VYBERTE SI REGION

V Chaloupce bez perníku šíří dobrou náladu

Brno - V řečkovické restauraci si zakládají na laskavém přístupu k hostům. Ti tak často odchází nejen dobře najedeni, ale i naladěni

26.7.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Chaloupka.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Na kopci v brněnských Řečkovicích stojí Chaloupka. Není sice perníková, ale hosté si v ní pochutnají stejně dobře jako Jeníček s Mařenkou ve známé pohádce. A navíc se nemusí bát, že by tam na ně čekala ošklivá ježibaba se špatnými úmysly. Obsluha, stejně jako jídlo, totiž patří k chloubám restaurace schované mezi řadovými domky cestou do Ivanovic.

„Je vidět, že místo restaurace tady dřív býval rodinný dům. I tak to ale uvnitř vypadá příjemně,“ svěřuje se s prvním dojmem šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek, na jehož jídlech si při loňském summitu v Brně pochutnávalo šestnáct evropských prezidentů.

Chaloupka má mezi Brňany zřejmě dobrý zvuk. Hodinu po poledni jsou téměř všechny stoly obsazené. Nezbývá proto, než se usadit u malinkého stolku u kuchyně. Alespoň však může prezidentský kuchař nakouknout kolegům „pod pokličku“.

„Kuchyni tady opravdu nemají velkou. Když je hodně objednávek, musí to pro ně být náročné. Podle věku jsou tu ale zkušení kuchaři, což je slibné,“ těší se Vařílek.

Hned ze začátku přichází první, ale poslední zaváhání číšníka. Jídelní lístky totiž přináší až za deset minut. Pak už si počíná jako z učebnice. Je pozorný, milý a když se uvolní větší stůl, pomůže hostům s přesunem.

Nezvyklý jídelní lístek, který má na výšku více než půl metru, neoplývá specialitami. „Nabídka není žádný zázrak,“ říká Vařílek. Zklamaní mohou být i milovníci polévek. Na výběr totiž mají jen ze dvou vývarů. Volba proto padá rovnou na hlavní jídla. Ta přináší číšník za dvacet minut. „Je chvályhodné, že mají čtyřhranné talíře. Do kvalitní restaurace se hodí víc než kulaté. Zeleninová obloha také vypadá pěkně,“ hodnotí šéfkuchař.

Stejnou pochvalu si zaslouží i pokrmy. Dvě kotletky dle plukovníka Kreutzera splňují očekávání. Vepřové maso je měkké a pikantně okořeněné. Šťouchané brambory s listovým špenátem, cibulí a slaninou jsou také povedené.

Druhý z pokrmů, kuřecí prsa s parmskou šunkou a hermelínem, Vařílkovi chutná. Neodpustí si však malou výtku. „Chybí mi trocha šťávy. Je to dělané na grilu, tak se dá pochopit, že na talíři není, ale je to škoda. I parmská šunka je sama o sobě suchá, šťáva by proto jídlu rozhodně neuškodila,“ radí šéfkuchař.

Celkově je však spokojený. Stejně jako půlroční fenka francouzského buldočka Růženka, která se výjimečně zúčastnila testu restaurace. Obsluha je k ní stejně vlídná jako k ostatním hostům, dostala misku vody a mohla si vychutnat kosti od kotletek.

Po obědě přichází na řadu dezert. Sundick neboli karamelový krém se smetanovou zmrzlinou a piniovými oříšky lahodí chuťovým pohárkům i oku. Jedničku dostávají i palačinky s horkými jahodami a zmrzlinou. „Dezerty se skutečně povedly,“ rozplývá se šéfkuchař. Nejen kvůli zákuskům, ale i perfektní obsluze a hlavním jídlům by prý s další návštěvou neváhal.

Autor: Petr Škarda

26.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Bída na závěr chabého podzimu. Zbrojovka remizovala s Karvinou

Brno /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1. Skórovali Jan Šisler a v nastavení Lukáš Vraštil.

EXKLUZIVNĚ

Kempný si zvyká na dril v NHL: I na rozbruslení před zápasem se jedou bomby

Chicago, Brno /ROZHOVOR/ - Nasedl na vysněný kolotoč nejprestižnější hokejové soutěže světa, z kterého ani na chvíli nesmí vyskočit. Bývalý obránce brněnské Komety Michal Kempný vstřebává první zápasové dávky v NHL. Zatím odehrál dvacet utkání a už si vyzkoušel i dril tří zápasů v pěti dnech.

AKTUALIZOVÁNO

Policie obvinila souzeného Íránce Zadeha z ovlivňování svědka

Brno – Policie v sobotu obvinila podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Nyní ještě probíhají výslechy. Po poledni to sdělil Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies