VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Kozlovně nabízejí dobrá česká jídla

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Klasický pivnicový lístek není obsáhlý, což zaručuje čerstvost jídel. Mezi speciality kuchař zařadil i kachní stehno

15.8.2009 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace Kozlovna U Badinů.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Profesionální přístup číšníků, stylové prostředí a výtečná česká kuchyně. To je vizitka pivnice a restaurace Kozlovna U Badinů v Židenicích. Šéfkuchař Brabander Restaurantu Ivo Ševčík podnik doporučuje všem milovníkům staročeských jídel. „Je to na první pohled čistá pivnice, žádná nálevna,“ rozhlíží se po interiéru šéfkuchař. Ševčíkovi se v Kozlovně líbí, vadí mu jen malé okénko vedle baru, do kterého číšníci odnáší použité nádobí a je z něj slyšet cinkot talířů a skleniček při omývání.

Jídelní lístek v dřevěném obalu chválí po stránce vizuální i obsahové. Kuchař při jeho sestavování nezapomněl na předkrmy nebo dezerty jako bramborové placky, lokše na slano a sladko, ani na pivní pochutiny, mezi speciality zařadil svíčkovou, guláš nebo kachní stehno. V týdenním menu nalezne host i talíř dukátových buchtiček přelitý nugátovým krémem. „Klasický pivnicový lístek. Není obsáhlý, což zaručuje čerstvost jídel,“ hodnotí lístek Ševčík.

Neodolá ochutnat zabijačkovou paštiku, kterou mu číšník přináší s rozpečeným chlebovým hřebínkem s bylinkovým máslem na dřevěném prkénku. Čerstvému tymiánu, který paštiku zdobí, dává pět hvězdiček. „Vepřová paštika je připravena jako selská, nahrubo namletá. Rozmixované brusinky jsou k paštikám ideální kombinací. Je vynikající a čerstvá,“ chválí předkrm Ševčík.

#nahled|http://g.denik.cz/50/b2/restaurace_infografika_kozlovna_badinu_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/b2/restaurace_infografika_kozlovna_badinu.jpg|Kozlovna U Badinů.#

Na druhé jídlo z „à la carte“, jak odborníci nazývají jídelní lístek, čekají hosté o trochu déle, kuchař půl hodiny po poledni nejdřív vydává objednaná meníčka.

Na talíři s hlavním jídlem si Ševčík všímá glazury z medu, pomerančové šťávy a výpeku na pečeném kachním stehně i dvojí přípravy bramborových knedlíků. „Půlka je napařena, půlka opečena. Host si může vybrat podle chuti. Stehno je šťavnaté, dobře ochucené, do zelí přidal kuchař pro zjemnění trochu smetany,“ chválí hlavní chod šéfkuchař.

Druhé testované jídlo, filetovaný špalek z vepřové panenky podávaný s grilovanými paprikami na česneku a cherry rajčaty, je propečeno podle přání hosta a chutná stejně dobře jako okurkový salát s čepicí zakysané smetany.
V nabídce dezertů kuchař zapomněl na obligátní poháry, tiramisu nebo palačinky, místo toho nabízí šišky s mákem, bramborové knedlíky se švestkami, lokše nebo ovocné knedlíky s tvarohem.

Autor: Gabriela Peringerová

15.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šéfkuchař David Viktorin z brněnské restaurace Rynk.

Od sporáku chystá hokejový turnaj. Jednou ho chce pořádat i na náměstí Svobody

Lidem se v sobotu otevřel areál za Lužánkami, kde se uskuteční Hokejové hry.
AKTUALIZOVÁNO
1

Tribuny Hokejových her? Schválené jako cirkusový stan, vadí úřadu ombudsmanky

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Změnit trasu při cestování po Brně budou muset řidiči starých automobilů pokud magistrát zavede nízkoemisní zóny. Jejich studii v úterý brněnští radní schválili. Auta s vysokým množstvím škodlivin ve výfukových plynech podle plánu čeká zákaz vjezdu do významné části města.

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Brno - Zlepšení životních podmínek starších lidí slibují brněnští radní. Letos proto rozšíří Seniorbus, spustí službu Tísňové volání nebo proškolí praktické lékaře. V budoucnu navýší kapacity domovů důchodců o dvě stě míst. Shodli se na tom v úterý.

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies