VYBERTE SI REGION

V Chaloupce bez perníku šíří dobrou náladu

Brno - V řečkovické restauraci si zakládají na laskavém přístupu k hostům. Ti tak často odchází nejen dobře najedeni, ale i naladěni

26.7.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Chaloupka.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Na kopci v brněnských Řečkovicích stojí Chaloupka. Není sice perníková, ale hosté si v ní pochutnají stejně dobře jako Jeníček s Mařenkou ve známé pohádce. A navíc se nemusí bát, že by tam na ně čekala ošklivá ježibaba se špatnými úmysly. Obsluha, stejně jako jídlo, totiž patří k chloubám restaurace schované mezi řadovými domky cestou do Ivanovic.

„Je vidět, že místo restaurace tady dřív býval rodinný dům. I tak to ale uvnitř vypadá příjemně,“ svěřuje se s prvním dojmem šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek, na jehož jídlech si při loňském summitu v Brně pochutnávalo šestnáct evropských prezidentů.

Chaloupka má mezi Brňany zřejmě dobrý zvuk. Hodinu po poledni jsou téměř všechny stoly obsazené. Nezbývá proto, než se usadit u malinkého stolku u kuchyně. Alespoň však může prezidentský kuchař nakouknout kolegům „pod pokličku“.

„Kuchyni tady opravdu nemají velkou. Když je hodně objednávek, musí to pro ně být náročné. Podle věku jsou tu ale zkušení kuchaři, což je slibné,“ těší se Vařílek.

Hned ze začátku přichází první, ale poslední zaváhání číšníka. Jídelní lístky totiž přináší až za deset minut. Pak už si počíná jako z učebnice. Je pozorný, milý a když se uvolní větší stůl, pomůže hostům s přesunem.

Nezvyklý jídelní lístek, který má na výšku více než půl metru, neoplývá specialitami. „Nabídka není žádný zázrak,“ říká Vařílek. Zklamaní mohou být i milovníci polévek. Na výběr totiž mají jen ze dvou vývarů. Volba proto padá rovnou na hlavní jídla. Ta přináší číšník za dvacet minut. „Je chvályhodné, že mají čtyřhranné talíře. Do kvalitní restaurace se hodí víc než kulaté. Zeleninová obloha také vypadá pěkně,“ hodnotí šéfkuchař.

Stejnou pochvalu si zaslouží i pokrmy. Dvě kotletky dle plukovníka Kreutzera splňují očekávání. Vepřové maso je měkké a pikantně okořeněné. Šťouchané brambory s listovým špenátem, cibulí a slaninou jsou také povedené.

Druhý z pokrmů, kuřecí prsa s parmskou šunkou a hermelínem, Vařílkovi chutná. Neodpustí si však malou výtku. „Chybí mi trocha šťávy. Je to dělané na grilu, tak se dá pochopit, že na talíři není, ale je to škoda. I parmská šunka je sama o sobě suchá, šťáva by proto jídlu rozhodně neuškodila,“ radí šéfkuchař.

Celkově je však spokojený. Stejně jako půlroční fenka francouzského buldočka Růženka, která se výjimečně zúčastnila testu restaurace. Obsluha je k ní stejně vlídná jako k ostatním hostům, dostala misku vody a mohla si vychutnat kosti od kotletek.

Po obědě přichází na řadu dezert. Sundick neboli karamelový krém se smetanovou zmrzlinou a piniovými oříšky lahodí chuťovým pohárkům i oku. Jedničku dostávají i palačinky s horkými jahodami a zmrzlinou. „Dezerty se skutečně povedly,“ rozplývá se šéfkuchař. Nejen kvůli zákuskům, ale i perfektní obsluze a hlavním jídlům by prý s další návštěvou neváhal.

Autor: Petr Škarda

26.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trolejbus s alternativním elektrickým pohonem na zkušebních jízdách v Plzni. Ilustrační foto.
15

Nové trolejbusy překonají i místa bez trolejí. Na baterie ujedou až 10 kilometrů

Ples jako Brno 2016.
1

Na Plese jako Brno si lidé užijí Farnou a candáta. Letovice ovládnou piráti

Havlát proti Zlínu? Ještě ne, zní z hokejové Komety

Brno – Eso zůstává stále v rukávu, ale v blízké době se nejspíš mohou příznivci hokejové Komety dočkat příjemného překvapení. Útočník Martin Havlát se intenzivně připravuje s týmem, a to i před pátečním domácím duelem čtyřicátého kola extraligy se Zlínem, který startuje v šest hodin večer. Ze strany Komety ale zatím nepřichází potvrzení Havlátova startu. „K zápasu se Zlínem určitě nebude k dispozici, ani na celý víkend. Má čas od majitele a šéftrenéra Libora Zábranskéhoa záleží na jejich domluvě," tvrdil asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Češi berou neférově nízké platy. Proč nedostávají víc?

Místo hotových výrobků děláme jen polotovary. A za směnu toho zvládneme vyrobit méně než Němci.

AKTUALIZOVÁNO

Meteorologové vyhlásili v Brně smogovou situaci

Brno - Meteorologové vyhlásili pro Brno smogovou situaci. Platí od noci na pátek do odvolání. Důvodem je vysoká koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies