VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V nové restauraci Tankovna připravují i pohádkové lívance

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Na příjemné prostředí a českou kuchyni láká nedávno otevřená Tankovna. Návštěvníci si můžou u půllitru piva třeba procvičovat hantec.

1.2.2014 1
SDÍLEJ:

Nedávno otevřená Tankovna. Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Venku mrzne a lidé se halí do šál a kabátů. Jejich drkotání zubů je téměř slyšet až přes výlohu pivnice Tankovna. Uvnitř je ale příjemné teplo, ve sklenici se rosí pivo z tanku a z kuchyně voní polévka, kterou číšník roznáší ve stylových plecháčcích. „Konečně zase pořádná česká hospoda se vším všudy. V poslední době tu vyrostlo tolik italských, že už pomalu Brňané nemusí do Itálie jezdit," myslí si šéfkuchař a provozovatel restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka. Plzeňskou pivnici Tankovna, která otevřela loni v listopadu, hodnotil pro další díl seriálu Test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Rohovou budovu si většina lidí pamatuje jako asijské bistro. To už ale současný podnik nepřipomíná ani v nejmenším. Stěny zdobí dřevěný obklad, na podlaze tvoří dlaždice zajímavou mozaiku a vyřezávaná jsou i opěradla židlí. Do otevřené kuchyně hosté vidí pod ruce kuchařům.

Dlapku ze všeho nejvíc zaujme otevřený regál plný sklenic se zavařeninami, čalamádami a dalšími nádobami se samými dobrotami. „Slouží jednak jako výzdoba, ale také je využíváme do pokrmů. Na prodej nejsou. U pokladny však máme vystavené další domácí produkty. Například utopence. Ty si můžou zájemci koupit a sklenici po snědení nechat znovu doplnit, anebo mu za ni vrátíme část peněz," vysvětluje číšník.

Při objednávce Dlapku zklame. Kolem poledne vaří restaurace jen meníčka. „Moc to nechápu. Zase tak narváno tady není. A tím, že vidím do kuchyně, vím, že kuchaři zas tolik práce nemají. Restaurace je sama proti sobě. Polední menu totiž nevydělávají tolik jako jídla z lístku," míní odborník.

Přinesený slepičí vývar mu náladu zlepší. „Je výborný a silný. Z žádného polotovaru. K dokonalosti mu chybí jen domácí nudle," připomíná. Při čekání na druhý chod si prohlíží jídelní lístek.

Ten vypadá jako z dob první republiky. Nabídku doplňují staré fotografie města, informace o Brně, pivu a taky malý slovník hantecu. „Líbí se mi, že se zaměřili jen na českou kuchyni. V předkrmech žádní lososi a carpaccia. Naopak k jídlům nabízejí i domácí čalamádu nebo kysané zelí ze škopku. Nebojí se ani takových klasik, jako je knedlík s vajíčkem nebo se škvarky. Rybu nabízejí jednu podle denní nabídky, takže může být pokaždé čerstvá. Omylem se jim tam ale zatoulala mozarella v bazalkovém pestu a parmezán. Patří jinam," říká.

K hlavnímu jídlu přináší číšnice pstruha, k němu i rybí příbor a talířek na kosti. Ryba je jemná a nechybí k ní plátek citronu. S těstovinami Pad-thai, tedy tradičními thajskými nudlemi s kuřecími prsíčky, ústřicovou omáčkou a zeleninou, Dlapka tolik spokojený není. „To ale není chyba kuchaře. Jídlo je to dietní a chutné, nudle měkké tak akorát. Jen si je prostě nemůžu vychutnat, protože musím myslet na pečenou kachnu z jídelního lístku," zasní se muž.

Známý z televize

Servírka mu při odnášení nádobí naoko vyhubuje. „Já tak nemám ráda, když někdo nedojí. Neměl jste se do toho lístku vůbec dívat," směje se a odchází uprosit kuchaře, jestli by nám připravil dezert.

Ten celé jídlo korunuje. Palačinky připravil kuchař čerstvé přímo před námi a naplnil je domácí zavařeninou. Lívance naaranžoval na malé plechové lívanečníky na dřevěném prkýnku, které ještě doplnil nádobkami s borůvkami a tvarohem na přizdobení. Lívance jsou nádherně nadýchané jako z pohádky. „Takovou restauraci v Brně vítám a rád se sem vrátím. Hosty tady čeká ještě jedna zajímavost. V kuchyni totiž můžou vidět bývalého kuchaře z Bohémy, kterého znají z Pohlreichova seriálu Ano, šéfe!" dodává s úsměvem odborník.

Tankovna: verdikt odborníka.

Autor: Anna Fajkusová

1.2.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Show Nebe v plamenech české společnosti Theatrum Pyroboli odstartovala dvacátý ročník festivalu Ignis Brunensis.
20

Nebe v plamenech. Show nad Špilberkem zahájila dvacátý ročník Ignis Brunensis

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Nehoda šesti aut u Tvarožné částečně blokovala dálnici D1. Tři hodiny

OBRAZEM: Defilé policistů na koních. V Brně zahájili mezinárodní mistrovství

Brno – Už po dvacáté si Brňané mohou prohlédnout mezinárodní policejní mistrovství v jezdectví. Kolemjdoucí na brněnském náměstí Svobody překvapili jezdci na koních už v pátek, kdy policisté soutěž oficiálně zahájili přehlídkou i koncertem hradní stráže a policistů.

Oslavy dětského dne: zásah hasičů na letišti nebo cyklistická exhibice u biotopu

Brno - Uvidí hasičský zásah zblízka, cyklistická esa v akci nebo se vrátí se do minulosti. Jelikož Mezinárodní den dětí oslaví již příští čtvrtek, tento, i příští víkend jsou v Brně nabité několika akcemi pro nejmenší.

AKTUALIZOVÁNO

Rušné dopoledne hasičů: zachráněný rorýs, pes i hořící auto na Staré dálnici

Brno – Škodu v hodnotě čtyřiceti tisíc korun způsobil požár na osobním autě, které za jízdy vzplanulo na Staré dálnici. „Požár uhasila jednotka hasičů ze stanici při Brněnské přehradě asi za čtvrt hodiny. Plameny auto zcela zničily," informoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj stála za vzplanutím technická závada.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies