VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Merci rozumí biftekům, umí přiznat chybu

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Příjemné prostředí, jídlu není skoro co vytknout. A také obsluha se snaží. Sklenice i příbory se jen lesknou. To jsou jen některé přednosti, které vyjmenoval šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka na adresu podniku Merci restaurant v brněnských Zábrdovicích.

20.11.2011 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Merci restaurant v brněnských Zábrdovicích.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Jen škoda, že je tu tak prázdno. Restaurace je sice nová, ale pokud nebude mít dostatečnou reklamu, zákazníky nenaláká. Mnoho lidí tudy na procházky nechodí, aby na ni natrefili náhodou,“ upozornil Dlapka, který Merci hodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

Jednoduchý interiér restaurace je laděný do černé a bílé barvy. Je poznat, že podnik je nový. U některých stolů pravděpodobně ještě nikdo neseděl. Jeden z nich je totiž tak blízko k jakémusi dřevěnému korýtku, že židli lze odsunout jen o pár centimetrů od stolu. Sedáme si proto ke druhé straně stolu. „Krátký jídelní lístek naznačuje, že restaurace je kvalitní. Tenhle je ale možná až příliš krátký,“ zkoumá Dlapka seznam asi deseti hlavních jídel.

Výběr z české a francouzské kuchyně doplňují například italské sýry. Číšník vysvětluje, že nabídka je ještě provizorní. „Zatím ji v tomto rozsahu obměňujeme po měsíci. Od nového roku ale výběr jídel rozšíříme,“ slibuje a odchází s objednávkami.

Bramborová polévka s pravými hřiby má jemně smetanovou chuť. Je výborná, přestože ji kuchař připravil z mražené zeleniny. Také nudle a knedlíčky v hovězím vývaru nevypadají jako domácí, ale Dlapka polévku přesto chválí.

Poté si objednává steak z jihoamerického býka s pancettou, zeleninou a vinnou omáčkou. „Jak moc chcete steak udělaný?“ ptá se číšník a vyměňuje příborový nůž za steakový. Dlapka to hned ocení. „Je vidět, že se vyzná. Na propečenost steaku by se měli ptát všude,“ upozorňuje. I s druhým chodem je odborník spokojený. „Maso je čerstvé, měkké a šťavnaté. I servírování je profesionální,“ chválí šéfkuchař.

Brambory jako přílohu podle něj kuchař správně servíruje na vedlejší talíř. „Jen škoda, že nejsou teplejší. Také v kuchyni můžou nahřívat talíře. Třeba v mikrovlnné troubě, aby jídlo zbytečně nechladlo,“ vysvětluje Dlapka a šmátrá vidličkou po talíři.

Hledá pancettu. Ta má biftek doplňovat. „Píše se o ní v jídelním lístku, ale nemůžu ji identifikovat,“ zkouší Dlapka číšníka. Obsluha se musí zeptat v kuchyni. Vrací se s vysvětlením, že pancetta je italská slanina a kuchař ji omylem do jídla nepřidal. Číšník jako omluvu nabízí dezert na účet podniku.

Kuře vylepšil med

Chuť steaku ale zatoulanou slaninu omlouvá. Také druhé jídlo, kuřecí prsa v medové krustě, se kuchaři povedlo. V mase zůstala šťáva a med jeho chuť příjemně doplňuje. Hranolky k bifteku mohly být méně mastné. Ale kuchař si s nimi vyhrál a poskládal je do žertovné pyramidy.

Dezert nevybočuje ze série dobrých jídel. Lívanečky jsou stejně chutné jako jablkový štrúdl s vanilkovou omáčkou.

Restaurace se podle Dlapky hodí k pracovnímu obědu i k výročí svatby. „Jsem zvědavý na rozšířený jídelní lístek. Ve zkušebním provozu je tenhle dostačující. Úplně v něm ale chybějí vegetariánská jídla,“ upozorňuje. Pokud si restaurace zajistí dostatečnou reklamu, své zákazníky si podle Dlapky najde.

#nahled|http://g.denik.cz/50/3f/brno_restaurace_merci_ste__1_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/3f/brno_restaurace_merci_ste__1.jpg|Merci restaurant v brněnských Zábrdovicích.#
20.11.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Hokejista Richard Jarůšek.

Kometa má samá skvělá jména, říká před semifinále proti mateřskému klubu Jarůšek

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Kometě budou lidé fandit hlavně v hospodách. Veřejná projekce se zatím nechystá

Brno – Ve středu odstartuje v královéhradecké hokejové aréně semifinálová série Tipsport extraligy. Domácí Mountfield HK poprvé hostí Kometu a v Brně po delší pauze znovu začíná hokejová horečka. Brněnský deník Rovnost zjišťoval, jestli budou fanoušci moct podpořit brněnský tým před velkoplošnými obrazovkami, které byly v minulých sezonách na náměstí Svobody či na Moravském náměstí.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravní podnik koupí 60 autobusů na plyn. Cestující potěší klimatizace

Brno – Šedesát nových autobusů na stlačený zemní plyn nakoupí do konce příštího roku brněnský dopravní podnik. Příjemnou novinkou bude jejich klimatizace. „Chceme, aby každý nově pořízený trolejbus nebo autobus měl klimatizaci takzvaného salónu, čili prostoru pro cestující. Kromě toho, že jsme vyslyšeli jejich prosby, také usilujeme o moderní hromadnou dopravu, kterou bude lidé rádi jezdit," okomentovala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies