VYBERTE SI REGION

V Euphorii nabízejí masáž chuťových buněk

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace v Merhautově ulici slibuje hostům gastrozážitek a slib plní. Šéfkuchař Ševčík rozdal při hodnocení jídla samé jedničky.

11.12.2010 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Restaurace Euphoria v Merhautově ulici v Brně.

Restaurace Euphoria v Merhautově ulici v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Příjemný pocit po těle i na duchu, prostě euforie se vším všudy čeká hosty, kteří si zajdou na jídlo do brněnské restaurace Euphoria v Merhautově ulici. Jindy nesmlouvavý a přísný šéfkuchař restaurace Šelepka, odborník na zážitkovou gastronomii Ivo Ševčík, má pro jídlo z Euphorie, které prošlo testem restaurací Brněnského deníku Rovnost, jednoznačné hodnocení. Jedničku.

Přitom před restaurací a při pohledu do jejího interiéru moc dobrého Ševčík neočekává. „Restaurace vypadá, jako by ji udělali z garáže,“ rozhlíží se šéfkuchař po studené místnosti v přízemí domu, která je honosně nazvaná salonkem. Druhá místnost, restaurace s barem, působí trochu lépe. Jenže také velice stísněně.

Restaurace slibuje na vývěsním štítu gastrozážitek. Ševčík se začíná probírat jídelním lístkem. S výběrem menu nemá problémy. „V lístku sice nenabízejí hotová jídla, ale je přehledně složený a lehce se z něj vybírá. Zajímavá a nápaditá jsou polední meníčka. Bramborové lokše nebo kynuté knedlíky často v restauracích nenajdeme,“ rozebírá nabídku Ševčík. Od devíti do půl jedenácté dopoledne navíc podávají v Euphorii snídaně. Míchaná vajíčka, šunku, toasty nebo párky. A k zapití nabízejí kakao nebo biomošt.

Na objednaná jídla host dlouho nečeká. Ochotná číšnice po celou dobu oběda kontroluje, zda lidem chutná nebo jestli si nepřejí něco navíc. Během deseti minut přináší už na první pohled poctivé polévky. V husté fazolové plavou nejen malé bílé fazole, ale i brambory, kořenová zelenina a kousky klobásy.

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je podle Ševčíka připravený správně z kostí. „I knedlíčky jsou domácí. Kuchyně mě tady mile překvapila,“ říká šéfkuchař a těší se na hlavní chod. Hodnotí jej už při polykání prvních soust a často používá slova dobré, výtečné, poctivé.

Po francouzském způsobu na olivovém oleji připravená zelenina ratatouille je křupavá, maso šťavnaté. „Ratatouille je složené z cibule, plátků česneku, papriky, cukety a lilku. Ten sice chybí, ale to odpouštím. Maso je výtečné, lehce osolené a opepřené. Měl jsem chuť na vepřové a pochutnal jsem si na něm,“ hodnotí Ševčík vepřové plátky se zeleninou ratatouille a šťouchanými brambory.

Chutnají mu také bramborové lokše plněné zelím a kachním masem. Ševčíkovo doporučení je však jednoznačné. Přilít na pánvičku víc bramborového těsta. „Placky jsou totiž moc tenké,“ vysvětluje šéfkuchař. Jak vzápětí opatrně dodává, má podezření, že bramborové placky jsou kupované.

Jenže lokše nabízí restaurace v poledním menu, takže kupovaný polotovar lze v tomto případě omluvit. „Obě jídla byla dobrá. Vaří tady, co umějí, a vaří to dobře,“ chválí výkon kuchaře z Euphorie Ševčík.

Skvělá kynutá tečka

Za masáž chuťových buněk pak šéfkuchař označuje kynuté knedlíky s hruškami sypané strouhaným perníkem a přelité rozpuštěným máslem. „Jsou nadýchané a do krku kloužou jedna báseň. Považuji to za super tečku za výborným obědem,“ pochvaluje si odborník na zážitkovou gastronomii.

Navštívit Euphorii bez rozmyšlení doporučuje. Hostům však radí, aby zavřeli oči při vstupu, nevšímali si prostředí a vyčkali, až před ně servírka postaví talíře s poctivým a chutným jídlem. „První dojem dělá hodně, ale v Euphorii na něj rozhodně nedejte,“ dodává Ševčík.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

11.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Meteorologové v Brně vyhlásili smogovou situaci

Hokejový útočník Martin Havlát na tréninku Komety Brno.

Havlát proti Zlínu? Ještě ne, zní z hokejové Komety

Zbrojovka získala posilu do obrany, ze Slavie přichází Jablonský

Brno – Propustná defenziva dělala na podzim vedení fotbalistů Zbrojovky největší starosti. A v zimním přestupovém období pracuje klub na jejím posílení.

Dívky v Brně předvedly krásu i talent. Vybírat Miss lze teď i na sociální síti

Brno /FOTOGALERIE/ – Pobavení publika, promenáda v plavkách, rozhovor s porotou. To jsou tři již tradiční úkoly, které musí dívky splnit, aby postoupily do semifinále dalšího ročníku soutěže Česká miss. O korunku pro královnu krásy přišly ve čtvrtek do brněnského nákupního centra Olympia bojovat dívky z celé republiky.

AKTUALIZOVÁNO

Vlak srazil mladíka mezi Židenicemi a Královým Polem. Trať už je průjezdná

Brno – Tragické následky měla ve čtvrtek odpoledne srážka muže a vlaku v úseku mezi brněnskými Židenicemi a Královým Polem. „Indicent se stal přibližně v půl třetí odpoledne. Dopravu na trati jsme přerušili. Aktuálně předpokládáme, že to potrvá zhruba do půl páté večer, bližší podrobnosti ale bohužel zatím nemůžeme sdělit," sdělil za České dráhy Petr Šťáhlavský.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies