VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V pasáži Rozkvět na hosty čeká pravá Itálie

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Bistro Consorzio Punto Italia Emozioni hostům servíruje lahůdky italské kuchyně. Originální sýry, salámy, těstoviny nebo rizota.

15.1.2011
SDÍLEJ:

Bistro Consorzio Punto Italia Emozioni v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Vynikající italské těstoviny, rizoto na několik způsobů, sýry nebo tiramisu. Speciality z originálních italských surovin od prosince nabízí malé bistro v centru Brna. Podnik s názvem Consorzio Punto Italia Emozioni, slibujícím nevšední kulinářský zážitek, najdou hosté v přízemí pasáže Rozkvět. Jeho součástí je prodejna s italskými specialitami a stal se terčem dalšího dílu seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Hodnotící šéfkuchař Ivo Ševčík je bistrem se třemi stolky a obsluhou zaskočený. „Dávám přednost restauracím. Ale vím, že v Itálii takové malé podniky fungují dobře. Tři nebo čtyři stoly, omezená nabídka, ale vše domácí a čerstvé,“ poznamenává Ševčík.

Italské bistro nabízí čtyři druhy předkrmů, deset jídel z těstovin a osm druhů rizota. K tomu dva druhy moučníků, typické tiramisu a jablkový koláč. Ochotná servírka doporučuje to nejlepší z jídelního lístku. Upozorní také na novinky a speciality. „Dokáže jídlo nabídnout,“ chválí ji Ševčík a za pár minut oceňuje i to, že servírka dokáže hostům představit všechny sýry a salámy nakrájené na talířku s předkrmem.

Poněkud šokující je však pro strávníky způsob servírování jídel na plastových talířcích a miskách. Hosté se musí spokojit dokonce s plastovou vidličkou.
Ovšem chuť sýrů na talíři i druhého předkrmu v podobě špekového závitku se sýrem ricotta je fantastická. „Je to skutečně originál, takové chutě žádná rádoby italská česká restaurace v Brně nenabízí,“ tvrdí Ševčík.

V jeho nadšení ho utvrzuje i hlavní chod. Opět na plastu, nicméně chuťově jedinečný. „Rizoto je připravené správně al dente. Není rozvařené, na skus tužší. Já mám raději krémové rizoto, ale toto je chuťově velice rozmanité,“ říká odborník.

Dvoubarevné plněné taštičky ravioli mají také zajímavou chuť, navíc jsou dochucené lístky čerstvé šalvěje. Bylinka, kterou lidé v Česku používají do čaje, dává těstovinám nevšední chuť. „Mrzí mě jenom, že jsem slyšel cinknout mikrovlnku. Ani rizoto ani těstoviny správný kuchař neohřívá,“ upozorňuje Ševčík.

V podniku u stolků s červenobílým kostkovaným ubrusem se ale testující šéfkuchař příliš dobře necítí. Vadí mu i zákazníci, kteří okolo něj přicházejí k pultu se salámy a sýry a odnášejí si balíčky italských lahůdek domů. „Jídelní prostor umístěný do zadní části podniku by pro hosty byl příjemnější,“ radí Ševčík.

Obsluhující prodavačka s připomínkami souhlasí. „Příbory i talíře chceme vyměnit, obtížné je ale splnit všechny hygienické předpisy,“ vysvětluje žena. Hostům zato během měsíce slibuje italské těstoviny, které bude vyrábět na stroji přímo v restauraci.

#nahled|http://g.denik.cz/50/bc/infografika_restaurace_consorzio_punto_itali_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/bc/infografika_restaurace_consorzio_punto_itali.jpg|Bistro Consorzio Punto Italia Emozioni v Brně.#

Originální suroviny

I přes výhrady se Ševčík těší na ochutnávku italských dezertů. Tiramisu posléze vytýká, že piškot je málo namočený v kávě a likéru, jinak chválí, že není připravené z náhražky, ale z pravého krémového sýra mascarpone. „Chutná tak, jak italské tiramisu chutnat má,“ je spokojený Ševčík.

Consorzio Punto Italia Emozioni doporučuje šéfkuchař každému, kdo si potrpí na kvalitu a chce ochutnat jídla z originálních italských surovin. Bistro dokonce nabízí i balenou vodu z oblasti italského Bergama. Hned vedle navíc mohou hosté posedět a sýrové talíře ochutnat ve stylové vinárně.

Autor: Gabriela Peringerová

15.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZUJEME

Obžalovaná mi hrozila vytrháním vlasů, řekla žena, kterou nutili k prostituci

Ilustrační foto.
21 31

Rezidentní parkování? Zavedení město znovu odsouvá. Až na rok 2019

Dva řidiči v jeden den zapomněli na kola na střeše a poškodili vjezd parkoviště

Brno – Častější nehody řidičů s připevněným jízdním kolem na střeše auta řešili policisté v Brně na přelomu července a srpna. Nepozorností při vjezdu do obchodního centra způsobili v jeden den řidiči škodu za více než padesát tisíc korun.

Soužení Zbrojovky: tým hraje bez mozku i druhé vlny

Brno – Odkud začít… Že je na tom fotbalová Zbrojovka kulantně řečeno zle, není třeba ani psát. Z úvodních tří kol vytěžila jediný bod, což znamená nejhorší start do sezony za posledních šest let. Stejně zahájili Brňané jen druholigový ročník 2011/2012, sezonu dřív odstartovali třemi prohrami a sestoupili. „Mám velkou starost. Brno jede do Olomouce, potom doma Sparta. Jestli se teď nezvedne, v dalších zápasech už to bude boj o záchranu,“ obává se kapitán mistrovské Zbrojovky z roku 1978 Rostislav Václavíček.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

AKTUALIZOVÁNO

Volby: o přízeň voličů se v kraji popere 26 stran, víc než minule

Jižní Morava – Politické strany odevzdaly kandidátky pro podzimní parlamentní volby. V Jihomoravském kraji se o hlasy voličů utká šestadvacet stran, hnutí a politických uskupení. Je jich tak o sedm více než při posledních volbách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení