VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Everestu zapíjejí indickou kuchyni grogem

Brno - Vybledlá malba vinné révy a velký obraz s Eiffelovkou na oprýskané zdi. Vstup do restaurace Everest nedaleko brněnského centra spíš než indický podnik připomíná vinárnu nižší cenové kategorie. „Interiér nezachrání ani indické obrázky přilepené na zeď dvěma proužky izolepy. A to je jen jedna z věcí, na které by měl majitel zapracovat, aby restauraci pozvedl. Šanci má, jídlo je totiž dobré," myslí si šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

15.12.2012
SDÍLEJ:

Restaurace Everest je podle šéfkuchaře Noem Arch Jana Riplera dobrý nápad, ale nedotažený.Foto: DENÍK/ Attila Racek

Kolem poledne je plná asi polovina stolů. Jsou malé a hosté se k tabulím s množstvím servírovacího nádobí sotva vejdou. Rimpler si prohlíží jídelní lístek. „Je strašně dlouhý. Přes sto jídel. Pořád samá specialita. A přitom se ingredience neustále opakují. Například tři druhy papriky pořád dokola," zlobí se.

Nelíbí se mu ani reklamní loga v lístku i v nabídce meníček. Lístek má navíc pokrčené listy. „Je nevyvážený. Na tolik jídel jsou dva dezerty, navíc téměř stejné, dost málo. Stejně tak z ryb je v nabídce jen treska. Také jsem nepochopil, co dělá v kolonce Indické nápoje espreso, svařené víno a grog," diví se Rimpler.

Polévku přináší jiný muž, než který přijímal objednávku. V malé místnosti je trochu chaos. Obsluha se baví spolu a na hosty občas zapomíná. „Polévka a předkrm se má nosit současně," zlobí se Rimpler. Kuřecí pakoru, tedy kousky masa v kořeněném těstíčku, dostává až o čtvrt hodiny později.

Temně růžová tekutina nemá příliš výraznou rajčatovou chuť. Ale dá se očekávat, že nemůže být stejná, jako ta česká. Je teplá a výrazně kořeněná. „Líbí se mi servírování v měděné misce, která udržuje teplotu," chválí gastronom.

Obsluha přináší také dvě omáčky. „This is ostrá, this is není," vysvětluje anglicko česky obsluha. Ostrá omáčka je podle Rimplera opravdu poctivá. Oceňuje ale spíš jemnou mátovou. „Je to dobrý nápad. Asi si ho opíšu," usmívá se.

Na objednávku druhého jídla čekáme dvacet minut. Jeden z číšníků se prochází po podniku a povídá si s kamarády, kteří ho přišli navštívit. Nakonec si přisunuje židli k jejich stolu a vypráví jím o uplynulém večírku. Čekáme nad prázdnými talíři.

Nakonec jako druhé jídlo Rimpler objednává krevety v citronové omáčce a jehněčí kousky na kari. Kolonku velmi ostré se rozhodl vynechat.

Obsluha se angličtinou se silným přízvukem omlouvá. Z vysvětlení jsme pochopili, že jehně se ztratilo někde po cestě. Místo něj proto po dlouhém čekání přináší kuře. „Servis je opět perfektní. Maso s omáčkou v kovové misce na stojanu. Pod stojanem je svíčka, aby jídlo zůstalo teplé. Host si ho může po částech přendávat na kovový talíř, kde jídlo rychle vychladne. Zbytek v misce naopak zůstává teplý," oceňuje Rimpler.

Méně se mu líbí, že kari a citronová omáčka jsou kromě plátku ovoce totožné. „Krevety kuchař připravil správně. Jsou měkké tak akorát. Jídlo je chutné, ale v omáčkách je stejné koření jako v předkrmu. Chtělo by to nějakou obměnu," říká šéfkuchař.

Kromě česneku jsou také k nerozeznání indický chléb a placky. Navíc nedopečené. Další zklamání Rimplera čeká při objednávce dezertu. Oba druhy kuliček z mléka došly.

Malou útěchou jsou tak poměrně velké porce jídla za slušné ceny. „Everest má potenciál. Majitel na něm ale musí ještě hodně zapracovat. Chce to stylový jednotný vzhled. Atmosféře pomůže i hudba. Obsluha by neměla být tolik uvolněná a lístek by to chtělo zkrátit. Jedničku zatím můžu dát jen servírování," uzavírá Rimpler.

Autor: Anna Fajkusová

15.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Lucie Šafářová.

Šafářová se stane světovou jedničkou ve čtyřhře

V pátek 18. srpna vjela u železniční stanice Olbramkostel na Znojemsku na železniční přejezd Octavia v době, kdy tudy projížděl motorový vlak. Při srážce zemřeli dva lidé, dítě ve vážném stavu transportovali záchranáři vrtulníkem do Brna.
AKTUALIZOVÁNO
24

Srážka auta a vlaku u Olbramkostela: dva lidé zemřeli, malá dívka bojuje o život

Žaloba na územní plán: za krajem stojí přes 60 obcí

Jižní Morava – Více zastánců než odpůrců mají krajské zásady územního rozvoje. Alespoň podle počtu obcí, které se připojily na stranu Jihomoravského kraje v žalobě na platnost územního plánu, kterou před měsícem podalo patnáct jihomoravských obcí přes advokátní kancelář Frank Bold.

AKTUALIZOVÁNO

Gott kvůli nemoci zrušil vystoupení v Brně. Na LétoFestu zazpívá Koller

Brno – Nezaměnitelný hlas Karla Gotta v sobotu nakonec nezazní na brněnském stadionu za Lužánkami. Nejznámější český zpěvák měl vystoupit pod širým nebem na festivalu LétoFest. Z důvodu nemoci a hlasové indispozice však svůj koncert zrušil. Místo Gotta zazpívá Brňanům David Koller. Fanoušci se těší taky na Wanastowi Vjecy nebo Marka Ztraceného.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Teror v Barceloně: Lidé se bojí zajít si i pro jídlo, říká Hodoňanka

Hodonín – S nervozitou sleduje vývoj události okolo teroristických útoků ve španělské Barceloně. Čeká na zprávy, píše si se známými. Třicetiletá Monika Baldriánová z Hodonína strávila na Pyrenejském poloostrově několik let. A přestože kontakt s lidmi z oblíbené země udržuje už jen na dálku, vraždění radikálů ji nesmírně zasáhlo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení