VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Euphorii nabízejí masáž chuťových buněk

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace v Merhautově ulici slibuje hostům gastrozážitek a slib plní. Šéfkuchař Ševčík rozdal při hodnocení jídla samé jedničky.

11.12.2010 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Restaurace Euphoria v Merhautově ulici v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Příjemný pocit po těle i na duchu, prostě euforie se vším všudy čeká hosty, kteří si zajdou na jídlo do brněnské restaurace Euphoria v Merhautově ulici. Jindy nesmlouvavý a přísný šéfkuchař restaurace Šelepka, odborník na zážitkovou gastronomii Ivo Ševčík, má pro jídlo z Euphorie, které prošlo testem restaurací Brněnského deníku Rovnost, jednoznačné hodnocení. Jedničku.

Přitom před restaurací a při pohledu do jejího interiéru moc dobrého Ševčík neočekává. „Restaurace vypadá, jako by ji udělali z garáže,“ rozhlíží se šéfkuchař po studené místnosti v přízemí domu, která je honosně nazvaná salonkem. Druhá místnost, restaurace s barem, působí trochu lépe. Jenže také velice stísněně.

Restaurace slibuje na vývěsním štítu gastrozážitek. Ševčík se začíná probírat jídelním lístkem. S výběrem menu nemá problémy. „V lístku sice nenabízejí hotová jídla, ale je přehledně složený a lehce se z něj vybírá. Zajímavá a nápaditá jsou polední meníčka. Bramborové lokše nebo kynuté knedlíky často v restauracích nenajdeme,“ rozebírá nabídku Ševčík. Od devíti do půl jedenácté dopoledne navíc podávají v Euphorii snídaně. Míchaná vajíčka, šunku, toasty nebo párky. A k zapití nabízejí kakao nebo biomošt.

Na objednaná jídla host dlouho nečeká. Ochotná číšnice po celou dobu oběda kontroluje, zda lidem chutná nebo jestli si nepřejí něco navíc. Během deseti minut přináší už na první pohled poctivé polévky. V husté fazolové plavou nejen malé bílé fazole, ale i brambory, kořenová zelenina a kousky klobásy.

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je podle Ševčíka připravený správně z kostí. „I knedlíčky jsou domácí. Kuchyně mě tady mile překvapila,“ říká šéfkuchař a těší se na hlavní chod. Hodnotí jej už při polykání prvních soust a často používá slova dobré, výtečné, poctivé.

Po francouzském způsobu na olivovém oleji připravená zelenina ratatouille je křupavá, maso šťavnaté. „Ratatouille je složené z cibule, plátků česneku, papriky, cukety a lilku. Ten sice chybí, ale to odpouštím. Maso je výtečné, lehce osolené a opepřené. Měl jsem chuť na vepřové a pochutnal jsem si na něm,“ hodnotí Ševčík vepřové plátky se zeleninou ratatouille a šťouchanými brambory.

Chutnají mu také bramborové lokše plněné zelím a kachním masem. Ševčíkovo doporučení je však jednoznačné. Přilít na pánvičku víc bramborového těsta. „Placky jsou totiž moc tenké,“ vysvětluje šéfkuchař. Jak vzápětí opatrně dodává, má podezření, že bramborové placky jsou kupované.

Jenže lokše nabízí restaurace v poledním menu, takže kupovaný polotovar lze v tomto případě omluvit. „Obě jídla byla dobrá. Vaří tady, co umějí, a vaří to dobře,“ chválí výkon kuchaře z Euphorie Ševčík.

Skvělá kynutá tečka

Za masáž chuťových buněk pak šéfkuchař označuje kynuté knedlíky s hruškami sypané strouhaným perníkem a přelité rozpuštěným máslem. „Jsou nadýchané a do krku kloužou jedna báseň. Považuji to za super tečku za výborným obědem,“ pochvaluje si odborník na zážitkovou gastronomii.

Navštívit Euphorii bez rozmyšlení doporučuje. Hostům však radí, aby zavřeli oči při vstupu, nevšímali si prostředí a vyčkali, až před ně servírka postaví talíře s poctivým a chutným jídlem. „První dojem dělá hodně, ale v Euphorii na něj rozhodně nedejte,“ dodává Ševčík.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

11.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ilustrační fotografie.

Povodí Moravy: Některá místa na tocích mohou ucpat ledové kry

Ukrajinec Vladimír Švačuk u Krajského soudu v Brně. Je obžalovaný z pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví.
6

Útok mačetami u soudu: Křičel, že mi usekne hlavu, vypověděl svědek

Fotbalového Jágra z Brna žene motivace. Zavadil může hrát i po čtyřicítce

Brno – Lídr je zpátky. A v plné síle. Zůstaly mu dlouhé vlasy, vousy a nic neztratil ani ze svého fotbalového umu. Brněnský kapitán Pavel Zavadil nastoupil v nejvyšší soutěži od dubnového vážného zranění kolena poprvé v základní sestavě a hned zařídil remízu 1:1 v duelu úvodního jarního kola na hřišti Teplic.

Plány na rekonstrukci se mění. Sauny i vířivky si lidé i tak na Kraví hoře užijí

Brno – Na odpočinek v nových saunách a wellness na Kraví hoře si lidé počkají. Radní městské části Brno-střed totiž změnili plány na přestavbu budov. Skromnější přestavba ušetří městu až 50 milionů korun.

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Brno /ANKETA/ – Nenechat se strhnout falešnými informacemi, neboli hoaxy, naučí v květnu v netradičním kurzu studenty žurnalistiky a mediálních studií brněnské Masarykovy univerzity britský odborník Alastair Reid. „V moderní době je jednodušší sdílet nepravdivé zprávy a věřit jim," vypráví.

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Brno – Jako vzpouru úředníků označil postup magistrátu bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. Úředníci totiž znovu pracují na územním plánu, který začali připravovat v roce 2002. Podle současného náměstka pro oblast rozvoje města Martina Andera je to ovšem dezinterpretace normálního postupu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies