VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Kozlovně nabízejí dobrá česká jídla

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Klasický pivnicový lístek není obsáhlý, což zaručuje čerstvost jídel. Mezi speciality kuchař zařadil i kachní stehno

15.8.2009 2
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Kozlovna U Badinů.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Profesionální přístup číšníků, stylové prostředí a výtečná česká kuchyně. To je vizitka pivnice a restaurace Kozlovna U Badinů v Židenicích. Šéfkuchař Brabander Restaurantu Ivo Ševčík podnik doporučuje všem milovníkům staročeských jídel. „Je to na první pohled čistá pivnice, žádná nálevna,“ rozhlíží se po interiéru šéfkuchař. Ševčíkovi se v Kozlovně líbí, vadí mu jen malé okénko vedle baru, do kterého číšníci odnáší použité nádobí a je z něj slyšet cinkot talířů a skleniček při omývání.

Jídelní lístek v dřevěném obalu chválí po stránce vizuální i obsahové. Kuchař při jeho sestavování nezapomněl na předkrmy nebo dezerty jako bramborové placky, lokše na slano a sladko, ani na pivní pochutiny, mezi speciality zařadil svíčkovou, guláš nebo kachní stehno. V týdenním menu nalezne host i talíř dukátových buchtiček přelitý nugátovým krémem. „Klasický pivnicový lístek. Není obsáhlý, což zaručuje čerstvost jídel,“ hodnotí lístek Ševčík.

Neodolá ochutnat zabijačkovou paštiku, kterou mu číšník přináší s rozpečeným chlebovým hřebínkem s bylinkovým máslem na dřevěném prkénku. Čerstvému tymiánu, který paštiku zdobí, dává pět hvězdiček. „Vepřová paštika je připravena jako selská, nahrubo namletá. Rozmixované brusinky jsou k paštikám ideální kombinací. Je vynikající a čerstvá,“ chválí předkrm Ševčík.

#nahled|http://g.denik.cz/50/b2/restaurace_infografika_kozlovna_badinu_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/b2/restaurace_infografika_kozlovna_badinu.jpg|Kozlovna U Badinů.#

Na druhé jídlo z „à la carte“, jak odborníci nazývají jídelní lístek, čekají hosté o trochu déle, kuchař půl hodiny po poledni nejdřív vydává objednaná meníčka.

Na talíři s hlavním jídlem si Ševčík všímá glazury z medu, pomerančové šťávy a výpeku na pečeném kachním stehně i dvojí přípravy bramborových knedlíků. „Půlka je napařena, půlka opečena. Host si může vybrat podle chuti. Stehno je šťavnaté, dobře ochucené, do zelí přidal kuchař pro zjemnění trochu smetany,“ chválí hlavní chod šéfkuchař.

Druhé testované jídlo, filetovaný špalek z vepřové panenky podávaný s grilovanými paprikami na česneku a cherry rajčaty, je propečeno podle přání hosta a chutná stejně dobře jako okurkový salát s čepicí zakysané smetany.
V nabídce dezertů kuchař zapomněl na obligátní poháry, tiramisu nebo palačinky, místo toho nabízí šišky s mákem, bramborové knedlíky se švestkami, lokše nebo ovocné knedlíky s tvarohem.

Autor: Gabriela Peringerová

15.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nizozemský záložník Alvin Fortes (vpravo) uspěl na zkoušce a podepsal smlouvu na dva roky.

Zbrojovka vstoupí do sezony s pěti zahraničními fotbalisty. Čeká je doučování

Ilustrační fotografie.

VIDEO: Mladík napadl dva vrstevníky čekající na rozjezd. Kvůli pohledu

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

Mizí zahrady i sady. Kvůli dovozu ovoce a nezájmu lidí o dražší tuzemské

Brno /INFOGRAFIKA/ – Ovoce z jižní Moravy začíná být na pultech obchodů stále vzácnější. Sady totiž z kraje dlouhodobě mizí a s nimi i zahrady. 

Rozmazané fotografie? Možná minulost. Díky metodě brněnských vědců

Brno - Policisté hledají podezřelého. Získají fotografii poznávací značky z kamer, je ovšem rozmazaná. Není to pro ně ale problém. Pomocí metody s umělými neuronovými sítěmi, které matematicky zpracovávají vložená data k žádanému výsledku, mají fotografii brzo doostřenou a značku přečtou. Podobný scénář se může stát realitou díky metodě doostřování fotek, kterou vymyslel Michal Hradiš z Fakulty informačních technologií brněnského Vysokého učení technického.

Spor o autobazar v centru Brna: vystavené vozy předčasně zmizí z náměstí

Brno – Výstava zánovních aut se v pondělí přesunula z Moravského náměstí na náměstí Svobody, ve středu zmizí z centra Brna úplně. Vypadá to, jako by vedení radnice Brna-středu zařadilo zpátečku. Oficiálně však představitelům městské části vadí, že podle nich je výstava prodejní, což údajně povoleno nebylo. S tímto závěrem ale nesouhlasí organizátoři. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení