VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Černé perle vaří piráti bez soli a razítka

Brno - Polévku nabízí všem hostům v nerezových mísách, obsluha tak porušuje hygienická pravidla při skladování hotových jídel.

22.11.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace Černá perla.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Účet, který zřejmě neprojde účetnictvím, dostal tým Brněnského deníku při dalším testu restaurací. Restaurace Černá perla pod brněnskou městskou částí Vinohrady nemá ani razítko.

Hala s tanečním parketem, stožárem, sítěmi a dvěma strážními koši vypadá jako paluba lodi. Pořádají se zde diskotékové večery s množstvím rumu tak, jak se na restauraci karibských pirátů sluší. Ale v poledne zde má přednost jídlo. Kromě pěti druhů menu nabízí obsluha i pizza menu a výběr z jídelního lístku. Šéfkuchaře exkluzivní brněnské restaurace Boulevard Iva Ševčíka, ale jídelní lístek nenadchl. „Dva předkrmy a ještě k tomu sýry, které se podávají až po jídle, dvě polévky, pár jídel. Tady nevím, co bych si dal,“ přemýšlí nad jídelníčkem.

Servírka hned staví před hosty polévkovou mísu. „U hygieniků by polévka v míse neprošla. Zjistili by, že nemá šedesát stupňů a bylo by zle,“ konstatoval porušení pravidel hygieny skladování hotových jídel šéfkuchař. Nakonec na vybírání z jídelního lístku rezignoval. „Tak si dám taky tu z kotlíku.“ „Ta z kotlíku“ se ukazuje jako chutná zabíjačková polévka, ovšem je studená. Mísa příliš dlouho stála na servírovacím stolku.

Velké porce jídel hosty překvapí, s talíři ale těžko zápasí servírky. Neunesou ani najednou. Každému talíři vévodí různě ochucené zelí. „Než se dostanu k masu a příloze, bude ze mě králík,“ prokousává se zelím Ševčík a dělá si na talíři místo, tak, aby mohl zakrojit do Baskického steaku z kuřecího masa. Po prvních soustech se mu vybaví slova Jana Wericha v pohádce Byl jednou jeden král „…vařit bez soli, to je umění.“ Ukazuje se, že kuchař z Černé perly buď zkouší své kuchařské umění, nebo mu jen došla v kuchyni sůl. Hermelín v bramboráku i kuřecí maso a hranolky potřebují vrstvu bílých zrníček soli. „Maso je šťavnaté, se sýrem zapečené cibule, rajčata a slanina výborný nápad. Jen ta sůl tomu chybí,“ říká Ševčík.

Vše se projeví v konečném hodnocení testu. „Chuť jídla po dosolení výborná, ale teplota špatná, obsluha příjemná, ale neprofesionální, atmosféru restaurace kazí zima v místnosti a nabídka jídel není velká,“ upozorňuje šéfkuchař a člen asociace kuchařů a číšníků České republiky.

Po hygienickém prohřešku při podávání polévek by si v Černé perle na své přišli i pracovníci České obchodní inspekce. Na účtu chybí název, adresa a další údaje potřebné pro účetnictví. K sehnání není ani razítko.

Hodnocení.

Autor: Gabriela Peringerová

22.11.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Silně opilý řidič kamionu jel po dálnici D2. Před policisty se sám nemohl ani postavit na nohy. Naměřili mu téměř tři promile.

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Ilustrační foto.
9

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

AKTUALIZOVÁNO

Bezdomovci uctili památku mrtvého. V podchodu pak zaútočili na policisty

Brno /VIDEO/ – Místo klidné pietní akce se čtvrteční shromáždění bezdomovců v podchodu pod brněnským hlavním nádražím přeměnilo v bitevní vřavu. Přibližně dvacítka lidí bez střechy nad hlavou tam přišla vzpomenout na zemřelého známého, kterého kolemjdoucí znali především jako hráče na píšťalu, jemuž u jeho obvyklého místa nedaleko bočních vstupů z nádraží a popelnice dělal na zemi společnost černý pes.

Žloutenková epidemie opět sílí. Za týden v kraji přibylo devět nakažených

Jižní Morava – Téměř tři měsíce epidemie infekční žloutenky typu A v Jihomoravském kraji slábla. Teď však znovu nabrala na intenzitě. Za poslední týden se nově nemocí nakazilo devět lidí. Podle hygieniků se mezi nimi nenašel žádný společný faktor. Od začátku roku žloutenkou onemocnělo devětatřicet Jihomoravanů.

Flotila parníků po zimě vyrazí na přehradu. V Brně otevřou čarodějnickou školu

Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Flotila šesti lodí míří zpátky na hladinu přehrady. Brněnský dopravní podnik totiž v sobotu slavnostně zahájí letošní plavební sezónu. „Ceremoniál bude mít už tradiční scénář návštěvníkům se představí všichni kapitáni a potom vytáhnou vlajku na výpravně lodní dopravy. Doprovodí je originální znělka skladatele Jaromíra Hniličky," popsala sobotní dopoledne mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Tvrdost, důraz. Zbrojovka čelí záchranářskému střetu na hřišti poslední Jihlavy

Brno /INFOGRAFIKA/ – Už jde do tuhého. Nejvyšší domácí fotbalová soutěž má před sebou posledních pět kol a Zbrojovka stále není venku z ošemetných záchranářských starostí. Páteční utkání v Jihlavě může brněnský celek uklidnit, nebo jej dostat pod velký tlak.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies