VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V pasáži Rozkvět na hosty čeká pravá Itálie

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Bistro Consorzio Punto Italia Emozioni hostům servíruje lahůdky italské kuchyně. Originální sýry, salámy, těstoviny nebo rizota.

15.1.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií

Bistro Consorzio Punto Italia Emozioni v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Vynikající italské těstoviny, rizoto na několik způsobů, sýry nebo tiramisu. Speciality z originálních italských surovin od prosince nabízí malé bistro v centru Brna. Podnik s názvem Consorzio Punto Italia Emozioni, slibujícím nevšední kulinářský zážitek, najdou hosté v přízemí pasáže Rozkvět. Jeho součástí je prodejna s italskými specialitami a stal se terčem dalšího dílu seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Hodnotící šéfkuchař Ivo Ševčík je bistrem se třemi stolky a obsluhou zaskočený. „Dávám přednost restauracím. Ale vím, že v Itálii takové malé podniky fungují dobře. Tři nebo čtyři stoly, omezená nabídka, ale vše domácí a čerstvé,“ poznamenává Ševčík.

Italské bistro nabízí čtyři druhy předkrmů, deset jídel z těstovin a osm druhů rizota. K tomu dva druhy moučníků, typické tiramisu a jablkový koláč. Ochotná servírka doporučuje to nejlepší z jídelního lístku. Upozorní také na novinky a speciality. „Dokáže jídlo nabídnout,“ chválí ji Ševčík a za pár minut oceňuje i to, že servírka dokáže hostům představit všechny sýry a salámy nakrájené na talířku s předkrmem.

Poněkud šokující je však pro strávníky způsob servírování jídel na plastových talířcích a miskách. Hosté se musí spokojit dokonce s plastovou vidličkou.
Ovšem chuť sýrů na talíři i druhého předkrmu v podobě špekového závitku se sýrem ricotta je fantastická. „Je to skutečně originál, takové chutě žádná rádoby italská česká restaurace v Brně nenabízí,“ tvrdí Ševčík.

V jeho nadšení ho utvrzuje i hlavní chod. Opět na plastu, nicméně chuťově jedinečný. „Rizoto je připravené správně al dente. Není rozvařené, na skus tužší. Já mám raději krémové rizoto, ale toto je chuťově velice rozmanité,“ říká odborník.

Dvoubarevné plněné taštičky ravioli mají také zajímavou chuť, navíc jsou dochucené lístky čerstvé šalvěje. Bylinka, kterou lidé v Česku používají do čaje, dává těstovinám nevšední chuť. „Mrzí mě jenom, že jsem slyšel cinknout mikrovlnku. Ani rizoto ani těstoviny správný kuchař neohřívá,“ upozorňuje Ševčík.

V podniku u stolků s červenobílým kostkovaným ubrusem se ale testující šéfkuchař příliš dobře necítí. Vadí mu i zákazníci, kteří okolo něj přicházejí k pultu se salámy a sýry a odnášejí si balíčky italských lahůdek domů. „Jídelní prostor umístěný do zadní části podniku by pro hosty byl příjemnější,“ radí Ševčík.

Obsluhující prodavačka s připomínkami souhlasí. „Příbory i talíře chceme vyměnit, obtížné je ale splnit všechny hygienické předpisy,“ vysvětluje žena. Hostům zato během měsíce slibuje italské těstoviny, které bude vyrábět na stroji přímo v restauraci.

#nahled|http://g.denik.cz/50/bc/infografika_restaurace_consorzio_punto_itali_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/bc/infografika_restaurace_consorzio_punto_itali.jpg|Bistro Consorzio Punto Italia Emozioni v Brně.#

Originální suroviny

I přes výhrady se Ševčík těší na ochutnávku italských dezertů. Tiramisu posléze vytýká, že piškot je málo namočený v kávě a likéru, jinak chválí, že není připravené z náhražky, ale z pravého krémového sýra mascarpone. „Chutná tak, jak italské tiramisu chutnat má,“ je spokojený Ševčík.

Consorzio Punto Italia Emozioni doporučuje šéfkuchař každému, kdo si potrpí na kvalitu a chce ochutnat jídla z originálních italských surovin. Bistro dokonce nabízí i balenou vodu z oblasti italského Bergama. Hned vedle navíc mohou hosté posedět a sýrové talíře ochutnat ve stylové vinárně.

Autor: Gabriela Peringerová

15.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šéfkuchař David Viktorin z brněnské restaurace Rynk.

Od sporáku chystá hokejový turnaj. Jednou ho chce pořádat i na náměstí Svobody

Lidem se v sobotu otevřel areál za Lužánkami, kde se uskuteční Hokejové hry.
AKTUALIZOVÁNO
1

Tribuny Hokejových her? Schválené jako cirkusový stan, vadí úřadu ombudsmanky

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Změnit trasu při cestování po Brně budou muset řidiči starých automobilů pokud magistrát zavede nízkoemisní zóny. Jejich studii v úterý brněnští radní schválili. Auta s vysokým množstvím škodlivin ve výfukových plynech podle plánu čeká zákaz vjezdu do významné části města.

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Brno - Zlepšení životních podmínek starších lidí slibují brněnští radní. Letos proto rozšíří Seniorbus, spustí službu Tísňové volání nebo proškolí praktické lékaře. V budoucnu navýší kapacity domovů důchodců o dvě stě míst. Shodli se na tom v úterý.

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies