VYBERTE SI REGION

V pasáži Rozkvět na hosty čeká pravá Itálie

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Bistro Consorzio Punto Italia Emozioni hostům servíruje lahůdky italské kuchyně. Originální sýry, salámy, těstoviny nebo rizota.

15.1.2011
SDÍLEJ:

Bistro Consorzio Punto Italia Emozioni v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Vynikající italské těstoviny, rizoto na několik způsobů, sýry nebo tiramisu. Speciality z originálních italských surovin od prosince nabízí malé bistro v centru Brna. Podnik s názvem Consorzio Punto Italia Emozioni, slibujícím nevšední kulinářský zážitek, najdou hosté v přízemí pasáže Rozkvět. Jeho součástí je prodejna s italskými specialitami a stal se terčem dalšího dílu seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Hodnotící šéfkuchař Ivo Ševčík je bistrem se třemi stolky a obsluhou zaskočený. „Dávám přednost restauracím. Ale vím, že v Itálii takové malé podniky fungují dobře. Tři nebo čtyři stoly, omezená nabídka, ale vše domácí a čerstvé,“ poznamenává Ševčík.

Italské bistro nabízí čtyři druhy předkrmů, deset jídel z těstovin a osm druhů rizota. K tomu dva druhy moučníků, typické tiramisu a jablkový koláč. Ochotná servírka doporučuje to nejlepší z jídelního lístku. Upozorní také na novinky a speciality. „Dokáže jídlo nabídnout,“ chválí ji Ševčík a za pár minut oceňuje i to, že servírka dokáže hostům představit všechny sýry a salámy nakrájené na talířku s předkrmem.

Poněkud šokující je však pro strávníky způsob servírování jídel na plastových talířcích a miskách. Hosté se musí spokojit dokonce s plastovou vidličkou.
Ovšem chuť sýrů na talíři i druhého předkrmu v podobě špekového závitku se sýrem ricotta je fantastická. „Je to skutečně originál, takové chutě žádná rádoby italská česká restaurace v Brně nenabízí,“ tvrdí Ševčík.

V jeho nadšení ho utvrzuje i hlavní chod. Opět na plastu, nicméně chuťově jedinečný. „Rizoto je připravené správně al dente. Není rozvařené, na skus tužší. Já mám raději krémové rizoto, ale toto je chuťově velice rozmanité,“ říká odborník.

Dvoubarevné plněné taštičky ravioli mají také zajímavou chuť, navíc jsou dochucené lístky čerstvé šalvěje. Bylinka, kterou lidé v Česku používají do čaje, dává těstovinám nevšední chuť. „Mrzí mě jenom, že jsem slyšel cinknout mikrovlnku. Ani rizoto ani těstoviny správný kuchař neohřívá,“ upozorňuje Ševčík.

V podniku u stolků s červenobílým kostkovaným ubrusem se ale testující šéfkuchař příliš dobře necítí. Vadí mu i zákazníci, kteří okolo něj přicházejí k pultu se salámy a sýry a odnášejí si balíčky italských lahůdek domů. „Jídelní prostor umístěný do zadní části podniku by pro hosty byl příjemnější,“ radí Ševčík.

Obsluhující prodavačka s připomínkami souhlasí. „Příbory i talíře chceme vyměnit, obtížné je ale splnit všechny hygienické předpisy,“ vysvětluje žena. Hostům zato během měsíce slibuje italské těstoviny, které bude vyrábět na stroji přímo v restauraci.

#nahled|http://g.denik.cz/50/bc/infografika_restaurace_consorzio_punto_itali_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/bc/infografika_restaurace_consorzio_punto_itali.jpg|Bistro Consorzio Punto Italia Emozioni v Brně.#

Originální suroviny

I přes výhrady se Ševčík těší na ochutnávku italských dezertů. Tiramisu posléze vytýká, že piškot je málo namočený v kávě a likéru, jinak chválí, že není připravené z náhražky, ale z pravého krémového sýra mascarpone. „Chutná tak, jak italské tiramisu chutnat má,“ je spokojený Ševčík.

Consorzio Punto Italia Emozioni doporučuje šéfkuchař každému, kdo si potrpí na kvalitu a chce ochutnat jídla z originálních italských surovin. Bistro dokonce nabízí i balenou vodu z oblasti italského Bergama. Hned vedle navíc mohou hosté posedět a sýrové talíře ochutnat ve stylové vinárně.

Autor: Gabriela Peringerová

15.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Bída na závěr chabého podzimu. Zbrojovka remizovala s Karvinou

Brno /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1. Skórovali Jan Šisler a v nastavení Lukáš Vraštil.

EXKLUZIVNĚ

Kempný si zvyká na dril v NHL: I na rozbruslení před zápasem se jedou bomby

Chicago, Brno /ROZHOVOR/ - Nasedl na vysněný kolotoč nejprestižnější hokejové soutěže světa, z kterého ani na chvíli nesmí vyskočit. Bývalý obránce brněnské Komety Michal Kempný vstřebává první zápasové dávky v NHL. Zatím odehrál dvacet utkání a už si vyzkoušel i dril tří zápasů v pěti dnech.

AKTUALIZOVÁNO

Policie obvinila souzeného Íránce Zadeha z ovlivňování svědka

Brno – Policie v sobotu obvinila podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Nyní ještě probíhají výslechy. Po poledni to sdělil Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies