale jinak je velice chutné. Podle výšky vepřového i kuřecího špalíčku a šťavnatosti tipuji, že kuchař maso opravdu připravuje na grilu,“ oceňuje odborník.

A s chválou nepřestává. Upozorňuje totiž na jídelní lístek, díky kterému se z hostů stávají kuchaři. Mohou si sestavit jídlo z kuřecích prsou, vepřové panenky a hovězího mletého masa, roštěné nebo svíčkové. Také způsob úpravy si každý host zvolí sám, a navíc si může nechat zapéct vybrané maso s bylinkami, sýry, ve špenátovém hnízdě nebo podle jakéhokoli jiného přání. „Jídelní lístek má ode mě jedničku. Je úplně jiný než v běžných restauracích,“ chválí Vařílek nabídku, ve které nechybí ani fotografie vybraných jídel.

Dortík od Káji a Rádi

Sladkou tečkou na závěr chutného oběda je specialita majitelů restaurace nazvaná Ráďův a Kájův dortík. Jde o čokoládový řez s kávovo-karamelovým krémem ozdobený jahodami, ostružinami a borůvkami. „Čerstvé ovoce v tomto ročním období? Tak to klobouk dolů. Samozřejmě tomu ale odpovídá i cena za zákusek,“ říká Vařílek.

Restaurace Carpacio ho velmi mile překvapila. „Jídlo bylo výborné. Carpacio jsem sice neochutnal, ale věřím, že bude také dobré. Jen ten prostor je zde trochu stísněný,“ říká o restauraci, která se může pochlubit barem v přízemí i v prvním patře.