VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Everestu zapíjejí indickou kuchyni grogem

Brno - Vybledlá malba vinné révy a velký obraz s Eiffelovkou na oprýskané zdi. Vstup do restaurace Everest nedaleko brněnského centra spíš než indický podnik připomíná vinárnu nižší cenové kategorie. „Interiér nezachrání ani indické obrázky přilepené na zeď dvěma proužky izolepy. A to je jen jedna z věcí, na které by měl majitel zapracovat, aby restauraci pozvedl. Šanci má, jídlo je totiž dobré," myslí si šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

15.12.2012
SDÍLEJ:

Restaurace Everest je podle šéfkuchaře Noem Arch Jana Riplera dobrý nápad, ale nedotažený.Foto: DENÍK/ Attila Racek

Kolem poledne je plná asi polovina stolů. Jsou malé a hosté se k tabulím s množstvím servírovacího nádobí sotva vejdou. Rimpler si prohlíží jídelní lístek. „Je strašně dlouhý. Přes sto jídel. Pořád samá specialita. A přitom se ingredience neustále opakují. Například tři druhy papriky pořád dokola," zlobí se.

Nelíbí se mu ani reklamní loga v lístku i v nabídce meníček. Lístek má navíc pokrčené listy. „Je nevyvážený. Na tolik jídel jsou dva dezerty, navíc téměř stejné, dost málo. Stejně tak z ryb je v nabídce jen treska. Také jsem nepochopil, co dělá v kolonce Indické nápoje espreso, svařené víno a grog," diví se Rimpler.

Polévku přináší jiný muž, než který přijímal objednávku. V malé místnosti je trochu chaos. Obsluha se baví spolu a na hosty občas zapomíná. „Polévka a předkrm se má nosit současně," zlobí se Rimpler. Kuřecí pakoru, tedy kousky masa v kořeněném těstíčku, dostává až o čtvrt hodiny později.

Temně růžová tekutina nemá příliš výraznou rajčatovou chuť. Ale dá se očekávat, že nemůže být stejná, jako ta česká. Je teplá a výrazně kořeněná. „Líbí se mi servírování v měděné misce, která udržuje teplotu," chválí gastronom.

Obsluha přináší také dvě omáčky. „This is ostrá, this is není," vysvětluje anglicko česky obsluha. Ostrá omáčka je podle Rimplera opravdu poctivá. Oceňuje ale spíš jemnou mátovou. „Je to dobrý nápad. Asi si ho opíšu," usmívá se.

Na objednávku druhého jídla čekáme dvacet minut. Jeden z číšníků se prochází po podniku a povídá si s kamarády, kteří ho přišli navštívit. Nakonec si přisunuje židli k jejich stolu a vypráví jím o uplynulém večírku. Čekáme nad prázdnými talíři.

Nakonec jako druhé jídlo Rimpler objednává krevety v citronové omáčce a jehněčí kousky na kari. Kolonku velmi ostré se rozhodl vynechat.

Obsluha se angličtinou se silným přízvukem omlouvá. Z vysvětlení jsme pochopili, že jehně se ztratilo někde po cestě. Místo něj proto po dlouhém čekání přináší kuře. „Servis je opět perfektní. Maso s omáčkou v kovové misce na stojanu. Pod stojanem je svíčka, aby jídlo zůstalo teplé. Host si ho může po částech přendávat na kovový talíř, kde jídlo rychle vychladne. Zbytek v misce naopak zůstává teplý," oceňuje Rimpler.

Méně se mu líbí, že kari a citronová omáčka jsou kromě plátku ovoce totožné. „Krevety kuchař připravil správně. Jsou měkké tak akorát. Jídlo je chutné, ale v omáčkách je stejné koření jako v předkrmu. Chtělo by to nějakou obměnu," říká šéfkuchař.

Kromě česneku jsou také k nerozeznání indický chléb a placky. Navíc nedopečené. Další zklamání Rimplera čeká při objednávce dezertu. Oba druhy kuliček z mléka došly.

Malou útěchou jsou tak poměrně velké porce jídla za slušné ceny. „Everest má potenciál. Majitel na něm ale musí ještě hodně zapracovat. Chce to stylový jednotný vzhled. Atmosféře pomůže i hudba. Obsluha by neměla být tolik uvolněná a lístek by to chtělo zkrátit. Jedničku zatím můžu dát jen servírování," uzavírá Rimpler.

Autor: Anna Fajkusová

15.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
3

VIDEO: V tramvajích znělo jódlování, lidovky i zpěv v romštině

ční klinika NeoVize v brněnských Židenicích vznikla v roce 2008. Lékaři tam v současné době denně zvládnou kolem dvaceti operací či zákroků, většina z nich trvá přibližně čtvrt hodiny.

Léčba lidských očí: za některé pacienty vysazují lékaři strom

Brněnská mincovna vyrazí největší minci světa, zatím představili model

Brno – Dosud největší minci světa, australského zlatého Červeného klokana z roku 2012 o průměru osmdesáti centimetrů, čeká propad. Brněnská GSP mincovna připravuje ražbu české mince, která ho v prvenstvím předčí. „Bude nejen větší, plánujeme průměr devadesát a sto centimetrů, ale hlavně bude ražená, nikoliv litá, jako australská," vysvětlil Roman Diviš z mincovny.

Strážníci v Brně dopadli hledaného muže. Díky pivu

Brno – V poutech skončil muž, který si u brněnského hlavního nádraží dopřál pivo. Přitáhl totiž na sebe pozornost brněnských strážníků, kteří zjistili, že muže hledají republikoví policisté.

Janáčkova akademie slaví sedmdesát. Koncertem "kinoválů" a muzikálových hitů

Brno – Melodie z filmů Pelíšky či Tenkrát na západě, znělky z Hvězdných válek a Simpsonů. A také písně z muzikálů West Side Story, Hair nebo Flashdance. To vše zazní na slavnostním koncertě Vivat Academia!, který příští středu hostí Hudební scéna Městského divadla Brno.

Jsem idiot, kál se řidič kamionu. Opilý nemohl ani stát. Trestem je i vězení

Břeclav /VIDEO/ – Půl roku vězení, čtyřletý zákaz řízení a k tomu vyhoštění na stejnou dobu z České republiky. Takový trest si odnesl od břeclavského okresního soudu slovinský řidič kamionu Marjan Baht.  Čtyřicetiletého silně opilého muže zastavili na konci dubna na dálnici D2 u Břeclavi celníci, řidič nebyl schopen vstát ani chodit. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies