Nečekaný klid a ticho nabízí park Marie Restituty skrytý pod kopcem, na kterém leží rušná Provazníkova ulice. Parku, jenž vznikl teprve v osmdesátých letech minulého století, se věnuje další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Brněnské parky.Na prostranství nedaleko rohu Rotalovy a Elgartovy ulice u husovického kostela se nacházel od roku 1854 hřbitov nazývaný Pod Petraly. „Původně tam byl pohřbený i brněnský novinář a zakladatel Rovnosti Pankrác Krkoška, který v Husovicích žil a tvořil. Teď už jsou jeho ostatky na brněnském ústředním hřbitově," uvedla historička Milena Flodrová.

Husovický hřbitov město zrušilo v roce 1961. „Měla jsem tam pohřbené prarodiče, takže jsme je museli přemístit na hřbitov v nedalekých Židenicích. Ale dodnes si na ně vzpomenu, když parkem procházím," řekla například Marie Světlíková, která si klidné místo v blízkosti bydliště oblíbila.

Park na místě hřbitova vznikl oficiálně až na počátku osmdesátých let. „Bylo potřeba zachovat takzvanou tlecí dobu. Teprve po jejím uplynutí mohly být ostatky přemístěny na jiné brněnské hřbitovy. Podle přání pozůstalých tam ale mohou ležet dodnes," vysvětlila historička.

Park tvoří síť několika cest, které propojují historickou zástavbu Husovic s paneláky a mateřskou školou mezi Merhautovou a Provazníkovou ulicí. Horní část je v prudším kopci, proto mnoho návštěvníků zůstává na lavičkách poblíž Elgartovy ulice. „Do kopce se mi chodit nechce. Raději si sednu dole a odpočívám ve stínu listnatých stromů. Často tam zakončujeme s kamarádkou naše procházky po Husovicích. Je to klidné místo," poznamenala Světlíková.

Park spravuje radnice městské části Brno-sever. „Poslední větší úpravy zeleně jsme dělali začátkem devadesátých let. Před pěti lety jsme zrekonstruovali tamní dětské hřiště, letos opravujeme původní hřbitovní zeď, která připomíná dřívější účel tohoto místa," řekl mluvčí radnice Martin Ingr.

Park Marie Restituty- Víc než hektarový park se nachází mezi rohem Elgartovy a Rotalovy ulice v brněnských Husovicích.

- Jméno nese po tamní světici umučené nacisty.

- K zajímavostem parku patří pozůstatek zdi hřbitova, který na jeho místě stával ještě v minulém století.

- Návštěvníci parku mohou k odpočinku využít lavičky, děti se vyřádí na moderním hřišti s prolézačkami.

- Je volně přístupný se psy na vodítku.

Území získalo jméno podle významné husovické rodačky Marie Restituty. Byla to jediná řeholnice popravená nacistickým režimem. „Původně se jmenovala Helena Kafková. Své jméno přijala, když vstoupila do řádu Kongregace sester III. řádu svatého Františka. Působila v nemocnicích ve Vídni, byla vynikající zdravotní sestra. Bohužel jeden z lékařů a příslušník SS ji nenáviděl," sdělila historička.

Muž Restitutu udal, protože v jejím koši údajně našel průklepový papír s čitelnou básní, která zesměšňovala hitlerovské Německo. „Gestapo ji zatklo na operačním sále, a přestože jí rozšiřování básně nedokázalo, byla odsouzená za velezradu. Podle spoluvězeňkyň, které válku přežily, překvapovala velkou duševní silou a dělila se s nimi také o jídlo," podotkla Flodrová. Restitutu nacisté popravili na konci března 1943.

Park v Husovicích nese její jméno od roku 1999. Na návrh brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. „Rok předtím ji katolická církev prohlásila za blahoslavenou," řekla historička Flodrová.