VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Euphorii nabízejí masáž chuťových buněk

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace v Merhautově ulici slibuje hostům gastrozážitek a slib plní. Šéfkuchař Ševčík rozdal při hodnocení jídla samé jedničky.

11.12.2010 3
SDÍLEJ:

Restaurace Euphoria v Merhautově ulici v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Příjemný pocit po těle i na duchu, prostě euforie se vším všudy čeká hosty, kteří si zajdou na jídlo do brněnské restaurace Euphoria v Merhautově ulici. Jindy nesmlouvavý a přísný šéfkuchař restaurace Šelepka, odborník na zážitkovou gastronomii Ivo Ševčík, má pro jídlo z Euphorie, které prošlo testem restaurací Brněnského deníku Rovnost, jednoznačné hodnocení. Jedničku.

Přitom před restaurací a při pohledu do jejího interiéru moc dobrého Ševčík neočekává. „Restaurace vypadá, jako by ji udělali z garáže,“ rozhlíží se šéfkuchař po studené místnosti v přízemí domu, která je honosně nazvaná salonkem. Druhá místnost, restaurace s barem, působí trochu lépe. Jenže také velice stísněně.

Restaurace slibuje na vývěsním štítu gastrozážitek. Ševčík se začíná probírat jídelním lístkem. S výběrem menu nemá problémy. „V lístku sice nenabízejí hotová jídla, ale je přehledně složený a lehce se z něj vybírá. Zajímavá a nápaditá jsou polední meníčka. Bramborové lokše nebo kynuté knedlíky často v restauracích nenajdeme,“ rozebírá nabídku Ševčík. Od devíti do půl jedenácté dopoledne navíc podávají v Euphorii snídaně. Míchaná vajíčka, šunku, toasty nebo párky. A k zapití nabízejí kakao nebo biomošt.

Na objednaná jídla host dlouho nečeká. Ochotná číšnice po celou dobu oběda kontroluje, zda lidem chutná nebo jestli si nepřejí něco navíc. Během deseti minut přináší už na první pohled poctivé polévky. V husté fazolové plavou nejen malé bílé fazole, ale i brambory, kořenová zelenina a kousky klobásy.

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je podle Ševčíka připravený správně z kostí. „I knedlíčky jsou domácí. Kuchyně mě tady mile překvapila,“ říká šéfkuchař a těší se na hlavní chod. Hodnotí jej už při polykání prvních soust a často používá slova dobré, výtečné, poctivé.

Po francouzském způsobu na olivovém oleji připravená zelenina ratatouille je křupavá, maso šťavnaté. „Ratatouille je složené z cibule, plátků česneku, papriky, cukety a lilku. Ten sice chybí, ale to odpouštím. Maso je výtečné, lehce osolené a opepřené. Měl jsem chuť na vepřové a pochutnal jsem si na něm,“ hodnotí Ševčík vepřové plátky se zeleninou ratatouille a šťouchanými brambory.

Chutnají mu také bramborové lokše plněné zelím a kachním masem. Ševčíkovo doporučení je však jednoznačné. Přilít na pánvičku víc bramborového těsta. „Placky jsou totiž moc tenké,“ vysvětluje šéfkuchař. Jak vzápětí opatrně dodává, má podezření, že bramborové placky jsou kupované.

Jenže lokše nabízí restaurace v poledním menu, takže kupovaný polotovar lze v tomto případě omluvit. „Obě jídla byla dobrá. Vaří tady, co umějí, a vaří to dobře,“ chválí výkon kuchaře z Euphorie Ševčík.

Skvělá kynutá tečka

Za masáž chuťových buněk pak šéfkuchař označuje kynuté knedlíky s hruškami sypané strouhaným perníkem a přelité rozpuštěným máslem. „Jsou nadýchané a do krku kloužou jedna báseň. Považuji to za super tečku za výborným obědem,“ pochvaluje si odborník na zážitkovou gastronomii.

Navštívit Euphorii bez rozmyšlení doporučuje. Hostům však radí, aby zavřeli oči při vstupu, nevšímali si prostředí a vyčkali, až před ně servírka postaví talíře s poctivým a chutným jídlem. „První dojem dělá hodně, ale v Euphorii na něj rozhodně nedejte,“ dodává Ševčík.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

11.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
V Brně se uskutečnil druhý ročník akce Slide Czech, která se bude postupně konat ve více než deseti městech v České republice. Návštěvníci s nafukovacími kruhy nebo lehátky pod paží se přišli osvěžit na více než tři sta metrů dlouhou vodní skluzavku.
19

Nejlepší osvěžení? Jízda na obří skluzavce na Kraví hoře, pochvalují si Brňané

Ilustrační foto.

Nezletilý motorkář má středně těžké poranění nohy. Po srážce s náklaďákem

Vytrvalejší cestovatel než vlk. Rys přišel do Moravského krasu až z Beskyd

Blanensko – Vědci minulý týden odchytili a očipovali rysa v Moravském krasu. Očekávají, že díky tomu získají nové poznatky o vzácné šelmě.

Díky práci snů zdarma cestuje po světě. Při natáčení mu ale opice ukradla kameru

Brno - Videa z různých koutů světa natáčí z loďky či horkovzdušného balonu. Sedmadvacetiletý Michal Gálik loni vyhrál v brněnské společnosti Sygic Travel konkurz na práci snů. Díky ní rok zdarma cestuje po světě a natáčí 360stupňová videa do internetové aplikace pro cestovatele. „Raději cestuji za přírodou než do měst. Je v nich na mě moc stresu a ruchu," tvrdí mladík.

Potvrzeno. V Brně vyroste park pro společné fandění v době olympiády

Brno /ANKETA/ – Hokejové hřiště, curlingové dráhy či malý skokanský můstek. To a mnohem více nabídne nový olympijský park, který vznikne v Pavilonu Z v areálu brněnského výstaviště. V pátek to potvrdilo vedení Brna s Českým olympijským výborem. Od února 2018, v době konání zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu, tak budou moci lidé v Brně společně sledovat přímé přenosy a fandit českým sportovcům. V olympijském parku si navíc některé sporty i sami vyzkouší.

Festival Ibérica: divoké flamenco, originální paella a jižanská atmosféra v Brně

Brno – Flamenco, ochutnávky španělských specialit, tvůrčí dílny tance, zpěvu nebo kytary. Jižanský styl života do Brna vnese 14. ročník festivalu Ibérica, který potrvá od 28. června do 4. července.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies