VYBERTE SI REGION

V Kozlovně nabízejí dobrá česká jídla

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Klasický pivnicový lístek není obsáhlý, což zaručuje čerstvost jídel. Mezi speciality kuchař zařadil i kachní stehno

15.8.2009 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Brněnská restaurace Kozlovna U Badinů.

Brněnská restaurace Kozlovna U Badinů.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Profesionální přístup číšníků, stylové prostředí a výtečná česká kuchyně. To je vizitka pivnice a restaurace Kozlovna U Badinů v Židenicích. Šéfkuchař Brabander Restaurantu Ivo Ševčík podnik doporučuje všem milovníkům staročeských jídel. „Je to na první pohled čistá pivnice, žádná nálevna,“ rozhlíží se po interiéru šéfkuchař. Ševčíkovi se v Kozlovně líbí, vadí mu jen malé okénko vedle baru, do kterého číšníci odnáší použité nádobí a je z něj slyšet cinkot talířů a skleniček při omývání.

Jídelní lístek v dřevěném obalu chválí po stránce vizuální i obsahové. Kuchař při jeho sestavování nezapomněl na předkrmy nebo dezerty jako bramborové placky, lokše na slano a sladko, ani na pivní pochutiny, mezi speciality zařadil svíčkovou, guláš nebo kachní stehno. V týdenním menu nalezne host i talíř dukátových buchtiček přelitý nugátovým krémem. „Klasický pivnicový lístek. Není obsáhlý, což zaručuje čerstvost jídel,“ hodnotí lístek Ševčík.

Neodolá ochutnat zabijačkovou paštiku, kterou mu číšník přináší s rozpečeným chlebovým hřebínkem s bylinkovým máslem na dřevěném prkénku. Čerstvému tymiánu, který paštiku zdobí, dává pět hvězdiček. „Vepřová paštika je připravena jako selská, nahrubo namletá. Rozmixované brusinky jsou k paštikám ideální kombinací. Je vynikající a čerstvá,“ chválí předkrm Ševčík.

#nahled|http://g.denik.cz/50/b2/restaurace_infografika_kozlovna_badinu_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/50/b2/restaurace_infografika_kozlovna_badinu.jpg|Kozlovna U Badinů.#

Na druhé jídlo z „à la carte“, jak odborníci nazývají jídelní lístek, čekají hosté o trochu déle, kuchař půl hodiny po poledni nejdřív vydává objednaná meníčka.

Na talíři s hlavním jídlem si Ševčík všímá glazury z medu, pomerančové šťávy a výpeku na pečeném kachním stehně i dvojí přípravy bramborových knedlíků. „Půlka je napařena, půlka opečena. Host si může vybrat podle chuti. Stehno je šťavnaté, dobře ochucené, do zelí přidal kuchař pro zjemnění trochu smetany,“ chválí hlavní chod šéfkuchař.

Druhé testované jídlo, filetovaný špalek z vepřové panenky podávaný s grilovanými paprikami na česneku a cherry rajčaty, je propečeno podle přání hosta a chutná stejně dobře jako okurkový salát s čepicí zakysané smetany.
V nabídce dezertů kuchař zapomněl na obligátní poháry, tiramisu nebo palačinky, místo toho nabízí šišky s mákem, bramborové knedlíky se švestkami, lokše nebo ovocné knedlíky s tvarohem.

Autor: Gabriela Peringerová

15.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
1

Vlak srazil mladíka mezi Židenicemi a Královým Polem. Trať už je průjezdná

Ilustrační foto.
1

Známé poslal fotky podřezaného zápěstí. Zraněného muže zachránili strážníci

Vánoční trhy: gurmánský lidé obcházeli, zaujala vánoční tramvaj, zjistil průzkum

Brno /INFOGRAFIKA/ - Spokojenost lidí s posledními brněnskými adventními trhy zjišťoval průzkum. Lidem se trhy líbily, nové na Dominikánském náměstí ale často obešli.

Dřív podnikavý člověk se vyhýbá společnosti, popsala znalkyně následky týrání

Brno - Lupiči měli oběť bít, polévat alkoholem a chtěli ji následně zapálit. I takovéto výpovědi zazněly ve čtvrtek na Krajském soudu v Brně, kde pokračovalo jednání s obviněnými Simonem Baierem, Michalem Cvanem a Jozefem Minárem.

AKTUALIZOVÁNO

Návrat hokeje za Lužánky? Ve hvězdách. Původní zimní stadion vznikl před 70 lety

Brno /ANKETA/ – Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies