VYBERTE SI REGION

V Everestu zapíjejí indickou kuchyni grogem

Brno - Vybledlá malba vinné révy a velký obraz s Eiffelovkou na oprýskané zdi. Vstup do restaurace Everest nedaleko brněnského centra spíš než indický podnik připomíná vinárnu nižší cenové kategorie. „Interiér nezachrání ani indické obrázky přilepené na zeď dvěma proužky izolepy. A to je jen jedna z věcí, na které by měl majitel zapracovat, aby restauraci pozvedl. Šanci má, jídlo je totiž dobré," myslí si šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

15.12.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
13 fotografií
Restaurace Everest je podle šéfkuchaře Noem Arch Jana Riplera dobrý nápad, ale nedotažený.

Restaurace Everest je podle šéfkuchaře Noem Arch Jana Riplera dobrý nápad, ale nedotažený.Foto: DENÍK/ Attila Racek

Kolem poledne je plná asi polovina stolů. Jsou malé a hosté se k tabulím s množstvím servírovacího nádobí sotva vejdou. Rimpler si prohlíží jídelní lístek. „Je strašně dlouhý. Přes sto jídel. Pořád samá specialita. A přitom se ingredience neustále opakují. Například tři druhy papriky pořád dokola," zlobí se.

Nelíbí se mu ani reklamní loga v lístku i v nabídce meníček. Lístek má navíc pokrčené listy. „Je nevyvážený. Na tolik jídel jsou dva dezerty, navíc téměř stejné, dost málo. Stejně tak z ryb je v nabídce jen treska. Také jsem nepochopil, co dělá v kolonce Indické nápoje espreso, svařené víno a grog," diví se Rimpler.

Polévku přináší jiný muž, než který přijímal objednávku. V malé místnosti je trochu chaos. Obsluha se baví spolu a na hosty občas zapomíná. „Polévka a předkrm se má nosit současně," zlobí se Rimpler. Kuřecí pakoru, tedy kousky masa v kořeněném těstíčku, dostává až o čtvrt hodiny později.

Temně růžová tekutina nemá příliš výraznou rajčatovou chuť. Ale dá se očekávat, že nemůže být stejná, jako ta česká. Je teplá a výrazně kořeněná. „Líbí se mi servírování v měděné misce, která udržuje teplotu," chválí gastronom.

Obsluha přináší také dvě omáčky. „This is ostrá, this is není," vysvětluje anglicko česky obsluha. Ostrá omáčka je podle Rimplera opravdu poctivá. Oceňuje ale spíš jemnou mátovou. „Je to dobrý nápad. Asi si ho opíšu," usmívá se.

Na objednávku druhého jídla čekáme dvacet minut. Jeden z číšníků se prochází po podniku a povídá si s kamarády, kteří ho přišli navštívit. Nakonec si přisunuje židli k jejich stolu a vypráví jím o uplynulém večírku. Čekáme nad prázdnými talíři.

Nakonec jako druhé jídlo Rimpler objednává krevety v citronové omáčce a jehněčí kousky na kari. Kolonku velmi ostré se rozhodl vynechat.

Obsluha se angličtinou se silným přízvukem omlouvá. Z vysvětlení jsme pochopili, že jehně se ztratilo někde po cestě. Místo něj proto po dlouhém čekání přináší kuře. „Servis je opět perfektní. Maso s omáčkou v kovové misce na stojanu. Pod stojanem je svíčka, aby jídlo zůstalo teplé. Host si ho může po částech přendávat na kovový talíř, kde jídlo rychle vychladne. Zbytek v misce naopak zůstává teplý," oceňuje Rimpler.

Méně se mu líbí, že kari a citronová omáčka jsou kromě plátku ovoce totožné. „Krevety kuchař připravil správně. Jsou měkké tak akorát. Jídlo je chutné, ale v omáčkách je stejné koření jako v předkrmu. Chtělo by to nějakou obměnu," říká šéfkuchař.

Kromě česneku jsou také k nerozeznání indický chléb a placky. Navíc nedopečené. Další zklamání Rimplera čeká při objednávce dezertu. Oba druhy kuliček z mléka došly.

Malou útěchou jsou tak poměrně velké porce jídla za slušné ceny. „Everest má potenciál. Majitel na něm ale musí ještě hodně zapracovat. Chce to stylový jednotný vzhled. Atmosféře pomůže i hudba. Obsluha by neměla být tolik uvolněná a lístek by to chtělo zkrátit. Jedničku zatím můžu dát jen servírování," uzavírá Rimpler.

Autor: Anna Fajkusová

15.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Martin Fenin se s fotbalisty Zbrojovky připravoval od listopadu loňského roku.

Fenina trápí operované rameno, ve Zbrojovce zatím končí. Nechci být přítěž, říká

Budovu Česká televize v brněnské Běhounské ulici vydražili za 81 milionů korun, víc než dvojnásobek vyvolávací ceny. Ilustrační foto.
1

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

AKTUALIZOVÁNO

Poraněné děti: silnici mezi Rosicemi a Říčany uzavřela ledovka a nehoda tří aut

Říčany – Silnicí mezi Rosicemi a Říčany řidiči v úterý od půl páté odpoledne neprojedou. Dopravu zkomplikovala nehoda tří aut a velká ledovka. Záchranáři z místa odvezli dvě lehce zraněné děti a dva dospělé.

AKTUALIZOVÁNO

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Brno – S trestem dvanáct let vězení za pokus o vraždu odcházel v úterý od Krajského soudu v Brně Josef Švancara. Byl odsouzený za to, že loni v červenci ve svém domě v obci na Znojemsku bodl družku do hrudi. „O ničem nevím, musela si to udělat sama," hájil se u soudu. Po vynesení rozsudku se muž na místě odvolal.

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies