VYBERTE SI REGION

V Holáskách hledí muflon a srnka do talíře

Brno - Podle názvu by to mohla být firma převážející známý americký nápoj, podle loga zase stanice westernových dostavníků. Ve skutečnosti se však v brněnských Holáskách pod názvem Cola Transport skrývá penzion s golfovými trenažéry, laserovou střelnicí a hlavně stylovou restaurací.

7.6.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Cola Transport.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Podnik nabízí klasická jídla i zvěřinu. Ze stěn na strávníky shlíží srnec, muflon či bažant, nad hlavami svítí lustry z paroží. Hosty však neoslní jen příjemné prostředí loveckého salonku, ale i opravdový kulinářský zážitek. S masem na víc než sto způsobů.

„Jsem tady poprvé, ale na tuto restauraci jsem slyšel samou chválu. Jsem zvědavý, jestli to tak skutečně bude,“ neskrývá očekávání šéfkuchař restaurantu Boulevard Ivo Ševčík.

V době oběda je restaurace úplně plná. Zřejmě i proto trvá obsluze skoro deset minut, než přinese jídelní lístek. Ten je skutečně velmi obsáhlý, takže vybírání obědového menu zabere další desetiminutovku. Čas strávený čekáním na servírku a prozkoumáváním nabídky však plně vynahradí rychlost, se kterou talíře s vybranými jídly přistanou na stole.

Obsluha nejprve přináší předkrm – carpacio, neboli tenoučké plátky syrové kořeněné svíčkové. Na půlce talíře je k Ševčíkovu údivu zeleninová příloha jako u hlavního jídla a mezi plátky masa nakrájené olivy. „Vzali to po svém. Hrášek, mrkev nebo zelí sem vůbec nepatří. Chuťově je carpacio takové, jak má být. Ty olivy si k němu ale určitě nedám. Stačí si jich vzít pár a nevíte, co jíte,“ hodnotí Ševčík.

U zvěřinového vývaru překvapí snad jen to, že v něm není ani kousek masa. Mírně zachmuřený výraz ve tváři po polévce je však rázem tentam. Na stole se totiž objevují hlavní jídla – srnčí medailonky a vepřový steak s olomouckými tvarůžky. Oba pokrmy jsou zapečené s eidamem a uzeným sýrem.
„Podle barvy je vidět, že to je opravdu srnčí maso. Podle chuti už to nebývá tak jednoduché poznat, protože dnes jsou jeleni, srnci nebo daňci v jedné ohradě a krmí se stejnými granulemi. Tohle je ale určitě srnec. A opravdu výborný, maso je krásně šťavnaté,“ říká šéfkuchař.

Žádná dieta


Vepřový steak, na který kuchař položil syrečky a překryl je plátkovým sýrem, je se vším všudy tlustý tři centimetry. Chutě sýrů a masa se krásně doplňují a na jídle by si jistě pochutnal i náročný labužník. Ovšem jen takový, který příliš nehledí na štíhlou linii. „Je to opravdu kalorická bomba,“ glosuje Ševčík.

S oběma porcemi by navíc měl potíže i sebevětší jedlík, a místa na zákusek už moc nezbývá. Závěr povedeného oběda tak patří jen neméně povedené kávě. „Espresso je tady výborné. Hustá pěna, čisté šálky a silná chuť,“ hodnotí šéfkuchař z Boulevardu.

Restauraci Cola Transport může Ševčík doporučit. „Také proto, že i když jsme jedli docela dlouho, i poslední sousto jídla zůstalo teplé,“ oceňuje restauraci mistr kuchař.

Autor: Petr Škarda

7.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Česká hlava pro brněnský tým. Mikroskop pomůže s léčbou rakoviny

Brno – Vynalezl mikroskop, který v budoucnu pomůže s nádorovou léčbou. Padesátiletý Radim Chmelík se svým týmem z Fakulty strojního inženýrství a CEITEC Vysokého učení technického v Brně obdržel minulý týden ocenění vědecké soutěže Česká hlava.

Kníničská Panna Marie? Řezbář ji vyřezal motorovou pilou

Brno /FOTOGALERIE/ – Zvuk motorové pily slyšeli v neděli dopoledne lidé z brněnských Kníniček. Před místní mateřskou školou totiž započal letošní advent v městské části. Jedním z největších lákadel programu byla řezbářská show, při níž řezbář vytvořil postavu Panny Marie.

Nehod motorkářů ubylo. Jsou lépe připravení, tvrdí odborník

Jižní Morava – Devět životů vyhaslo od začátku roku při nehodách motocyklů na silnicích v Jihomoravském kraji. Oproti loňsku je to o jednoho mrtvého méně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies