VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Holáskách hledí muflon a srnka do talíře

Brno - Podle názvu by to mohla být firma převážející známý americký nápoj, podle loga zase stanice westernových dostavníků. Ve skutečnosti se však v brněnských Holáskách pod názvem Cola Transport skrývá penzion s golfovými trenažéry, laserovou střelnicí a hlavně stylovou restaurací.

7.6.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Cola Transport.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Podnik nabízí klasická jídla i zvěřinu. Ze stěn na strávníky shlíží srnec, muflon či bažant, nad hlavami svítí lustry z paroží. Hosty však neoslní jen příjemné prostředí loveckého salonku, ale i opravdový kulinářský zážitek. S masem na víc než sto způsobů.

„Jsem tady poprvé, ale na tuto restauraci jsem slyšel samou chválu. Jsem zvědavý, jestli to tak skutečně bude,“ neskrývá očekávání šéfkuchař restaurantu Boulevard Ivo Ševčík.

V době oběda je restaurace úplně plná. Zřejmě i proto trvá obsluze skoro deset minut, než přinese jídelní lístek. Ten je skutečně velmi obsáhlý, takže vybírání obědového menu zabere další desetiminutovku. Čas strávený čekáním na servírku a prozkoumáváním nabídky však plně vynahradí rychlost, se kterou talíře s vybranými jídly přistanou na stole.

Obsluha nejprve přináší předkrm – carpacio, neboli tenoučké plátky syrové kořeněné svíčkové. Na půlce talíře je k Ševčíkovu údivu zeleninová příloha jako u hlavního jídla a mezi plátky masa nakrájené olivy. „Vzali to po svém. Hrášek, mrkev nebo zelí sem vůbec nepatří. Chuťově je carpacio takové, jak má být. Ty olivy si k němu ale určitě nedám. Stačí si jich vzít pár a nevíte, co jíte,“ hodnotí Ševčík.

U zvěřinového vývaru překvapí snad jen to, že v něm není ani kousek masa. Mírně zachmuřený výraz ve tváři po polévce je však rázem tentam. Na stole se totiž objevují hlavní jídla – srnčí medailonky a vepřový steak s olomouckými tvarůžky. Oba pokrmy jsou zapečené s eidamem a uzeným sýrem.
„Podle barvy je vidět, že to je opravdu srnčí maso. Podle chuti už to nebývá tak jednoduché poznat, protože dnes jsou jeleni, srnci nebo daňci v jedné ohradě a krmí se stejnými granulemi. Tohle je ale určitě srnec. A opravdu výborný, maso je krásně šťavnaté,“ říká šéfkuchař.

Žádná dieta


Vepřový steak, na který kuchař položil syrečky a překryl je plátkovým sýrem, je se vším všudy tlustý tři centimetry. Chutě sýrů a masa se krásně doplňují a na jídle by si jistě pochutnal i náročný labužník. Ovšem jen takový, který příliš nehledí na štíhlou linii. „Je to opravdu kalorická bomba,“ glosuje Ševčík.

S oběma porcemi by navíc měl potíže i sebevětší jedlík, a místa na zákusek už moc nezbývá. Závěr povedeného oběda tak patří jen neméně povedené kávě. „Espresso je tady výborné. Hustá pěna, čisté šálky a silná chuť,“ hodnotí šéfkuchař z Boulevardu.

Restauraci Cola Transport může Ševčík doporučit. „Také proto, že i když jsme jedli docela dlouho, i poslední sousto jídla zůstalo teplé,“ oceňuje restauraci mistr kuchař.

Autor: Petr Škarda

7.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
11

Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, soud stížnost zamítl

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků zůstane ve vazbě, Krajský soud v Brně stížnost proti ní zamítl. Zadehovi právníci se proto obrátí na Ústavní soud. V pondělí o tom informovala Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová. Zadeh je od začátku prosince ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování svědka.

AKTUALIZOVÁNO

Změny v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Stálá expozice se zavře skoro na dva roky

Brno – Užité umění brzy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně vystřídá design. Kvůli radikální přeměně interiérů i koncepce sbírek se budova pro návštěvníky letos v létě částečně uzavře. Po otevření se bude jmenovat Muzeum designu.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Požár hal s matracemi v Černovicích: výše škody narostla na 127 milionů

Brno – Vyšetřovatelé podstatně zvýšili odhad škody po zářijovém požáru hal na výrobu matrací v Brně-Černovicích, a to na více než 127 milionů korun. Podle prvotních odhadů šlo o třicet milionů, následně o několik desítek milionů. "Příčina je stále v šetření," uvedl v pondělí mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. Firma stále nevyrábí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies