VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Chaloupce bez perníku šíří dobrou náladu

Brno - V řečkovické restauraci si zakládají na laskavém přístupu k hostům. Ti tak často odchází nejen dobře najedeni, ale i naladěni

26.7.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Chaloupka.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Na kopci v brněnských Řečkovicích stojí Chaloupka. Není sice perníková, ale hosté si v ní pochutnají stejně dobře jako Jeníček s Mařenkou ve známé pohádce. A navíc se nemusí bát, že by tam na ně čekala ošklivá ježibaba se špatnými úmysly. Obsluha, stejně jako jídlo, totiž patří k chloubám restaurace schované mezi řadovými domky cestou do Ivanovic.

„Je vidět, že místo restaurace tady dřív býval rodinný dům. I tak to ale uvnitř vypadá příjemně,“ svěřuje se s prvním dojmem šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek, na jehož jídlech si při loňském summitu v Brně pochutnávalo šestnáct evropských prezidentů.

Chaloupka má mezi Brňany zřejmě dobrý zvuk. Hodinu po poledni jsou téměř všechny stoly obsazené. Nezbývá proto, než se usadit u malinkého stolku u kuchyně. Alespoň však může prezidentský kuchař nakouknout kolegům „pod pokličku“.

„Kuchyni tady opravdu nemají velkou. Když je hodně objednávek, musí to pro ně být náročné. Podle věku jsou tu ale zkušení kuchaři, což je slibné,“ těší se Vařílek.

Hned ze začátku přichází první, ale poslední zaváhání číšníka. Jídelní lístky totiž přináší až za deset minut. Pak už si počíná jako z učebnice. Je pozorný, milý a když se uvolní větší stůl, pomůže hostům s přesunem.

Nezvyklý jídelní lístek, který má na výšku více než půl metru, neoplývá specialitami. „Nabídka není žádný zázrak,“ říká Vařílek. Zklamaní mohou být i milovníci polévek. Na výběr totiž mají jen ze dvou vývarů. Volba proto padá rovnou na hlavní jídla. Ta přináší číšník za dvacet minut. „Je chvályhodné, že mají čtyřhranné talíře. Do kvalitní restaurace se hodí víc než kulaté. Zeleninová obloha také vypadá pěkně,“ hodnotí šéfkuchař.

Stejnou pochvalu si zaslouží i pokrmy. Dvě kotletky dle plukovníka Kreutzera splňují očekávání. Vepřové maso je měkké a pikantně okořeněné. Šťouchané brambory s listovým špenátem, cibulí a slaninou jsou také povedené.

Druhý z pokrmů, kuřecí prsa s parmskou šunkou a hermelínem, Vařílkovi chutná. Neodpustí si však malou výtku. „Chybí mi trocha šťávy. Je to dělané na grilu, tak se dá pochopit, že na talíři není, ale je to škoda. I parmská šunka je sama o sobě suchá, šťáva by proto jídlu rozhodně neuškodila,“ radí šéfkuchař.

Celkově je však spokojený. Stejně jako půlroční fenka francouzského buldočka Růženka, která se výjimečně zúčastnila testu restaurace. Obsluha je k ní stejně vlídná jako k ostatním hostům, dostala misku vody a mohla si vychutnat kosti od kotletek.

Po obědě přichází na řadu dezert. Sundick neboli karamelový krém se smetanovou zmrzlinou a piniovými oříšky lahodí chuťovým pohárkům i oku. Jedničku dostávají i palačinky s horkými jahodami a zmrzlinou. „Dezerty se skutečně povedly,“ rozplývá se šéfkuchař. Nejen kvůli zákuskům, ale i perfektní obsluze a hlavním jídlům by prý s další návštěvou neváhal.

Autor: Petr Škarda

26.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Neznámý pachatel v noci postříkal stříbrnou barvou auto stojící před rodinným domem ve vesnici na Ivančicku.

Vandalové se vyřádili na autech: posprejované, rozbité okno, vypuštěná kola

Pásovci jsou zajímaví schopností úplně se stočit do kuličky, čímž se chrání před predátory.
6

Vypadají jako spojení želvy a králíka. Dva noví pásovci se v zoo ještě nepotkali

AKTUALIZOVÁNO

Dopravci dostanou od kraje sto milionů k odvrácení stávky. Odborářům to nestačí

Brno – Sto milionů korun dostanou od kraje autobusoví dopravci, kteří před několika týdny vstoupili do stávkové pohotovosti. Ve čtvrtek to odhlasovali krajští zastupitelé. Pokusí se tak odvrátit hrozbu stávky, o které odboráři debatovali ve středu. 

Brněnská polární stanice funguje 10 let. Vědci našli i kosti vyhynulého ještěra

Brno /INFOGRAFIKA/ – Neustálé denní světlo i teploty hluboko pod bodem mrazu překonávají vědci při expedicích na polární stanici Masarykovy univerzity v Antarktidě. Jejich bádání přineslo už několik významných objevů. Ve středu od počátku fungování stanice uplynulo přesně deset let.

Poprvé se setkají na jevišti. Bolek Polívka převychová svého syna v šaška

Brno – Jako starý panovačný šašek obklopený svým dvorem, který chce převychovat šlechtického sirotka, se v nové autorské tragikomedii představí Boleslav Polívka. Mladého šlechtice, který se ovšem šaškem stát nechce, ztvární Polívkův syn Vladimír. Bude to vůbec poprvé, kdy se oba setkají na jevišti: v brněnské premiéře, v sobotu od sedmi hodin večer v Divadle Bolka Polívky.

Od sporáku chystá hokejový turnaj. Jednou ho chce pořádat i na náměstí Svobody

Brno - Na jeden den odložit vařečku, nazout brusle, vzít do rukou hokejku a poměřit se s přáteli z branže v hokejových dovednostech. To byl sen šestatřicetiletého šéfkuchaře Davida Viktorina z brněnské restaurace Rynk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies